Η επιταχυνόμενη ακροδεξιά στροφή του Μάριο Βάργκας Λιόσα

Η επιταχυνόμενη ακροδεξιά στροφή του Μάριο Βάργκας Λιόσα Facebook Twitter
Πριν από λίγα χρόνια, στο αποκορύφωμα του κινήματος #MeToo, είχε δηλώσει ότι «σήμερα, ο φεμινισμός είναι ο πιο αφοσιωμένος εχθρός της λογοτεχνίας» ενώ το 2010 είχε πλέξει το εγκώμιο του αμερικανικού Tea Party.
0

Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΠΕΡΟΥΒΙΑΝΟΣ συγγραφέας Μάριο Βάργκας Λιόσα είναι περισσότερο γνωστός ανά την υφήλιο για τα μυθιστορήματά του, για την καθοριστική συμβολή του στη λατινοαμερικανική λογοτεχνική έκρηξη της δεκαετίας του '60 και για το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας του 2010.

Ορισμένοι μπορεί επίσης να έχουν ακούσει, πιο πρόσφατα, για τη ρομαντική εμπλοκή και τον χωρισμό του με την Ισπανο-φιλιππινέζα κοσμική κυρία Ιζαμπέλ Πράισλερ (πρώην σύζυγο του Χούλιο Ιγκλέσιας) καθώς και για τη νοσηλεία του αυτόν τον μήνα στο νοσοκομείο εξαιτίας του Covid (σύμφωνα με τον γιο του, ήδη αναρρώνει στο σπίτι).

Αλλά στη Λατινική Αμερική και την Ισπανία βρίσκεται πιο συχνά στις επικαιρότητα εξαιτίας των ολοένα και πιο ακροδεξιών πολιτικών του θέσεων.

Ο Βάργκας Λιόσα έχει ασπαστεί τον νεοφιλελευθερισμό εδώ και δεκαετίες, αλλά τα τελευταία χρόνια έχει σοκάρει πολλούς με την υποστήριξή του στα ανερχόμενα ακροδεξιά, αυταρχικά κινήματα της Λατινικής Αμερικής και της Ισπανίας.

Τον Μάιο, στην Γκουανταλαχάρα, μιλώντας στην απονομή ενός λογοτεχνικού βραβείου που φέρει το όνομά του, του Bienal de Novela Mario Vargas Llosa, εξήρε την προεδρία της Ντίνα Μπολουάρτε στο Περού ενώ στην ίδια ομιλία δεν παρέλειψε να καταδικάσει την «κουλτούρα ακύρωσης» [cancel culture] της σύγχρονης αριστεράς.

Κατά τη διάρκεια των περσινών προεδρικών εκλογών στη Βραζιλία, υποστήριξε δημοσίως τον Μπολσονάρο ενώ την προηγούμενη χρονιά είχε εκφράσει τη στήριξή του στον υποψήφιο Πρόεδρο της Χιλής Χοσέ Αντόνιο Καστ ο οποίος αντιτίθεται στον ομόφυλο γάμο και στο δικαίωμα της άμβλωσης και απαιτεί «μηδενική ανοχή στην παράνομη μετανάστευση».

Πριν από λίγα χρόνια, στο αποκορύφωμα του κινήματος #MeToo, είχε δηλώσει ότι «σήμερα, ο φεμινισμός είναι ο πιο αφοσιωμένος εχθρός της λογοτεχνίας» ενώ το 2010 είχε πλέξει το εγκώμιο του αμερικανικού Tea Party, στα «σπλάχνα» του οποίου βρισκόταν, όπως έλεγε, «κάτι υγιές, ρεαλιστικό, δημοκρατικό και βαθιά ελευθεριακό».

Κατά τη διάρκεια των περσινών προεδρικών εκλογών στη Βραζιλία, υποστήριξε δημοσίως τον Μπολσονάρο ενώ την προηγούμενη χρονιά είχε εκφράσει τη στήριξή του στον υποψήφιο Πρόεδρο της Χιλής Χοσέ Αντόνιο Καστ ο οποίος αντιτίθεται στον ομόφυλο γάμο και στο δικαίωμα της άμβλωσης και απαιτεί «μηδενική ανοχή στην παράνομη μετανάστευση».

Τέτοιες δηλώσεις θα είχαν σίγουρα τρομοκρατήσει τον νεαρό Βάργκας Λιόσα που το 1967, στα τριάντα του, παραλαμβάνοντας το βραβείο Rómulo Gallegos, ένα από τα πιο σημαντικά λογοτεχνικά βραβεία στον ισπανόφωνο κόσμο, είχε πει ότι «λογοτεχνία σημαίνει αντικομφορμισμός και επανάσταση».

Το 1974, μετά από σχεδόν δύο δεκαετίες διαμονής στο Παρίσι, το Λονδίνο και τη Βαρκελώνη, ο Βάργκας Λιόσα επέστρεψε στο Περού και, σοκάροντας πολλούς θαυμαστές του στον λογοτεχνικό κόσμο, δήλωσε την προσήλωσή του στον νεοφιλελευθερισμό, εκθειάζοντας την έμφαση που έδινε στα ατομικά δικαιώματα, την ελεύθερη αγορά και τη μικρό κράτος, παρά το γεγονός ότι ο νεοφιλελευθερισμός είχε εφαρμοστεί δυναμικά από στρατιωτικά καθεστώτα σε όλη τη Λατινική Αμερική (ο Λιόσα είχε γίνει φανατικός θαυμαστής της οικονομικής πολιτικής της Βρετανίδας πρωθυπουργού Μάργκαρετ Θάτσερ).

Στα τέλη της δεκαετίας του '80, προχώρησε ένα βήμα παραπέρα και ίδρυσε ένα πολιτικό κόμμα, το Movimiento Libertad (Κίνημα Ελευθερίας), αντιτιθέμενος στην προσπάθεια του Προέδρου Άλαν Γκαρσία να εθνικοποιήσει το τραπεζικό σύστημα. Στις εκλογές του 1990, έβαλε υποψηφιότητα για Πρόεδρος της χώρας του εναντίον του αυταρχικού Αλμπέρτο Φουτζιμόρι, βασίζοντας την καμπάνια του σε πρόγραμμα αυστηρής λιτότητας και στην ιδιωτικοποίηση των κρατικών βιομηχανιών. Παρά την ήττα του, δύο δεκαετίες αργότερα, το 2021, θα στήριζε την προεδρική υποψηφιότητα της Κέικο Φουτζιμόρι, κόρης και πολιτικής κληρονόμου του πρώην αντιπάλου του.

Απογοητευμένος από τις νίκες των υποψηφίων στους οποίους έχει αντιταχθεί, ο Βάργκας Λιόσα έχει επανειλημμένα επιπλήξει τους ψηφοφόρους της Λατινικής Αμερικής για τις επιλογές τους. «Αυτό που έχει σημασία στις εκλογές δεν είναι αν είναι ελεύθερες, αλλά να επιλέγεις σωστά», είχε πει το 2021.

Πρόσφατα, μπορούσε να τον δει κανείς να διαδηλώνει στη Μαδρίτη υπό τη σημαία του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, εγκρίνοντας τη συμμαχία του με το ακροδεξιό Vox ενάντια στην «προοδευτική δικτατορία».  

Πώς εξηγείται αυτή η επιταχυνόμενη μεταμόρφωση; Μια θεωρία είναι ότι αποτελεί απλώς μια αντανάκλαση της αυξημένης πολιτικής και ιδεολογικής πόλωσης στην περιοχή. «Ο Βάργκας Λιόσα στηρίζει πλέον ολοκληρωτικά δεξιά κινήματα», λέει ο Χουάν Ντε Κάστρο, καθηγητής σύγχρονης λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, που έχει δημοσιεύσει πολλές μελέτες για το έργο του Περουβιανού συγγραφέα. «Δείχνει μια στροφή, αυτή των νεοφιλελεύθερων που υποστηρίζουν πλέον σκληροπυρηνικούς ηγέτες. Ο Βάργκας Λιόσα ακολουθεί αυτές τις αντιδραστικές τάσεις».

Σε κάθε περίπτωση, ο Μάριο Βάργκας Λιόσα «έζησε κάνοντας το αντίθετο από αυτό που περίμεναν από εκείνον», λέει ο Περουβιανός συγγραφέας Σαντιάγκο Ρονκαλιόλο. «Αυτός είναι ο λόγος που σε εποχές όπου οι συγγραφείς δεν έχουν πλέον σημασία, ασχολούμαστε διαρκώς μαζί του».

Με στοιχεία από The New Yorker

Βιβλίο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Γκάρι Ιντιάνα δεν μένει πια εδώ 

Απώλειες / Γκάρι Ιντιάνα (1950-2024): Ένας queer ήρωας του νεοϋορκέζικου underground

Συγγραφέας, ηθοποιός, πολυτάλαντος καλλιτέχνης, κριτικός τέχνης, ονομαστός και συχνά καυστικός ακόμα και με προσωπικούς του φίλους, o Γκάρι Ιντιάνα πέθανε τον περασμένο μήνα από καρκίνο σε ηλικία 74 ετών.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Τζούλια Τσιακίρη

Οι Αθηναίοι / Τζούλια Τσιακίρη: «Οι ταβερνιάρηδες είναι ευεργέτες του γένους»

Με διαλείμματα στο Παρίσι και τη Νέα Υόρκη, έχει περάσει όλη της τη ζωή στο κέντρο της Αθήνας - το ξέρει σαν την παλάμη της. Έχει συνομιλήσει και συνεργαστεί με την αθηναϊκη ιντελεγκέντσια, είναι άλλωστε κομμάτι της. Εδώ και 60 χρόνια, με τη χειροποίητη, λεπτολόγα δουλειά της στον χώρο του βιβλίου και με τις εκδόσεις «Το Ροδακιό» ήξερε ότι δεν πάει για τα πολλά. Αλλά δεν μετανιώνει για τίποτα απ’ όσα της επιφύλαξε η μοίρα «εις τον ρουν της τρικυμιώδους ζωής της».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«H woke ατζέντα του Μεσοπολέμου», μια έκδοση-ντοκουμέντο

Βιβλίο / Woke ατζέντα είχαμε ήδη από τον Μεσοπόλεμο

Μέσα από τις «12 queer ιστορίες που απασχόλησαν τις αθηναϊκές εφημερίδες πριν από έναν αιώνα», όπως αναφέρει ο υπότιτλος του εν λόγω βιβλίου που έχει τη μορφή ημερολογιακής ατζέντας, αποκαλύπτεται ένας ολόκληρος κόσμος βαμμένος στα χρώματα ενός πρώιμου ουράνιου τόξου.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Αθηναϊκές πολυκατοικίες: Η πιο ζωντανή ιστορία της πρωτεύουσας

Βιβλίο / Αθηναϊκές πολυκατοικίες: Η πιο ζωντανή ιστορία της πρωτεύουσας

Μια νέα ερευνητική έκδοση του Ιδρύματος Ωνάση, ευχάριστη και ζωντανή, αφηγείται την ιστορία της πολυκατοικίας αλλά και της πόλης μας με τις μεγάλες και τις μικρότερες αλλαγές της, μέσα από 37 ιστορίες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Χυδαιότητα, ένα ελάττωμα της νεωτερικότητας

Βιβλίο / Χυδαιότητα, ένα ελάττωμα της εποχής μας

Το δοκίμιο «Νεωτερικότητα και χυδαιότητα» του Γάλλου συγγραφέα Μπερτράν Μπιφόν εξετάζει το φαινόμενο της εξάπλωσης της χυδαιότητας στην εποχή της νεωτερικότητας και διερευνά τη φύση, τα αίτια και το αντίδοτό της.
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
«Μαθαίνεις να υπάρχεις μέσα στο γράψιμο και αυτό είναι επικίνδυνο»

Βιβλίο / «Μαθαίνεις να υπάρχεις μέσα στο γράψιμο και αυτό είναι επικίνδυνο»

Μια κουβέντα με τη Δανάη Σιώζιου, μία από τις πιο σημαντικές ποιήτριες της νέας γενιάς, που την έχουν καθορίσει ιστορίες δυσκολιών και φτώχειας και της οποίας το έργο έχει μεταφραστεί σε πάνω από 20 γλώσσες.
M. HULOT
«Τα περισσότερα περιστατικά αστυνομικής βίας εκδηλώνονται σε βάρος ειρηνικών διαδηλωτών»  

Βιβλίο / «Τα περισσότερα περιστατικά αστυνομικής βίας εκδηλώνονται σε βάρος ειρηνικών διαδηλωτών»  

Μια επίκαιρη συζήτηση με την εγκληματολόγο Αναστασία Τσουκαλά για ένα πρόβλημα που θεωρεί «πρωτίστως αξιακό», με αφορμή την κυκλοφορία του τελευταίου της βιβλίου της το οποίο αφιερώνει «στα θύματα, που μάταια αναζήτησαν δικαιοσύνη».
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ