Πορτρέτα του υπαρκτού τρολισμού

Πορτρέτα του υπαρκτού τρολισμού Facebook Twitter
Ήταν τόσο ουδέτερα, αληθοφανή και κομιλφό τα fake ονοματεπώνυμα, που θα έπρεπε κάτι να έχει υποψιαστεί κανείς.
0

ΕΚ ΤΩΝ ΥΣΤΕΡΩΝ ήταν τόσο ουδέτερα, αληθοφανή και κομιλφό τα fake ονοματεπώνυμα, που θα έπρεπε κάτι να έχει υποψιαστεί κανείς. «Δημήτρης Ευθυμάκης», «Ανδρέας Στασινός», «Αλέκος Παπαναστασίου», «Πέτρος Καράς» και «Ματίνα Δελή» (Θα βγουν κι άλλα ή τέλος; Ο τρολισμός πάντως δεν έχει τέλος, ούτε όριο, μέχρι που μια μέρα κανείς μας δεν θα θυμάται πλέον το όνομά του, ούτε και θα έχει καμιά σημασία).

Τα fake ονόματα των αρθρογράφων έχουν κάτι από δεύτερο χαρακτήρα του Γιάννη Μαρή, οι fake φωτογραφίες όμως που τα συνοδεύουν προσδίδουν στους φανταστικούς αυτούς χαρακτήρες μια πιο γήινη διάσταση και συγχρόνως μια εσάνς σκεπτόμενου –και ενδεχομένως πρώην αριστερού– μεσήλικα.

Το ότι έχουμε περάσει «σε άλλη διάσταση» είναι πέρα από κάθε αμφισβήτηση. Εδώ γίνεται του Μποντριγιάρ το κάγκελο. Και μάλιστα από το 2016, όπως μας πληροφόρησε η ανακοίνωση που εξέδωσε η πλατφόρμα (σα να λέει «τώρα το πήρατε χαμπάρι, κορόιδα;»), η οποία δεν βλέπει πού είναι το πρόβλημα.

Προσωπικά, θα επέλεγα κάτι πιο φωσκολικό: «Ηρόδοτος Ρίχτερ» ή «Άγγελος Κρεούζης» από την άλλη πλευρά, ανάλογα με την οπτική και την ατζέντα που θα υιοθετούσα, μέρα παρά μέρα. «Ευλαμπία Κουμουνδουροπούλου» θα μου άρεσε επίσης, αλλά σε άλλο context, πιο «πολιτιστικό», πιο lifestyle.  

Αυτά όμως θα ήταν προφανή ψευδώνυμα –  το σωστό και το τίμιο ψευδώνυμο κραυγάζει τη φύση του, δεν προσπαθεί να σε πείσει ότι είναι αληθινό. Εδώ όμως δεν πρόκειται για τη Σίβυλλα, τον Αποδυτηριάκια ή τον Καιρό (πού τον θυμήθηκα κι αυτόν…), αλλά για πρόσωπα με ονοματεπώνυμο, φωτογραφία και το θάρρος της γνώμης, τα οποία ο αναγνώστης υποθέτει καλόπιστα ότι είναι πραγματικά. Και γράφουν «βιωματικά» κείμενα, όπως το πιο πρόσφατο της «Ματίνας Δελή» (συμπαθέστατη φαίνεται στη φωτογραφία stock που της διάλεξαν) που είχε να κάνει με την υπόθεση των δηλώσεων Πνευματικού και ξεκινούσε ως εξής:

«Το έχω ζήσει πρόσφατα με τον πατέρα μου. Σε δημόσιο νοσοκομείο. Το ξέρω ότι δυστυχώς δεν είναι πρωτοτυπία αυτό που λέω. Ο καρκίνος είναι μια σκληρή πραγματικότητα για πολλές οικογένειες. Όταν οι ρόλοι αντιστρέφονται και το παιδί φροντίζει τον γονιό για τις πρωταρχικές του ανάγκες, εσύ, το παιδί, νιώθεις να περνάς σε μια άλλη διάσταση…».

Το ότι έχουμε περάσει «σε άλλη διάσταση» είναι πέρα από κάθε αμφισβήτηση. Εδώ γίνεται του Μποντριγιάρ το κάγκελο. Και μάλιστα από το 2016, όπως μας πληροφόρησε η ανακοίνωση που εξέδωσε η πλατφόρμα (σα να λέει «τώρα το πήρατε χαμπάρι, κορόιδα;»), η οποία δεν βλέπει πού είναι το πρόβλημα. Η ανησυχία για την εικονική πραγματικότητα και την τεχνητή νοημοσύνη μας μάρανε, την ώρα που μια χαρά αποτελεσματικοί είναι και οι παραδοσιακοί τρόποι παραπλάνησης και εξαπάτησης.

Daily
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Είμαστε όλοι αθώα και χαριτωμένα καρτούν κατά βάθος

Daily / Είμαστε όλοι αθώα και χαριτωμένα καρτούν κατά βάθος

Αν υπήρξε ένα ναδίρ στην μαζική χρήση του Chat GTP για τη δημιουργία εικόνων που μιμούνται την αισθητική του γιαπωνέζικου Studio Ghibli, αυτό ήταν μάλλον η «παιγνιώδης» οικειοποίηση του εργαλείου από τις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Tο πρόβλημα με την «Εφηβεία»

Daily / Tο πρόβλημα με την «Εφηβεία»

Συμπονά κανείς όχι μόνο τους γονείς που μετά την παρακολούθηση της δραματικής μίνι σειράς του Netflix θα ψάχνουν μάταια απαντήσεις στα «ιερογλυφικά» μηνύματα που κρύβονται στα κινητά των παιδιών τους, αλλά και τα ίδια τα παιδιά.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Η αλεπού στο παζάρι κι ο «Γατόπαρδος» στο Netflix  

Daily / Η αλεπού στο παζάρι κι ο «Γατόπαρδος» στο Netflix  

Έξι δεκαετίες μετά από την κλασική ταινία του Βισκόντι, το ιταλικό έπος του Τζουζέπε Τομάζι ντι Λαμπεντούζα αναβιώνει στο Netflix, σε μια άρτια και πολυτελή σειρά έξι επεισοδίων, λουσμένη στο σικελικό φως 
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Πένθος και ανάνηψη: Ο δικός μας Σαββόπουλος

Daily / Πένθος και ανάνηψη: Ο δικός μας Σαββόπουλος

Μια εικοσαετία μετά την πρώτη έκδοση του βιβλίου, κυκλοφορεί ξανά σε αναθεωρημένη μορφή, η ενθουσιώδης, στοχαστική, λυρική μελέτη του έργου του σπουδαίου όσο και «πολωτικού» Έλληνα τραγουδοποιού από τον Δημήτρη Καράμπελα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
‘CHAOS: The Manson Murders’: Ο Μάνσον βρίσκεται ακόμα μέσα στο κεφάλι μας 

Daily / «CHAOS: The Manson Murders». Ο Μάνσον βρίσκεται ακόμα μέσα στο κεφάλι μας 

Το νέο ντοκιμαντέρ του σπουδαίου Έρολ Μόρις επιχειρεί ένα διαφορετικό προφίλ του «σατανικού μεσσία», φωτίζοντας κάποιες από τις λιγότερο ίσως προβεβλημένες εκδοχές, αιτιάσεις και εικασίες γύρω από μια υπόθεση που μοιάζει με σταυροδρόμι του Κακού.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ