To εστιατόριο στο Μουσείο Μπενάκη κρύβει μια μοναδική γαστρονομική εμπειρία

To εστιατόριο στο μουσείο Μπενάκη κρύβει μια μοναδική γαστρονομική εμπειρία Facebook Twitter
Αν ανήκετε σε εκείνους που δύσκολα θα διάλεγαν ένα μουσείο για το γεύμα ή το δείπνο τους, μια επίσκεψη στο καλαίσθητο Μπενάκη του Κολωνακίου αρκεί για ολική αναθεώρηση. Φωτ.: Θάλεια Ιωάννου
0

Είναι αδύνατον να περάσεις από τη Βασιλίσσης Σοφίας χωρίς να σταματήσει το βλέμμα σου στο λευκό, νεοκλασικό κτίριο του Μουσείου Μπενάκη. Επιβλητικό, με όμορφο κήπο, βρίσκεται απέναντι από το στρατόπεδο της Προεδρικής Φρουράς και τον Εθνικό Κήπο. Χτίστηκε το 1868 για τον Ιωάννη Πέρογλου από τον αρχιτέκτονα Αναστάσιο Μεταξά και αγοράστηκε τελικά από τον Εμμανουήλ Μπενάκη το 1910, για να εξυπηρετήσει τον επαναπατρισμό της οικογένειάς του από την Αίγυπτο.

Το κτίριο επεκτάθηκε γύρω στο 1931 για να λειτουργήσει και ως μουσείο, ενώ το 1997 ολοκληρώθηκε μια ακόμη γενναία ανακαίνιση και επέκταση από τους Αλέκο και Στέφανο Καλλιγά, έτσι ώστε να αποκτήσει μεγαλύτερες δυνατότητες. Από το 1973 τη διεύθυνση του μουσείου, που ουσιαστικά αφορούσε την πολύτιμη ιδιωτική συλλογή της οικογένειας, ανέλαβε ο Άγγελος Δεληβορριάς, καθηγητής πανεπιστημίου και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, ο οποίος έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξή του, στη δημιουργία των πολλών, σημαντικών παραρτημάτων του και στην καθιέρωσή του ως παλλόμενου φορέα προβολής του ελληνικού πολιτισμού από την αρχαιότητα έως σήμερα.

Με τη μεταφορά στους τοίχους της σάλας του εστιατορίου Μπενάκη αναμνηστικών από το ιστορικό Fofi’s καθώς και έργων τέχνης του Αλέξη Ακριθάκη, δημιουργήθηκε μια ζεστή, εικαστική ατμόσφαιρα, αφιερωμένη στον πολιτισμό και την ομορφιά που πηγάζει όταν η τέχνη μοιράζεται, δονείται και καλλιεργείται γύρω από τραπέζια, συζητήσεις και όμορφες συνευρέσεις.  

Ανάμεσα σε όλα εκείνα για τα οποία αναγνωρίστηκε και τιμήθηκε πολλαπλώς ο Άγγελος Δεληβορριάς ήταν και η δημιουργία του πρώτου εστιατορίου σε ελληνικό μουσείο. Θαμώνας του Πανοράματος, της ιδιότυπης λέσχης της οδού Σούτσου, που στεγαζόταν σε ένα ακόμη νεοκλασικό οίκημα του Αναστασίου Μεταξά, στο οποίο συναντιούνταν διανοούμενοι και καλλιτέχνες, είχε δοκιμάσει πολλές φορές τα εδέσματα που έφτιαχναν οι αδερφοί Χριστοφιλέα στις διάφορες γιορτές και εκδηλώσεις. Έτσι, κάποια στιγμή τους πρότεινε να δημιουργήσουν το εστιατόριο του Μουσείου Μπενάκη, πράγμα πρωτοποριακό για την εποχή, καθώς κάτι ανάλογο υπήρχε μόνο στο εξωτερικό. Το εστιατόριο άνοιξε τις πόρτες του το 1997 και ουσιαστικά ήταν το σημείο εκκίνησης των αδερφών Χριστοφιλέα, οι οποίοι μετά από αυτό δημιουργήσαν το Δειπνοσοφιστήριον Catering με τη μεγάλη και επιτυχημένη πορεία στη γαστρονομική ιστορία της χώρας. 

To εστιατόριο στο μουσείο Μπενάκη κρύβει μια μοναδική γαστρονομική εμπειρία Facebook Twitter
Ο σεφ Γιώργος Σίσκος και ο Άρης Χατζηαντωνίου που υπογράφει όλη τη λίστα του μπαρ. Φωτ.: Θάλεια Ιωάννου

Το εστιατόριο για χρόνια λειτουργούσε σύμφωνα με το ωράριο του μουσείου. Πέρυσι, όταν έκλεινε τα είκοσι πέντε του χρόνια, έκανε μια μεγάλη ανακαίνιση, απέκτησε δική του κουζίνα και αποφασίστηκε από τη διοίκηση να λειτουργεί με δικό του ωράριο μέχρι αργά το βράδυ και να αποκτήσει μια ζεστή, φιλόξενη σάλα που διακοσμήθηκε με έργα και ντοκουμέντα από το αρχείο Ακριθάκη. Η Φώφη Ακριθάκη, σύζυγος του ζωγράφου Αλέξη Ακριθάκη, είχε δημιουργήσει ένα από τα πιο διάσημα εστιατόρια του Βερολίνου, το οποίο έγινε γνωστό ως Fofi’s και υπήρξε στέκι γνωστών καλλιτεχνών και ανθρώπων του πνεύματος. Με τη μεταφορά στους τοίχους της σάλας του εστιατορίου Μπενάκη αναμνηστικών από το ιστορικό Fofi’s καθώς και έργων τέχνης του Αλέξη Ακριθάκη, δημιουργήθηκε μια ζεστή, εικαστική ατμόσφαιρα, αφιερωμένη στον πολιτισμό και την ομορφιά που πηγάζει όταν η τέχνη μοιράζεται, δονείται και καλλιεργείται γύρω από τραπέζια, συζητήσεις και όμορφες συνευρέσεις.  

To εστιατόριο στο μουσείο Μπενάκη κρύβει μια μοναδική γαστρονομική εμπειρία Facebook Twitter
Φωτ.: Θάλεια Ιωάννου

Εκτός από το ανανεωμένο ωράριο, ένα όμορφο μπαρ προστέθηκε στον χώρο, ενώ ανατέθηκε στον bartender Άρη Χατζηαντωνίου να πάρει τα ηνία και να δημιουργήσει έναν δυναμικό κατάλογο με signature κοκτέιλ. Ξεκάθαρα, το εστιατόριο κάνει μια κίνηση εξωστρέφειας, ένα ευχάριστο άνοιγμα, μια αλλαγή που θα το φέρει πιο κοντά στην καρδιά της πόλης, ανάμεσα σε εκείνους που θέλουν να τη ζουν κάθε στιγμή, δημιουργώντας νέες προοπτικές.

Εμείς το επισκεφτήκαμε ένα απόγευμα καθημερινής, πριν δύσει ο ήλιος και πριν αρχίσουν να ηρεμούν οι ήχοι της πόλης. Το πρώτο που απολαμβάνεις όταν περνάς από την εξώπορτα είναι ο πράσινος κήπος που σε οδηγεί στη μεγάλη, μαρμάρινη σκάλα. Στο μπαλκόνι βρίσκεσαι αφού περπατήσεις στον χώρο του μουσείου και πάρεις μια γεύση από εκθέματα της παλαιολιθικής εποχής καθώς και από τον κυκλαδικό, μινωικό και μυκηναϊκό πολιτισμό.

Η αύρα των μουσείων είναι μαγική, η επαφή με το παρελθόν, με τον πολιτισμό και την ιστορία σε εισάγει σε έναν ιδιαίτερο κόσμο, σε κάνει να ξεχνάς λίγο το έξω. Μέχρι να φτάσεις στο μπαλκόνι, το υπέροχο αυτό μπαλκόνι, με τον ανοιχτό ορίζοντα, τον καταπράσινο κήπο για θέα και τον αττικό ουρανό για θόλο. Εκεί νιώθεις και πάλι ότι είσαι κομμάτι αυτής της πόλης αλλά με τον πιο απαλό και ευγενικό τρόπο. 

To εστιατόριο στο μουσείο Μπενάκη κρύβει μια μοναδική γαστρονομική εμπειρία Facebook Twitter
Μπαμπάτσικα και αμαρτωλά τα σπιτικά κεφτεδάκια με φέτα και σάλτσα τομάτας, δεν θα μπορούσαμε ποτέ να τα αγνοήσουμε. Φωτ.: Θάλεια Ιωάννου
To εστιατόριο στο μουσείο Μπενάκη κρύβει μια μοναδική γαστρονομική εμπειρία Facebook Twitter
Υπάρχουν πειραγμένα κλασικά κοκτέιλ, δυνατά αρώματα εσπεριδοειδών, ελληνικά μυρωδικά και βότανα, μπαχάρια και ψαγμένες ετικέτες ποτών για να είναι κάθε ποτήρι μια ευχάριστη έκπληξη, μια ξεχωριστή εμπειρία και ένα ταξίδι στη Μεσόγειο και την Ευρώπη, μια ακόμη ευκαιρία για περιπλάνηση. Φωτ.: Θάλεια Ιωάννου

Το μενού αντικατοπτρίζει τέλεια τη φιλοσοφία του Δειπνοσοφιστηρίου, την οποία από το 2016 εκφράζει δημιουργικά ο head της κουζίνας όλων των εστιατορίων του ομίλου, Δημήτρης Σκαρμούτσος. Οι πρώτες ύλες προέρχονται όλες από προμηθευτές με τους οποίους το catering πορεύεται όλα αυτά τα χρόνια. Τόσο οι αδερφοί Χριστοφιλέα, Τάκης και Δημήτρης, όσο και ο μόνιμος συνεργάτης τους από τα πρώτα βήματα, και ξάδελφός τους Διομήδης Καψάλης, ήθελαν πάντα να εκπροσωπούν την ελληνική κουζίνα, τη φιλοσοφία της γαστρονομίας στη χώρα μας, τη σημαντικότητα της μεσογειακής διατροφής και των πολύτιμων αγαθών που προέρχονται από τη γη μας.

Μέσα στις δεκαετίες που έχουν περάσει, δυο πιάτα παραμένουν ίδια στο μενού και δεν πρόκειται ποτέ να αλλάξουν. Το πρώτο είναι τα κασιώτικα ντολμαδάκια, που φτιάχνονται από μια κυρία με καταγωγή από το νησί με απόλυτα παραδοσιακό τρόπο και στο μικρό χαρακτηριστικό σχήμα που τα κάνει ακόμη πιο θελκτικά. Το δεύτερο πιάτο που δεν θα φύγει ποτέ από το εστιατόριο είναι η κλασική πάστα αμυγδάλου, μια πάστα έπος και ταξίδι στο παρελθόν, από εκείνες που έτρωγαν οι γιαγιάδες μας στα φερ φορζέ σαλονάκια των αστικών μπαλκονιών τους. Ένα πραγματικό αριστούργημα, που φτιάχνεται από την πρώτη μέρα έως και σήμερα με μυστική συνταγή της οικογένειας του catering από αμύγδαλα που προμηθεύονται από ένα μικρό χωριό έξω από τον Βόλο, τον Άγιο Γεώργιο. Αφράτη κρέμα, καραμέλα και καβουρντισμένοι καρποί, ένα θαύμα που καταλαβαίνεις από την πρώτη κουταλιά γιατί είναι αγαπημένο γλυκό των θαμώνων σχεδόν τριάντα χρόνια. 

To εστιατόριο στο μουσείο Μπενάκη κρύβει μια μοναδική γαστρονομική εμπειρία Facebook Twitter
Φωτ.: Θάλεια Ιωάννου

Καθίσαμε σε ένα από τα μπροστινά τραπέζια, ακούγοντας μουσική που χάιδευε τα αυτιά μας και παραγγείλαμε δύο κοκτέιλ για να απολαύσουμε ήσυχα τη δύση του ήλιου.

Οι δημιουργίες του Άρη Χατζηαντωνίου προσφέρουν επιλογές για κάθε γούστο. Υπάρχουν πειραγμένα κλασικά κοκτέιλ, δυνατά αρώματα εσπεριδοειδών, ελληνικά μυρωδικά και βότανα, μπαχάρια και ψαγμένες ετικέτες ποτών για να είναι κάθε ποτήρι μια ευχάριστη έκπληξη, μια ξεχωριστή εμπειρία και ένα ταξίδι στη Μεσόγειο και την Ευρώπη, μια ακόμη ευκαιρία για περιπλάνηση.

Δεν θα ήθελα να πω ποιο είναι το δικό μου αγαπημένο κοκτέιλ αλλά να προτείνω το Fiore Di Ciliegio με γαλλικό τζιν, ενισχυμένο με άρωμα γλυκών μπαχαριών, μοσχολέμονου, πικραμύγδαλου, πιπερόριζας και τόνικ ανθών κερασιάς, καθώς και το Hemingway Daiquiri, μια εύστοχη παραλλαγή του κλασικού ντάκιρι με παλαιωμένο ρούμι από Barbados, ενισχυμένο με σπιτικό σερμπέτι από γκρέιπφρουτ, αρώματα μαρασκίνο και δροσερό λάιμ.

Και θα μπορούσαμε να είχαμε μείνει στα κοκτέιλ και να κλείναμε έτσι τη βραδιά μας, επιλέγοντας ίσως και ένα πλατό με ελληνικά τυριά και αλλαντικά, αν δεν πεινούσαμε τόσο πολύ και δεν είχαμε στο μυαλό μας τις γεύσεις του Δημήτρη Σκαρμούτσου, που εκτελεί στην κουζίνα του εστιατορίου με ευαισθησία και αγάπη ο σεφ Γιώργος Σίσκος, ένας χαρισματικός μάγειρας με ευγενική, καλοσυνάτη φυσιογνωμία, που αποτυπώνεται σε κάθε πιάτο.

To εστιατόριο στο μουσείο Μπενάκη κρύβει μια μοναδική γαστρονομική εμπειρία Facebook Twitter
Δροσερή και χορταστική η σαλάτα με φακές, μοσχομύριζε βασιλικό και λιαστή τομάτα. Φωτ.: Θάλεια Ιωάννου
To εστιατόριο στο μουσείο Μπενάκη κρύβει μια μοναδική γαστρονομική εμπειρία Facebook Twitter
Λαβράκι με τσιγαριαστά χόρτα εποχής που μοσχομύριζε Αιγαίο. Φωτ.: Θάλεια Ιωάννου

Τι ήρθε στο τραπέζι; Ξεκινήσαμε με τα ντολμαδάκια που έφυγαν εν ριπή οφθαλμού, δικαιώνοντας τη μεγάλη φήμη τους, και τα τραγανά μικρά φαλάφελ από ρεβίθια Λάρισας, που συνοδεύονταν με καπνιστή μελιτζανοσαλάτα και τσιπς παντζαριού. Μπαμπάτσικα και αμαρτωλά τα σπιτικά κεφτεδάκια με φέτα και σάλτσα τομάτας, δεν θα μπορούσαμε ποτέ να τα αγνοήσουμε. Εξάλλου, είχαμε ορίσει τη μέρα ως free day και μέρα γευστικών δοκιμών και γαστρονομικών απολαύσεων και αυτό μας έδινε την τέλεια δικαιολογία για να φέρουμε μπροστά μας και άλλες ιδιαίτερες γεύσεις. Δροσερή και χορταστική η σαλάτα με φακές, μοσχομύριζε βασιλικό και λιαστή τομάτα. Πιστεύω ότι θα ήταν το τέλειο μεσημεριανό σε ένα διάλειμμα από τη δουλειά και άρχισα μέσα στο μυαλό μου να οργανώνω τις επόμενες επισκέψεις στο μουσείο.

Από τα κυρίως, οι πένες με αλεύρι φακής, μπρόκολο, τοματίνια, πιπεριές και πέστο βασιλικού είναι μία από τις vegan επιλογές, ιδανική και για όσους θέλουν κάτι ελαφρύ και νόστιμο. Φυσικά, δεν ντρέπομαι να πω ότι το παστίτσιο ήταν το πιάτο που με κέρδισε περισσότερο απ’ όλα. Φτιαγμένο με σκιουφιχτά, μοσχαράκι ραγού και απαλή μπεσαμέλ με Σαν Μιχάλη Σύρου, είναι από εκείνα τα παστίτσια που σου υπενθυμίζουν την κουλτούρα του catering, σε αφήνουν απαλά στην παράδοση της Ελλάδας, σου θυμίζουν τις Κυριακές με τα λευκά τραπεζομάντιλα και τα ανοιχτά παράθυρα με τις κουρτίνες που ανεμίζουν. Τέλεια ψημένο το φιλέτο με τη σάλτσα από βασιλομανίταρα και πουρέ πατάτας με μαύρο σκόρδο και υπέροχο το λαβράκι με τα τσιγαριαστά χόρτα εποχής που μοσχομύριζε Αιγαίο. 

To εστιατόριο στο μουσείο Μπενάκη κρύβει μια μοναδική γαστρονομική εμπειρία Facebook Twitter
Φωτ.: Θάλεια Ιωάννου

Εκτός από την πάστα αμυγδάλου, η μους λεμονιού με namelaka λευκής σοκολάτας είναι ιδανική αν έχεις πάρει ψάρι για κυρίως, ενώ η εντυπωσιακή πάβλοβα με σάλτσα κόκκινων φρούτων και τα προφιτερόλ με το παγωτό βανίλια και τη σος από μαύρη σοκολάτα ικανοποιούν απόλυτα εκείνους που λατρεύουν τα γλυκά και τους παραδίδονται χωρίς όρους.

Αν ανήκετε σε εκείνους που δύσκολα θα διάλεγαν ένα μουσείο για το γεύμα ή το δείπνο τους, μια επίσκεψη στο καλαίσθητο Μπενάκη του Κολωνακίου αρκεί για ολική αναθεώρηση. Το πρωί, με τις μεγάλες ομπρέλες και τη μοναδική ησυχία του, μπορείς να απολαύσεις ένα χορταστικό πρωινό ή να διαβάσεις με ησυχία το βιβλίο σου συντροφιά με έναν καφέ ή έναν χυμό, το μεσημέρι να αποδράσεις από το γραφείο και να χαλαρώσεις στο κομψό περιβάλλον του και το βράδυ, μετά τη δουλειά και αφού έχεις αφήσει πίσω τη μέρα, να απολαύσεις ένα υπέροχο δείπνο στο μπαλκόνι του, να συζητήσεις άνετα με την παρέα σου, να μοιραστείς αληθινές στιγμές. Αυτός ο χώρος είναι μια βεράντα που συνδυάζει μοναδικά εκλεπτυσμένες γεύσεις και διαχρονική αθηναϊκή αισθητική και αποκλείεται να μην τον αγαπήσεις.

To εστιατόριο στο μουσείο Μπενάκη κρύβει μια μοναδική γαστρονομική εμπειρία Facebook Twitter
Προφιτερόλ με παγωτό βανίλια και σος από μαύρη σοκολάτα. Φωτ.: Θάλεια Ιωάννου
To εστιατόριο στο μουσείο Μπενάκη κρύβει μια μοναδική γαστρονομική εμπειρία Facebook Twitter
Η εντυπωσιακή πάβλοβα με σάλτσα κόκκινων φρούτων. Φωτ.: Θάλεια Ιωάννου
To εστιατόριο στο μουσείο Μπενάκη κρύβει μια μοναδική γαστρονομική εμπειρία Facebook Twitter
Ένα πιάτο που δεν θα φύγει ποτέ από το εστιατόριο είναι η κλασική πάστα αμυγδάλου, μια πάστα έπος και ταξίδι στο παρελθόν, από εκείνες που έτρωγαν οι γιαγιάδες μας στα φερ φορζέ σαλονάκια των αστικών μπαλκονιών τους. Φωτ.: Θάλεια Ιωάννου
To εστιατόριο στο μουσείο Μπενάκη κρύβει μια μοναδική γαστρονομική εμπειρία Facebook Twitter
Φωτ.: Θάλεια Ιωάννου

Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, 10:00-01:00, Τρίτη: κλειστά

Κρατήσεις: 210 3671030

Πληροφορίες: dipnosofistirion.gr/mpenaki-kolonaki-cafe-restaurant/

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 25/11- Ιστορίες από τα ξέφρενα πάρτι στο Fofi's του πρώην Δυτικού Βερολίνου

Radio Lifo / Ιστορίες από τα ξέφρενα πάρτι στο θρυλικό Fofi's του Βερολίνου

Ο Χρήστος Παρίδης συζητάει με την εικαστικό φωτογράφο Χλόη Ακριθάκη για το θρυλικό εστιατόριο Fofi’s του Βερολίνου των ’70s και των ‘80s, με αφορμή την μετεγκατάσταση της συλλογής έργων που το κοσμούσαν κάποτε στο εστιατόριο του Μουσείο Μπενάκη
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο Rick Lowe ετοιμάζει «μια πολύ παράξενη έκθεση» στο Μουσείο Μπενάκη

Εικαστικά / Ο Rick Lowe ετοιμάζει «μια πολύ παράξενη έκθεση» στο Μουσείο Μπενάκη

Επτά χρόνια μετά το πολυσυζητημένο Victoria Square Project και τη συμμετοχή του στην documenta14, ο διάσημος Αφροαμερικανός καλλιτέχνης επιστρέφει σε μια διαφορετική, μεταπανδημική Αθήνα για να ανοίξει έναν ενδιαφέροντα διάλογο με τη μόνιμη συλλογή του Μουσείου Μπενάκη, με θέμα την έννοια του «αγνώστου».
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μουσουρλού μου η γλυκιά σου κουζίνα ανάβει φωτιές!

Γεύση / Ένα νέο γαστροκαφενείο στον Βύρωνα σερβίρει τη μικρασιατική παράδοση

Στη Μουσουρλού για τραγανά μύδια Κωνσταντινουπόλεως, τηγανητές πατάτες με κιμά και κασέρι, τυροκαυτερή «χτυπητή», κεμπάπ και ένα πιάτο εμπνευσμένο από τα παλιά Λαδάδικα της δεκαετίας του ’70.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η τιμή του κρασιού και οι παράγοντες που την επηρεάζουν

Γεύση / Γιατί έχει ακριβύνει τόσο το κρασί;

Πόσο μπορεί να αντέξει στις αυξήσεις το πορτοφόλι του Έλληνα καταναλωτή; Αν πρόκειται για είδη πρώτης ανάγκης, δυστυχώς είμαστε δέσμιοι του «νόμου της αγοράς»· το κρασί όμως είναι προϊόν απόλαυσης, όχι πρώτης ανάγκης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ
Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ