ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

Δέκα υλικά που πρέπει να έχεις πάντα στο ψυγείο σου και πώς να τα αξιοποιήσεις

Δέκα υλικά που πρέπει να έχεις πάντα στο ψυγείο σου (και γρήγορες συνταγές για να τα αξιοποιήσεις) Facebook Twitter
Ακόμα και η πιό απλή χορτόσουπα, η πιό απλή ανάμικτη σαλάτα ομορφαίνουν στο σερβίρισμα και νοστιμίζουν με πικάντικα κρουτόν που φτιάχνουμε με το ψωμί που έμεινε.
0

1. Ψωμί

Το τρόφιμο που πετιέται περισσότερο στον πλανήτη, το ψωμί! Λαχταριστό όταν είναι ζεστό και φρέσκο, αδιάφορο όταν περάσουν οι μέρες. Προτιμήστε τα ψωμιά με προζύμι, διατηρούνται περισσότερο, κάνουν καλό και μετά τις πρώτες μέρες μπαίνουν στην κατάψυξη για να γίνουν εύκολα τοστάκια, μπρουσκέτες, καναπεδάκια, κρουτόν για τις σούπες και τη σαλάτα.

Τα εύκολα σπιτικά κρουτόν για σούπα και σαλάτα
Κόβουμε λίγο φρέσκο ή χθεσινό ψωμί, σε μικρά τετραγωνάκια ή τα «τσιμπάμε» με τα δάκτυλά μας σε μπουκίτσες. Τα πασπαλίζουμε με καυτερή ή με γλυκιά πάπρικα. Αν θέλουμε να τα χρησιμοποιήσουμε σε σαλάτα μπορούμε να τα κόψουμε σε μεγαλύτερα κομμάτια.

Σε δυνατή φωτιά και σε ένα αντικολλητικό τηγάνι λιώνουμε μία κουταλίτσα βούτυρο, προσθέτουμε το ψωμί και τα κουνάμε συνέχεια μέχρι να ροδίσουν.

Γίνονται και στο φούρνο, με ελαιόλαδο αντί για βούτυρο αλλά πάντα για λίγα λεπτά και σε υψηλή θερμοκρασία.

2. Φύλλο και σφολιάτα

Με όση φέτα και τριμμένα τυριά σου βρίσκονται στο ψυγείο φτιάχνεις στο λεπτό δέκα τυροπιτάκια (και τα τρώς όλα μόνος σου πριν πατήσεις το play ή τα σερβίρεις με ένα κρασί στους φίλους σου, τόσο εθιστικά είναι!).

Δέκα υλικά που πρέπει να έχεις πάντα στο ψυγείο σου (και γρήγορες συνταγές για να τα αξιοποιήσεις) Facebook Twitter

Τρίγωνο τυροπιτάκι

Υλικά
1 φλυτζάνι νόστιμη φέτα (π.χ. Κεφαλλονιάς)
Κίτρινο τυρί (γραβιέρα, κεφαλοτύρι ή ανάμικτα)
1-2 λιαστές ντομάτες ψιλοκομμένες
Λίγο σχοινόπρασσο ή άνιθο ψιλοκομμένα
Λουκάνικο (μόνο τη ψίχα του, αφαιρούμε τη μπόλια)ψιλοκομμένο, προαιρετικά
1 αυγό χτυπημένο
Λίγη πάστα ελιάς, κατά προτίμηση πράσινη
1 πακέτο φύλλο κρούστας
Ελάχιστο ελαιόλαδο

Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.

Τρίβουμε τη φέτα με ένα πηρούνι και το κίτρινο τυρί στο χονδρό του τρίφτη.

Ανακατεύουμε τις λιαστές ντομάτες , το λουκάνικο , αν το χρησιμοποιήσουμε και το σχοινόπρασσο.

Ανακατεύουμε τα τυριά με τα υπόλοιπα υλικά και προσθέτουμε το χτυπημένο αυγό και ελάχιστο κύμινο . Η γέμιση φαίνεται λίγο στεγνή.

Κόβουμε το φύλλο κρούστας σε λωρίδες πάχους 8 εκατοστών.

Με ένα πινέλο αλείφουμε την κάθε λωρίδα με την πάστα ελιάς.

Ακουμπάμε στη βάση της κάθε λωρίδας μία κουταλιά του γλυκού από το μίγμα των τυριών.

Διπλώνουμε σε μικρά τριγωνάκια, όπως ένα κλασσικό τυροπιτάκι. Δηλαδή, σηκώνουμε τη κάτω δεξιά γωνία και διπλώνουμε τη γέμιση σχηματίζοντας ένα μικρό ισοσκελές τρίγωνο. Τώρα διπλώνουμε προς την άλλη πλευρά επαναλαμβάνοντας μέχρι να φτάσουμε στη πάνω αριστερά γωνία και σχηματίζοντας πάντα ισοσκελή τρίγωνα.

Λαδώνουμε κάθε τυροπιτάκι και από τις δύο πλευρές.

Προσθέτουμε λίγο σουσάμι και μαυροκούκι.

Ψήνουμε για 20-25 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.

3. Φρέσκο βούτυρο

4. Γιαούρτι και γάλα

Για τη ζαχαροπλαστική έμπνευση της τελευταίας στιγμής για κέικ, κρέπες, τηγανίτες, μάφινς και κις το φρέσκο βούτυρο και το γάλα ή το γιαούρτι είναι απαραίτητα.

5. Αυγά

Η πληρέστερη τροφή; Το αυγό! Βόμβα (ζωϊκής) πρωτεΐνης, ελάχιστες θερμίδες, χίλιες-δυό χρήσεις! Πέραν της σπιτικής ζαχαροπλαστικής, μια απλή ομελέτα είναι το ευκολότερο/γρηγορότερο/απλούστερο και θρεπτικό πρωϊνό/μεσημεριανό/βραδινό που καλωσορίζει ό,τι υπάρχει στο ψυγείο και που αν δεν χρησιμοποιηθούν σήμερα θα καταλήξουν άδοξα στα σκουπίδια. Τα βραστά αυγά μπαίνουν σε όλες τις σαλάτες αλλά ειδικά στην πατατοσαλάτα ταιριάζουν ιδιαίτερα!

Δέκα υλικά που πρέπει να έχεις πάντα στο ψυγείο σου (και γρήγορες συνταγές για να τα αξιοποιήσεις) Facebook Twitter

Devilled eggs
Το βαρετό βραστό αυγό γίνεται ένα κλασσικό και χορταστικό μεζεδάκι που κοσμεί γιορτινά τραπέζια από τη Ρωμαϊκή εποχή! Στα ‘60’s και ‘70’s δεν νοείτο cocktail party χωρίς τα πικάντικα αυτά βραστά αυγά με την γευστική , ελάχιστα καυτερή, γέμιση. Επιλέξτε μικρά φρέσκα ή βιολογικά αυγά.

Υλικά
1 αυγό/άτομο
Μουστάρδα
Μαγιονέζα
Καυτερό πιπέρι ή γλυκιά πάπρικα
Worcester sauce, Tabasco ή έτοιμο μίγμα (σκόνη) κάρι
Αλάτι, πιπέρι
Μπορούμε να προσθέσουμε στο κλασσικό μίγμα για έξτρα νοστιμιά λίγο καπνιστό σολωμό ή αντσούγιες αλλά τότε πρέπει να τα πολτοποιήσουμε σε μπλεντεράκι.

Εκτέλεση
Βάζουμε νερό να βράσει σε ένα ευρύχωρο κατσαρολάκι.

Βράζουμε τα αυγά για 10 λεπτά. Τα σουρώνουμε.

Τα αφήνουμε στο κατσαρολάκι με κρύο νερό της βρύσης να κρυώσουν και τα ξεφλουδίζουμε.

Τα κόβουμε κάθετα.

Αφαιρούμε προσεκτικά τον κρόκο τους και τον ανακατεύουμε σε ένα μπολάκι με λίγη πικάντικη μουστάρδα, αλατοπίπερο, καυτερό πιπέρι, μαγιονέζα και μια πρέζα σκόνη κάρι ή λίγες σταγόνες Worcester sauce ή Tabasco.

Σερβίρουμε σε θερμοκρασία δωματίου αφήνοντάς τα για λίγο έξω από το ψυγείο.

Ανακατεύουμε καλά όλα τα συστατικά και ξαναγεμίζουμε τις κοιλότητες των ασπραδιών. Αν έχουμε κορνέ το γέμισμα θα γίνει ευκολότερα και η παρουσίαση ομορφότερη.

Διακοσμούμε με σχοινόπρασο ή μπρικ (τα πορτοκαλί αυγά ψαριών).

6. Παγωτό βανίλια για affogato

Γρήγορο ιταλικό affogato

(that’s amore?)

Υλικά
Παγωτό βανίλια καλής ποιότητας
Καφέ εσπρέσο, ένα σφηνάκι για κάθε μπάλα παγωτού
Παστέλι αμυγδάλου (στα περίπτερα), σπασμένο, προαιρετικό
Φουντούκια ψημένα θρυμματισμένα, προαιρετικό
Σπασμένα μπισκότα κανέλας ή σοκολάτας ή Oreo
Κρέμα σαντιγύ προαιρετικά

Κανένα γλυκό δεν είναι πιο εύκολο από μια μπάλα παγωτό βανίλια καλής ποιότητας σε ένα κοντό ποτήρι με ένα καυτό εσπρεσάκι χυμένο πάνω της! Μια πανέξυπνη και απλή ιταλική συνταγή που ανακαλύφθηκε στα μπαράκια του Μιλάνο πριν δεκαετίες και σερβίρεται πλέον σε όλο τον κόσμο λόγω της ευκολίας του συνδυάζοντας καφέ και γλυκό σε ένα.  Πέραν αυτής της απλής συνταγής -και αν έχετε κέφι για κάτι περισσότερο- αγοράστε και ένα παστέλι αμυγδάλου από το περίπτερο ή μερικά φουντούκια ή μπισκότα κανέλας ή σοκολάτας (ναι και Oreo), σπάστε τα από πάνω και σε ένα λεπτό κυριολεκτικά έχετε ένα εντυπωσιακό γλυκό στο σπίτι! Κανείς δεν θα πεί όχι και σε λίγη σαντιγύ αγορασμένη από το ζαχαροπλαστείο της γειτονιάς.

7. Πράσινες σαλάτες, σαλατικά διαφόρων ειδών, καρότα

8. Τυριά (φέτα, γραβιέρα, πεκορίνο Αμφιλοχίας, κεφαλοτύρι)

Πακετάκια φέτας

Δέκα υλικά που πρέπει να έχεις πάντα στο ψυγείο σου (και γρήγορες συνταγές για να τα αξιοποιήσεις) Facebook Twitter

Για περισσότερη ευκολία σε αυτή την συνταγή προτιμάμε τυποποιημένη φέτα (στα πλαστικά  μακρόστενα δοχεία) ή ζητάμε από τον τυρά μας να μας κόψει τη φέτα σε ένα παραλληλόγραμο κομμάτι. (Συνήθως οι τυράδες στα μπακάλικα και τα σούπερ μάρκετ κόβουν τη βαρελίσια φέτα σε μεγάλα τρίγωνα κομμάτια που δεν βολεύει για τη συγκεκριμένη συνταγή.

Ανοίγουμε το πακέτο με το φύλλο κρούστας, το απλώνουμε σε μία επιφάνεια και το κόβουμε κατά μήκος με ψαλίδι ή μαχαίρι σε δύο μακρόστενες λουρίδες.

Κόβουμε τη φέτα σε φέτες , περίπου 2 εκατοστά. Κάθε συσκευασία φέτας έχει μέσα ένα κομμάτι τυριού που όταν το κόψουμε βγάζει περίπου δέκα φέτες.

Τοποθετούμε το φύλλο με τη στενή πλευρά του προς εμάς.

Παίρνουμε μιά λουρίδα φύλλου, αλείφουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο και βάζουμε ένα μακρόστενο κομμάτι φέτας στη βάση του, αφήνοντας 5-6 εκατοστά χώρο για το πρώτο δίπλωμα. Αν θέλουμε πικάντικα τα πακετάκια μας τότε πασπαλίζουμε τη φέτα , πριν διπλώσουμε, με λίγες νιφάδες μπούκοβο ή καυτερή πάπρικα και προσθέτουμε ένα φυλλαράκι βασιλικού.

Διπλώνουμε μία φορά το φύλλο και κλείνουμε τα πλαϊνά "αυτάκια" του φύλλου προς τα μέσα.

Συνεχίζουμε το δίπλωμα προς τη κορυφή της κάθε λουρίδας .

Τοποθετούμε κάθε φακελάκι σε αντικολλητικό ταψί ή σε ταψί με λαδόκολλα και πασπαλίζουμε με σουσάμι, μαυροκούκι (που έχει μιά ελαφριά ουζένια γεύση).

Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 15-20 λεπτά με αέρα μέχρι να ροδίσουν .

Αμέσως μόλις τα βγάλουμε από το φούρνο προσθέτουμε το μέλι και διακοσμούμε με ροζ πιπέρια ή φρέσκα ανθάκια λεβάντας -αν το προορίζουμε για επιδόρπιο. Σερβίρουμε αμέσως!

9. Κατεψυγμένα λαχανικά (μπρόκολο, σπανάκι)

10.Κιμά ή κιμά σόγιας (αν είσαι vegetarian/vegan)

...για μια γρήγορη μπολονέζ ή κεφτεδάκια ή burgers.

Γεύση
0

ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Osteria Mamma 

Γεύση / Ένα νέο ιταλικό σερβίρει πιάτα που περιέχουν άγνωστες στην Αθήνα λέξεις

Θέλοντας να τιμήσει μια επιθυμία της μητέρας της, έπειτα από πολλά ταξίδια και γεύματα σε διαφορετικές ιταλικές πόλεις, η Ελένη Σαράντη ετοιμάζει στο Osteria Mamma πιάτα με μπόλικη comfort νοστιμιά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα γλυκά των φετινών Χριστουγέννων 

Γεύση / Όλα τα νέα χριστουγεννιάτικα γλυκά σε μία λίστα

Τετράγωνοι κουραμπιέδες, κρητική αλλά και γαλλική βασιλόπιτα, πολλά προζυμένια πανετόνε: Σε αυτή τη λίστα δεν θα βρείτε τα κλασικά γλυκά της Αθήνας -τα ξέρετε ήδη- αλλά όλες τις φρέσκες ιδέες των τριτοκυματικών φούρνων και των πιο δημιουργικών ζαχαροπλαστών.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Γεύση / Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Ένα τοπόσημο της πόλης αλλάζει ριζικά, επενδύει σε μια dream team και σε ό,τι κλασικό, από το φαγητό και το ποτό μέχρι την αρχιτεκτονική του, ακόμα και τη μουσική του μερικές φορές, και περιμένει τη νέα γενιά Αθηναίων, ακόμα κι εκείνους που δεν το είχαν στο ραντάρ τους μέχρι τώρα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η ξέφρενη πορεία του Nolan και η επόμενη μέρα του

Γεύση / Η ξέφρενη πορεία του Nolan και η επόμενη μέρα του

Μπορεί ένα εστιατόριο να είναι μια ιστορία πάθους, ταλέντου, απανωτών δυσκολιών και επιμονής; Φυσικά και μπορεί. Ο restaurateur Κώστας Πισιώτης αφηγείται την πορεία του μικρού εστιατορίου του Συντάγματος, λίγο πριν αυτό ξεκινήσει το νέο του κεφάλαιο. 
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Starata: Οι χωριάτικες πίτες των Εξαρχείων που μας έμαθε ένας σταρ σεφ

Γεύση / Starata: Οι χωριάτικες πίτες των Εξαρχείων που μας έμαθε ένας σταρ σεφ

Το πιο κλασικό ελληνικό πρωινό, η τυρόπιτα, φτιάχνεται και ψήνεται μπροστά μας σε ένα μικρό μαγαζί που συνεχίζει τη θεσσαλική παράδοση στην Αθήνα. Την πρότεινε ο Σωτήρης Κοντιζάς και τη δοκιμάσαμε.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Ηχητικά Άρθρα / Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Φτιαγμένο με τα πιο απλά υλικά, αλεύρι, νερό και λάδι, συνδέθηκε, μαζί με την μπομπότα, με την Κατοχή. Ο M. Hulot περιγράφει τις αναμνήσεις που του φέρνει στο μυαλό αυτό το πολύ απλό «φαγητό των γιαγιάδων».
M. HULOT