Τα κρασιά των διακοπών

Τα κρασιά των διακοπών Facebook Twitter
Ως γνωστό, το κρασί κάνει την ψυχή του ανθρώπου να χαίρεται, γι’ αυτό και θεωρείται αναπόσπαστο στοιχείο των διακοπών. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΚΑ ΤΟ 2023 εξελίσσεται σε μια εντελώς απρόβλεπτη χρονιά. Οι περισσότερες περιοχές της χώρας, από Μάρτιο έως Ιούνιο, έχουν πληγεί από ακραία καιρικά φαινόμενα που δυστυχώς τις τελευταίες εβδομάδες συνεχίζονται, με παρατεταμένους καύσωνες. Πρακτικά αυτό σημαίνει σημαντικά μειωμένη παραγωγή και μεγάλο ερωτηματικό όσον αφορά την προσδοκώμενη ποιότητα.

Στο μέτωπο του εισερχόμενου τουρισμού που απορροφά κάθε χρόνο μεγάλο μέρος της εγχώριας παραγωγής κρασιού οι δείκτες δεν είναι οι αναμενόμενοι. Οι αφίξεις είναι υψηλότερες από το ’22, όμως η κατά κεφαλή δαπάνη φαίνεται ότι είναι μειωμένη.

Στο μέτωπο του εισερχόμενου τουρισμού που απορροφά κάθε χρόνο μεγάλο μέρος της εγχώριας παραγωγής κρασιού οι δείκτες δεν είναι οι αναμενόμενοι. Οι αφίξεις είναι υψηλότερες από το ’22, όμως η κατά κεφαλή δαπάνη φαίνεται ότι είναι μειωμένη.

Αυτό επιβεβαιώνει ότι οι περισσότεροι επιχειρηματίες του τουρισμού και του ευρύτερου κλάδου εστίασης εσφαλμένα είχαν υψηλές προσδοκίες αναφορικά με τα έσοδα, από τη στιγμή που η πλειονότητα των τουριστών προέρχεται από πληθωριστικές οικονομίες. Επιπλέον, το ’22, ο πλανήτης όλος είχε επιθυμία να ζήσει και να το απολαύσει μετά τους ασφυκτικούς περιορισμούς την πανδημίας. Το ’23 επιστρέψαμε σε συνθήκες κανονικότητας, με τα συνήθη προβλήματα της καθημερινότητας.

Όμως, ως γνωστό, το κρασί κάνει την ψυχή του ανθρώπου να χαίρεται, γι’ αυτό και θεωρείται αναπόσπαστο στοιχείο των διακοπών. Η ήπια κατανάλωσή του μόνο ευχαρίστηση μπορεί να προσφέρει.

ΜΑΛΑΓΟΥΖΙΑ SINGLE VINEYARD ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΙ

Καβάλα
Κτήμα Αποστολίδη / Μαλαγουζιά / 2022

Τα κρασιά των διακοπών Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Η Μαλαγουζιά συνεχίζει να αποτελεί το success story των λευκών γηγενών ποικιλιών, με πολλές διαφορετικές εκδοχές τόσο σε μονοποικιλιακές προτάσεις όσο και σε χαρμάνια. Ξεχωρίσαμε του Ευθύμη Αποστολίδη, που έχει τραγανό και ζωηρό χαρακτήρα με αρώματα λευκόσαρκων φρούτων και εσπεριδοειδών, τα οποία πλαισιώνονται από ελαφριά αίσθηση γιασεμιού, θυμαριού και ξύσμα μοσχοκάρυδου.

Ο Ευθύμης σπούδασε οινολογία και στη συνέχεια εργάστηκε σε κορυφαίους παραγωγούς της Γερμανίας. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα ανέλαβε τον οικογενειακό βιολογικό αμπελώνα, τον οποίο μετατρέπει σταδιακά σε βιοδυναμικό, με μέντορα τον καθηγητή Georg Meissner. Τα κρασιά που παράγει έχουν χαρακτήρα και αξίζει να τα δοκιμάσετε.

ΤΡΑΝΑΜΠΕΛΟ ODD BLEND

Νάξος 
Κ. Μακρυδημήτρης / Μονεμβασιά, Αηδάνι, Ποταμίσι, Φωκιανό, Μανδηλαριά / 2022

Τα κρασιά των διακοπών Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Η Νάξος έχει παράδοση και φήμη στην αμπελοκαλλιέργεια από τους αρχαίους χρόνους, με δεκάδες αιγαιοπελαγίτικες ποικιλίες να διασώζονται σε ηρωικές συνθήκες. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι διάσημοι οινοποιοί από όλο τον κόσμο έστρεψαν το βλέμμα τους στο νησί ‒ πρόσφατα ο Loïc Pasquet του Liber Pater. Ο Κωνσταντίνος Μακρυδημήτρης ανήκει σε αυτούς που προσπαθούν να διασώσουν και να αναδείξουν τον πλούτο του τόπου όχι μόνο στο αμπέλι αλλά και στα βότανα, το μέλι και τα τυριά. Το Τρανάμπελο, που σημαίνει τρανό αμπέλι, είναι ένα πολυποικιλιακό λευκό (από λευκές και ερυθρές ποικιλίες) από επιλεκτικό τρύγο με εξαιρετικά μικρές αποδόσεις. Αρώματα πράσινου τσαγιού, μούσμουλου και νότες από ξύσμα μολυβιού. Διακριτικές τανίνες, άριστα ενσωματωμένη οξύτητα, δροσιστική επίγευση. Τα κρασιά που παράγει είναι ελαχίστων παρεμβάσεων και φέτος απέκτησε βιολογική πιστοποίηση.

ΣΚΑΝΑΒΗΣ

Μύκονος
Μικροοινοποιείο Ξυδάκη / Μονεμβασιά / 2021

Τα κρασιά των διακοπών Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Όσα αρνητικά δημοσιεύονται καθημερινά για τη Μύκονο είναι η μία πλευρά του νομίσματος και δεν έχουν καμία σχέση με την άλλη, της πρωτόλειας ομορφιάς και της αυθεντικότητας, έστω και στην εναπομείνασα περιορισμένη κλίμακα.

Χάρη στην επιμονή του Γιώργου Ξυδάκη (το οικογενειακό του παρατσούκλι είναι Σκαναβής) διασώζονται τα τελευταία παλαιά, ξερικά αμπελάκια του νησιού και πληθώρα κυκλαδίτικων ποικιλιών που συναντάμε διάσπαρτες σε αυτά. Χειρωνακτική εργασία με πρωτόγονα μέσα και εξαιρετικά μικρή παραγωγή αποδίδουν κρασιά με ρουστίκ χαρακτήρα, που μένουν χαραγμένα στη μνήμη. Ο Σκαναβής προέρχεται από αυτόριζο αμπέλι που απέδωσε μόνο 700 φιάλες με ωρίμανση σε βαρέλι και ξεδιπλώνει αμέσως την κυκλαδίτικη προέλευσή του. Πυρηνόκαρπα, λευκά άνθη, νότες ιωδίου και άλατος με οξειδωτικά στοιχεία. Υφάλμυρο στο στόμα με μέτρια οξύτητα και επίγευση αποξηραμένων φρούτων. Μοναδικό!

KODRA

Αττική
Οινοποιείο Νικολού / Σαββατιανό / 2022

Τα κρασιά των διακοπών Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Ολοκληρώνουμε τις λευκές προτάσεις με μια ρετσίνα νέας εποχής από το Κορωπί του καθηγητή οινολογίας Βασίλη Νικολού, που παράγεται μόνο σε 900 φιάλες. Το ομώνυμο οικογενειακό οινοποιείο έχει παρουσιάσει στο παρελθόν καινοτόμες εκδοχές (αφρώδες, πορτοκαλί), απευθυνόμενο σε πιο νεανικό κοινό, με διευρυμένους οινικούς ορίζοντες. Η Kodra, με τρύγο στα μέσα Σεπτεμβρίου από υπερώριμα σταφύλια, αποδίδει αρωματική και γευστική πολυπλοκότητα, έχει πλούσιο σώμα και χαρακτήρα με έντονα φυτικά στοιχεία. Η περιεκτικότητα ρητίνης από πεύκα (Pinus halepensis) είναι 300 gr/tn. Πίνεται ξένοιαστα σκέτη, μπορεί όμως περίφημα να συνοδεύσει θαλασσινά εδέσματα.

ERUPTION

Φλώρινα
Οινοποιείο Noema / Ξινόμαυρο / 2022

Τα κρασιά των διακοπών Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Δεν υπάρχει ελληνική ποικιλία αμπέλου που να δίνει τόσο νόστιμα, στιβαρά, ευγενικά και πολύπλοκα ροζέ όπως το ξινόμαυρο ‒ εξαρτάται ποιο προφίλ επιθυμούν να αποδώσουν οι οινοποιοί. Η φιλοσοφία της ομάδας του οινοποιείου Noema συνίσταται στην αποτύπωση της δυναμικής της ποικιλίας του ξινόμαυρου, δημιουργώντας νέες εκδοχές με υψηλής ποιότητας κρασιά και εφαρμόζοντας καινοτομίες στα αμπελοτόπια της. Το οινοποιείο συμπυκνώνει τα οινικά του νοήματα με εφαλτήριο το Ξινό Νερό της Φλώρινας και αποτελεί εγχείρημα ενός Αμερικανού οινόφιλου, του David Wittig. Το Eruption έχει εκρηκτικά, φρουτώδη αρώματα, γευστικό πλούτο που «αναστατώνει» και τονισμένη οξύτητα. Πολύπλοκο και ισορροπημένο, αποτελεί την επιτομή του ροζέ για τους λάτρεις αυτών που ξεχειλίζουν φρεσκάδα.

F ONE OFF LIMITED EDITION

Κιλκίς
Φοίβος Παπαστρατής / Ξινόμαυρο / 2022 

Τα κρασιά των διακοπών Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Συνεχίζουμε με ακόμα ένα ροζέ από ξινόμαυρο με προέλευση τη Γουμένισσα, προϊόν δύο ταλαντούχων νέων, του Φοίβου Παπαστρατή και της Χλόης Χατζηβαρύτη, που βάζουν τη δική τους πινελιά στη σύγχρονη εικόνα του ελληνικού κρασιού. Ο Φοίβος, εκτός των δικών του κρασιών στην Εύβοια, την τελευταία τριετία παρουσιάζει κάτι νέο και καινοτόμο από διαφορετικά αμπελοτόπια της Ελλάδας. Το ’22 τρύγησε κάτω από αντίξοες συνθήκες και οινοποίησε ξινόμαυρο μαζί με τη Χλόη, με αποτέλεσμα ένα γαστρονομικό ροζέ (1.000 μόνο φιάλες), που ευωδιάζει confit ντομάτας, φράουλα, κυδώνι και αρμπαρόριζα, έχει κοφτερή οξύτητα και γενναιόδωρη επίγευση.

ΔΩΡΙΚΟΣ ΚΟΚΚΙΝΕΛΙ

Φωκίδα 
Οινοποιείο Μπαλατσούρας / Κοσμάς / 2022 

Τα κρασιά των διακοπών Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Το Κονιάκο είναι ένα μικρό χωριό στη σκιά των επιβλητικών Βαρδουσίων Ορέων, στη νοτιότερη άκρη της οροσειράς της Πίνδου. Εκεί ο Γιώργος Μπαλατσούρας εφαρμόζει την παραδοσιακή μέθοδο οινοποίησης που ακολουθείται στα χωριά της περιοχής επί αιώνες, με την τοπική ποικιλία αμπέλου Κοσμάς να κυριαρχεί.

Ο σταφυλοπολτός μεταφέρεται σε ξύλινες ανοιχτές δεξαμενές προκειμένου να γίνει η εκχύλιση. Δεν γίνεται καμία παρέμβαση, ούτε προσθήκη θειωδών, ζυμών εμπορίου κ.λπ. Ξεχωριστό ενδιαφέρον έχει ότι τα κλαδιά από έλατο και ορεινό θυμάρι χρησιμοποιούνται ως φίλτρο στην έξοδο της δεξαμενής, «εμπλουτίζοντας» τον οίνο με τα ανεπανάληπτα αρώματα του τόπου. Για το καλοκαιρινό ερυθρό γεμάτο ζωντάνια ο Γιώργος εφάρμοσε σύντομη εκχύλιση. Έχει ευωδιαστά αρώματα βύσσινου και δαμάσκηνου, στο στόμα είναι ζουμερό, με λεπτές τανίνες, μέτρια οξύτητα και επίγευση με βοτανικές νότες. Ορισμός του κρασιού «glou glou», όπως αποκαλούν αυτή την κατηγορία οι Γάλλοι.

ΜΟΣΧΑΤΟ ΡΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ

Αχαΐα
Οινοποιία Παρπαρούση / Μοσχάτο (μικρόρωγο) / 2018

Τα κρασιά των διακοπών Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Επίλογος με έναν οινοποιό στον οποίο οφείλουμε αξέχαστες οινοποσίες χάρη στα κρασιά που δημιούργησε. Όμως ακόμα πιο σημαντικό ήταν πως κάθε συνάντηση μαζί του αποτελούσε μάθημα συνέπειας και ήθους. Χωρίς υπερβολή, το αμπελοοινικό στίγμα της Αχαΐας τα τελευταία πενήντα χρόνια είχε ως αφετηρία τη διαδρομή του Θανάση Παρπαρούση. Είναι αμφίβολο εάν σήμερα θα γνωρίζαμε τον Σιδερίτη, το τοπικό μικρόρωγο Μοσχάτο, ή τη Μαυροδάφνη σε ξηρές οινοποιήσεις χωρίς αυτόν. Ο Θανάσης Παρπαρούσης έφυγε από τη ζωή στις αρχές του Ιουλίου και η είδηση γέμισε πίκρα όσους τον γνωρίζαμε. Για να αποδώσουμε το μεγαλείο όσων κατάφερε προτείνουμε ένα γλυκό κρασί,. Ο φυσικώς γλυκύς λιαστός οίνος έχει χρυσό χρώμα, αρώματα εσπεριδοειδών, μελιού και βερίκοκου, με άριστα ενσωματωμένη οξύτητα. Αναμφισβήτητα ένα από τα κορυφαία και πιο εκλεπτυσμένα ελληνικά επιδόρπια κρασιά.

Ετοιμάζουμε τις προμήθειες λίγο πριν από την αναχώρηση με την ευχή οι μέρες και οι νύχτες των διακοπών να είναι γεμάτες όμορφες στιγμές και τα ποτήρια μας γεμάτα νόστιμα κρασιά.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνταγές με κουνουπίδι

Γεύση / Συνταγές με κουνουπίδι, με ένα από τα «δώρα» της χειμωνιάτικης κουζίνας

Ο σεφ Άγγελος Μπακόπουλος μοιράζεται ιδέες που έχουν το κουνουπίδι για πρωταγωνιστή, πιάτα που μπορούν να σταθούν τόσο στο καθημερινό όσο και σε ένα κυριακάτικο τραπέζι με φίλους.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μουσουρλού μου η γλυκιά σου κουζίνα ανάβει φωτιές!

Γεύση / Ένα νέο γαστροκαφενείο στον Βύρωνα σερβίρει τη μικρασιατική παράδοση

Στη Μουσουρλού για τραγανά μύδια Κωνσταντινουπόλεως, τηγανητές πατάτες με κιμά και κασέρι, τυροκαυτερή «χτυπητή», κεμπάπ και ένα πιάτο εμπνευσμένο από τα παλιά Λαδάδικα της δεκαετίας του ’70.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η τιμή του κρασιού και οι παράγοντες που την επηρεάζουν

Γεύση / Γιατί έχει ακριβύνει τόσο το κρασί;

Πόσο μπορεί να αντέξει στις αυξήσεις το πορτοφόλι του Έλληνα καταναλωτή; Αν πρόκειται για είδη πρώτης ανάγκης, δυστυχώς είμαστε δέσμιοι του «νόμου της αγοράς»· το κρασί όμως είναι προϊόν απόλαυσης, όχι πρώτης ανάγκης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ
Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ