Το Select είναι ένα αυθεντικό σημείο αναφοράς για τα Γιάννενα. Δεν υπάρχει περίπτωση να τα επισκεφθείς και να μη δοκιμάσεις τη διάσημη μπουγάτσα του, είτε με κρέμα είτε με τυρί. Ολόκληρη τη ζωή μου την έχω περάσει ανάμεσα στους τοίχους αυτού του μαγαζιού, απέναντι από το κτίριο της ηρωικής 8η Μεραρχίας. Δύο μεγάλα στρογγυλά χάλκινα ταψιά αποτελούν το σήμα-κατατεθέν του.
Το ανοίξαμε με τον άνδρα μου το 1964. Εγώ ήμουν 17 κι εκείνος 24 ετών. Εκείνος είχε μάθει ήδη την τέχνη από το παλαιότερο μπουγατσάδικο των Ιωαννίνων, στο οποίο δούλευε πριν ανοίξουμε μαζί το Select. Ξέρεις, λοιπόν, τι σημαίνει να δουλεύεις συνεχώς από τα 17 σου και να μην έχεις λείψει ούτε μια μέρα; Καθημερινά έρχομαι νωρίς το πρωί, κατά τις πεντέμισι, ετοιμάζω τα πάντα και μετά έρχομαι ξανά το απόγευμα και κάθομαι ως αργά. Σήμερα ο σύζυγος μου δεν ασχολείται γιατί κουράστηκε, αλλά με βοηθούν η κόρη μου και ο γαμπρός μου. Το μενού είναι συγκεκριμένο: σερβίρω μπουγάτσα αλμυρή, γλυκιά ή και ανάμεικτη, κουλουράκια (μικρά, στρογγυλά, καλαμποκίσια ψωμάκια) και σιροπιαστά γλυκά. Μπορείς είτε να τα πάρεις μαζί σου ή να τα απολαύσεις στα τραπεζάκια μαζί με ένα ποτήρι παγωμένο νερό που φέρνω από τη βρύση της αυλής.
Πιστεύω ότι αν θες να έχεις ένα καλό και φημισμένο μαγαζί, δεν πρέπει να κάνεις πειράματα. Εγώ δεν αλλάζω ποτέ τους προμηθευτές μου, ούτε την επιλογή των προϊόντων μου. Στο μαγαζί μου δεν υπάρχει καταψύκτης, γιατί όλα είναι στο χέρι και πάντα φρέσκα.
Οτιδήποτε φάει κάποιος εδώ μέσα είναι χειροποίητο και μαγειρεμένο πάντα με παραδοσιακό τρόπο και αγνά υλικά. Πιστεύω ότι αν θες να έχεις ένα καλό και φημισμένο μαγαζί, δεν πρέπει να κάνεις πειράματα. Εγώ δεν αλλάζω ποτέ τους προμηθευτές μου, ούτε την επιλογή των προϊόντων μου. Στο μαγαζί μου δεν υπάρχει καταψύκτης, γιατί όλα είναι στο χέρι και πάντα φρέσκα. Ζυμώνω κάθε πρωί το φύλλο της μπουγάτσας, η κρέμα φτιάχνεται από ντόπιο αγελαδινό γάλα, ενώ για την αλμυρή μπουγάτσα χρησιμοποιώ αποκλειστικά φέτα Δωδώνης.
Το μυστικό της επιτυχίας αυτού του μαγαζιού είναι η υπομονή. Δεν μαλώνω ποτέ με τους πελάτες, παρά τις παραξενιές που ακούω πολλές φορές. Κάποτε είχε έρθει ένας τύπος και μου ζήτησε να του δώσω έξι μπουγάτσες μόνο γωνία. Του εξήγησα ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει κι αυτός κάλεσε την αστυνομία. Έκτοτε, πήρα την απόφαση να μην τσακώνομαι και να απαντώ με καλοσύνη σε κάθε είδους συμπεριφορά.
Στο μπουγατσάδικο αυτό έχουν φάει όλοι, και δημοσιογράφοι απ’ όλον τον κόσμο έχουν έρθει για να γράψουν για τις νοστιμιές που τρώνε. Ωστόσο, εμένα πάντα μου αρέσει να είμαι λιγομίλητη. Τους αφήνω να φωτογραφίζουν, αλλά σπάνια μιλάω. Κάθε απόγευμα μού αρέσει πολύ να διαβάζω τις εφημερίδες. Στα μικρά διαλείμματα που δεν έχω πελάτες πάντα διαβάζω. Με ξεκουράζει.
Κάποιοι πελάτες μας είναι πιστοί και κάθε φορά που θα έρθουν στα Γιάννενα μας επισκέπτονται. Αυτή η πόλη είναι η ομορφότερη όλων. Δεν θα την άλλαζα για κανένα λόγο. Κάθε γωνία έχει κάτι το ιδιαίτερο. Συνδυάζει τα πάντα. Από τη μια η απίστευτη φυσική ομορφιά των τοπίων, η λίμνη με το υπέροχο νησάκι, και από την άλλη η εκπληκτική Παλιά Πόλη και τα πολυάριθμα παλιά αρχοντικά. Σ’ αυτόν τον τόπο με την πλούσια ιστορία το Select αποτελεί κομμάτι της γευστικής ιστορίας της Ηπείρου και όσο ζω όλοι θα με βρίσκουν κάθε μέρα πίσω απ’ αυτήν τη μεγάλη τζαμαρία, απέναντι από το ρολόι, τρώγοντας τη γιαννιώτικη παραδοσιακή μπουγάτσα.
Αβέρωφ 2. Ιωάννινα
Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.