Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης: 90.000 επισκέπτες μέσα σ’ ένα τετραήμερο

ΔΕΒΘ: 90.000 επισκέπτες μέσα σ’ ένα τετραήμερο Facebook Twitter
Για τέσσερις ολόκληρες μέρες η 19η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης προσέλκυσε περίπου 90.000 επισκέπτες, επιστρέφοντας στις καλές μέρες προ πανδημίας. 
0


14.000 Τ.Μ., 600 ΕΚΘΕΤΕΣ
, 580 εκδηλώσεις, 14 αίθουσες εκδηλώσεων, 40 χώρες, 1.000 Έλληνες και ξένοι συγγραφείς. Για τέσσερις ολόκληρες μέρες η 19η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης προσέλκυσε περίπου 90.000 επισκέπτες, επιστρέφοντας στις καλές μέρες προ πανδημίας. 

Στο τετραήμερο αυτό θετική εντύπωση προκάλεσε το γεγονός της προσέλευσης του νεανικού κοινού, κάτι που δεν συνηθίζεται στις εκθέσεις βιβλίου, αλλά και η έντονη κινητικότητα, που θύμιζε αντίστοιχες διοργανώσεις του εξωτερικού. Μάλιστα, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, κ. Νίκος Κούκης, το μεγάλο στοίχημα της φετινής διοργάνωσης ήταν η προσέλευση του κόσμου, αφού η 18η ΔΕΒΘ έγινε εν μέσω πανδημίας, τον Νοέμβριο του 2021, χωρίς να καταφέρει να προσελκύσει την επιθυμητή συμμετοχή λόγω της κατάστασης που επικρατούσε και των μέτρων που είχαν ληφθεί για την αντιμετώπισή της.

Και πρόσθεσε: «Θέλουμε να καταστήσουμε την έκθεση όχι μόνο ένα μεγάλο πωλητήριο της εκδοτικής παραγωγής, με πλούσιο παράλληλα πολιτιστικό πρόγραμμα, αλλά να της δώσουμε και κάποιες άλλες διαστάσεις, όπως αυτή με το διεθνές επαγγελματικό πρόγραμμα», απευθύνοντας πρόσκληση στους εκδότες να αξιοποιήσουν αυτήν τη δυνατότητα που τους δίνεται, αλλά και δηλώνοντας ανοιχτός σε κάθε πρόταση που θα μπορούσε να ενισχύσει ακόμα περισσότερο τη δυναμική της ΔΕΒΘ.

Το βέβαιο είναι ότι σ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης κυριάρχησε το βιβλιοφιλικό κλίμα, η αναγνωστική απόλαυση ήταν έκδηλη, ενώ στους χώρους της έκθεσης ήταν ευδιάκριτη η καλή διάθεση εκ μέρους των εκδοτών για τις πωλήσεις των βιβλίων.

Ο κ. Κούκης, κάνοντας μια σύγκριση με το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, επισήμανε ότι η ΔΕΒΘ αποτελεί πλέον το «πνευματικό και πολιτισμικό φόρουμ της Ελλάδας» και «κλειδί» για να συνεχιστεί αυτό είναι η καλή συνεργασία και η ομαδικότητα.

Ο κ. Κούκης υπογράμμισε τη σημασία που έχει για την επιτυχία μιας διοργάνωσης η καλή επικοινωνία και το δέσιμο της ομάδας. «Η ομάδα μας πήγε καλά, ενώ φέραμε και νέα στελέχη που έπαιξαν κομβικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια», είπε και ευχαρίστησε τόσο τα στελέχη του Ιδρύματος, όπως και τη συντονίστρια της διοργάνωσης, Νόπη Χατζηγεωργίου, όσο και τους υποστηρικτές του όλου εγχειρήματος. «Παρά το γεγονός ότι είμαστε λίγοι, τα πήγαμε πολύ καλά και είχαμε πολύ καλή συνεργασία και με τη διαχειριστική αρχή», πρόσθεσε.

ΔΕΒΘ: 90.000 επισκέπτες μέσα σ’ ένα τετραήμερο Facebook Twitter
O διάσημος κριτικός λογοτεχνίας του "New Yorker", Τζέιμς Γουντ.

Το βέβαιο είναι ότι σ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης κυριάρχησε το βιβλιοφιλικό κλίμα, η αναγνωστική απόλαυση ήταν έκδηλη, ενώ στους χώρους της έκθεσης ήταν ευδιάκριτη η καλή διάθεση εκ μέρους των εκδοτών για τις πωλήσεις των βιβλίων. Στα highlights της έκθεσης συγκαταλέγεται σίγουρα η παρουσία των Αμερικανών συγγραφέων –οι ΗΠΑ ήταν η τιμώμενη χώρα–, όπως η Κλερ Μεσούντ («Η γυναίκα του επάνω ορόφου», εκδ. Gutenberg) και ο διάσημος κριτικός λογοτεχνίας του «New Yorker» Τζέιμς Γουντ («Πώς δουλεύει η λογοτεχνία;», εκδ. Αντίποδες).

Επίσης, μεγάλη συμμετοχή είχαν και οι εκδηλώσεις με την παρουσία του βραβευμένου με Γκονκούρ Μοχάμεντ Μπουγκάρ-Σαρ (από τη Σενεγάλη) και του Βούλγαρου Γκεόργκι Γκοσποντίνοφ, συγγραφέα βιβλίων όπως τα «Εκεί όπου δεν είμαστε» και «Χρονοκαταφύγιο» (εκδ. Ίκαρος). Αξίζει να επισημάνουμε ότι παρά τον μεγάλο αριθμό των εκδηλώσεων η ανταπόκριση του κόσμου ήταν πέρα από κάθε προσδοκία, με αποτέλεσμα τις περισσότερες το κοινό να τις παρακολουθεί όρθιο.

Στην τελετή των εγκαινίων παραβρέθηκαν –μεταξύ άλλων– βουλευτές, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλων φορέων, μέλη των αποστολών, αλλά σίγουρα αυτό που ξεχώρισε ήταν η μουσικοθεατρική παράσταση από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, εμπνευσμένη από τα «Φύλλα Χλόης» του Γουόλτ Γουίτμαν και από έργα σύγχρονων ποιητών της Εταιρείας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης, σε σκηνοθεσία Χρήστου Παπαδημητρίου και μουσική Κώστα Χάνη.

ΔΕΒΘ: 90.000 επισκέπτες μέσα σ’ ένα τετραήμερο Facebook Twitter
«Θέλουμε να καταστήσουμε την έκθεση όχι μόνο ένα μεγάλο πωλητήριο της εκδοτικής παραγωγής, με πλούσιο παράλληλα πολιτιστικό πρόγραμμα, αλλά να της δώσουμε και κάποιες άλλες διαστάσεις, όπως αυτή με το διεθνές επαγγελματικό πρόγραμμα».
Βιβλίο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μαργκερίτ Ντιράς: Ζωή σαν μυθιστόρημα»

Το Πίσω Ράφι / To βιβλίο για τη Μαργκερίτ Ντιράς που προκάλεσε σάλο στη Γαλλία

Η προσωπικότητα που αναδύθηκε για τη συγγραφέα του «Εραστή» μέσα από το βιβλίο της δημοσιογράφου Λορ Αντλέρ είναι αμφιλεγόμενη, καθώς η πολιτική και προσωπική διαδρομή της εμφανίζουν αρκετά σκοτεινά σημεία.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Εθισμοί, τραγωδίες και ανατριχιαστικές αποκαλύψεις: Τα απομνημονεύματα της Λίζα Μαρί Πρίσλεϊ

Βιβλίο / Εθισμοί, τραγωδίες και ανατριχιαστικές αποκαλύψεις: Τα απομνημονεύματα της Λίζα Μαρί Πρίσλεϊ

Ένα βιβλίο που βασίζεται στη θλίψη και στο πένθος: της Λίζα Μαρί Πρίσλεϊ για τον πατέρα και τον γιο της, αλλά και μιας κόρης –της Ράιλι Κίου που το συνυπογράφει– για τη μητέρα της.
THE LIFO TEAM
Ράτζα Σεχάντε: «Στη Ραμάλα είμαστε περικυκλωμένοι από εξτρεμιστές Ισραηλινούς εποίκους»

Βιβλίο / «Στη Ραμάλα είμαστε περικυκλωμένοι από εξτρεμιστές Ισραηλινούς εποίκους»

Μια κουβέντα με τον έγκριτο Παλαιστίνιο δικηγόρο, συγγραφέα και πολιτικό ακτιβιστή Ράτζα Σεχάντε με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του «Τι φοβάται το Ισραήλ από την Παλαιστίνη;», έναν χρόνο μετά το ξέσπασμα της πιο άγριας ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης των τελευταίων δεκαετιών.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Μελάνια

Βιβλίο / Προδοσίες και αυτο-μυθοποίηση: Τα απομνημονεύματα της Μελάνια Τραμπ είναι διαφορετικά από κάθε άλλης πρώτης κυρίας

Το «Melania» είναι στην πραγματικότητα μια ιστορία αγάπης ανάμεσα σε δύο φάρους ματαιοδοξίας που πραγματικά συμπληρώνουν ο ένας τον άλλον.
LIFO NEWSROOM
«Το όνομα μου είναι Γιώργος Χρονάς»: Ο απολογισμός ζωής ενός σημαντικού ποιητή

Βιβλίο / Γιώργος Χρονάς: «Αν τα ’γραφα όλα θα σκιζόταν ο ναός κάθετα»

Με αφορμή το νέο του βιβλίο με τίτλο «Το όνομά μου είναι Γιώργος Χρονάς», από το οποίο παρελαύνει μια ολόκληρη εποχή μυθικών προσώπων, ο ποιητής και εκδότης μιλά για όσα επέλεξε να πει και εξηγεί γιατί «είναι με τους αμόρφωτους».
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Ο θάνατός τους θα είναι η ανάστασή μας»: Μια έκδοση με τους προκλητικούς στίχους της Κρίστα Παπίστα

Βιβλίο / «Ο θάνατός τους θα είναι η ανάστασή μας»: Μια έκδοση με τους προκλητικούς στίχους της Κρίστα Παπίστα

Μια από τις πιο κουίρ και τολμηρές φωνές στην ελληνική μουσική κυκλοφόρησε ένα πρωτότυπο βιβλίο από τις εκδόσεις του βιβλιοπωλείο Arsenale που βρίσκεται στην Ανάφη.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ελισάβετ Κοτζιά

Οι Αθηναίοι / «Τα πρώτα χρόνια λέγανε ότι τις κριτικές μου τις έγραφε ο πατέρας μου»

Η Αθηναία της εβδομάδας Ελισάβετ Κοτζιά γεννήθηκε μέσα στα βιβλία· κάποια στιγμή, τα έβαλε στην άκρη, για να ξανασυναντήσει τη λογοτεχνία μέσα από μια αναπάντεχη εμπειρία. Άφησε το οικονομικό ρεπορτάζ για την κριτική βιβλίου. Τη ρωτήσαμε γιατί το ελληνικό μυθιστόρημα δεν έχει ιδιαίτερη απήχηση στο εξωτερικό, και δεν πιστεύει πως για το ζήτημα αυτό υπάρχουν απλές απαντήσεις.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Χωρίς σενάριο ήταν χαμένος: Η διαδρομή του Ρόναλντ Ρέιγκαν, του Προέδρου που υποδυόταν τον εαυτό του

Βιβλίο / Χωρίς σενάριο ήταν χαμένος: Η διαδρομή του Ρόναλντ Ρέιγκαν, του Προέδρου που υποδυόταν τον εαυτό του

Μια νέα βιογραφία του 40ού Προέδρου των ΗΠΑ τον βρίσκει ανίκανο για οποιαδήποτε ενδοσκόπηση και τόσο συναισθηματικά αποτραβηγμένο ώστε παρέμενε ουσιαστικά άγνωστος σε όλους, εκτός από τη δεύτερη σύζυγό του Νάνσι, την οποία αποκαλούσε «μαμά».
THE LIFO TEAM
Φωνές γυναικείας χειραφέτησης στη λογοτεχνία

Βιβλίο / Φωνές γυναικείας χειραφέτησης στη λογοτεχνία

Πέντε εμβληματικά βιβλία γυναικείας χειραφέτησης με ηρωίδες που αντιδρούν στο κατεστημένο και στις οριοθετημένες φυλετικές ταυτότητες αναδεικνύει η πρόσφατη λογοτεχνική παραγωγή, με κλασικούς τίτλους και βραβευμένα βιβλία.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Ιστορίες κλεμμένης παιδικής αθωότητας

Βιβλίο / Ιστορίες κλεμμένης παιδικής αθωότητας

Η διαχείριση του ανεπούλωτου τραύματος που αφήνει η κακοποίηση ενός παιδιού, η χαμένη παιδικότητα και τα μυστικά μιας οικογένειας που τη βασανίζει για τρεις γενιές ο νόμος της σιωπής είναι τα μοτίβα στο «Έλα να παίξουμε!» του Δημήτρη Χριστόπουλου.
M. HULOT
Τυχερός και loser: Πίσω από τον μύθο της περιουσίας του Ντόναλντ Τραμπ

Βιβλίο / Τυχερός και loser: Πίσω από τον μύθο της περιουσίας του Ντόναλντ Τραμπ

Ένα νέο βιβλίο γραμμένο από δημοσιογράφους των New York Times χτυπά κατευθείαν στην καρδιά του τραμπικού μύθου: την αντίληψη δηλαδή ότι είναι ένας αυτοδημιούργητος δισεκατομμυριούχος που ενσαρκώνει το αμερικανικό όνειρο.
THE LIFO TEAM
Έρση Σωτηροπούλου στη LiFO: «Παραμένω ψύχραιμη»

Βιβλίο / «Παραμένω ψύχραιμη»: Η Έρση Σωτηροπούλου σχολιάζει στη LiFO τα προγνωστικά για το Νόμπελ Λογοτεχνίας

Θα γίνει η πρώτη Ελληνίδα που θα τιμηθεί με Νόμπελ Λογοτεχνίας, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις που τη θέλουν να «παίζει» ψηλά στη λίστα με τους πιθανούς νικητές του φετινού βραβείου;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ελίας Κανέτι «Πάρτι και αερομαχίες»

Το πίσω ράφι / Ο Ελίας Κανέτι και τα χειρόγραφα που ήθελε να μείνουν στο συρτάρι

Η επιθυμία του νομπελίστα να μη δημοσιευτεί το «Πάρτι και αερομαχίες» πριν συμπληρωθεί τριακονταετία από τον θάνατό του δεν εισακούστηκε. Ένα απλό ξεφύλλισμα του τόμου αρκεί για να κατανοήσει κανείς γιατί είχε αφήσει αυτή την οδηγία στη διαθήκη του.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ