Η Vogue, τα supermodels των 90s, και το αχρείαστο Photoshop

Η Vogue, τα supermodels των 90s, και το Photoshop Facebook Twitter
Η Λίντα Εβαντζελίστα, η Σίντι Κρόφορντ, η Κρίστι Τέρλινγκτον και η Ναόμι Κάμπελ φωτογραφίζονται για τη Vogue. Φωτ.: Rafael Pavarotti/Vogue (via instagram)
0

Ποιος δεν ενθουσιάστηκε με την κυκλοφορία του εξωφύλλου για το τεύχος του Σεπτεμβρίου της Vogue, που απεικονίζει τα τέσσερα αξεπέραστα supermodel των 90s που άλλαξαν για πάντα την έννοια του μοντέλου –τη Λίντα Εβαντζελίστα, τη Σίντι Κρόφορντ, τη Κρίστι Τέρλινγκτον και τη Ναόμι Κάμπελ– εντυπωσιακές όσο ποτέ άλλοτε;

Η φωτογραφία του Ραφαέλ Παβαρότι, που κυκλοφόρησε πριν από μια εβδομάδα στο Instagram, είναι μια αναβίωση της θρυλικής λήψης του Πίτερ Λίντμπεργκ που στόλισε το εξώφυλλο της Vogue τον Ιανουάριο του 1990 αλλάζοντας τον ρου της ιστορίας της μόδας και εγκαινιάζοντας την εποχή των supermodels – λείπει μονάχα η Τατιάνα Πάτιτζ, η οποία πέθανε πριν από λίγο καιρό.

Έχοντας κλείσει τα πενήντα τους χρόνια, οι γυναίκες που καθόρισαν τον κόσμο του μόντελινγκ για πολλές δεκαετίες παραμένουν πανέμορφες αλλά και επίκαιρες όσο ποτέ άλλοτε, καθώς θα εμφανιστούν σε ένα ντοκιμαντέρ του Apple TV με τίτλο «The Super Models» που θα κυκλοφορήσει τον Σεπτέμβριο και θα εξιστορήσει τις καθοριστικές καριέρες τους.

Έχοντας κλείσει τα πενήντα τους χρόνια, οι γυναίκες που καθόρισαν τον κόσμο του μόντελινγκ για πολλές δεκαετίες παραμένουν πανέμορφες αλλά και επίκαιρες όσο ποτέ άλλοτε, καθώς θα εμφανιστούν σε ένα ντοκιμαντέρ του Apple TV με τίτλο «The Super Models» που θα κυκλοφορήσει τον Σεπτέμβριο και θα εξιστορήσει τις καθοριστικές καριέρες τους. Η κυκλοφορία του εξωφύλλου της Vogue, σε συνδυασμό με την αναμονή για το αναμφίβολα συναρπαστικό ντοκιμαντέρ, προκάλεσε φρενίτιδα στα σόσιαλ μίντια, με αμέτρητα ενθουσιώδη σχόλια, αναδημοσιεύσεις, και emojis λατρείας να κατακλύζουν τον λογαριασμό του αμερικανικού περιοδικού.

The Super Models — Official Teaser | Apple TV+

Πίσω από την χορωδία των αναμενόμενων διθυράμβων, ωστόσο, βρίσκονται και αρκετά σχόλια που ήταν εμφανώς λιγότερο ενθουσιώδη. Ανάμεσα τους βρίσκεται και μια άποψη με ιδιαίτερη βαρύτητα στον κόσμο της μόδας. Ο λόγος για την κορυφαία fashion editor των New York Times, Vanessa Friedman, η οποία σε πρόσφατο άρθρο γνώμης, αναφέρθηκε στο «εξωφρενικό σβήσιμο της ηλικίας των διάσημων μοντέλων», σχολιάζοντας την υποκρισία πίσω από την προβολή μοντέλων ηλικίας άνω των 50 ετών ως προτύπων ώριμης ομορφιάς την ώρα που «τα χρόνια τους έχουν φαινομενικά εξαφανιστεί από τα πρόσωπα τους» στην εν λόγω φωτογράφιση.

«Η Λίντα Εβαντζελίστα, η Σίντι Κρόφορντ, η Κρίστι Τέρλινγκτον και η Ναόμι Κάμπελ φαίνονται τόσο ρετουσαρισμένες, που μοιάζουν περισσότερο με ρομπότ που έχουν δημιουργηθεί από κάποιο πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης παρά με πραγματικούς ανθρώπους» υποστηρίζει η καταξιωμένη συντάκτρια μόδας. 

Η Vogue, τα supermodels των 90s, και το Photoshop Facebook Twitter
To εξώφυλλο της Vogue με τα Supermodels της εποχής, τον Ιανουάριο του 1990. Φωτ.: PR
Η Vogue, τα supermodels των 90s, και το Photoshop Facebook Twitter
To εξώφυλλο της Vogue με τις Λίντα, Ναόμι, Κρίστι και Σίντι, Σεπτέμβριος 2023. Φωτ.: Rafael Pavarotti/Vogue (via instagram)

Παρότι η Vogue ισχυρίστηκε, μέσω ενός εκπροσώπου της, πως υπήρξε μονάχα «ελάχιστο ρετουσάρισμα και φωτισμός» στις φωτογραφίες, η Friedman δεν βρίσκει επαρκή την δικαιολόγηση του εντύπου και το αιχμηρό άρθρο της δεν κάνει εκπτώσεις. «Σε έναν κόσμο όπου ανησυχούμε ολοένα και περισσότερο για τη θολή γραμμή μεταξύ εικονικής και φυσικής πραγματικότητας, όπου η παραπληροφόρηση είναι διάχυτη παντού, ο ορισμός και η σημασία του “ελάχιστου” είναι ένα ζήτημα σχετικό», γράφει χαρακτηριστικά.

Εξίσου απογοητευμένη δηλώνει και η Kim France, συντάκτρια μόδας και ιδρύτρια του Lucky Magazine, η οποία αναφέρει πως επικοινώνησε με την Vogue για να ξεκαθαρίσει το επίπεδο επεξεργασίας της φωτογραφίας του εξωφύλλου, ωστόσο δεν έλαβε έγκαιρη απάντηση. «Ως γυναίκα που βρίσκεται στα τέλη των πενήντα, προφανώς και στηρίζω την συμπερίληψη γυναικών μεγαλύτερης ηλικίας στα εξώφυλλα περιοδικών υψηλού προφίλ. Αλλά πρέπει, πραγματικά, να κάνουμε μια διαδικασία Frankenstein σε αυτά τα πρόσωπα, σε σημείο που να είναι σχεδόν αγνώριστα, για να συμβεί αυτό;» αναρωτιέται η συγγραφέας και δημοσιογράφος.

«Υπέροχες γυναίκες, που εδώ είναι υπερβολικά και άσκοπα φωτοσοπάρισμένες», σχολίασε συμφωνώντας, με την σειρά της, η σχεδιάστρια μόδας Natalia Fedner.

Η λεπτή τέχνη του Photoshop

Το αποτέλεσμα του εξωφύλλου φαίνεται πως ρίχνει, λοιπόν, μια μεγάλη σκιά στο φιλόδοξο κόνσεπτ της φωτογράφισης, εγείροντας ερωτήματα για το επίπεδο της αληθοφάνειας και της χρήσης του Photoshop «με τρόπο που δεν εξυπηρετεί κανέναν εμπλεκόμενο», σύμφωνα με την διευθύντρια του τμήματος σύνταξης μόδας των NYT.

«Σίγουρα δεν εξυπηρετεί τις γυναίκες του εξωφύλλου», ισχυρίζεται η Friedman, «οι οποίες πέτυχαν στην εποχή τους ακριβώς επειδή είχαν χαρακτήρα και ήταν πρόθυμες να τον δείξουν, επειδή δεν ήθελαν να είναι κενά μανεκέν όπως ήταν συνήθως τα μοντέλα πριν από αυτές, αλλά άτομα με προσωπικότητες, στάσεις και απόψεις. Προσωπικότητες που περιλαμβάνουν εκφράσεις –χαρά, λύπη, γέλιο και μανία– οι οποίες με τον καιρό χαράζουν χρόνια και εμπειρίες στην τοπογραφία του προσώπου τους. Ούτε φυσικά εξυπηρετεί τις γυναίκες που τις θεωρούν πρότυπα».

Η Vogue, τα supermodels των 90s, και το Photoshop Facebook Twitter
H Λίντα Εβαντζελίστα και η Κρίστι Τέρλινγκτον. Φωτ.: Rafael Pavarotti/Vogue (via instagram)
Η Vogue, τα supermodels των 90s, και το Photoshop Facebook Twitter
Λίντα και Ναόμι ποζάρουν στον φακό του Rafael Pavarotti για τη Vogue. Φωτ.: Rafael Pavarotti/Vogue (via instagram)

Η Friedman, μάλιστα, ασκεί έντονη κριτική στις προθέσεις του κορυφαίου εντύπου μόδας, αμφισβητώντας την ειλικρίνεια του εγχειρήματος να αγκαλιάσει ένα πιο ώριμο δημογραφικό όταν, όπως αναφέρει, «δεν υπάρχουν μη διάσημα μοντέλα μεγαλύτερης ηλικίας που να εμφανίζονται τακτικά στο περιοδικό».

Φυσικά, η διαδικασία δημιουργίας ενός εξωφύλλου για ένα υψηλού προφίλ έντυπο μόδας είναι μια εξαιρετικά πολύπλοκη διαδικασία, γεγονός που η συντάκτρια των ΝΥΤ γνωρίζει καλά. Η ίδια δεν αποκλείει το ενδεχόμενο το εξώφυλλο να είναι αποτέλεσμα της ανταπόκρισης της Vogue στα αιτήματα των μοντέλων που συμμετείχαν, ενώ αναγνωρίζει πως το ρετουσάρισμα είναι κοινή πρακτική στις φωτογραφίες μοντέλων κάθε ηλικίας. «Έχοντας δει από κοντά τη Naomi Campbell, μπορώ επίσης να σας πω ότι πράγματι δεν έχει ούτε μια γραμμή στο πρόσωπό της», συμπληρώνει, κάνοντας τον δικηγόρο του διαβόλου στα επιχειρήματά της.

Η Vogue, τα supermodels των 90s, και το Photoshop Facebook Twitter
Για την Friedman, το αποτέλεσμα του εξωφύλλου κλείνει περισσότερο προς μια παραπλανητική και αφύσικη τελειότητα,Φωτ.: Rafael Pavarotti/Vogue (via instagram)

Όμως για την Friedman, το αποτέλεσμα του εξωφύλλου κλείνει περισσότερο προς μια παραπλανητική και αφύσικη τελειότητα, συμπέρασμα με το οποίο συμφωνεί και η France που θεωρεί πως η επεξεργασία του έχασε το λεπτό παιχνίδι της ισορροπίας. «Ένα πράγμα που γνωρίζω εκ πείρας σχετικά με το ρετούς –ειδικά ενός εξώφυλλου– είναι ότι μπορεί να εύκολα να γίνει ένας ολισθηρός κατήφορος: πειράζεις λίγο από εδώ, λίγο από εκεί, και αφού ξεκινήσεις, είναι πολύ δύσκολο να ξέρεις πότε να σταματήσεις», αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Η διόρθωση μιας ρυτίδας, ή ενός ποδιού της χήνας, μπορεί να μοιάζει σαν κάτι μικρό», υποστηρίζει η Friedman. «Αλλά είναι κομμάτι μιας πρακτικής που διαβρώνει την κοινή μας αίσθηση αλήθειας».

Μια χαμένη ευκαιρία

Δεν είναι η πρώτη φορά που το αποτέλεσμα της επεξεργασίας ενός εξωφύλλου ξεφεύγει από τα όρια, πυροδοτώντας έντονες συζητήσεις γύρω από την αξία και την ηθική μιας κοινής πρακτικής στον χώρο της μόδας και των περιοδικών. Ωστόσο, ήταν μάλλον οι έντονοι συμβολισμοί της συμπερίληψης των κορυφαίων supermodel των 90s που οδήγησαν στην γερή αίσθηση απογοήτευσης που ένιωσαν, από κοινού, πολλοί συντάκτες μόδας ανά τον κόσμο. 

«Είναι δύσκολο να μην σκεφτεί κανείς ότι εδώ βρίσκεται μια χαμένη ευκαιρία να αγκαλιάσουμε όλα τα χαρακτηριστικά της ανθρωπιάς μας», αναφέρει απογοητευμένη η Friedman. «Σε τελική ανάλυση, αν κάποιος μπορεί να κατανοήσει την πολυπλοκότητα της γυναικείας γήρανσης σε μια κοινωνία που έχει εμμονή με τη νεότητα, δεν είναι άλλος από τις γυναίκες που αντιπροσώπευαν την κορύφωση του προτύπου της νεανικής ομορφιάς».

Η Vogue, τα supermodels των 90s, και το Photoshop Facebook Twitter
Η Λίντα Εβαντζελίστα έχει μιλήσει δημόσια αρκετές φορές για την τραυματική εμπειρία της διαδικασίας αφαίρεσης λίπους CoolSculpting, που την άφησε παραμορφωμένη. Φωτ.: Rafael Pavarotti/Vogue (via instagram)

Από την συντάκτρια των ΝΥΤ δεν πέρασε απαρατήρητο το γεγονός πως το εξώφυλλο δεν συνάδει με τις στάσεις και προηγούμενες δηλώσεις των διάσημων supermodel, ούτε και με το ίδιο το περιεχόμενο που έχει δημοσιεύσει παλαιότερα Vogue. «Όταν η Σίντι Κρόφορντ βγάζει μια selfie με τους παλιούς της φίλους, έχει μικρές αλλά εμφανείς γραμμές γέλιου, το μέτωπό της ζαρώνει ελαφρώς και τα μάτια τσαλακώνονται – όλα αυτά είναι κομμάτι της ζωής. Η απομάκρυνση αυτών των εκφραστικών σημαδιών από τις φωτογραφίες, όταν εξακολουθούν να είναι εμφανή αλλού, κάνει το όλο γύρισμα να φαίνεται ακόμα πιο ψεύτικο» υποστηρίζει.

Η Λίντα Εβαντζελίστα έχει μιλήσει δημόσια αρκετές φορές για την τραυματική εμπειρία της διαδικασίας αφαίρεσης λίπους CoolSculpting, που την άφησε παραμορφωμένη, ενώ όταν βρέθηκε στο εξώφυλλο της Βρετανικής Vogue, τον περσινό Σεπτέμβριο είχε δηλώσει πως η makeup artist Pat McGrath χρησιμοποίησε ταινία και άλλα εργαλεία για να «δημιουργήσει φαντασιώσεις» και να διαγράψει την πραγματικότητα. Στην τρέχουσα εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη, μοιάζει να αποφεύγει περισσότερο το ζήτημα. «Θέλω ρυτίδες», απαντά, «αλλά κάνω μπότοξ στο μέτωπό μου, άρα είμαι υποκρίτρια. Αλλά θέλω να γεράσω».

Η Vogue, τα supermodels των 90s, και το Photoshop Facebook Twitter
«Μου αρέσει να βλέπω ένα αληθινό πρόσωπο» δήλωσε πρόσφατα η Κρίστι Τέρλινγκτον. Φωτ.: Rafael Pavarotti/Vogue (via instagram)

«Μου αρέσει να βλέπω ένα αληθινό πρόσωπο» δήλωσε πρόσφατα η Κρίστι Τέρλινγκτον, η οποία απεικονίζεται σε ένα από τα βίντεο που είναι ενσωματωμένα στο άρθρο της Vogue με μια ελαφριά γραμμή συνοφρυώματος που σκιάζει το μέτωπο της – η γραμμή αυτή είναι εντελώς απούσα από το ίδιο το εξώφυλλο. 

«Ο κόσμος προφανώς ασκεί μεγάλη πίεση στις γυναίκες καθώς γερνούν», είχε πει η Κρόφορντ σε ένα παλαιότερο βίντεο της Vogue. «Ωστόσο», συνέχιζε με δυναμική φωνή, «μπορούμε ακόμα να διασκεδάσουμε, μπορούμε ακόμα να είμαστε όμορφες, μπορούμε ακόμα να είμαστε ορατές».

«Ας είναι λοιπόν ορατές, με τα σημάδια τους και με όλα», καταλήγει η συντάκτρια των ΝΥΤ, συνοψίζοντας την αγανάκτηση της με το πολυαναμενόμενο εξώφυλλο με μια αναδιατύπωση της φράσης του διάσημου μοντέλου. «Κάποτε, οι γυναίκες αυτές ήταν πρωτοπόρες ενός νέου είδους ομορφιάς. Ας ελπίσουμε πως θα είναι το ίδιο ξανά».

Με πληροφορίες από: New York Times, Cup of Jo, Guardian

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η επίπλαστη τελειότητα του Instagram

Έρευνα / Η επίπλαστη τελειότητα του Instagram

Αισθητικές επεμβάσεις και θεραπείες ολοένα και πιο δημοφιλείς σε νεαρές ηλικίες «για να έχουν το αποτέλεσμα των φίλτρων», άπιαστα πρότυπα ομορφιάς, κατάθλιψη, εθισμός και μια αδιάκοπη παρακολούθηση της ζωής των άλλων: Πού σταματά η διαδικτυακή «κοινωνικοποίηση» και ποιες είναι οι επιπτώσεις της ψηφιακής μας υπερέκθεσης; Η LiFO εξετάζει το ζήτημα με τη βοήθεια μιας influencer, μιας κοπέλας που είχε εθιστεί στα social media, ενός δερματολόγου και μιας ψυχιάτρου.
ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΙΩΡΓΟ ΨΩΜΙΑΔΗ & ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το τέλος ταφής και το χάος της ανακύκλωσης

Ρεπορτάζ / Το τέλος ταφής απορριμμάτων και το χάος της ανακύκλωσης

Την κορυφή του παγόβουνου της αδιέξοδης διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική  φαίνεται να αποτελεί το τέλος ταφής απορριμμάτων, τα χρήματα, δηλαδή, που είναι υποχρεωμένοι να πληρώσουν οι δήμοι για τις ποσότητες των σκουπιδιών που κατευθύνουν στην ταφή και δεν ανακυκλώνουν.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Ο Τραμπ, ο Μασκ και η νέα, «fascism friendly» τάξη πραγμάτων

Οπτική Γωνία / Ο Τραμπ, ο Μασκ και η νέα, «fascism friendly» τάξη πραγμάτων

«Ο σύγχρονος “φιλικός στον χρήστη φασισμός” δεν έχει την απροκάλυπτη βαρβαρότητα του φασισμού του 20ού αιώνα, έχει όμως στη ρίζα του την ίδια επιλεκτική άρνηση των ατομικών ελευθεριών, των δημοκρατικών δικαιωμάτων και των κοινωνικών κατακτήσεων προς όφελος των προνομιούχων και των ισχυρών. Όποιος νοιάζεται πραγματικά για το μέλλον της δημοκρατίας δεν γίνεται να αγνοήσει την τρομακτική αυτή πραγματικότητα».
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
φειδίας

Ρεπορτάζ / Φειδίας: Ο Κύπριος YouTuber που το διασκεδάζει στην Ευρωβουλή με τη στήριξη του Μασκ

Ο 24χρονος Φειδίας Παναγιώτου έχει πει πως ήθελε μια δουλειά όπου θα μπορούσε να διασκεδάζει και να πληρώνεται. Τελικά, εκλέχθηκε ως ανεξάρτητος στην Ευρωβουλή, ξεπερνώντας ιστορικά κόμματα, και περηφανεύεται ότι έχει «το respect του πιο ισχυρού ανθρώπου στον κόσμο».
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
H νέα εποχή Τραμπ και η ακροδεξιά των νοικοκυραίων

Lifo Videos / H νέα εποχή Τραμπ και η ακροδεξιά των νοικοκυραίων

Απειλείται η δημοκρατία από την ολιγαρχία των πλουσίων; Θα έχει συνέχεια η εκεχειρία στη Γάζα; Γιατί η ακροδεξιά μετατοπίζεται από το περιθώριο στο κέντρο της πολιτικής ζωής; Και πού βρίσκεται η αριστερά σήμερα; Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με τον συγγραφέα και δημοσιογράφο της «Καθημερινής», Πέτρο Παπακωνσταντίνου.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ και το fact-checking

Οπτική Γωνία / Πώς ο Ζούκερμπεργκ υποτάχθηκε στις διαθέσεις των Τραμπ και Μασκ

Μετά το Χ του Μασκ, μερικές ακόμα μεγάλες πλατφόρμες υιοθετούν το ανεξέλεγκτο μοντέλο της χωρίς έλεγχο διακίνησης εκατομμυρίων πληροφοριών που επηρεάζουν και καθοδηγούν πολιτικές και κοινωνικές στάσεις. Παράλληλα, δεν θα επιβάλλουν όρια στη συμπεριφορά, ακόμα κι αν προσβάλλει ή ταπεινώνει κάποιους. Πλέον η ρητορική μίσους θα επιτρέπεται.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Δέκα χρόνια από την «πρώτη φορά αριστερά»

Οπτική Γωνία / Δέκα χρόνια από την «πρώτη φορά αριστερά»

Τι άφησε πίσω της η «πρώτη φορά αριστερά»; Σχολιάζει ο καθηγητής Φιλοσοφίας Δικαίου και Θεωρίας Θεσμών και διευθυντής του Εργαστηρίου Πολιτικής και Θεσμικής Θεωρίας και Ιστορίας των Ιδεών στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αριστείδης Χατζής.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Στροφή προς την «αρρενωπότητα» και άλλες (ιμπεριαλιστικές) ονειρώξεις.

Οπτική Γωνία / Στροφή προς την «αρρενωπότητα» και άλλες (ιμπεριαλιστικές) ονειρώξεις

Μια νέα ιμπεριαλιστική και αποικιακή φαντασία διασχίζει τον καπιταλισμό της τεχνητής νοημοσύνης και τον συνενώνει με τα σχέδια για αναδιάταξη ισχύος των παγκόσμιων και περιφερειακών παικτών.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Όταν ο Κώστας Τασούλας στήριζε με θέρμη την ισότητα στον γάμο

Οπτική Γωνία / Όταν ο Κώστας Τασούλας στήριζε με θέρμη την ισότητα στον γάμο

Άραγε, πώς θα αιτιολογήσουν τη θετική τους ψήφο βουλευτές της ΝΔ που τάχθηκαν απέναντι στην Κατερίνα Σακελλαροπούλου εξαιτίας της στάσης της υπέρ του νόμου για τα ομόφυλα ζευγάρια; 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Κρήτη: Oι πυροβολημένες κάμερες κυκλοφορίας και τα θανατηφόρα τροχαία

Ρεπορτάζ / «Στην Κρήτη πάνω από το 15% των οδηγών δεν έχει πάει ποτέ να δώσει εξετάσεις»

Οι θλιβερές ιδιαιτερότητες της Κρήτης και το μπαλάκι των ευθυνών για μία σύλληψη που δεν έγινε στην ώρα της και στοίχισε τη ζωή στον Παναγιώτη Καρατζή: Ο άδικος θάνατος του 22χρονου στα Χανιά βγάζει για άλλη μία φορά στο φως όλα τα στραβά που συνδέονται με την οδική ασφάλεια και τα τροχαία ατυχήματα.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ