Η ζωή στο Σόλο, ένα από τα ορεινότερα χωριά της Αχαΐας

Ο τόπος μου, το Σόλο Αχαΐας Facebook Twitter
Η πανέμορφη λίμνη Τσιβλού.
0


ΜΕΝΩ ΣΤΟ ΣΟΛΟ Αχαΐας. Γεννήθηκα και έζησα όλα τα παιδικά μου χρόνια στους πρόποδες του Χελμού.

Από μικρό παιδί γαλουχήθηκα με την ομορφιά και την ηρεμία του βουνού. Το γεγονός αυτό ήταν καθοριστικό για τη διαμόρφωση της προσωπικότητάς μου και του τρόπου που επέλεξα να ζω.

Αυτό που οραματίζομαι είναι η αναβίωση του χωριού μου. Θα ήθελα να το δω πάλι να ζει, να σφύζει από ζωή και να χαρίζει απλόχερα τον γνήσιο πλούτο του.

Τα σχολικά μου χρόνια, εκτός από τα πρώτα πέντε, τα πέρασα στην Ακράτα. Όμως το μικρό μου χωριό πάντα ήταν και θα είναι το προσωπικό μου ησυχαστήριο. Καταφεύγω σε αυτό, στην υπέροχη ηρεμία της φύσης του κάθε Σαββατοκύριακο και όποτε μου δίνεται η ευκαιρία.

portrait
Σπήλιος Ζηδρόπουλος

Μακριά από θορύβους και έγνοιες, περπατώ ως την ιστορική βρύση της Γκόλφως, στο Καστράκι, στα Ύδατα της Στυγός και σε τόσα άλλα ιδιαίτερα σημεία των οποίων γνωρίζω κάθε σπιθαμή από μικρός. Η φύση, με την απέραντη σοφία της, μου προσφέρει απλόχερα τις ομορφιές της. Εδώ, στον Χελμό, απέκτησα άμεση επαφή με το περιβάλλον, γνώρισα τα βότανα, τις ποικιλίες σπάνιων φυτών και τα αγαπημένα μου μανιτάρια.

Άλλα σημεία ενδιαφέροντος που μπορεί να θαυμάσει ο επισκέπτης είναι η Αγία Τριάδα στη Ζαρούχλα, ο ιστορικός ναός του Αγίου Γεωργίου στο Σόλο, όπου μπορείτε να δείτε την εικόνα της Παναγίας η οποία, όπως λέγεται, βεβηλώθηκε από τον Ιμπραήμ πασά –τη χάραξε στο πρόσωπο με σπαθί–, το αρχοντικό του Σολιώτη οπλαρχηγού και φυσικά την κοντινή πανέμορφη λίμνη Τσιβλού.

Συστήνω ανεπιφύλακτα να δοκιμάσετε φασουλολάχανα, πίτες με παραδοσιακό φύλλο, πεντανόστιμα κρεατικά, χόρτα του βουνού, μανιτάρια και πολλά άλλα παραδοσιακά πιάτα που προσφέρουν τα τοπικά ταβερνεία.

Ο τόπος μου, το Σόλο Αχαΐας Facebook Twitter
Η ιστορική βρύση της Γκόλφως. Φωτ.: Kostas Z

Ο επισκέπτης των «Νηρηίδων» έχει την ευκαιρία να ακούσει ιστορίες του τόπου από έναν άνθρωπο που ζει εκεί περίπου 86 χρόνια. Ο κύριος Γιώργος, μόνιμος κάτοικος του Σόλου, ο οποίος διατηρεί και την οικογενειακή ταβέρνα, παλεύει με πείσμα να μη σβήσει η ιστορία αυτού του ένδοξου τόπου.

Αυτό που οραματίζομαι είναι η αναβίωση του χωριού μου. Θα ήθελα να το δω πάλι να ζει, να σφύζει από ζωή και να χαρίζει απλόχερα τον γνήσιο πλούτο του, έναν πλούτο που δεν μετριέται με χρήματα.

Ταξίδια
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Τα Άγραφα είναι ό,τι πιο ατόφιο και αληθινό έχει απομείνει στην Ελλάδα»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Τα Άγραφα είναι ό,τι πιο ατόφιο και αληθινό έχει απομείνει στην Ελλάδα»

Πριν από πέντε χρόνια και μέσα σε μόλις τρεις μέρες, η Βασιλική Κοϊμτζίδου επέλεξε να ζήσει στο ορεινό Πετρίλο που μετρά δέκα μόνιμους κατοίκους και προσπαθεί να δημιουργήσει τις συνθήκες ώστε να τολμήσουν να κατοικήσουν και άλλοι νέοι στο χωριό.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Η Ελένη Τσομπανίδου γύρισε στο χωριό της, τα Δίκαια του Έβρου και βρήκε αυτό που έψαχνε χρόνια στο εξωτερικό

Γειτονιές της Ελλάδας / «Σε ένα χωριό με εκατό ανθρώπους, μπορείς να κάνεις τη διαφορά πιο εύκολα»

Αφήνοντας πίσω της τη ζωή στις ευρωπαϊκές μητροπόλεις, η Ελένη Τσομπανίδου επέστρεψε στα Δίκαια Έβρου και ζωντανεύει ανενεργούς χώρους μέσα από την τέχνη και τη συνεργασία με την τοπική κοινότητα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Οικοτοπία: Η νέα πρωτοβουλία αναβίωσης του Καλοχωρίου στην Ήπειρο δείχνει τον δρόμο για την αναζωογόνηση και άλλων ορεινών χωριών σε όλη την Ελλάδα

Γειτονιές της Ελλάδας / «Θα βάλουμε τα δυνατά μας να αναζωογονήσουμε το Καλοχώρι»

Με ένα συνεργατικό καφενείο και με οργανικά μποστάνια, αναβαθμίζοντας μονοπάτια και ανακαινίζοντας πέτρινες κατοικίες, μια μικρή ομάδα φιλοδοξεί να ξαναζωντανέψει το καταπράσινο χωριό της Ηπείρου.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
«Αν σταθείς ήσυχος στο δάσος, θ' ακούσεις τους ψιθύρους των δέντρων»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Αν σταθείς ήσυχος στο δάσος, θ' ακούσεις τους ψιθύρους των δέντρων»

Έπειτα από μια ανάβαση στο φαράγγι του Ανθοχωρίου, ο Χρήστος Αθανασιάδης ανακάλυψε το ησυχαστήριό του, ένα πετρόχτιστο κονάκι χωρίς ρεύμα, και άφησε πίσω του την Αθήνα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
«Εφόσον ντρέπεσαι να μας πεις από ποιο χωριό είσαι, φρόντισε να μάθουμε το χωριό σου μέσα από την τέχνη σου, για να έρθουμε κιόλας»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Εφόσον ντρέπεσαι να μας πεις από ποιο χωριό είσαι, φρόντισε να το μάθουμε μέσα από την τέχνη σου»

Δύο 26χρονοι επέστρεψαν στον τόπο καταγωγής τους, το Φανάρι Καρδίτσας, και του έδωσαν νέα ζωή μέσα από το καλλιτεχνικό φεστιβάλ Nowstalgism.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Ο Νικόλας και η Ευσεβία ευχήθηκαν πριν από 11 χρόνια να αφήσουν την Αθήνα για τη Δημητσάνα και η μοίρα τούς έκανε το χατίρι

Γειτονιές της Ελλάδας / «Στη Δημητσάνα βρήκαμε μια οικογένεια που πραγματικά νοιάζεται»

Η επαγγελματική υποβάθμιση του Νικόλα έγινε η αρχή για μια νέα, καλύτερη ζωή με την Ευσεβία. Αφήνοντας πίσω τα ακατόρθωτα deadlines, τώρα ανοίγουν το παράθυρό τους κάθε πρωί και βλέπουν ένα ελατόδασος.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Αργυρό Πηγάδι

Γειτονιές της Ελλάδας / «Καθημερινά χαιρετώ τον ήλιο που ξεπροβάλλει μέσα από τις κορυφές των βουνών»

Ο Βασίλης Κωνσταντινίδης επέστρεψε στο Αργυρό Πηγάδι Αιτωλοακαρνανίας έπειτα από είκοσι επτά χρόνια στην Αθήνα και πλέον ηγείται του καφενείου και του ξενώνα του χωριού.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Στις Ροβιές κάθε μέρα τελειώνει με ένα υπέροχο ηλιοβασίλεμα

Γειτονιές της Ελλάδας / Στις Ροβιές κάθε μέρα τελειώνει με ένα υπέροχο ηλιοβασίλεμα

Ο Άκης Φράγκος κατάφερε να κάνει το πάθος του επάγγελμα και να ζει από τις καταδύσεις, έχοντας γεννηθεί, μεγαλώσει και συνεχίζοντας να μένει στο ίδιο χωριό της Βόρειας Εύβοιας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Η Ρούλα Αντωνίου άφησε τις πόλεις για την Καλλονή, ένα μικρό χωριό στα Τζουμέρκα, εκεί που η ψυχή ανασαίνει ελεύθερα.

Γειτονιές της Ελλάδας / «Στα Τζουμέρκα η ψυχή ανασαίνει ελεύθερα»

Μέλος μιας κοινωνικής συνεταιριστικής επιχείρησης που δραστηριοποιείται στη φιλοξενία, την εστίαση, τη μελισσοκομία και την αγροτική παραγωγή, η Ρούλα Αντωνίου υποστηρίζει πως η ζωή στο χωριό μπορεί να είναι εξίσου γεμάτη, όπως και στην πόλη, αλλά με περισσότερο νόημα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Στο Μπουράνο μασουλώντας μπουσολάι

Nothing Days / Δαντέλες, μπισκότα, ανεξέλεγκτος τουρισμός: Μια βόλτα στο πολύχρωμο Μπουράνο

Το νησί της Βενετίας, που κάποτε ήταν ένα ψαροχώρι και κέντρο της τοπικής δαντελοποιίας, βρίσκεται στο έλεος του υπερτουρισμού, κινδυνεύοντας να χάσει τον χαρακτήρα και τους κατοίκους του.  
M. HULOT