Από το 1920, έτος ίδρυσης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, μέχρι σήμερα, λειτουργεί εντός του πανεπιστημιακού χώρου ένα αγρόκτημα όπως όλοι το φανταζόμαστε: με αιγοπρόβατα, αγελάδες, κότες, πάπιες, χήνες και κουνέλια. Η Γεωπονική Σχολή Αθηνών είναι από τα λίγα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια που διαθέτουν, εντός του αστικού ιστού, αγρόκτημα από το οποίο, μάλιστα, μπορεί ο καθένας να προμηθευτεί αγνά προϊόντα, υψηλής βιολογικής αξίας.
Η λειτουργία του αγροκτήματος αποσκοπεί στην πρακτική εκπαίδευση των φοιτητών, βοηθώντας τους να εφαρμόσουν τη θεωρία του αμφιθεάτρου στην πράξη. Καθ' όλη τη διάρκεια της φοίτησής τους ασχολούνται με όλο τον κύκλο της ζωής ενός ζώου, από την ανατομία του, την ανάπτυξή του, την αναπαραγωγή του, μέχρι και τη διαδικασία λήψης της πρώτης ύλης από αυτό, που στη συνέχεια οδηγείται στην παραγωγή.
Η Γεωπονική Σχολή Αθηνών είναι από τα λίγα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια που διαθέτουν, εντός του αστικού ιστού, αγρόκτημα από το οποίο, μάλιστα, μπορεί ο καθένας να προμηθευτεί αγνά προϊόντα, υψηλής βιολογικής αξίας.
Τα προϊόντα που παράγονται είναι αγελαδινό γάλα, το οποίο παραδίδεται σε γνωστές γαλακτοβιομηχανίες της Ελλάδας, αιγοπρόβειο γάλα το οποίο συλλέγεται και στη συνέχεια παράγονται, στο εργαστήριο γαλακτοκομίας του Πανεπιστημίου, κεφαλοτύρι και φέτα. Φυσικά, από το «αθηναϊκό αγρόκτημα» δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα φρέσκα αυγά ημέρας.
Το Τμήμα Ζωικής Παραγωγής του Πανεπιστημίου και οι εργαζόμενοι του Εργαστηρίου Ζωοτεχνίας, επιμελούνται καθημερινά τη «φάρμα της Αθήνας», από τον καθαρισμό των εγκαταστάσεων και τη φροντίδα των ζώων μέχρι τη διατροφική και κτηνιατρική τους επιμέλεια. Τα προϊόντα είναι μικρής παραγωγικής κλίμακας και όπως πληροφορηθήκαμε, γίνονται ανάρπαστα από τους εργαζόμενους του Πανεπιστημίου και όσους γνωρίζουν την ύπαρξη του αγροκτήματος.
Καθημερινά, μπορεί ο καθένας να περιηγηθεί στον τεράστιο αυτό χώρο και να δει από κοντά τα ζώα του αγροκτήματος, καθώς και να αγοράσει τα αγνά προϊόντα σε πολύ οικονομικές τιμές σε σχέση με την υπόλοιπη αγορά.