Η AstraZeneca αναδεικνύει τι μπορεί να κάνει η επιστήμη
«Τι μπορεί να κάνει η επιστήμη»

Η AstraZeneca αναδεικνύει τι μπορεί να κάνει η επιστήμη

Tο πολυτιμότερο μάθημα της πανδημίας ήταν πού μπορούν να φτάσουν τα επιστημονικά επιτεύγματα και κυρίως πώς θα φτάσουν ισότιμα, σε όλους!

Aποκρυσταλλώνοντας τα μαθήματα της πανδημίας, το πολυτιμότερο μάθημα ήταν πού μπορούν να φτάσουν τα επιστημονικά επιτεύγματα και κυρίως πώς θα φτάσουν ισότιμα, σε όλους!

 

Για ολόκληρο τον πλανήτη, η πανδημία της covid-19 ανέδειξε την προφανή ανάγκη να βρίσκουμε άμεσα απαντήσεις σε τέτοιες εξαιρετικά δύσκολες προκλήσεις στον τομέα της Υγείας και ταυτόχρονα ανέδειξε την ανάγκη να θωρακιστούμε δημιουργώντας ανθεκτικότερα και αποτελεσματικότερα συστήματα υγείας. Παράλληλα, κατέστησε περισσότερο σαφές από ποτέ ότι η επιστήμη και η καινοτομία θα αποτελέσουν τα βασικότερα «όπλα» μας για να το πετύχουμε.

 

Η AstraZeneca, σήμερα, διαθέτει ένα από τα χαρακτηριστικότερα και απολύτως τεκμηριωμένα αφηγήματα που δείχνουν όχι μόνο πώς πρωταγωνίστησε στην εποχή της πανδημίας διαθέτοντας άμεσα αποτελεσματικά εμβόλια σε ολόκληρο τον κόσμο και αναπτύσσοντας και μονοκλωνικά αντισώματα αλλά τη στρατηγική που μπορεί να οδηγήσει σε ένα καλύτερο «μέλλον για την Υγεία». Η στρατηγική αυτή συνοψίζεται στην πλέον ξεκάθαρη τοποθέτηση: «Τι μπορεί να κάνει η επιστήμη».

 

Σε επίπεδο έρευνας και καινοτομίας, η ίδια η εταιρεία έχει δώσει και συνεχίζει να δίνει τις δικές της απαντήσεις. Η AstraZeneca χρησιμοποιεί πλέον σε σημαντικό βαθμό την τεχνητή νοημοσύνη για να δημιουργήσει νέα φάρμακα σε συντομότερο χρόνο. Το 70% των νέων δραστικών της ουσιών έχει προέλθει με αυτόν τον τρόπο. Στοχεύει στην παροχή εξατομικευμένης θεραπείας σε κάθε ασθενή, με το 90% των νέων της φαρμάκων να είναι «φάρμακα ακριβείας». Μόνο πέρσι επένδυσε σε έρευνα 9.7 δισ. δολάρια και έως το 2030 πρόκειται να διαθέσει 20 νέα καινοτόμα φάρμακα στους ασθενείς.

 

Η AstraZeneca δεν περιορίζει τον ρόλο της μόνο εκεί. Ίσως ακόμα σημαντικότερο είναι ότι επιδιώκει να συμβάλει αποτελεσματικά στο κρισιμότερο ενδεχομένως ζήτημα υγείας που έχει αντιμετωπίσει ολόκληρος ο κόσμος. Στην αναζήτηση τρόπων ώστε όλοι οι ασθενείς παντού στον πλανήτη να έχουν πρόσβαση στις θεραπείες αυτές, να απολαμβάνουν «τι μπορεί να κάνει η επιστήμη» μέσα από ανθεκτικά και βιώσιμα συστήματα υγείας. Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, στηρίζει τη διεθνή συνεργασία PHSSR (Partnership for Health System Sustainability and Resilience) που ξεκίνησε το 2020 από το London School of Economics και το World Economic Forum, και την ίδια την AstraZeneca με σκοπό να απαντήσει στο ερώτημα εάν υπάρχει τρόπος να αναδιαρθρωθούν καλύτερα τα συστήματα υγείας για να αντέχουν κλυδωνισμούς και να ανακάμπτουν πιο γρήγορα. Η πρωτοβουλία ήδη δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 20 χώρες. Επικεφαλής της μελέτης για την Ελλάδα είναι ο Κώστας Αθανασάκης, Επίκουρος Καθηγητής Οικονομικών της Υγείας και Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας, του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

 

Η πανδημία της covid-19 ήταν για όλους μας ένα καμπανάκι για να αντιληφθούμε κρίσεις και προκλήσεις που θα συναντάμε συχνά στο μέλλον. Και οφείλουμε να μάθουμε να τις αντιμετωπίζουμε. Για την AstraZeneca αποδείχθηκε μια διπλή πρόκληση. Να προσφέρει -άμεσα όπως αποδείχθηκε- 3 δισεκατομμύρια δόσεις ενός εμβολίου που υπολογίζεται ότι έσωσε 6 εκατ. ανθρώπινες ζωές σε ολόκληρο τον κόσμο και κυρίως να αναδείξει τη δύναμη όσων «μπορεί να κάνει η επιστήμη» καθώς και την ανάγκη να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις ώστε ο καθένας μας να έχει πρόσβαση σε αυτά. Αυτή η πρόκληση είναι η πιο σημαντική από κάθε άλλη!

 

Υγεία & Ευεξία
 
 
 
 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Scroll to top icon