Ταβέρνα των Φίλων: Μόλις άνοιξε στον Κολωνό για τραπέζια απλά και παρεΐστικα

Ταβέρνα των Φίλων: Μόλις άνοιξε στον Κολωνό για τραπέζια απλά και παρεΐστικα Facebook Twitter
Στην Ταβέρνα των Φίλων προσφέρουν μια κουζίνα σαν αυτή των γαστροκαφενείων, αυτή που ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη και κατέβηκε στην Αθήνα για να αγαπηθεί πολύ. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
0

Χάριν συνεννόησης, ας πούμε ότι αυτήν τη στιγμή τα εστιατόρια με ελληνική κουζίνα χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες: στις παλιές ταβέρνες και στα νέα, τα πιο hip, στα οποία τελευταία στιγμή τραπέζι δεν βρίσκεις. Στις ταβέρνες από το φαγητό μέχρι το περιβάλλον τα πράγματα προσφέρονται συνήθως ανεπιτήδευτα, μας είναι οικεία.

Στα καινούργια εγχειρήματα, ακόμα και τον δρόμο των παλαιότερων να ακολουθούν, ακόμα και αν μας προσφέρουν συνταγές μαμαδίσιες, ξέρουν πώς να τους δώσουν μια άλλη διάσταση με τεχνικές, ενώ όλο και κάτι φρέσκο έχουν να μας δείξουν όσον αφορά τη διακόσμηση, τη μουσική, την οινική λίστα, τον τρόπο που τρώμε πια έξω.

Γιατί έκανα αυτό τον κάπως μπακαλίστικο διαχωρισμό; Γιατί μόλις εμφανίστηκε ένα μαγαζί που, αν και καινούργιο, δεν μπορώ να πω ότι με έκανε να νιώσω όπως στις πιο πρόσφατες εστιατορικές αφίξεις, μοιάζει λες και ήταν εκεί από πάντα. Σίγουρα προσεγγίζει το φαγητό με έναν τρόπο σημερινό αλλά όχι με τέτοιο που θα ξένιζε όσους αποφεύγουν τους νεωτερισμούς στα πιάτα τους. Είναι ένα εστιατόριο του τώρα, μια ταβέρνα 2.0.

Τώρα που οι περισσότεροι τα βγάζουν, εκείνοι στρώνουν λευκά τραπεζομάντηλα. Και πάνω σε αυτά σερβίρουν γεύσεις που τους ταιριάζουν, κλασικές, με διακριτικά twists, πιάτα για να μοιραστούν σε παρεΐστικα τραπέζια, για να βρουν και να ευχαριστηθούν ακόμα και οι πιο δύσκολοι φίλοι μας, κι ας είναι το μενού μαζεμένο.

Σε μια γωνιά του Κολωνού, εφτά λεπτά και μια ευθεία μακριά από τον Αρχάγγελο −για να προσανατολιστείτε οι νυχτόβιοι−, η Ταβέρνα των Φίλων έχει βγάλει άδεια από το 1958. Όλοι στη γειτονιά την ξέρουν, ήταν στέκι-στανταράκι για τα παϊδάκια της. Τη δούλεψαν δυο γενιές μιας οικογένειας και ύστερα έμεινε παρατημένη πάνω από δέκα χρόνια. Μέχρι που ανέλαβαν να την ανανεώσουν με σεβασμό στο παρελθόν της ο Γιάννης Μούσιος και ο Γιώργος Κοντορίζος.

Ταβέρνα των Φίλων: Μόλις άνοιξε στον Κολωνό για τραπέζια απλά και παρεΐστικα Facebook Twitter
Aνέλαβαν να την ανανεώσουν με σεβασμό στο παρελθόν της ο Γιάννης Μούσιος και ο Γιώργος Κοντορίζος. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Ταβέρνα των Φίλων: Μόλις άνοιξε στον Κολωνό για τραπέζια απλά και παρεΐστικα Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Τον πρώτο, τον Γιάννη, είναι πολύ πιθανό να τον γνωρίζετε από τις Σεϋχέλλες του Μεταξουργείου, όπου μαγείρευε τα τελευταία χρόνια. O δεύτερος, ο Γιώργος, πήρε την απόφαση να αφήσει τη Ζυρίχη και τα χρηματοοικονομικά με τη λήξη της δεύτερης μεγάλης καραντίνας, να επιστρέψει στην Ελλάδα και να ακολουθήσει αυτό που σκεφτόταν για χρόνια, τον δρόμο του κρασιού. Έτσι βρέθηκε να είναι μέλος της ομάδας του Mr. Vertigo, σομελιέ στη Σπονδή και έπειτα στο VeriTable. Οι δυο τους γνωρίστηκαν μέσω κοινών φίλων και, μια και ήθελαν να κάνουν κάτι δικό τους, αποφάσισαν να συμπράξουν. 

Το όνομα το κράτησαν, έτσι λεγόταν από πάντα το μαγαζί, κράτησαν και την παλιά του ταμπέλα, την έκαναν το λόγκο τους. Aν δεν δείτε τις φωτογραφίες του χώρου όπως ήταν πριν, μπαίνοντας σε αυτόν μάλλον θα νομίζετε πως τον βρήκαν έτσι, οι παρεμβάσεις που έχουν κάνει ήταν για να αναδείξουν τα πιο ωραία του στοιχεία, που κάποιος κάποτε τα έκρυψε.

Μπροστά από την ανοιχτή τους κουζίνα στέκεται ένα στιβαρό ψυγείο που έχει μάλιστα και υπογραφή, το οποίο οι μάστορες και οι παλιότεροι ξέρουν ότι έχει κατασκευαστεί από έναν μετρ του είδους, του έκαναν λοιπόν μια συντήρηση και το κράτησαν.

Ο καμβάς που αναπαριστά έναν τσοπάνη κάπου στις Κυκλάδες και στέκεται ανάμεσα στην κουζίνα και στην ψησταριά, καθώς και η τοιχογραφία της σάλας είναι ζωγραφισμένα από έναν Γάλλο, τον Christophe. Ο καλλιτέχνης είχε ερωτευτεί μια Κολωνιώτισσα, σύχναζε στην ταβέρνα και είχε προτείνει στους πρώτους της ενοίκους της να επέμβει καλλιτεχνικά στον χώρο − η γειτονιά τα μαρτύρησε όλα αυτά στους τωρινούς της.

Ταβέρνα των Φίλων: Μόλις άνοιξε στον Κολωνό για τραπέζια απλά και παρεΐστικα Facebook Twitter
Μπροστά από την ανοιχτή τους κουζίνα στέκεται ένα στιβαρό ψυγείο που έχει μάλιστα και υπογραφή. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Έχουν κρατήσει κάποια από τα βαρέλια και εκείνη την τροχαλία που τα ανεβοκατέβαζε από το υπόγειο κελάρι για ντεκόρ, ωστόσο κρασί χύμα δεν έχουν. Ο Γιώργος έχει συγκεντρώσει στην προσιτή του λίστα προτάσεις από τον εγχώριο αμπελώνα, κυρίως ντόπιες ποικιλίες, κάποιες δουλειές που δεν είναι πολύ γνωστές, όπως ένα ασύρτικο από το μυρτόφυτο Καβάλας του κτήματος Τσικρικώνη, ετικέτες που ξεκινάνε από τα 19 ευρώ και δεν ξεπερνούν τα 40. Προσφέρει και αρκετές επιλογές σε ποτήρι.

Τώρα που οι περισσότεροι τα βγάζουν, εκείνοι στρώνουν λευκά τραπεζομάντηλα. Και πάνω σε αυτά σερβίρουν γεύσεις που τους ταιριάζουν, κλασικές, με διακριτικά twists, πιάτα για να μοιραστούν σε παρεΐστικα τραπέζια, για να βρουν και να ευχαριστηθούν ακόμα και οι πιο δύσκολοι φίλοι μας, κι ας είναι το μενού μαζεμένο. Πιο απλά, προσφέρουν μια κουζίνα σαν αυτή των γαστροκαφενείων, αυτή που ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη και κατέβηκε στην Αθήνα για να αγαπηθεί πολύ.

Ταβέρνα των Φίλων: Μόλις άνοιξε στον Κολωνό για τραπέζια απλά και παρεΐστικα Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Ταβέρνα των Φίλων: Μόλις άνοιξε στον Κολωνό για τραπέζια απλά και παρεΐστικα Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Ο Γιάννης φέρνει κρέατα από τη φάρμα του Σάμπλου στην Κίμωλο, χοιρινά από τον Βαβουράκη στην Κρήτη και ψάρια από την Εύβοια, ψωνίζει από τις λαϊκές, τα τυριά του τα προμηθεύεται από το παντοπωλείο Οι Συμπέθεροι των Εξαρχείων, ακολουθεί την εποχικότητα, αφαιρεί πιάτα και προσθέτει στο μενού άλλα, ανάλογα με τη διαθέσιμη πρώτη ύλη.

Ενώ από τα ηχεία ακούγονται Μαρία Δημητριάδη, Σωτηρία Μπέλλου, Πάνος Γαβαλάς και η λίστα τους φτάνει μέχρι Τσανακλίδου, Φριντζήλα, Κανά και Καραπατάκη, για τα πρώτα του τραπεζιού ετοιμάζουν πιάτα σαν τα μοβ και κίτρινα ψητά παντζάρια, με καπνιστό σταμνοτύρι, φιστίκι Αιγίνης και βαλσάμικο, πιπεριές Φλωρίνης καπνιστές, ψητό σκόρδο, καπαρόφυλλα, αμύγδαλα − και τα δυο τους ήταν πολύ νόστιμα και comfort.

Από χόρτα βρήκα άγριους ζωχούς με καρότο και λαδολέμονο, για το σαγανάκι χρησιμοποιούν μπάτζο Γρεβενών και τον παντρεύουν με γλυκόξινο αμπελοφάσουλο, ετοιμάζουν και ταραμοσαλάτα και μακεδονικό φασουλοταβά με μια κρέμα από σέσκουλα.

Ταβέρνα των Φίλων: Μόλις άνοιξε στον Κολωνό για τραπέζια απλά και παρεΐστικα Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Ταβέρνα των Φίλων: Μόλις άνοιξε στον Κολωνό για τραπέζια απλά και παρεΐστικα Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Ταβέρνα των Φίλων: Μόλις άνοιξε στον Κολωνό για τραπέζια απλά και παρεΐστικα Facebook Twitter
Τις καλές μέρες θα απολαμβάνετε το φαγητό σας κάτω από μια πέργκολα με γιασεμί που στολίζει περιμετρικά την πρόσοψη. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Κάνουν ημίπαστη την παλαμίδα και τη σερβίρουν με φάβα και πράσινη ντομάτα, βγάζουν καραβιδάκι αχνιστό, είχαν και κουτσομούρα τηγανητή με σκορδαλιά κουνουπίδι. Στα κάρβουνα βάζουν ένα λουκάνικο χωριάτικο που το συνοδεύουν με άγρια χόρτα, αυγά και νιβατό Ελασσόνας, ένα σουβλάκι χοιρινό που το σερβίρουν με λάχανο ψητό και σουλτανίνα, παϊδάκια αρνίσια που έχουν και μια σάλτσα μυρωδικών. Η μοσχαρίσια ουρά με τη χειροποίητη μανέστρα και την παλαιωμένη γραβιέρα Άνδρου είναι από αυτά τα πιάτα που ανακουφίζουν, όπως ανακουφιστικό είναι όλο το κλίμα στην Ταβέρνα των Φίλων, που δεν έχει τίποτα το εξεζητημένο. 

Τις καλές μέρες θα απολαμβάνετε το φαγητό σας κάτω από μια πέργκολα με γιασεμί που στολίζει περιμετρικά την πρόσοψη. Και αν είστε στα έξω τραπέζια της οδού Άργους, βγείτε στη γωνία με την Αλαμάνας και κοιτάξτε προς τα κάτω, θα δείτε να ξεπροβάλλει η Ακρόπολη από μια άλλη πλευρά του κέντρου, ίσως σας φανεί ακόμα πιο γοητευτική από αυτό το καθόλου τουριστικό κάδρο.

Άργους 66, Κολωνός, 210 5127506

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM
Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM
Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Γεύση / Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Μετά το Ρίνι που αγαπήθηκε πολύ, η Μαρίνα Χρονά σερβίρει στον Κεραμεικό μικρά πιάτα που της αρέσουν, είτε πρόκειται για φάβα φουρνιστή και ντολμαδάκια κασιώτικα είτε για ravioloni και shepherd’s pie.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Γεύση / Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Ο Apo, ένας Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας που έφτασε στην Ελλάδα με 7 ευρώ στην τσέπη, σερβίρει πλέον τσιγ κιοφτέ, πληθωρικό μπεϊντί κεμπάπ και χειροποίητο ντονέρ, ενώ μοιράζεται μαζί μας τρεις από τις συνταγές του.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Φάε έναν Βαλεντίνο

Γεύση / Φάε έναν Βαλεντίνο

Όπως και στη ζωή, έτσι και στα πιο καλά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας κυκλοφορούν καρδιές μικρές και καρδιές μεγάλες· για να τις δωρίσετε ή για να τις κρατήσετε για πάρτη σας. Φτιάχνουν επίσης cheesecake, choux, πανετόνε και rolls ειδικά για τη μέρα που κάποιοι τη γιορτάζουν και σε κάποιους περνάει εντελώς αδιάφορη. Ποιος, όμως, μπορεί να αντισταθεί σε ένα λαχταριστό γλυκό;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Γεύση / Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Τι θες; Τις σούπες που έτρωγες στην Ήπειρο; Ωραία γιουβαρλάκια; Ή μια σωστά χυλωμένη φασολάδα; Ό,τι θες από φαγητό που να θυμίζει «χειμώνα» θα το βρεις σε αυτό εδώ το mega post.
THE LIFO TEAM
Δώδεκα Πιάτα

Γεύση / «Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Ο Παύλος Kυριάκης είχε κατά νου δύο πράγματα: Να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον επισκέπτονται εύκολα οι φίλοι του και να σερβίρει κλασικά πιάτα - λίγα και καλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
CHECK Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Γεύση / Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Το γριβάδι πλακί με τις «καπιρές» του άκρες, ένα αγριογούρουνο μαγειρεμένο στιφάδο, μια γίδα βραστή του Ολύμπου και η φασολάδα των Πιερίων: Φαγητά που η νοστιμιά τους ενισχύεται από την ατμόσφαιρα της ζεστής συντροφιάς που σμίγει στην κρύα αγκαλιά του βουνού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Το κρασί με απλά λόγια / Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Ο κορυφαίος Κύπριος οινολόγος και οινοποιός, Γιάννης Κυριακίδης, μοιράζεται μοναδικές πληροφορίες για τις λευκές ποικιλίες κρασιού του νησιού στην Υρώ Κολιακουδάκη και τον Παναγιώτη Ορφανίδη.
THE LIFO TEAM
Βαλκανικές συνταγές

Γεύση / Esthio: Στο Κουκάκι για ρουμάνικο λαχανοντολμά και αλβανικό γιαουρτοταβά

Το casual dining εστιατόριο του Έλβι-Δημήτρη Ζύμπα, που σύστησε στην Αθήνα τη βαλκανική κουζίνα, μόλις προστέθηκε στις προτάσεις του οδηγού Michelin. Ο σεφ το γιορτάζει, χαρίζοντάς μας τέσσερις συνταγές του για να τις φτιάξουμε στο σπίτι.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Γεύση / Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Εστιατόρια που συζητιούνται εντόνως, τα πιο «to see and to be seen» μαγαζιά των ημερών ή απλώς μέρη που φτιάχτηκαν για να γίνουν εύκολα στέκια. - Spoiler alert: Σε αυτή τη λίστα θα συναντήσετε πολύ κρασί και μουσική από βινύλια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ