Μια αίσθηση ευτυχίας πλανάται πάνω από τη χώρα

Μια αίσθηση ευτυχίας πλανάται πάνω από τη χώρα Facebook Twitter
Εικονογράφηση: Stupid Greg / LIFO
0

ΑΣΧΕΤΩΣ ΤΟΥ ΑΝ δεν το συνειδητοποιούμε λόγω εγγενούς αχαριστίας, είμαστε σαφώς πιο ευτυχισμένοι φέτος σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του World Happiness Report, που κατατάσσει την Ελλάδα στην 58η θέση από την 67η θέση που βρισκόταν πέρσι.

Προχθές, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Ευτυχίας (κάθε μέρα είναι γιορτή σ’ αυτήν τη ζωή) που έχει καθιερώσει αυτός ο vintage και περιέργως ανθεκτικός θεσμός που λέγεται Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών «προς αναγνώριση της σημασίας της ευτυχίας στις ζωές των ανθρώπων ανά τον κόσμο» (αμήν), κυκλοφόρησε παράλληλα και η ετήσια έκθεση World Happiness Report που κατατάσσει τις χώρες του κόσμου ανάλογα με το πόσο ευτυχισμένοι είναι οι κάτοικοί τους. Η έκθεση τελεί υπό την εποπτεία του Δικτύου Λύσεων Βιώσιμης Ανάπτυξης (του ΟΗΕ επίσης) και η τελική κατάταξη βασίζεται σε δεδομένα πηγών όπως η Gallup World Poll με άξονα έξι βασικά κριτήρια: κοινωνική στήριξη, εισόδημα, υγεία, ελευθερία, γενναιοδωρία και απουσία διαφθοράς. Στη δημοσκόπηση συμμετέχουν γύρω στα 100.000 άτομα.  

Από την τερματικά καταθλιπτική 67η θέση που βρισκόταν πέρσι, η Ελλάδα σκαρφάλωσε στην 58η θέση, ενώ η Κύπρος βρέθηκε στην 46η (η Τουρκία, πάλι, κύλησε φέτος στην 106η).

Στην πρώτη θέση για έκτη συνεχή χρονιά η Ρεάλ Μαδρίτης της ευτυχίας, η Φινλανδία, γεγονός που προκαλεί τη μόνιμη κατάπληξη όσων έχουν δει έστω και μισή ταινία των αδελφών Καουρισμάκι ή έχουν γνωρίσει έστω και μισό Φινλανδό (η στεγνή και κατατονική μοιρολατρία των οποίων δεν περιγράφεται, και ομιλώ εκ κάποιας σχετικής πείρας). Ακολουθούν στην πρώτη δεκάδα οι συνήθεις ύποπτοι (Δανία, Ισλανδία, Ολλανδία, Σουηδία, Νορβηγία, Ελβετία, Λουξεμβούργο, Νέα Ζηλανδία), ενώ ως ευφορική σφήνα ανάμεσά τους έχει πλασαριστεί στην 4η θέση το Ισραήλ, μια χώρα που ζει σε ημι-εμπόλεμο καθεστώς, που ασκεί, εν μέρει έστω, πολιτική απαρτχάιντ και περιτριγυρίζεται αποκλειστικά από ορκισμένους εχθρούς της. Η παραλιακή του Τελ-Αβίβ τα σπάει πάντως, σύμφωνα με πάσα μαρτυρία.  

Και εμείς όμως είμαστε πιο ευτυχισμένοι φέτος (δεν το νιώθετε;), σύμφωνα πάντα με την έκθεση, ασχέτως του αν δεν το συνειδητοποιούμε λόγω μιας εγγενούς αχαριστίας. Από την τερματικά καταθλιπτική 67η θέση που βρισκόταν πέρσι, η Ελλάδα σκαρφάλωσε στην 58η θέση, ενώ η Κύπρος βρέθηκε στην 46η. (η Τουρκία, πάλι, κύλησε φέτος στην 106η ). Μοιάζει ταπεινωτική η κατάταξη για τη χώρα του απέραντου γαλάζιου, πάντως δεν είμαστε και τόσο χάλια όσο δείχνει η βαθμολογία μας, αν αναλογιστεί κανείς ότι η Ισπανία βρίσκεται στην 32η, η Ιταλία στην 33η και η Πορτογαλία στην 56η, δύο μόλις θέσεις πάνω από εμάς και μία πάνω από τη Νότια Κορέα του «Squid Game».

Κατά τα λοιπά, όπου φτωχός κι η μοίρα του. Το Αφγανιστάν είναι η τελευταία χώρα στην κατάταξη (137η), ενώ μια θέση πιο πάνω βρίσκεται ο δύσμοιρος Λίβανος των απανωτών κρίσεων, κάτω από καμιά τριανταριά χώρες της Αφρικής. Για άλλη μια φορά, μετά το βαρύγδουπο πόρισμα της έκθεσης προέκυψε το ίδιο υπαρξιακό αλλά και μεθοδολογικό ερώτημα: μπορεί να είναι μετρήσιμη μια αφηρημένη χίμαιρα όπως η ευτυχία ή ακόμα και η κοινωνική ευημερία;

Ένα άλλο προβοκατόρικο, σαρκαστικό και ρητορικό μάλλον ερώτημα ήταν αυτό που έθεσε χθες στον λογαριασμό του στο Twitter ο διάσημος Σερβοαμερικανός οικονομολόγος Μπράνκο Μιλάνοβιτς με αφορμή τη δημοσιοποίηση της φετινής λίστας: «Πώς εξηγείται το γεγονός ότι οι τρεις πιο ευτυχισμένες χώρες στον κόσμο –η Φινλανδία, η Ισλανδία και η Δανία– είναι επίσης αντιστοίχως η Νο10, η Νο1 και η Νο9 χώρα στην κατά κεφαλή κατανάλωση αντικαταθλιπτικών; Πρώτα παίρνεις το αντικαταθλιπτικό και μετά απαντάς στο ερωτηματολόγιο για την ευτυχία;».

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

To νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Daily
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όταν ο κακοποιητής δηλώνει φεμινιστής

Daily / Όταν ο κακοποιητής δηλώνει φεμινιστής

Οι συντριπτικές αποκαλύψεις για σωρεία σεξουαλικών επιθέσεων εκ μέρους του διάσημου συγγραφέα Νιλ Γκέιμαν, ο οποίος συχνά εμφανιζόταν ως «φεμινιστής», αποδεικνύουν ότι οι χαρισματικοί άνθρωποι, αλλά και τα «power couples», πρέπει να προσεγγίζονται με ιδιαίτερη προσοχή.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Η προβοκατορία του Τοσκάνι

Daily / Η προβοκατορία του Τοσκάνι

Η πιο σημαντική, η πιο καίρια φωτογραφία που συνδέθηκε με τον Ολιβιέρο Τοσκάνι και τις αμφιλεγόμενες διαφημιστικές πρακτικές του –η θρησκευτική σχεδόν εικόνα του λιπόσαρκου ασθενή του AIDS στο νεκροκρέβατό του– δεν ήταν δική του.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Το θέμα με τον Καζαντζίδη

Daily / Το θέμα με τον Καζαντζίδη

Έχει προ πολλού περάσει στην περιοχή των συμβόλων, πάνω στα οποία προβάλλονται αμφίσημα και αντιφατικά πράγματα, σαν αυτά που εξέφραζε κατά καιρούς και ο ίδιος. Μουσικά όμως, είναι αδύνατον να τον αρνηθείς, όσο κι αν θα το ήθελες ίσως.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
«Yacht Rock»: Το πιο απολαυστικό μουσικό ντοκιμαντέρ της χρονιάς 

Daily / «Yacht Rock»: Το πιο απολαυστικό μουσικό ντοκιμαντέρ της χρονιάς 

Από τους Steely Dan, τους Toto και τον Kenny Loggins μέχρι τον Questlove, τον Thundercat και τον Mac De Marco, τo ντοκιμαντέρ του HBO συνδέει τις κουκίδες ενός φαινομένου που αποτελεί λιγότερο ένα μουσικό είδος και περισσότερο μια αίσθηση, μια ιδέα, ένα vibe.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Το αιώνιο μεγαλείο του Λεονάρντο ντα Βίντσι

Daily / Το αιώνιο μεγαλείο του Λεονάρντο ντα Βίντσι

Στο νέο ντοκιμαντέρ του σπουδαίου Αμερικανού κινηματογραφιστή Κεν Μπερνς ξετυλίγεται η ζωή και το έργο του ανθρώπου που εκτός από το μεγαλειώδες εικαστικό έργο του, πρόλαβε πριν από μισή χιλιετία να αντιληφθεί, να ανακαλύψει, να εφεύρει ή να προβλέψει τα πάντα σχεδόν, από τη βαρύτητα μέχρι τον κινηματογράφο.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Beatles ’64: Πριν από εξήντα χρόνια, κάτι μαγικό κι ανεπανάληπτο

Daily / Beatles ’64: Πριν από εξήντα χρόνια, κάτι μαγικό κι ανεπανάληπτο

Βασισμένο σ’ ένα εκπληκτικό πρωτότυπο υλικό, αυτό το εξαίρετο ντοκιμαντέρ του Disney+ σε παραγωγή του Μάρτιν Σκορσέζε μάς μεταφέρει με μοναδικό τρόπο σ’ αυτό που βίωσαν τα μέλη του θρυλικού συγκροτήματος όταν πάτησαν για πρώτη φορά το πόδι τους σε μια Αμερική που έμοιαζε να τους έχει απόλυτη ανάγκη.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Η «παλιά, ωραία Αθήνα» της νεανικής ασφυξίας  

Daily / Η «παλιά, ωραία Αθήνα» της νεανικής ασφυξίας  

Περί της νοσταλγίας για «τα παλιά», με αφορμή τον θάνατο του ηθοποιού Θάνου Παπαδόπουλου που έπαιξε σε εκατοντάδες ταινίες αλλά θα μείνει αξέχαστος για την εμφάνισή του ως διαπομπευόμενος «τεντιμπόις» στην ταινία «Νόμος 4000».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ