Πόλυς Πεσλίκας: Μια έκθεση του Κύπριου εικαστικού με θέμα την επιθυμία στον χώρο του Arch

This delusive sentiment του Πόλυ Πεσλίκα στον χώρο του Arch. Facebook Twitter
Μακριά μαλλιά, λουλούδια, μια ξαπλωμένη πλάτη, αποκαλυπτικά σώματα, αποτελούν μερικά από τα επαναλαμβανόμενα μοτίβα του καλλιτέχνη, που άλλοτε κρύβονται και άλλοτε φανερώνονται σε όλο τους το μεγαλείο. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν
0

Ο γεννημένος στην Κύπρο Πόλυς Πεσλίκας είναι ζωγράφος με έδρα το Λονδίνο και ασκείται σε πρακτικές που περιλαμβάνουν έργα σε χαρτί, περφόρμανς και τη χρήση εφήμερων υλικών. Ήδη από τις αρχές του ’90 συνέλεγε αποκόμματα και εικόνες από περιοδικά ποικίλης ύλης, βιβλία τέχνης αλλά και δικές του αναλογικές και ψηφιακές φωτογραφίες, δημιουργώντας ένα αξιόλογο αρχείο-image library που έμελλε να τον οδηγήσει σε μια προσωπική τεχνοτροπία βασισμένη σε αυτό.

Αυτή την τόσο πολύτιμη συνήθεια-μέθοδο συνεχίζει μέχρι σήμερα, την εποχή της ενισχυμένης τεχνολογίας, εξελίσσοντάς την, αφού αποθηκεύει και μεθοδεύει πια το αρχείο του με έναν δικό του τρόπο.

Ωστόσο, διαπίστωσε ότι σε πολλές περιπτώσεις εικόνες με απόσταση έως και είκοσι χρόνια μεταξύ τους έχουν, όπως αποδεικνύεται, απαράμιλλη αισθητική, κι αυτό μπορεί κανείς να το παρατηρήσει και στην έκθεση που μόλις εγκαινίασε στο Arch. Μάλιστα, ότι όχι μόνο δεν διαφέρουν σχεδόν καθόλου μεταξύ τους αλλά και ότι προσομοιάζουν στις φωτογραφίες που αναρτούν σήμερα οι χρήστες του Istagram και έχουν τραβήξει με iPhone.

Μια θεματολογία που μπορεί να διαφοροποιείται από έργο σε έργο, αλλά κρατάει ένα κοινό χαρακτηριστικό: το ενδιαφέρον για την επιθυμία, όπως αυτό ξεπηδάει μέσα από την εξιδανίκευση της εικόνας, το ανθρώπινο σώμα και το κάλλος όπως αυτό αποθεώνεται στην ιστορία της δυτικής τέχνης.

Το σχολαστικά οργανωμένο και ομοιογενές αρχείο του αποτελείται από εικόνες ενταγμένες όλες στο μέσον ενός λευκού φόντου. Αυτό αποτελεί μια βιβλιοθήκη εικόνων με αναφορές στη μυθολογία, στη λαϊκή εικονογραφία, στην αγιογραφία, στην ποπ κουλτούρα, στο σύνολο της ιστορίας της τέχνης από την αρχαιότητα μέχρι τη σύγχρονη ζωγραφική που συνεχώς ανανεώνονται.

This delusive sentiment του Πόλυ Πεσλίκα στον χώρο του Arch. Facebook Twitter
Μια σειρά ζωγραφικών έργων καλυμμένων από τις αποχρώσεις του ροζ, του μοβ και του πορφυρού, που δείχνουν σαν να τα διαπερνά ένα φίλτρο χρώματος. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν
This delusive sentiment του Πόλυ Πεσλίκα στον χώρο του Arch. Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν
This delusive sentiment του Πόλυ Πεσλίκα στον χώρο του Arch. Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν

Αυτά τα στοιχεία έχουν περάσει και στο προσωπικό ζωγραφικό σύμπαν του Πεσλίκα, μια σειρά ζωγραφικών έργων καλυμμένων από τις αποχρώσεις του ροζ, του μοβ και του πορφυρού, που δείχνουν σαν να τα διαπερνά ένα φίλτρο χρώματος. Συχνά, δε, η ίδια εικόνα αναπαράγεται, επανεξετάζεται, αναπαρίσταται εκ νέου, λες και κάθε διαφορετική εκδοχή αποτελεί και μια διαφορετική προσέγγιση και ερμηνεία του έργου, κάπως σαν να αποπειράται κανείς να μεγεθύνει θολές εικόνες χαμηλής ανάλυσης ή αποκόμματα βιβλίων. Με αυτή την τεχνική εν τέλει ο καλλιτέχνης μοιάζει να μην μπορεί να αποφασίσει τι έχει περισσότερη σημασία, το θέμα ή η τεχνοτροπία.

Μακριά μαλλιά, λουλούδια, μια ξαπλωμένη πλάτη, αποκαλυπτικά σώματα, αποτελούν μερικά από τα επαναλαμβανόμενα μοτίβα του καλλιτέχνη, που άλλοτε κρύβονται και άλλοτε φανερώνονται σε όλο τους το μεγαλείο. Μια θεματολογία που μπορεί να διαφοροποιείται από έργο σε έργο, αλλά κρατάει ένα κοινό χαρακτηριστικό: το ενδιαφέρον για την επιθυμία, όπως αυτό ξεπηδάει μέσα από την εξιδανίκευση της εικόνας, το ανθρώπινο σώμα και το κάλλος όπως αυτό αποθεώνεται στην ιστορία της δυτικής τέχνης.

Τελικά, αποκαλύπτεται στον θεατή η μεθοδολογία μιας ανοιχτής, προσωπικής δημιουργικής διαδικασίας που έχει αντλήσει τις αναφορές της απ’ όλες αυτές τις πηγές που από την πρώτη στιγμή υπήρξαν οι δικές του ασύνειδες ή απολύτως συνειδητές επιλογές σε επίπεδο αισθητικών αναζητήσεων. Μια ενηλικίωση, τρόπον τινά, που, έχοντας φτάσει σε μια ώριμη και δημιουργική ηλικία, κατά την οποία το παρελθόν συμβάλλει στη δημιουργία ενός προσωπικού καλλιτεχνικού πάτσγουορκ.

Έργα με στοιχεία, τα οποία, ενώ ταλαντεύονται μεταξύ θέματος, χειρονομίας και τεχνικής, τελικά αναπαρίστανται, καταλήγοντας σε σύνθετες και πολυεπίπεδες κατασκευές που χρησιμοποιούν αποσπασματικά οπτικά και εννοιολογικά στοιχεία που ενθαρρύνουν τις ανοιχτές αναγνώσεις.

Τέλος, οφείλει να παρατηρήσει κανείς ότι οι συνθέσεις αυτές περιλαμβάνουν συχνά φιγούρες που θυμίζουν κλασικά θέματα, όπως το «μοντέλο» και το «στούντιο», κι αυτό είναι ο τρόπος του καλλιτέχνη να επισημαίνει, να αμφισβητεί και να διαταράσσει τις ετεροκανονικές αντιλήψεις περί αρρενωπότητας.

This delusive sentiment του Πόλυ Πεσλίκα στον χώρο του Arch. Facebook Twitter
Το σχολαστικά οργανωμένο και ομοιογενές αρχείο του αποτελείται από εικόνες ενταγμένες όλες στο μέσον ενός λευκού φόντου. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν
This delusive sentiment του Πόλυ Πεσλίκα στον χώρο του Arch. Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν
This delusive sentiment του Πόλυ Πεσλίκα στον χώρο του Arch. Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν
This delusive sentiment του Πόλυ Πεσλίκα στον χώρο του Arch. Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν

31/05/23 - 27/09/23, Τρ.-Σάβ. 11:00-18:00
ARCH Athens, Γκούρα 5, Αθήνα

www.archathens.org

Εικαστικά
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

17 εκθέσεις εικαστικών που θα δούμε τον Ιούνιο στην Αθήνα

Εικαστικά / 17 εκθέσεις εικαστικών που θα δούμε τον Ιούνιο στην Αθήνα

«Αστυγραφία» στην Εθνική Πινακοθήκη, Rick Lowe στο Μουσείο Μπενάκη και την Gagosian, Νέα Ελληνική Ζωγραφική στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων, Ιάννης Ξενάκης στο ΕΜΣΤ, η κεντρική έκθεση σύγχρονης τέχνης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας και πολλές ακόμα προτάσεις.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Στο μυαλό και στο εργαστήρι του Άγγελου Μαυραειδή

Εικαστικά / Στο μυαλό και στο εργαστήρι του Άγγελου Μαυραειδή

Ονειρεύτηκε ότι «ήτανε γραφτό» να γίνει καλλιτέχνης, το πίστεψε, το δούλεψε σκληρά και το κατάφερε. Αυτόν τον μήνα εκθέτει τις τελευταίες του εικαστικές δημιουργίες στο ατελιέ και «καταφύγιό» του στο Νέο Ηράκλειο. 
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το φεμινιστικό και κουίρ βλέμμα μιας νεαρής εικαστικού

Σοφία Ροζάκη / Το φεμινιστικό και κουίρ βλέμμα μιας νεαρής εικαστικού

Η νεαρή εικαστικός Σοφία Ροζάκη μάς ξεναγεί στην έκθεσή της «that’s what she said», στην οποία διερευνά εναλλακτικές αφηγήσεις γύρω από το σώμα, το φύλο, τη μνήμη, το τραύμα και τη σεξουαλικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Μια έκθεση με τον θεατρικό και σουρεαλιστικό κόσμο των ρούχων της Ελένης Καββάδα

Εικαστικά / Tα ρούχα που σχεδιάζει η Ελένη Καββάδα είναι σαν έργα τέχνης

Οι δημιουργίες της ελληνίδας σχεδιάστριας παρουσιάζονται ως εκθεσιακά γλυπτά στην Intermission. Ογκώδη, σουρεαλιστικά, ποιητικά, ξεπερνούν τα όρια της μόδας και αγγίζουν την τέχνη. Πρόκειται με διαφορά για ό,τι πιο ενδιαφέρον έχει να παρουσιάσει η Ελλάδα στον χώρο της μόδας και αξίζει μια βόλτα στον Πειραιά για να τα δείτε.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο κόπος του καλλιτέχνη μέσα από το έργο του Γιάννη Παππά

Εικαστικά / Ο κόπος του καλλιτέχνη μέσα από το έργο του Γιάννη Παππά

Μια έκθεση εργαστηριακού χαρακτήρα με εκθέματα καλούπια, εργαλεία, προπλάσματα, ημιτελή έργα, σχέδια αλλά και ολοκληρωμένα έργα που για πρώτη φορά βγαίνουν από το εργαστήρι του γλύπτη Γιάννη Παππά.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ψυχαναλύοντας το σινεμά του Ντέιβιντ Λιντς

Pulp Fiction / Ψυχαναλύοντας το σινεμά του Ντέιβιντ Λιντς

Ο Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος μιλά με τον ψυχίατρο, δραματοθεραπευτή και σκηνοθέτη Στέλιο Κρασανάκη για το αθέατο σύμπαν του ασυνείδητου στο σινεμά, το οποίο υπηρέτησε και απογείωσε ο Λιντς μέσα από το απαράμιλλο έργο του.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Θόδωρος, γλύπτης: Αντί αναδρομικής» στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Εικαστικά / Ο γλύπτης Θόδωρος παίρνει επιτέλους την αναδρομική έκθεση που του αξίζει

Ήταν ένας από τους βασικούς υποστηρικτές της δημιουργίας ενός μουσείου σύγχρονης τέχνης στην Ελλάδα. Σήμερα, στον δεύτερο όροφο του ΕΜΣΤ, το ανατρεπτικό του έργο, που ξεπερνά κατά πολύ τα όρια της παραδοσιακής γλυπτικής, παρουσιάζεται μέσα από έντεκα ενότητες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κάσπαρ Ντάβιντ Φρίντριχ: Ο «μάγος του ρομαντισμού» κατακτά την Αμερική

Εικαστικά / Κάσπαρ Ντάβιντ Φρίντριχ: Ο «μάγος του ρομαντισμού» κατακτά την Αμερική

Η πρώτη μεγάλη αναδρομική έκθεση στην Αμερική αφιερωμένη στο έργο του Γερμανού ζωγράφου που στους πολλούς είναι γνωστός για τον πίνακα «Περιπλανώμενος πάνω από τη θάλασσα της ομίχλης».
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η Αφρική ανάμεσά μας*

Εικαστικά / «Χρησιμοποιούμε τα αντικείμενα για να ακουστούν ιστορίες ανθρώπων»

Στο Μουσείο Μπενάκη, η έκθεση «Η Αφρική ανάμεσά μας» αποτελεί έναν ζωντανό διάλογο ανάμεσα σε αντικείμενα, φωνές και μνήμες της ελληνο-αφρικανικής κοινότητας στην Ελλάδα, φωτίζοντας ταυτότητες, κληρονομιές και διασταυρώσεις πολιτισμών.
M. HULOT
Στη Νέα Υόρκη με τον Γκόντφρεϊ Ρέτζιο

Εικαστικά / Το θρυλικό «Koyaanisqatsi» αναβιώνει στη Νέα Υόρκη μέσω της τεχνητής νοημοσύνης

Το ψηφιακό έργο του Τζον Φιτζέραλντ «The Vivid Unknown», μια από τις φετινές συμμετοχές του Ιδρύματος Ωνάση στο φεστιβάλ «Under the Radar», συνομιλεί εκ νέου με την εμβληματική ταινία του Γκόντφρεϊ Ρέτζιο.
ΒΑΡΒΑΡΑ ΔΟΥΚΑ
Ο υφασμάτινος κόσμος προσευχών της Ελένης Κρίκκη

Εικαστικά / Ο υφασμάτινος κόσμος προσευχών της Ελένης Κρίκκη

Στο εικαστικό της έργο τα τόπια γίνονται τοπία, οι κλωστές υφαίνουν τη μνήμη και η γεωγραφία ανάγεται σε κάτι βαθιά προσωπικό που αφορά τη συναισθηματική σχέση και οικειότητα της καλλιτέχνιδας με τον κόσμο του υφάσματος.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Χρήστος Μποκόρος, εικαστικός

Οι Αθηναίοι / Χρήστος Μποκόρος: «Η τέχνη δεν είναι θέαμα, πρέπει να σε αφορά και να σε πονάει»

Όταν βρέθηκε στη Σχολή Καλών Τεχνών, ένιωσε ότι ναυάγησαν όλα του τα όνειρα και οι επιθυμίες. Αν και έχει ζωγραφίσει χιλιάδες κεράκια, ακόμα αισθάνεται αρχάριος, γιατί το καθένα είναι διαφορετικό, όπως και οι άνθρωποι. Για εκείνον, η τέχνη είναι ένα μνημείο, και κάθε φορά με τα έργα του ακουμπά εκεί που πονάει, για να παίρνει δύναμη.
M. HULOT
CHECK Έκθεση Ephemeral Party

Εικαστικά / Ephemeral Party: Μια έκθεση εικαστικών σε ένα πάρκινγκ στη Βασιλίσσης Σοφίας

Οι χώροι στάθμευσης αποτελούν μόνιμο θέμα συζήτησης για τους Αθηναίους. Και τώρα, ένας τέτοιος χώρος θα συζητηθεί έντονα για εντελώς άλλους λόγους από τους γνωστούς και συνηθισμένους.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ανεκτίμητα έργα ισλαμικής τέχνης απ’ τα σημαντικότερα μουσεία του κόσμου 

Αποστολή στην Τζέντα / Ταξίδι στην Μπιενάλε Ισλαμικών Τεχνών

Η LIFO ταξίδεψε στη Σαουδική Αραβία και επισκέφθηκε τη δεύτερη Μπιενάλε Ισλαμικών Τεχνών, μια έκθεση που γεφυρώνει το χθες με το σήμερα και αναδεικνύει την καλλιτεχνική έκφραση της ισλαμικής κληρονομιάς.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ψυχοπαίδης

Εικαστικά / Ο Γιάννης Ψυχοπαίδης έφτιαξε μια πόλη από αναγεννημένα ερείπια στην γκαλερί Ζουμπουλάκη

Από ένα μακρινό ή πρόσφατο παρελθόν ξεβρασμένα στο σήμερα, τα σπασμένα αυτά κομμάτια μάς κάνουν να ανακαλούμε με τη φαντασία μας την προϊστορία τους, μια αλλοτινή ζωή που κάποτε υπήρξε.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Το νέο μουσείο του Έντβαρντ Μουνκ στο Όσλο μαγνητίζει

Πέθανε Σαν Σήμερα / Έντβαρντ Μουνκ: Αυτό το μουσείο στο Όσλο φιλοξενεί τη μεγαλύτερη συλλογή έργων του

Ένα κάπως αμφιλεγόμενο αλλά σίγουρα εντυπωσιακό κτίριο-ορόσημο, δημιούργημα των Estudio Herreros, φιλοξενεί τη μεγαλύτερη συλλογή έργων ενός από τους σπουδαιότερους και πλέον επιδραστικούς καλλιτέχνες των μοντέρνων καιρών.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Los Caprichos»: Ο σκωπτικός Γκόγια στην Εθνική Πινακοθήκη

Εικαστικά / «Los Caprichos»: Ο σκωπτικός Γκόγια στην Εθνική Πινακοθήκη

80 χαρακτικά που σατιρίζουν τη διαφθορά, τη θρησκευτική υποκρισία, την απληστία, την αμάθεια και τη δεισιδαιμονία. Έργα που μπορεί να αποτέλεσαν μια οικονομική καταστροφή για τον μεγάλο Ισπανό ζωγράφο, αλλά θεωρούνται πρόδρομοι της μοντέρνας τέχνης.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Αξίζει να τους προσέξετε: Νέα ονόματα στη σύγχρονη τέχνη

Εικαστικά / Αξίζει να τους προσέξετε: Νέα ονόματα στη σύγχρονη τέχνη που δείχνουν τη δουλειά τους τώρα

Οι αθηναϊκές γκαλερί και οι ανεξάρτητοι χώροι μοιάζουν αυτή την περίοδο να βρίσκονται σε μια διαρκή περίοδο δοκιμών, θέλοντας να προτείνουν και νεότερους καλλιτέχνες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ