Ψυχεδελικός πουρές πατάτας για το φθινόπωρο

Ψυχεδελικός πουρές πατάτας για το φθινόπωρο Facebook Twitter
Αν σας αρέσει να χρησιμοποιείτε κορνέ, τότε μιλάμε για… φεστιβάλ ψυχεδέλειας στο πιάτο.
0

ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ, με τα πρώτα κρύα δεν έχω καλύτερο φαγητό από τον πουρέ πατάτας, είτε σκέτο, για να απολαύσω τη γευστική του κόντρα με τα πικάντικα σμυρναίικα σουτζουκάκια με πολύ κύμινο και σκόρδο, είτε απλωμένο πάνω σε χορτοφαγικά λαζάνια ή vegan μουσακά αντί για μπεσαμέλ, ένα δάνειο από την παραδοσιακή βρετανική κουζίνα και το εγγλέζικο Shepherd’s Pie, που το καλύπτει ένα γερό στρώμα πουρέ πατάτας.

Το «τρελόπαιδο» της βρετανικής κουζίνας και πολύ αγαπημένος σεφ, ο Marco Pierre White, χρησιμοποιεί κορνέ για να απλώσει τον σφιχτό πουρέ πάνω στον νόστιμο κιμά από αρνί του Shepherd’s Pie, και μάλιστα, για να σφίξει ο πουρές του, προσθέτει στο τέλος λίγη κρέμα μαγειρικής και έναν κρόκο αυγού.

Το αποτέλεσμα; Ο ελαφρώς πιο μπιχλιμπιδάτος πουρές του νοστιμίζει και ομορφαίνει το βουκολικό αυτό φαγητό.

Είναι ωραίο όταν μαγειρεύουμε να «παίζουμε» με το φαγητό μας, να το φέρνουμε κοντά στα δικά μας γούστα και στη διάθεση της στιγμής. Ο λευκός καμβάς του πουρέ καλωσορίζει τα χρωματικά παιχνίδια και τα εποχικά αξεσουάρ που τόσο πλουσιοπάροχα μάς χαρίζει η φύση κάθε φθινόπωρο μετά τις πρώτες βροχές.

Τα μυστικά της νοστιμιάς του πουρέ, λένε οι παλιοί μάγειρες, είναι το βούτυρο, το καλό βούτυρο και το... πολύ βούτυρο, και όχι μόνο: μια κουταλιά παρμεζάνα πριν από το σερβίρισμα επίσης τον διπλονοστιμίζει όπως και το να σερβιριστεί καυτός (και όχι ξαναζεσταμένος με γάλα), με μία-δύο κουταλιές καμένο βούτυρο ή με την γκρανόλα, όπως μου αρέσει να αποκαλώ αυτό το μείγμα (συνταγή πιο κάτω) από φιστίκια Αιγίνης και μυρωδικά, όπως μυρώνια και καυκαλήθρες που πρέπει να εμφανίζονται κι αυτά στις λαϊκές αγορές – γιατί χορτόπιτα και σπανακόπιτα χωρίς αυτά τα μυρωδικά δεν απογειώνονται γευστικά, όπως και η γκρανόλα για τον ψυχεδελικό αυτό πουρέ. Αν δεν τα βρείτε, χρησιμοποιήστε ένα ματσάκι μαϊντανό.

Ναι, για να έχει ενδιαφέρον και πλάκα στο πιάτο ο πουρές τη θέλει την ψυχεδέλειά του, δηλαδή θέλει ένα καλειδοσκόπιο από χρώματα και μπιχλιμπίδια. Αν σας αρέσει να χρησιμοποιείτε κορνέ, μιλάμε για… φεστιβάλ ψυχεδέλειας στο πιάτο.

Είναι ωραίο, όταν μαγειρεύουμε, να «παίζουμε» με το φαγητό μας, να το φέρνουμε κοντά στα δικά μας γούστα μας και στη διάθεση της στιγμής. Ο λευκός καμβάς του πουρέ καλωσορίζει τα χρωματικά παιχνίδια και τα εποχικά αξεσουάρ που τόσο πλουσιοπάροχα μας χαρίζει η φύση κάθε φθινόπωρο μετά τις πρώτες βροχές. Τις περιμέναμε, η αλήθεια είναι, με λαχτάρα τις βροχές για να μαγειρέψουμε μερικά ψυχεδελικά ή παραδοσιακά φαγητά που βγάζουν νόημα μέσα σ’ αυτή την ανόητη, ανόητη εποχή.

Καλό χειμώνα είπαμε;

Πουρές τρικολόρ με μοβ πατάτα, κολοκύθα και τα μπιχλιμπίδια του

Κόβουμε την ξεφλουδισμένη κολοκύθα σε κομμάτια και τη βράζουμε (καλύτερα στον ατμό, για να μην απορροφήσει υγρασία) ή την ψήνουμε στον φούρνο μέχρι να τρυπιέται με το πιρούνι. Όταν είναι έτοιμη, τη λιώνουμε με πιρούνι (ποτέ στο μπλέντερ) και την αλατοπιπερώνουμε.

Πλένουμε τις μοβ και τις λευκές πατάτες. Τις βράζουμε ξεχωριστά σε καλά αλατισμένο νερό με το φλούδι τους μέχρι να σκάσουν – οι πατάτες για πουρέ πρέπει να είναι εντελώς λιώμα, σχεδόν σαράντα λεπτά. (Μερικοί μάγειρες ορκίζονται ότι ο πουρές είναι πιο νόστιμος αν, αντί να τις βράσουμε, ψήσουμε τις πατάτες με τη φλούδα τους.)

Τις αφαιρούμε από το νερό και τις ακουμπάμε σε πιάτο. Δεν πετάμε το νερό της βράσης ακόμα, το αφήνουμε μέσα στην κατσαρόλα για να την κρατήσει ζεστή και χαμηλώνουμε τη φωτιά στο ελάχιστο. 

Αφού ξεφλουδίσουμε τις πατάτες (μπορεί να θέλετε να κρατήσετε την καθαρή φλούδα στις μοβ), αδειάζουμε το καυτό νερό και τις προσθέτουμε ξανά, κάθε χρώμα ξεχωριστά στην κατσαρόλα του, με λίγο βούτυρο κομμένο σε κοματάκια. Τις λιώνουμε με πιρούνι ή με το ειδικό εργαλείο μέχρι να έχουμε έναν λείο πουρέ.

Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε 1-2 κουταλιές παρμεζάνα στον κάθε πουρέ. Αν χρησιμοποιήσετε κορνέ βάλτε λίγο παραπάνω για να είναι πιο σφιχτό το τελικό αποτέλεσμα.

Αρταίνουμε τη λιωμένη κολοκύθα με λίγο μοσχοκάρυδο.

Βάζουμε τις λευκές πατάτες πρώτες στο βαθύ πιάτο όπου θα σερβίρουμε τον πουρέ. Με ένα κουτάλι χαράζουμε βαθιά αυλάκια και εκεί προσθέτουμε τις λιωμένες μοβ πατάτες και την κολοκύθα, ώστε να ξεχωρίζουν τα τρία χρώματα. Στο τέλος ραντίζουμε με την γκρανόλα φυστικιού και ελαιόλαδο.

Εναλλακτικά, αυτή την εποχή και μόνο λίγες σταγόνες αγουρέλαιο με μια πρέζα θαλασσινό αλάτι αφαιρούν την ψυχεδέλεια, αλλά μας συνδέουν με τη μαγεία της ελληνικής εποχικής χλωρίδας, σε αυτό που είμαστε τελικά.

Γκρανόλα με λεμόνι, αρωματικά και φιστίκια Αιγίνης

Η γκρανόλα ταιριάζει θαυμάσια στον πουρέ όταν σερβίρεται με ψητά κρεατικά ή κοτόπουλο.

Υλικά
1 καυτερή πιπερίτσα τσίλι
1 μικρό ματσάκι μαϊντανός ανακατεμένο με λίγα φύλλα μυρώνια ή καυκαλήθρες
4-5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 σκελίδα σκόρδο
Μια χούφτα φυστίκια Αιγίνης
Το ξύσμα από μισό λεμόνι

Εκτέλεση
Ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό και τα αρωματικά.

Χτυπάμε λίγα δευτερόλεπτα τα φιστίκια Αιγίνης στο μπλέντερ (ώστε να μείνουν μερικά ολόκληρα και τα υπόλοιπα μικρά και μεγάλα κομματάκια) και μετά προσθέτουμε την πιπερίτσα, το σκόρδο και το ξύσμα λεμονιού, τα οποία χτυπάμε για 2-3 δευτερόλεπτα. Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα μπολάκι και ανακατεύουμε.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

CHECK Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Γεύση / Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Το γριβάδι πλακί με τις «καπιρές» του άκρες, ένα αγριογούρουνο μαγειρεμένο στιφάδο, μια γίδα βραστή του Ολύμπου και η φασολάδα των Πιερίων: Φαγητά που η νοστιμιά τους ενισχύεται από την ατμόσφαιρα της ζεστής συντροφιάς που σμίγει στην κρύα αγκαλιά του βουνού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Το κρασί με απλά λόγια / Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Ο κορυφαίος Κύπριος οινολόγος και οινοποιός, Γιάννης Κυριακίδης, μοιράζεται μοναδικές πληροφορίες για τις λευκές ποικιλίες κρασιού του νησιού στην Υρώ Κολιακουδάκη και τον Παναγιώτη Ορφανίδη.
THE LIFO TEAM
Βαλκανικές συνταγές

Γεύση / Esthio: Στο Κουκάκι για ρουμάνικο λαχανοντολμά και αλβανικό γιαουρτοταβά

Το casual dining εστιατόριο του Έλβι-Δημήτρη Ζύμπα, που σύστησε στην Αθήνα τη βαλκανική κουζίνα, μόλις προστέθηκε στις προτάσεις του οδηγού Michelin. Ο σεφ το γιορτάζει, χαρίζοντάς μας τέσσερις συνταγές του για να τις φτιάξουμε στο σπίτι.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Γεύση / Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Εστιατόρια που συζητιούνται εντόνως, τα πιο «to see and to be seen» μαγαζιά των ημερών ή απλώς μέρη που φτιάχτηκαν για να γίνουν εύκολα στέκια. - Spoiler alert: Σε αυτή τη λίστα θα συναντήσετε πολύ κρασί και μουσική από βινύλια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Γεύση / Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Η ξενάγηση σε ένα αποστακτήριο σας ακούγεται κάπως τυπικά τουριστική; Προτιμάτε στα ταξίδια σας να «ζείτε» την πόλη; Κι όμως, υπάρχει ένα αποστακτήριο στο Δουβλίνο -αυτό του πολυβραβευμένου Teeling- που θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε καλύτερα το μέρος που γέννησε το ουίσκι.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Γεύση / Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Ο Χρόνης Δαμαλάς προσφέρει μια κουζίνα που είναι οικεία και νέα ταυτόχρονα, με fusion ιδέες και έμφαση στην Ελλάδα, μαθαίνει στους τουρίστες τον τραχανά και σερβίρει το signature κοκορέτσι του χωρίς εντεράκια - μας έδωσε μάλιστα και τη συνταγή γι' αυτό, μαζί με δύο ακόμα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μαρία Κατσούλη: H ξεχωριστή πορεία της πρώτης Ελληνίδας οινοχόου

Το κρασί με απλά λόγια / Μαρία Κατσούλη, πώς ήταν να είσαι οινοχόος στα μακρινά 90's;

Από την Κρήτη στην Αθήνα και στις σάλες των πιο διάσημων ελληνικών εστιατορίων της δεκαετίας του ’90, η διαδρομή της Μαρίας Κατσούλη στον χώρο του κρασιού καθόρισε και ουσιαστικά δημιούργησε τη θέση του οινοχόου στη χώρα μας. Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν μαζί της.
THE LIFO TEAM
Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πες μας πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου

Γεύση / Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου;

Στο καινούργιο εστιατόριο Iodio η σεφ Γεωργιάννα Χιλιαδάκη φτιάχνει πιάτα θαλασσινά με τον ξεχωριστό δικό της τρόπο. Μπήκαμε στην κουζίνα της, μιλήσαμε μαζί της και μάθαμε τις τεχνικές των πιάτων της. 
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία;

Radio Lifo / H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία

Γιατί αναζητάμε διαρκώς το «εξωτικό» και το σπάνιο, αντί να εκτιμάμε περισσότερο τα υλικά και τα φαγητά με τα οποία μεγαλώσαμε; Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη συνομιλεί με τους Nomade et Sauvage, τους μάγειρες Ιορδάνη Τσενεκλίδη και Παναγιώτη Σιαφάκα, για το τι θεωρείται εκλεκτό, τι ορίζεται ως πολυτέλεια στο φαγητό και πώς οι μόδες και οι τάσεις διαμορφώνουν τις διατροφικές μας συνήθειες.
Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Βιβλίο / Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Στον Μανταμάδο οι γυναίκες του Φυσιολατρικού–Ανθρωπιστικού Συλλόγου «Ηλιαχτίδα» δημιούργησαν ένα βιβλίο που συνδυάζει τη νοσταλγία της παράδοσης με τις γευστικές μνήμες της τοπικής κουζίνας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ