Το αντιπολεμικό κίνημα μέσα στη Ρωσία, έναν χρόνο μετά

Η αντίθεση στον πόλεμο μέσα στη Ρωσία σε αριθμούς ένα χρόνο μετά Facebook Twitter
Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία οδήγησε χιλιάδες Ρώσους και Ρωσίδες σε αντιπολεμικές διαδηλώσεις. Φωτ.: Getty images/Ideal Image
0

ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΡΩΣΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΑΠΟ την Αγία Πετρούπολη μέχρι το Βλαδιβοστόκ κατέβηκαν στους δρόμους μετά το ξέσπασμα του πολέμου. Όχι πολλοί αναλογικά με τον πληθυσμό της χώρας, είναι αλήθεια: η απάθεια, η αδιαφορία, η ωμή καταστολή και η πλύση εγκεφάλου της καθεστωτικής προπαγάνδας (στην οποία εντάσσεται και το αφήγημα περί «ναζιστικού» ουκρανικού κράτους που καλλιεργείται από το 2008) καλά κρατούν.

Πλέον προτιμώνται περισσότερο ευέλικτες μορφές διαμαρτυρίας, όπως οι ατομικές, που γνωστοποιούνται μέσα από το Ίντερνετ και τα σόσιαλ μίντια, ή άλλες, πιο ευρηματικές, όπως π.χ. η αντικατάσταση των ετικετών με τις τιμές στα προϊόντα ενός σούπερ μάρκετ με άλλες που αναγράφουν αντιπολεμικά συνθήματα.

Μεγάλες αντιδράσεις ξεσήκωσε και η απόφαση για μερική επιστράτευση πέρσι τον Σεπτέμβριο, ενώ δημιουργήθηκαν υπόγεια δίκτυα για τη φυγάδευση όσων αρνούνται να στρατευθούν στο εξωτερικό.   

Πάνω από 100.000 Ρώσοι πολίτες έχουν εγκαταλείψει μέσα σε έναν χρόνο τη χώρα είτε εξαιτίας του πολέμου είτε για να αποφύγουν τη στράτευση. Οι Αρχές αναγκάστηκαν να λάβουν μέτρα για να αναχαιτίσουν το κύμα φυγής, όμως οι «διαρροές» συνεχίζονται.

• Πάνω από 100.000 Ρώσοι πολίτες έχουν εγκαταλείψει μέσα σε έναν χρόνο τη χώρα είτε εξαιτίας του πολέμου είτε για να αποφύγουν τη στράτευση. Οι Αρχές αναγκάστηκαν να λάβουν μέτρα για να αναχαιτίσουν το κύμα φυγής, όμως οι «διαρροές» συνεχίζονται.

• 19.555 συλλήψεις ανθρώπων κάθε ηλικίας, καταγωγής και ιδεολογικού στίγματος που αντιτίθενται στον πόλεμο έχουν γίνει στη Ρωσική Ομοσπονδία από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία μέχρι σήμερα.

Η αντίθεση στον πόλεμο μέσα στη Ρωσία σε αριθμούς ένα χρόνο μετά Facebook Twitter
19.555 συλλήψεις ανθρώπων κάθε ηλικίας, καταγωγής και ιδεολογικού στίγματος που αντιτίθενται στον πόλεμο έχουν γίνει στη Ρωσική Ομοσπονδία από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία μέχρι σήμερα. Φωτο: ΕΡΑ

• 33 αυταρχικοί και κατασταλτικοί νόμοι έχουν περάσει από τη Δούμα (το Ρωσικό Κοινοβούλιο), οι περισσότεροι από τους οποίους ποινικοποιούν τα «fake news», όπως χαρακτηρίζεται η οποιαδήποτε κριτική στα τεκταινόμενα στην Ουκρανία, που το Κρεμλίνο ονομάζει «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» –ακόμα και η λέξη «εισβολή» είναι απαγορευμένη–, καθώς επίσης οποιαδήποτε κριτική αναφορικά με τον ρωσικό στρατό. Οι παραβάτες –ανάμεσά τους άνθρωποι που απλώς ύψωσαν ένα αντιπολεμικό πλακάτ ή ζωγράφισαν κάπου το σύμβολο της ειρήνης– αντιμετωπίζουν φυλάκιση πολλών μηνών ή και ετών και άλλες κυρώσεις, ενώ, αν συλληφθούν για δεύτερη φορά, παραπέμπονται για κακούργημα. 

• 127 άνθρωποι βρίσκονται στις ρωσικές φυλακές καταδικασμένοι σε βαριές ποινές για «αντιπολεμικές ενέργειες».

• 77 εμπρησμοί ή απόπειρες εμπρησμών αστυνομικών τμημάτων και στρατιωτικών εγκαταστάσεων έχουν σημειωθεί από την έναρξη του πολέμου σε Ρωσία και Λευκορωσία. Οι μισοί σχεδόν από τους δράστες συνελήφθησαν και καταδικάστηκαν σε κάθειρξη έως και δώδεκα ετών.

• Κάπου 10.000 ενημερωτικές ιστοσελίδες με αντιπολεμικό, αντιπολιτευτικό, κινηματικό, φεμινιστικό ή ΛΟΑΤΚΙ+ περιεχόμενο έχουν μπλοκαριστεί – η πρόσβαση σε αυτές είναι εφικτή μόνο μέσω VPN. Όσες δεν αναγκάστηκαν να διακόψουν εντελώς τη λειτουργία τους, συνεχίζουν από το εξωτερικό, όπου έχουν καταφύγει οι διαχειριστές τους. «Πόλεμο», άλλωστε, έχουν εξαπολύσει οι ρωσικές αρχές εναντίον όλων των οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων που δραστηριοποιούνται στη χώρα, τις οποίες κατηγορούν πια ευθέως ως «δάκτυλους» της Δύσης.

• Οι νόμοι κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων αυστηροποιήθηκαν ακόμα περισσότερο με τις «ευλογίες» και της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Ενώ το 2013 είχε ποινικοποιηθεί η «ΛΟΑΤΚΙ+ προπαγάνδα» σε ανήλικα και έφηβα άτομα, από πέρσι τον Δεκέμβριο απαγορεύεται πλέον κάθε δημόσια αναφορά ακόμα και στη μουσική, στη λογοτεχνία ή στο σινεμά.

Το αντιπολεμικό κίνημα μέσα στη Ρωσία, έναν χρόνο μετά Facebook Twitter
Οι δύο ακτιβιστές μίλησαν σε πολιτική εκδήλωση για τον έναν χρόνο από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία η οποία φιλοξενήθηκε στο πολιτιστικό κέντρο της Γεωργιανής Κοινότητας «Αρμάζι» (συνδιοργάνωση Αυτολεξεί, Omnia TV, elaliberta.gr, περιοδικό Τέσσερα)

• Η αντίθεση στην εισβολή και τον πόλεμο ενεργοποίησε διάφορα αντιαποικιακά κινήματα μέσα στην ίδια τη Ρωσική Ομοσπονδία όπου συνυπάρχουν 1.080 εθνότητες, πολλές από τις οποίες αντιδρούν στην καταπίεση και στην εκμετάλλευση που υφίστανται από τη Μόσχα. Υπάρχουν, επιπλέον, βάσιμες ανησυχίες ότι το ουκρανικό θα αποτελέσει πρόσχημα ώστε να εξανεμιστεί η όποια αυτονομία διατηρούν.

• Περισσότεροι από 20.000 βαρυποινίτες παρακινήθηκαν να καταταχθούν στον ρωσικό στρατό με αντάλλαγμα την ελευθερία τους, εφόσον επιστρέψουν ζωντανοί από το μέτωπο, ενώ άγνωστος παραμένει ο αριθμός όσων οικονομικών μεταναστών πείστηκαν να πράξουν το ίδιο με αντάλλαγμα την απόκτηση της ρωσικής υπηκοότητας, εάν βέβαια δεν γίνουν κι αυτοί, με τη σειρά τους, «κρέας για τα κανόνια», καθώς αυτές οι κατηγορίες στρατεύσιμων στέλνονται κατευθείαν στην πρώτη γραμμή.

Θέματα
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

H σκληρή για τον Δημήτρη Μητροπάνο

Μικροπράγματα / H σκληρή αλήθεια για τον Δημήτρη Μητροπάνο

Ο Άρης Δημοκίδης, στο σημερινό ηχητικό ντοκιμαντέρ, ξετυλίγει τη ζωή και την καριέρα του, μιλά για τη σκληρή αλήθεια που τον καθόρισε, τα υλικά που τον έκαναν τόσο αγαπητό, διαχρονικά παρόντα και λαϊκό είδωλο. Μιλούν φίλοι και συνεργάτες του που μοιράζονται ιστορίες, χαρακτηριστικά του και φωτίζουν το βαθύ πηγάδι απ’ το οποίο έβγαινε η φωνή του στο «Αλίμονο σ’ αυτούς που δεν αγάπησαν» και έσπαγε ψυχές και σώματα. 
ΑΡΗΣ ΔΗΜΟΚΙΔΗΣ
Γάτα με λουρί: Αποστολή (όχι και τόσο) ακατόρθωτη!

Radio Lifo / Γάτα με λουρί: Αποστολή ακατόρθωτη; Όχι και τόσο

Μήπως πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε για τις γάτες και την επαφή τους με τον έξω κόσμο; Οι γάτες είναι από τη φύση τους κυνηγοί και εξερευνητές. Το να τις κρατάμε μόνιμα μέσα σε έναν περιορισμένο χώρο μπορεί να τις προστατεύει, αλλά περιορίζει τη φυσική τους συμπεριφορά. Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με την θετική εκπαιδεύτρια κατοικιδίων Πολυτίμη Πυργολιού.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Αντώνης Καραμπατζός: «Σήμερα στην Ελλάδα βιώνουμε μια βαθιά θεσμική κρίση»

Άκου την επιστήμη / «Στην Ελλάδα βιώνουμε μια βαθιά θεσμική κρίση»

Είναι η Ελλάδα σήμερα ένα κράτος δικαίου; Γιατί οι θεσμοί καταρρέουν στη συνείδηση των πολιτών; Ποιοι λόγοι εξηγούν το έλλειμμα εμπιστοσύνης προς τη Δικαιοσύνη; Και γιατί η αλήθεια μοιάζει να έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα; Ο καθηγητής του αστικού δικαίου στη Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ, Αντώνης Καραμπατζός, μιλά στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Άδα Σταματάτου: «Είναι λάθος την φροντίδα των ατόμων με βαριές αναπηρίες να την επωμίζεται η οικογένεια»

Ζούμε, ρε! / «Είναι λάθος η οικογένεια να επωμίζεται τη φροντίδα των ατόμων με βαριές αναπηρίες»

Πόσο δύσκολη (ή εύκολη) είναι για ένα γονέα η απόφαση να εξασφαλίσει μια θέση για το αυτιστικό παιδί του σε ένα οικοτροφείο; Γιατί να πάρει αυτή την απόφαση; Και τι κάνει τη μετάβαση αυτή πιο ομαλή; Η Χρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Tσάτσος συζητούν με την Άδα Σταματάτου, πρόεδρο του Race for Autism Gr και δημιουργό της σελίδας στο FB «Η ζωή μου με τον Γιάννη».
THE LIFO TEAM
Mόνο οι πλούσιοι μπορούν να τρώνε υγιεινά;

Radio Lifo / Mόνο οι πλούσιοι μπορούν να τρώνε υγιεινά;

Πόσο ταξική είναι η διατροφή στην εποχή των superfoods και της gourmet γαστρονομίας; Η Ντίνα Καράτζιου συζητά με τη διατροφολόγο και Ειδικό Σύμβουλο Διαχείρισης Γήρανσης και Χρόνιων Νοσημάτων Αντωνία Πανανάκη, για το πώς η διατροφή ενισχύει τις ταξικές διαφοροποιήσεις και γιατί, από βιολογική ανάγκη, είναι πια ένας τρόπος προβολής της κοινωνικής μας ταυτότητας.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Νίκος Βατόπουλος: «Κανένας δήμαρχος δεν αγάπησε βαθιά την Αθήνα»

Lifo Videos / Νίκος Βατόπουλος: «Κανένας δήμαρχος δεν αγάπησε βαθιά την Αθήνα»

Είναι η Αθήνα μια πόλη μόνο για τουρίστες; Πόσο κακοί πολίτες είμαστε; Πού οφείλεται η αποκαρδιωτική εικόνα του ιστορικού κέντρου; Γιατί κυριαρχεί η έλλειψη φροντίδας δημόσιων χώρων; Και πώς θα μοιάζει η Αθήνα της επόμενης δεκαετίας; Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με τον δημοσιογράφο και συγγραφέα Νίκο Βατόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πρώτη φορά μαμά στα 50

Ψυχή & Σώμα / Πρώτη φορά μαμά στα 50

Η δημοσιογράφος Μία Κόλλια μοιράζεται με την Τζούλη Αγοράκη την εμπειρία της σε σχέση με τις βασικές προκλήσεις της μητρότητας σε μεγαλύτερη ηλικία. Ποιες ήταν οι δυσκολίες με τις οποίες ήρθε αντιμέτωπη και πώς κατάφερε να παρακάμψει πικρόχολα σχόλια και να εστιάσει στα βαθύτερα «θέλω» της;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Το τριπλό φονικό που συγκλόνισε το Καππαδοκικό

Αληθινά εγκλήματα / Το τριπλό φονικό που συγκλόνισε το Καππαδοκικό

Ο Νίκος Τσέφλιος ερευνά και αφηγείται την υπόθεση που έμεινε γνωστή ως το «μακελειό του Καππαδοκικού». Στις 14 Αυγούστου 2001, ο 36χρονος οικοδόμος Ηρακλής Μισαηλίδης, οπλισμένος με κυνηγετική καραμπίνα, πλησίασε το καφενείο του χωριού και άνοιξε πυρ εναντίον των παρευρισκομένων.
Μιχάλης Τιβέριος: «Από την αρχαιότητα η Ελλάδα είναι παρέες και κυκλώματα»

Άκου την επιστήμη / Μιχάλης Τιβέριος: «Από την αρχαιότητα, η Ελλάδα είναι παρέες και κυκλώματα»

Η παιδεία, οι διανοούμενοι και όσα μας καταδυναστεύουν ως χώρα. Ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών και ομότιμος καθηγητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ., Μιχάλης Τιβέριος, μιλά στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η σκληρή αλήθεια για την Γεωργία Βασιλειάδου

Μικροπράγματα / Η σκληρή αλήθεια για τη Γεωργία Βασιλειάδου

Πεθαίνει σαν σήμερα το 1980 η Γεωργία Βασιλειάδου. Ακούστε ένα ηχητικό ντοκιμαντέρ του Άρη Δημοκίδη για τη συναρπαστική ζωή της ηθοποιού που αποδεικνύει πως όλα μπορούν να συμβούν και πως ποτέ δεν είναι αργά...
ΑΡΗΣ ΔΗΜΟΚΙΔΗΣ
«Τα Τέμπη δεν θα ξεχαστούν εύκολα»

Newsroom / «Τα Τέμπη δεν θα ξεχαστούν εύκολα»

Ποιοι είναι οι λόγοι που οι θεσμοί δεν εμπνέουν εμπιστοσύνη; Έχει σχέση ο θυμός της τραγωδίας των Τεμπών με εκείνον των Μνημονίων; Και τι σημαίνει "διαδηλώνω" σήμερα; Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με τον καθηγητή Φιλοσοφίας Δικαίου και Θεωρίας Θεσμών του ΕΚΠΑ, Αριστείδη Χατζή.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μπορούν να ζουν τα παιδιά μόνο με μακαρόνια και πατάτες τηγανητές;

Radio Lifo / Μπορούν να ζουν τα παιδιά μόνο με μακαρόνια και πατάτες τηγανητές;

Γιατί η παιδική ηλικία ζητάει το άμυλό της; Γιατί η ζάχαρη είναι τόσο εθιστική στα παιδιά; Και τελικά πόσο πρέπει να επιμένουμε να τρώνε μπάμιες, φασολάκια, φρούτα και λαχανικά; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την κλινική διατροφολόγο Κωνσταντίνα Κεραμύδα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Όταν ο Κωστής Πολύζος εξαφανίστηκε μυστηριωδώς, μάνα και πατριός απευθύνθηκαν στην Νικολούλη

Αληθινά εγκλήματα / Όταν ο Κωστής Πολύζος εξαφανίστηκε, μάνα και πατριός απευθύνθηκαν στη Νικολούλη

Ο Νίκος Τσέφλιος ερευνά και αφηγείται την αινιγματική εξαφάνιση του 23χρονου Κωστή Πολύζου, η οποία αποτέλεσε την αρχή για ένα θρίλερ που δεν έβρισκε λύση για σχεδόν πέντε χρόνια.
THE LIFO TEAM