Αυτό το Σάββατο κάποιοι (πολλοί) περιμένουν να γίνoυν μέρος ενός event που θα διαφέρει αισθητά απ’ όσα έχουμε δει ‒και έχουμε ακούσει‒ στην Αθήνα. Σε αυτό ο DJ απομακρύνεται από το κέντρο της προσοχής και στέκεται στο πλάι της σκηνής, δίνοντας τη συνήθως πρωταγωνιστική του θέση στην ηχητική εμπειρία, σε ένα τείχος σχηματισμένο από ογδόντα ηχεία.
Στις 18 Μαρτίου, το «The Wall of Sound», το πρωτοποριακό οπτικοακουστικό πρότζεκτ του DVS1-φόρος τιμής στη soundsystem κουλτούρα των raves της δεκαετίας του’90 στις Μεσοδυτικές Πολιτείες της Αμερικής, έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Σε αυτή την club night, που υπόσχεται κάτι παραπάνω, ένα full body experience, όλα είναι προσεκτικά σχεδιασμένα και προσαρμοσμένα από τον ίδιο τον καλλιτέχνη, όπως θα έπρεπε να είναι κάθε φορά που διοργανώνεται κάτι ανάλογο δηλαδή.
Καθώς ο Zak Khutoretsky, όπως είναι το πραγματικό όνομα του Αμερικανού παραγωγού και DJ, πουσάρει διαρκώς τα όρια / παρουσιάζει συνέχεια κάτι διαφορετικό / θεωρείται μία από τις εξέχουσες «φωνές» που συμβάλλουν στη διατήρηση της αυθεντικής club κουλτούρας, το event του Σαββάτου ανήκει στα άχαστα.
Αλλά δεν είναι μόνο η παρουσία του πιονιέρου της techno στην Αθήνα, το τείχος από ηχεία και ο ειδικά σχεδιασμένος φωτισμός που έστρεψαν την προσοχή μας στη συγκεκριμένη ημερομηνία. Είναι και το ότι το «The Wall Of Sound» παρουσιάζουν το ADD Festival και το six d.o.g.s, και παράλληλα πρόκειται για το soft opening ενός νέου venue που στόχο έχει να αποτελέσει σταθμό στην club κουλτούρα της πόλης.
Η ιδέα για το EON εναρμονίζεται με ένα πανευρωπαϊκό trend που θέλει να κατασκευάζονται venues σε πρώην βιομηχανικές ζώνες, αλλά είναι και κάτι που το αθηναϊκό κοινό, το οποίο ακολουθεί τη χορευτική, την ηλεκτρονική μουσική, τον πιο σκληρό ήχο, το έχει ανάγκη.
Πάει καιρός που ο Παναγιώτης Πιλαφάς και ο Κωνσταντίνος Δαγριτζίκος αποφάσισαν ότι θέλουν να κάνουν events μεγαλύτερης κλίμακας, πολύ μεγαλύτερης από αυτές που μπορεί να σηκώσει το δικό τους six d.o.g.s, και η αλήθεια είναι ότι στην Αθήνα υπάρχει έλλειψη χώρων που θα μπορούσαν να τα φιλοξενήσουν.
Παράλληλα, τους άρεσε η ιδέα να τρέξουν πράγματα σε κάποιο παλιό οικοδόμημα μιας εντελώς off-Βroadway περιοχής που πάντα τους γοήτευε, μετατρέποντάς το σε έναν χώρο που θα είναι τραχύς ως εικόνα και high end όσον αφορά τις υποδομές του. Έψαξαν πολύ, τους πήρε καιρό να τον εντοπίσουν, αλλά τελικά βρέθηκαν να υλοποιούν αυτό που είχαν φανταστεί τόσο εκείνοι όσο και πολλοί clubbers αυτής της πόλης.
Ίσως το κάνετε κι εσείς (εγώ και διάφοροι φίλοι το κάνουμε σίγουρα) όταν βλέπετε ένα μεγάλων διαστάσεων και βιομηχανικής αισθητικής κτίριο, αποθήκες που αμφιβάλλετε αν αξιοποιούνται ακόμα, λέτε «αυτό θα το κάναμε κλαμπάρα». Αλλά αν για εμάς πρόκειται απλώς για ένα αστείο, για το δίδυμο το οποίο έχει να επιδείξει μια δεκατριάχρονη επιτυχημένη και επιδραστική πολιτιστική δραστηριότητα στην Αθήνα ήταν όραμα, το βλέπουν σοβαρά.
Η ιδέα για το EON εναρμονίζεται με ένα πανευρωπαϊκό trend που θέλει να κατασκευάζονται venues σε πρώην βιομηχανικές ζώνες, αλλά είναι και κάτι που το αθηναϊκό κοινό, το οποίο ακολουθεί τη χορευτική, την ηλεκτρονική μουσική, τον πιο σκληρό ήχο, το έχει ανάγκη. Η μέχρι σήμερα συνήθης τακτική ήταν οι περισσότερες τέτοιες βραδιές και φεστιβάλ να φιλοξενούνται σε νυχτερινά κέντρα διασκέδασης που ουδεμία σχέση έχουν όμως με την αισθητική που υπηρετούν αυτά τα events.
Μέχρι τον Σεπτέμβρη, τα περίπου δύο χιλιάδες τετραγωνικά που κάποτε λειτουργούσαν ως γραφεία και αποθήκη μιας μεγάλης εταιρείας με σκαλωσιές θα χωριστούν σε δύο stages σε διαφορετικά επίπεδα. Στις 18 Μαρτίου και στο «The Wall Of Sound» θα δούμε την κάτω, πολύ rough σκηνή. Την 1η Απριλίου θα στηθεί το μεγαλύτερο κινητό queer rave πάρτι της Αθήνας, ενώ μια εβδομάδα μετά, στις 8 του μήνα, θα φιλοξενηθεί εκεί ο δωδεκάωρος μαραθώνιος του CoMA XL.
Θα υπάρξουν κι άλλες ημερομηνίες που θα μας οδηγήσουν προς Ελαιώνα πλευρά το φετινό καλοκαίρι, μέχρι να δούμε το EON σε πλήρη λειτουργία. Στα μεγάλα ατού του νέου venue της πόλης είναι ότι βρίσκεται τετρακόσια μέτρα μακριά από το μετρό της περιοχής, κυριολεκτικά πέντε λεπτά με τα πόδια δηλαδή.
Εκτός από μεγάλα πάρτι που μπορεί να εκμεταλλεύονται και τα δύο stages, στο EON προβλέπεται να ακούσουμε DJs που καθώς το κοινό τους έχει γιγαντωθεί δεν χωράνε πλέον στο κεντρικό και διαχρονικά βολικό six d.o.g.s, θα δούμε και μεγάλες μπάντες, αλλά και «καθιστά» events∙ γενικά, η λογική του είναι να φιλοξενήσει «υψηλής αισθητικής» πράγματα, όπως θα πει ο Παναγιώτης Πιλαφάς, ο οποίος πιστεύει ότι με τη μελέτη και τους συνεργάτες τους όχι μόνο δεν θα δυσκολευτούν να «βγάλουν ήχο», όπως λένε στην αργκό τους οι ηχολήπτες αλλά θα είναι και ό,τι καλύτερο έχουμε ακούσει στις αποθήκες της Αθήνας, στις οποίες μέχρι τώρα στήνονται μόνο περιστασιακά πάρτι, «αλλά επειδή την έχεις συνηθίσει τη συνθήκη εκείνη την ώρα λες “εντάξει, δεν είναι γαμάτος ο ήχος αλλά είναι γαμάτος ο χώρος” και είναι οk αυτό. Εδώ όμως θέλουμε να κάνουμε το κάτι παραπάνω, έχει και ο Παναγιώτης ένα υπερ-βιονικό αυτί, οπότε θα γίνει», κατά τον Κωνσταντίνο Δαγριτζίκο.
Το ότι δίνουν, πάντως, σημασία στη λεπτομέρεια είναι γνωστό, οπότε αναμένουμε να δούμε πώς το νέο τους εγχείρημα θα ξαναμοιράσει την τράπουλα σε αυτή την πλευρά της νύχτας, στην party σκηνή και στην πολιτιστική κίνηση της πόλης.
«The Wall of Sound», Σάββατο 18 Μαρτίου, 23:00-8:00, στο EON Athens, Εμμανουήλ Παππά 13. Καθ’ όλη τη διάρκεια της βραδιάς θα τηρηθεί no-photo και no-video policy.
LINE UP:
DVS1
RROSE Live
RENE WISE
VOLVOX
A.METZ x CIRKLE
Επίσης, τo μεσημέρι του Σαββάτου 18 Μαρτίου (13:00) το ACADDEMIA επιστρέφει και εγκαινιάζει τις φετινές του εκδηλώσεις με την πρώτη του διεθνή δράση, παρουσιάζοντας στο six d.o.g.s το Aslice, μια μουσική εφαρμογή την οποία δημιούργησε ο περίφημος techno DJ και παραγωγός DVS1. Θα αναλάβει να ξεναγήσει το κοινό που θα βρεθεί στο gig space της οδού Αβραμιώτου, στα άδυτα αυτής της νέας και πολλά υποσχόμενης μουσικής πλατφόρμας που στοχεύει σε ένα δικαιότερο μουσικό οικοσύστημα. Ο αριθμός των ατόμων που μπορούν να παρακολουθήσουν τη δράση είναι περιορισμένος. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εξασφαλίσουν την παρουσία τους στην εκδήλωση εκδίδοντας δωρεάν δελτίο εισόδου από εδώ. Στην είσοδο του event θα υπάρχουν και λίγα ακόμα δελτία εισόδου.