33 νέοι Έλληνες ζωγράφοι στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων Facebook Twitter
Στέλιος Καραμανώλης, Χωρίς Τίτλο, 2022, Ακριλικά, χρωματιστό μολύβι σε καμβά, 145 εκ.

33 νέοι Έλληνες ζωγράφοι στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων

0

Με τη φιλοδοξία να θέσει τη ζωγραφική στο κέντρο της συζήτησης για τη σύγχρονη τέχνη, αναδεικνύοντας τα κεντρικά θέματα που απασχολούν τους σύγχρονους ζωγράφους και συστήνοντας τους νεότερους από αυτούς στο ευρύτερο ελληνικό κοινό, η έκθεση «Encore: Νέα ελληνική ζωγραφική», που γίνεται στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων με επιμελητές τους Ελένη Κούκου, Χριστόφορο Μαρίνο και Θεόφιλο Τραμπούλη, σε διοργάνωση του Δήμου Αθηναίων/ΟΠΑΝΔΑ, παρουσιάζει ζωγράφους έως περίπου 40 ετών και θα διαρκέσει από τις 27 Ιουνίου έως τις 10 Σεπτεμβρίου.

Σε μια εποχή που οι ιδιωτικές και δημόσιες χρηματοδοτήσεις για τον πολιτισμό επιμένουν στην υποστήριξη εφήμερων και άϋλων έργων, η έκθεση θα επικεντρωθεί στην υλικότητα της ζωγραφικής, δείχνοτας το παρόν, τις τάσεις, τις χειρονομίες, τις σχέσεις και το μέλλον της.

Είναι το πανόραμα μιας ζωγραφικής ταιριαστής απόλυτα με τον καιρό, πολύχρωμης, τολμηρής, ορμητικής, υλικής, μαχητικής αλλά και φοβισμένης.

Η έκθεση αφήνει τον θεατή να δημιουργήσει τις δικές του διαδρομές, να δώσει τις δικές του απαντήσεις και να αναπτύξει τις δικές του συναισθηματικές σχέσεις με το έργο και την απόλαυσή του.

Το πιο παραδοσιακό ίσως μέσο, η ζωγραφική, αποτελεί τη βάση σε μια έκθεση που έρχεται να θέσει ερωτήματα: υπάρχει σύγχρονη ελληνική ζωγραφική που αναπτύσσει καινούργιους κώδικες, νέες γλώσσες, τεχνικές και θεματολογίες; Πώς πραγματεύονται οι νέοι Έλληνες ζωγράφοι τα κρίσιμα θέματα της σύγχρονης τέχνης και της σύγχρονης θεωρίας;

33 νέοι Έλληνες ζωγράφοι στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων Facebook Twitter
Παναγιώτης Κεφαλάς, Χωρίς τίτλο, 2019, Λάδι σε καμβά, 30 x 40 εκ., Ευγενική παραχώρηση του καλλιτέχνη
ENCORE: Νέα ελληνική ζωγραφική στην Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων Facebook Twitter
Στέλιος Καραμανώλης, Χωρίς Τίτλο, 2022, Ακριλικά, χρωματιστό μολύβι σε καμβά, 145 εκ.
ENCORE: Νέα ελληνική ζωγραφική στην Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων Facebook Twitter
Nίκος Μόσχος, I am a warrior, so that my son may be a merchant, so that his son may be a poet. (n2), 2023, Ακρυλικό σε λινό, 240 x 256 εκ., Ευγενική παραχώρηση του καλλιτέχνη και γκαλερί Ζουμπουλάκη
ΤΡΙΤΗ 33 νέοι Έλληνες ζωγράφοι στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων Facebook Twitter
Κωνσταντίνος Γιώτης , Χωρίς τίτλο, 2021, Λάδι σε λινό, 190 x 230 εκ., Ευγενική παραχώρηση του καλλιτέχνη

Η έκθεση έχει προκύψει από συστηματική έρευνα πεδίου, επισκέψεις στα εργαστήρια και εκτεταμένες συζητήσεις με τους καλλιτέχνες. Λαμβάνει δομικά υπόψη της τον τρόπο με τον οποίο οι ίδιοι οι ζωγράφοι σκέφτονται το παρόν και την ιστορικότητα τόσο του έργου τους όσο και ευρύτερα της σύγχρονης ζωγραφικής, ενώ αναζητά νέες μορφές, γλώσσες και χειρονομίες με καλλιτέχνες που διερευνούν καινούργιους, συναρπαστικούς και αναπάντεχους δρόμους στη σύγχρονη ελληνική́ τέχνη.

Δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην υψηλή́ ζωγραφική ποιότητα και, παράλληλα, επιδιώκει να προτείνει μεθοδολογικά́ εργαλεία για την κατανόηση και την αξιολόγηση της σύγχρονης ελληνικής ζωγραφικής.

Η έκθεση, στην οποία συμμετέχουν 33 ζωγράφοι που επελέγησαν με κριτήριο κατά κύριο λόγο αισθητικό, χωρίς βεβαιότητες και χωρίς ρητές εννοιολογήσεις, αφήνει τον θεατή να δημιουργήσει τις δικές του διαδρομές, να δώσει τις δικές του απαντήσεις και να αναπτύξει τις δικές του συναισθηματικές σχέσεις με το έργο και την απόλαυσή του.

Οι δημιουργοί ασχολούνται με ζητήματα εσωτερικά στη ζωγραφική, όπως ο συσχετισμός πραγματισμού και αφαίρεσης, η δυναμική του χρώματος και η διαχείριση του χώρου, ενώ διερευνούν τη σχέση με τους παλαιότερους ομότεχνούς τους, ζητήματα ταυτότητας, μνήμης, του διευρυμένου σώματος, του φύλου και της σεξουαλικότητας. Η έκθεση εξετάζει ακόμα το πόσο καίριες ή παρωχημένες μπορεί να είναι διακρίσεις που έχουν αφήσει το στίγμα τους στην ελληνική τέχνη, αλλά εκκρεμεί η τεκμηρίωσή τους, και τη σχέση της ζωγραφικής με τις καινούργιες οικονομίες του πολιτισμού, ιδίως τις πολιτικές που διστάζουν να χρηματοδοτήσουν ό,τι αφήνει πίσω του αντικείμενα και ίχνη.

ENCORE: Νέα ελληνική ζωγραφική στην Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων Facebook Twitter
Ανδρέας Ράγκναρ Κασάπης, impostor 10, 2018, 40 x 50 εκ. έκαστο, Ευγενική παραχώρηση του καλλιτέχνη και των Kalfayan Galleries
ENCORE: Νέα ελληνική ζωγραφική στην Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων Facebook Twitter
Αριστείδης Λάππας, Aphrodite Anadiomeni, 2021, Λάδι σε καμβά, 200 x 160 εκ. © ο καλλιτέχνης, Παραχώρηση The Breeder
ENCORE: Νέα ελληνική ζωγραφική στην Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων Facebook Twitter
Γιώργος Σταμκόπουλος, Χωρίς τίτλο, 2022, Λάδι και λαδοπαστέλ σε απροετοίμαστο καμβά, 180 x 180 εκ., Ευγενική παραχώρηση του καλλιτέχνη Photo ©Trevor Good
ΤΡΙΤΗ 33 νέοι Έλληνες ζωγράφοι στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων Facebook Twitter
Κατερίνα Σάρρα, Χωρίς τίτλο, 2022, Λάδι σε καμβά, 140 x 120 εκ., Παραχώρηση: Κατερίνα Σάρρα, a.antonopoulou art
33 νέοι Έλληνες ζωγράφοι στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων Facebook Twitter
Αλεξία Καραβέλα, Descent, 2020, μαρκαδόροι σε άσπρο χαρτί, 51 x 75.5 εκ., Παραχώρηση της καλλιτέχνιδας

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Ιλεάνα Αρναούτου, Κωνσταντίνος Γιώτης, Νίκη Γκουλέμα, Γιώργος Γύζης, Ειρήνη Ευσταθίου, Ανέστης Ιωάννου, Αλεξία Καραβέλα, Στέλιος Καραμανώλης, Ανδρέας Ράγκναρ Κασάπης, Παναγιώτης Κεφαλάς, Κική Κολυμπάρη, Γιώργος Κόντης, Καρολίνα Κρασούλη, Αριστείδης Λάππας, Βαρβάρα Λιακουνάκου, Άγγελος Μεργές, Νίκος Μόσχος, Ελένη Μπαγάκη, Αναστασία Παύλου, Δημήτρης Ρεντούμης, Δαυίδ Σαμπεθάι, Κατερίνα Σάρρα, Νικόλας Σημαντηράκης, Γιώργος Σταμκόπουλος, Σοφία Στεβή, Αντώνης Στοαντζίκης, Αναστάσης Στρατάκης, Sasha Streshna, Αντρέα Τζούροβιτς, Νίκος Τοπαλίδης, Στέλλα Τσουματίδου, Georgia Fambris, ΚΕΖ

Η εικαστική έκθεση «Encore: Νέα ελληνική ζωγραφική» θα πραγματοποιηθεί στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων από τις 27 Ιουνίου έως τις 10 Σεπτεμβρίου.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Εικαστικά
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς η τεχνολογία αποκαθιστά το σημαντικότερο έργο της κλασικής ζωγραφικής 23 αιώνες μετά;

Αρχαιολογία & Ιστορία / Πώς η τεχνολογία αποκαθιστά το σημαντικότερο έργο της κλασικής ζωγραφικής 23 αιώνες μετά;

Η αρχαιομετρία, η τεχνητή νοημοσύνη και η καλλιτεχνική δημιουργία συνεργάστηκαν σε μια καινοτόμο μελέτη αποκατάστασης της τοιχογραφίας με το κυνήγι από τον τάφο του Φιλίππου στις Αιγές, ανοίγοντας νέους ορίζοντες στην αναβίωση της αρχαίας τέχνης.
M. HULOT
MARTIN GAYFORD: «Καμιά φορά οι κριτικοί κάνουμε εντελώς λάθος» Ή MARTIN GAYFORD: «Καμιά φορά οι κριτικοί κάνουμε λάθος»

Εικαστικά / Martin Gayford: «Καμιά φορά οι κριτικοί κάνουμε εντελώς λάθος»

Ένας από τους πιο επιδραστικούς κριτικούς τέχνης της Βρετανίας μιλά στη LiFO για τις τάσεις που διαμορφώνουν τη σύγχρονη τέχνη, τις φιλικές του σχέσεις με θρυλικούς καλλιτέχνες όπως ο Freud και ο Hockney, αλλά και για το αν η κριτική μπορεί όντως να επηρεάσει τα πράγματα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Η πρώτη μεγάλη έκθεση της οραματίστριας καλλιτέχνιδας Ithell Colquhoun

Εικαστικά / Τα σουρεαλιστικά αριστουργήματα της Ithell Colquhoun σε μια μεγάλη έκθεση

Το πολύχρωμο και αποκρυφιστικό σύμπαν της ξετυλίγεται στην πρώτη μεγάλη έκθεση για την οραματίστρια καλλιτέχνιδα, που εξερευνά τη θέση των γυναικών και τη σημασία του φύλου.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Βαγγέλης Μπαλής δημιουργεί κεραμικούς σάτυρους που του μοιάζουν

Εικαστικά / Ο Βαγγέλης Μπαλής δημιουργεί κεραμικούς σάτυρους που του μοιάζουν

Ένας νέος καλλιτέχνης δημιουργεί μοναδικά αντικείμενα ανάλογα με τη διάθεσή του, ονειρεύεται έναν χώρο όπου θα δημιουργεί απερίσπαστος και δεν τον νοιάζει καθόλου να βιοποριστεί από την τέχνη.
ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
Μια νέα έκθεση με χαρακτικά της ώριμης περιόδου της Βάσως Κατράκη

Εικαστικά / Βάσω Κατράκη: Η τέχνη της συγκινεί ακόμα

Έργα της σημαντικής Ελληνίδας χαράκτριας που παραπέμπουν στη βία της δικτατορίας, αλλά και άφυλες μορφές της όψιμης περιόδου της με αναφορά στην ελληνική αρχαιότητα, που υπερβαίνουν το ατομικό και γίνονται μέρος της συλλογικής μνήμης.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Τι απέγινε η πρωτοπορία στην τέχνη;

Εικαστικά / Τι απέγινε η πρωτοπορία στην τέχνη;

Ο κόσμος της σύγχρονης τέχνης έχει καταντήσει να μοιάζει με τσίρκο. Αλλά ο πραγματικός κακός της ιστορίας δεν είναι οι καλλιτέχνες, αλλά η σύγχρονη αγορά της τέχνης, η αξία της οποίας ξεπερνά πλέον τα 60 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως
THE LIFO TEAM
Ο Άνσελμ Κίφερ αποτίνει φόρο τιμής στον Βαν Γκογκ

Εικαστικά / Ο Άνσελμ Κίφερ αποτίνει φόρο τιμής στον Βαν Γκογκ

Μια νέα έκθεση στο Άμστερνταμ με πρόσφατα έργα του Κίφερ αναδεικνύει τη σύνδεσή του με τον Βαν Γκογκ και προκαλεί ήδη πολλές συζητήσεις. Ο σπουδαίος Γερμανός καλλιτέχνης εμπνέεται σταθερά, εδώ και 60 χρόνια, από τον Ολλανδό ζωγράφο. 
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Helmut Lang: What remains behind

Εικαστικά / Helmut Lang: Από το θρυλικό rubber dress στα πρωτόγονα γλυπτά του

Ο καλλιτέχνης και πρώην σχεδιαστής μόδας διατηρεί την προσήλωσή του στα υλικά και παρουσιάζει γλυπτά που θίγουν τη διαρκή εμμονή του με το θέμα της μνήμης, σε ένα σπίτι-σύμβολο του μοντερνισμού στο Λος Άντζελες.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
62 λεπτά με τον Ανέστη Ιωάννου

Εικαστικά / Από τη Νεφελοκοκκυγία στο skate και το τζιν: Το Εικαστικό Σύμπαν του Ανέστη Ιωάννου

Ο νεαρός εικαστικός αναζητά μια νέα μορφή ελευθερίας και απογείωσης, συνδέοντας τη δυναμική της street culture με την ουτοπία των Ορνίθων και των τσαρουχικών ονείρων, αναζητώντας μια έξοδο από το αστικό τραύμα σε έναν κόσμο γεμάτο δυνατότητες και φαντασία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο καινοτόμος κεραμίστας–γλύπτης Brian Rochefort παρουσιάζει στην Αθήνα νέα του έργα

Εικαστικά / Brian Rochefort: Ο ριζοσπάστης της κεραμικής παρουσιάζει τα νέα του έργα στην Αθήνα

Είναι διάσημος για τη δημιουργία μεγάλων, ζωηρών κεραμικών γλυπτών με μοναδικές υφές και αφηρημένα μοτίβα, ενώ οι συνθέσεις του ισορροπούν μεταξύ αταξίας και αρμονίας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Τα ιστορικά έργα του Κώστα Πανιάρα από βινύλ σε μια νέα έκθεση

Εικαστικά / Τα ιστορικά έργα του Κώστα Πανιάρα από βινύλ σε μια νέα έκθεση

Το βινύλιο υποκαθιστά το χρώμα σε μια σειρά έργων που παρουσιάστηκαν με μεγάλη επιτυχία τη δεκαετία του ’80 στο Παρίσι και στη Νέα Υόρκη από τον Αλέξανδρο Ιόλα. Σαράντα χρόνια μετά, η γκαλερί The Breeder τα επανασυστήνει στο κοινό.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κατσαδιώτης

Εικαστικά / «Tα έργα μου είναι σκοτεινά, αλλά δεν τα έχω σκεφτεί ποτέ ως προκλητικά»

Μία μέρα μετά τον βανδαλισμό των έργων του από τον βουλευτή της Νίκης, ο Χριστόφορος Κατσαδιώτης μιλά στη LiFO για τη δουλειά του που προκάλεσε τέτοιες αντιδράσεις σε συγκεκριμένες ομάδες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Μια πολύ καλή ιδέα, τέλεια εκτελεσμένη»: Η προφορική ιστορία των Λέλουδων 

Εικαστικά / «Μια πολύ κακή ιδέα, τέλεια εκτελεσμένη»: Η προφορική ιστορία των Λέλουδων 

Πώς η ανάγκη μιας κολεκτίβας καλλιτεχνών για χώρο εξελίχθηκε σε ένα από τα πιο φιλόξενα κουίρ σποτ στο κέντρο της πόλης: Μέσα από τις αφηγήσεις των παιδιών που το έφτιαξαν και το έζησαν.  
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Καμία σύμβαση δεν μπορούσε να περιορίσει τον Leigh Bowery

Εικαστικά / Καμία σύμβαση δεν μπορούσε να περιορίσει τον Leigh Bowery

Η Tate Modern φέρνει στις αίθουσές της μια έκθεση για έναν «larger than life» περφόρμερ. Η πορεία του νεαρού αγοριού από το ήσυχο προάστιο Sunshine της Μελβούρνης που έγινε παγκοσμίως διάσημη προσωπικότητα στον χώρο του πολιτισμού, χάρη στον εξωφρενικό, πολύπλοκο και δημιουργικό χαρακτήρα του και άφησε ανεξίτηλο και αδιαμφισβήτητο αποτύπωμα στη σύγχρονη τέχνη και πέρα από αυτήν. 
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ