Ο μανάβης της καρδιάς μας μάς μαθαίνει τα άγρια χόρτα

Ο μανάβης της καρδιάς μας μάς μαθαίνει τα άγρια χόρτα Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Ο ΧΕΙΜΩΝΑΣ ΜΑΣ ΔΙΝΕΙ σταμναγκάθια και ασκολύμπρους, ταραξάκους και βρούβες, παπούλες, που είναι κρητικό χόρτο, αγκιναράκια και καβουράκια. Συνήθως αυτά είναι καλλιεργήσιμα, η εποχή τους ξεκινάει από τέλη Νοέμβρη και φτάνει μέχρι τον Φλεβάρη.

Όλα τα υπόλοιπα βγαίνουν την άνοιξη: χόρτα βουνού διάφορα που δεν μαζεύονται χωριστά και είναι διάφορες ποικιλίες μαζί, άγριο μάραθο, που χρησιμοποιείται πολύ σε πίτες, στίφνα, που καταναλώνεται πολύ στη Θήβα και γύρω από τη Στερεά Ελλάδα. Έπειτα είναι τα φύλλα και τα ανθάκια των άγριων σκόρδων, οι μολόχες, η οξαλίδα, που είναι όντως όξινη και τη βρίσκουμε και το καλοκαίρι, οι άγριοι ζοχοί, που σχεδόν ποτέ δεν καλλιεργούνται, οι οβριές και τα σπαράγγια, οι τσουκνίδες και οι παπαρούνες, τα βλίτα, που μπορεί να τα βρούμε και άγρια, αλλά λόγω της μακράς τους διάρκειας συνήθως είναι καλλιεργήσιμα.

Το μεγάλο πρόβλημα με τα χόρτα είναι ότι έχουν αρχίσει να είναι είδη υπό εξαφάνιση, μια και δεν τα χρησιμοποιούν τα νοικοκυριά, σχεδόν κανένας δεν ασχολείται με αυτά γιατί βαριέται να τα καθαρίσει.

Πιο ιδιαίτερο χόρτο, που λίγοι το ξέρουν και μαζεύεται συνήθως στα βουνά στο Πήλιο, είναι ο βλαστός της φτέρης, ο οποίος είναι φοβερή λιχουδιά, είτε βραστή, είτε ωμή, είτε τουρσί.

Όπως μου λένε και μου ξαναλένε στο Μποστάνι (Ιφικράτους 2, πλατεία Μεσολογγίου, Παγκράτι), το μεγάλο πρόβλημα με τα χόρτα είναι ότι έχουν αρχίσει να είναι είδη υπό εξαφάνιση, μια και δεν τα χρησιμοποιούν τα νοικοκυριά, σχεδόν κανένας δεν ασχολείται με αυτά γιατί βαριέται να τα καθαρίσει. Ακόμα και τα γλυκά ραδίκια, που ήταν μεγάλο χιτ της δεκαετίας του ’90, έχουν αρχίσει να χάνονται.

Το μόνο χόρτο που καλλιεργείται και είναι σταθερά στα πάνω του είναι το σπανάκι και το σταμναγκάθι, που έχει γνωρίσει επιτυχία τα τελευταία χρόνια. Το ξαναείπα, βρείτε μανάβη να τον εμπιστεύεστε και θα σας καθοδηγήσει εκείνος στο πώς να βάλετε μια τροφή πολύτιμη σαν τα χόρτα στην κουζίνα σας.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

To νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ιζαμπώ: Η μικρή φάρμα της Μεσσηνίας που εμπιστεύονται οι καλύτεροι μάγειρες της Αθήνας 

Γεύση / Η μικρή φάρμα της Μεσσηνίας που εμπιστεύονται οι καλύτεροι μάγειρες της Αθήνας 

Ο Σταύρος Κωνσταντακόπουλος δανείστηκε για να βγάλει τα πρώτα του χωριάτικα αυγά και να χτυπήσει την πόρτα κορυφαίων σεφ. Πλέον τρέχει την Ιζαμπώ που, βασισμένη στην ανακυκλώσιμη αγροτική οικονομία, αναδεικνύει τα καλύτερα προϊόντα της περιοχής του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Αορίτης: Το νέο κρητικό της Αθήνας που θα συζητηθεί

Γεύση / Στον Αορίτη στα Ιλίσια για αντικριστό και γαμοπίλαφο

Από την τριάδα που έφτιαξε το Tsiftis gastrokoutouki+ και με την υπογραφή του Σφακιανού Σήφη Μανουσέλη, αυτό το καινούργιο κρητικό βρίσκεται σε έναν πεζόδρομο των Ιλισίων, έχει αντικριστό και γαμοπίλαφο κάθε μέρα, παραδοσιακή κουζίνα χωρίς twists και πιάτα που δεν πολυπαίζουν στην Αθήνα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ένα νομάς μάγειρας αναλαμβάνει την κουζίνα του Artisanal

Γεύση / Ένας νομάς μάγειρας αναλαμβάνει την κουζίνα του Artisanal

Το εστιατόριο της Κηφισιάς υποδέχεται τον Παναγιώτη Σιαφάκα των Nomade et Sauvage που κάνει ένα φαγητό τραχύ και comfort, μαγειρεμένο απλά, με πολλές ηπειρώτικες αναφορές, που μας μεταφέρει σε χωριάτικα τοπία.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ronin: Ένα καταφύγιο ιαπωνικής κομψότητας και γεύσης στο Κολωνάκι/ Στο Ronin στο Κολωνάκι θα ανακαλύψεις το νόημα της ιαπωνικής απλότητας/ Ronin: Η ιαπωνική απλότητα που συγκινεί σε κάθε πιάτο

Γεύση / Ronin: Ιαπωνέζικη κουζίνα με ακρίβεια, λιγότερο fusion, περισσότερο zen

Το εστιατόριο Ronin φέρνει στο Κολωνάκι τη δύναμη της απλότητας της ιαπωνικής κουλτούρας και την αποθέωση της γευστικής λεπτομέρειας σε έναν απολαυστικό διάλογο μεταξύ παράδοσης και μοντέρνας δημιουργίας.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Γεύση / Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Ο σεφ Δημήτρης Μπαλάκας σιγομαγειρεύει σχεδόν τα πάντα στον ξυλόφουρνο, «ψήθηκε» με τις παραδοσιακές γεύσεις στον φούρνο του παππού και της γιαγιάς του, και μοιράστηκε μαζί μας τρεις αυθεντικές συνταγές από τη Φλώρινα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Γκίκας Ξενάκης

Γκίκας Ξενάκης / «Έχω κάνει λάθη – δούλεψα πολύ με τον εαυτό μου για να τους σέβομαι όλους στην κουζίνα»

Μεγαλώνοντας στη Θήβα, αγάπησε το φρέσκο ψάρι, τα άγρια χόρτα και τις ταπεινές συνταγές. Αν και είχε αρχικά πολύ κακή εικόνα για τους μάγειρες, εξελίχθηκε σε σεφ για τον οποίο –όπως είπε ο Επίκουρος– μπορούσε να καταλάβει κανείς ένα πιάτο του με κλειστά τα μάτια. Ο «τιμονιέρης» της κουζίνας του Aleria, Γκίκας Ξενάκης, είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Γεύση / Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Ευφάνταστα τσουρέκια και καλιτσούνια της Λαμπρής, που βγαίνουν σε ποικίλα σχήματα και εκδοχές στα νησιά του Αιγαίου, θυμίζουν ζυμαρένια μικρογλυπτά και αναδίδουν την αρχοντική ευωδιά των ημερών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Πώς ο Ιωσήφ Ζησιάδης δημιούργησε το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς ένας πρώην υπουργός της Ελβετίας έγινε ο μοναδικός οινοποιός της Πάτμου

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον Ιωσήφ Ζησιάδη, έναν άνθρωπο με πολυδιάστατη πορεία που κάποια στιγμή αποφάσισε να δημιουργήσει το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου.
THE LIFO TEAM
Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

Γεύση / Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

H Αθήνα έχει πολλά στριτφουντάδικα. Όμως κάποια νέα, εκτός από το ότι ανεβάζουν το επίπεδο, έχουν καταφέρει να γίνουν instant συνήθεια για το προσεγμένο φαγητό τους, αλλά όχι μόνο γι' αυτό.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σουπιοπίλαφο

Γεύση / Σουπιοπίλαφο: Η μυστηριώδης γεύση του Αιγαίου

Από τον μινωικό πολιτισμό και τα κύπελλα του μέχρι τα σύγχρονα τσουκάλια, το μελάνι της σουπιάς συνεχίζει να αφήνει το αποτύπωμά του, ενώ το σουπιοπίλαφο αναδεικνύει τη μοναδικότητά του, τόσο στην εμφάνιση όσο και στο γευστικό του αποτέλεσμα.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ