Ταβέρνα των Φίλων: Μόλις άνοιξε στον Κολωνό για τραπέζια απλά και παρεΐστικα

Ταβέρνα των Φίλων: Μόλις άνοιξε στον Κολωνό για τραπέζια απλά και παρεΐστικα Facebook Twitter
Στην Ταβέρνα των Φίλων προσφέρουν μια κουζίνα σαν αυτή των γαστροκαφενείων, αυτή που ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη και κατέβηκε στην Αθήνα για να αγαπηθεί πολύ. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
0

Χάριν συνεννόησης, ας πούμε ότι αυτήν τη στιγμή τα εστιατόρια με ελληνική κουζίνα χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες: στις παλιές ταβέρνες και στα νέα, τα πιο hip, στα οποία τελευταία στιγμή τραπέζι δεν βρίσκεις. Στις ταβέρνες από το φαγητό μέχρι το περιβάλλον τα πράγματα προσφέρονται συνήθως ανεπιτήδευτα, μας είναι οικεία.

Στα καινούργια εγχειρήματα, ακόμα και τον δρόμο των παλαιότερων να ακολουθούν, ακόμα και αν μας προσφέρουν συνταγές μαμαδίσιες, ξέρουν πώς να τους δώσουν μια άλλη διάσταση με τεχνικές, ενώ όλο και κάτι φρέσκο έχουν να μας δείξουν όσον αφορά τη διακόσμηση, τη μουσική, την οινική λίστα, τον τρόπο που τρώμε πια έξω.

Γιατί έκανα αυτό τον κάπως μπακαλίστικο διαχωρισμό; Γιατί μόλις εμφανίστηκε ένα μαγαζί που, αν και καινούργιο, δεν μπορώ να πω ότι με έκανε να νιώσω όπως στις πιο πρόσφατες εστιατορικές αφίξεις, μοιάζει λες και ήταν εκεί από πάντα. Σίγουρα προσεγγίζει το φαγητό με έναν τρόπο σημερινό αλλά όχι με τέτοιο που θα ξένιζε όσους αποφεύγουν τους νεωτερισμούς στα πιάτα τους. Είναι ένα εστιατόριο του τώρα, μια ταβέρνα 2.0.

Τώρα που οι περισσότεροι τα βγάζουν, εκείνοι στρώνουν λευκά τραπεζομάντηλα. Και πάνω σε αυτά σερβίρουν γεύσεις που τους ταιριάζουν, κλασικές, με διακριτικά twists, πιάτα για να μοιραστούν σε παρεΐστικα τραπέζια, για να βρουν και να ευχαριστηθούν ακόμα και οι πιο δύσκολοι φίλοι μας, κι ας είναι το μενού μαζεμένο.

Σε μια γωνιά του Κολωνού, εφτά λεπτά και μια ευθεία μακριά από τον Αρχάγγελο −για να προσανατολιστείτε οι νυχτόβιοι−, η Ταβέρνα των Φίλων έχει βγάλει άδεια από το 1958. Όλοι στη γειτονιά την ξέρουν, ήταν στέκι-στανταράκι για τα παϊδάκια της. Τη δούλεψαν δυο γενιές μιας οικογένειας και ύστερα έμεινε παρατημένη πάνω από δέκα χρόνια. Μέχρι που ανέλαβαν να την ανανεώσουν με σεβασμό στο παρελθόν της ο Γιάννης Μούσιος και ο Γιώργος Κοντορίζος.

Ταβέρνα των Φίλων: Μόλις άνοιξε στον Κολωνό για τραπέζια απλά και παρεΐστικα Facebook Twitter
Aνέλαβαν να την ανανεώσουν με σεβασμό στο παρελθόν της ο Γιάννης Μούσιος και ο Γιώργος Κοντορίζος. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Ταβέρνα των Φίλων: Μόλις άνοιξε στον Κολωνό για τραπέζια απλά και παρεΐστικα Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Τον πρώτο, τον Γιάννη, είναι πολύ πιθανό να τον γνωρίζετε από τις Σεϋχέλλες του Μεταξουργείου, όπου μαγείρευε τα τελευταία χρόνια. O δεύτερος, ο Γιώργος, πήρε την απόφαση να αφήσει τη Ζυρίχη και τα χρηματοοικονομικά με τη λήξη της δεύτερης μεγάλης καραντίνας, να επιστρέψει στην Ελλάδα και να ακολουθήσει αυτό που σκεφτόταν για χρόνια, τον δρόμο του κρασιού. Έτσι βρέθηκε να είναι μέλος της ομάδας του Mr. Vertigo, σομελιέ στη Σπονδή και έπειτα στο VeriTable. Οι δυο τους γνωρίστηκαν μέσω κοινών φίλων και, μια και ήθελαν να κάνουν κάτι δικό τους, αποφάσισαν να συμπράξουν. 

Το όνομα το κράτησαν, έτσι λεγόταν από πάντα το μαγαζί, κράτησαν και την παλιά του ταμπέλα, την έκαναν το λόγκο τους. Aν δεν δείτε τις φωτογραφίες του χώρου όπως ήταν πριν, μπαίνοντας σε αυτόν μάλλον θα νομίζετε πως τον βρήκαν έτσι, οι παρεμβάσεις που έχουν κάνει ήταν για να αναδείξουν τα πιο ωραία του στοιχεία, που κάποιος κάποτε τα έκρυψε.

Μπροστά από την ανοιχτή τους κουζίνα στέκεται ένα στιβαρό ψυγείο που έχει μάλιστα και υπογραφή, το οποίο οι μάστορες και οι παλιότεροι ξέρουν ότι έχει κατασκευαστεί από έναν μετρ του είδους, του έκαναν λοιπόν μια συντήρηση και το κράτησαν.

Ο καμβάς που αναπαριστά έναν τσοπάνη κάπου στις Κυκλάδες και στέκεται ανάμεσα στην κουζίνα και στην ψησταριά, καθώς και η τοιχογραφία της σάλας είναι ζωγραφισμένα από έναν Γάλλο, τον Christophe. Ο καλλιτέχνης είχε ερωτευτεί μια Κολωνιώτισσα, σύχναζε στην ταβέρνα και είχε προτείνει στους πρώτους της ενοίκους της να επέμβει καλλιτεχνικά στον χώρο − η γειτονιά τα μαρτύρησε όλα αυτά στους τωρινούς της.

Ταβέρνα των Φίλων: Μόλις άνοιξε στον Κολωνό για τραπέζια απλά και παρεΐστικα Facebook Twitter
Μπροστά από την ανοιχτή τους κουζίνα στέκεται ένα στιβαρό ψυγείο που έχει μάλιστα και υπογραφή. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Έχουν κρατήσει κάποια από τα βαρέλια και εκείνη την τροχαλία που τα ανεβοκατέβαζε από το υπόγειο κελάρι για ντεκόρ, ωστόσο κρασί χύμα δεν έχουν. Ο Γιώργος έχει συγκεντρώσει στην προσιτή του λίστα προτάσεις από τον εγχώριο αμπελώνα, κυρίως ντόπιες ποικιλίες, κάποιες δουλειές που δεν είναι πολύ γνωστές, όπως ένα ασύρτικο από το μυρτόφυτο Καβάλας του κτήματος Τσικρικώνη, ετικέτες που ξεκινάνε από τα 19 ευρώ και δεν ξεπερνούν τα 40. Προσφέρει και αρκετές επιλογές σε ποτήρι.

Τώρα που οι περισσότεροι τα βγάζουν, εκείνοι στρώνουν λευκά τραπεζομάντηλα. Και πάνω σε αυτά σερβίρουν γεύσεις που τους ταιριάζουν, κλασικές, με διακριτικά twists, πιάτα για να μοιραστούν σε παρεΐστικα τραπέζια, για να βρουν και να ευχαριστηθούν ακόμα και οι πιο δύσκολοι φίλοι μας, κι ας είναι το μενού μαζεμένο. Πιο απλά, προσφέρουν μια κουζίνα σαν αυτή των γαστροκαφενείων, αυτή που ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη και κατέβηκε στην Αθήνα για να αγαπηθεί πολύ.

Ταβέρνα των Φίλων: Μόλις άνοιξε στον Κολωνό για τραπέζια απλά και παρεΐστικα Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Ταβέρνα των Φίλων: Μόλις άνοιξε στον Κολωνό για τραπέζια απλά και παρεΐστικα Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Ο Γιάννης φέρνει κρέατα από τη φάρμα του Σάμπλου στην Κίμωλο, χοιρινά από τον Βαβουράκη στην Κρήτη και ψάρια από την Εύβοια, ψωνίζει από τις λαϊκές, τα τυριά του τα προμηθεύεται από το παντοπωλείο Οι Συμπέθεροι των Εξαρχείων, ακολουθεί την εποχικότητα, αφαιρεί πιάτα και προσθέτει στο μενού άλλα, ανάλογα με τη διαθέσιμη πρώτη ύλη.

Ενώ από τα ηχεία ακούγονται Μαρία Δημητριάδη, Σωτηρία Μπέλλου, Πάνος Γαβαλάς και η λίστα τους φτάνει μέχρι Τσανακλίδου, Φριντζήλα, Κανά και Καραπατάκη, για τα πρώτα του τραπεζιού ετοιμάζουν πιάτα σαν τα μοβ και κίτρινα ψητά παντζάρια, με καπνιστό σταμνοτύρι, φιστίκι Αιγίνης και βαλσάμικο, πιπεριές Φλωρίνης καπνιστές, ψητό σκόρδο, καπαρόφυλλα, αμύγδαλα − και τα δυο τους ήταν πολύ νόστιμα και comfort.

Από χόρτα βρήκα άγριους ζωχούς με καρότο και λαδολέμονο, για το σαγανάκι χρησιμοποιούν μπάτζο Γρεβενών και τον παντρεύουν με γλυκόξινο αμπελοφάσουλο, ετοιμάζουν και ταραμοσαλάτα και μακεδονικό φασουλοταβά με μια κρέμα από σέσκουλα.

Ταβέρνα των Φίλων: Μόλις άνοιξε στον Κολωνό για τραπέζια απλά και παρεΐστικα Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Ταβέρνα των Φίλων: Μόλις άνοιξε στον Κολωνό για τραπέζια απλά και παρεΐστικα Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Ταβέρνα των Φίλων: Μόλις άνοιξε στον Κολωνό για τραπέζια απλά και παρεΐστικα Facebook Twitter
Τις καλές μέρες θα απολαμβάνετε το φαγητό σας κάτω από μια πέργκολα με γιασεμί που στολίζει περιμετρικά την πρόσοψη. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Κάνουν ημίπαστη την παλαμίδα και τη σερβίρουν με φάβα και πράσινη ντομάτα, βγάζουν καραβιδάκι αχνιστό, είχαν και κουτσομούρα τηγανητή με σκορδαλιά κουνουπίδι. Στα κάρβουνα βάζουν ένα λουκάνικο χωριάτικο που το συνοδεύουν με άγρια χόρτα, αυγά και νιβατό Ελασσόνας, ένα σουβλάκι χοιρινό που το σερβίρουν με λάχανο ψητό και σουλτανίνα, παϊδάκια αρνίσια που έχουν και μια σάλτσα μυρωδικών. Η μοσχαρίσια ουρά με τη χειροποίητη μανέστρα και την παλαιωμένη γραβιέρα Άνδρου είναι από αυτά τα πιάτα που ανακουφίζουν, όπως ανακουφιστικό είναι όλο το κλίμα στην Ταβέρνα των Φίλων, που δεν έχει τίποτα το εξεζητημένο. 

Τις καλές μέρες θα απολαμβάνετε το φαγητό σας κάτω από μια πέργκολα με γιασεμί που στολίζει περιμετρικά την πρόσοψη. Και αν είστε στα έξω τραπέζια της οδού Άργους, βγείτε στη γωνία με την Αλαμάνας και κοιτάξτε προς τα κάτω, θα δείτε να ξεπροβάλλει η Ακρόπολη από μια άλλη πλευρά του κέντρου, ίσως σας φανεί ακόμα πιο γοητευτική από αυτό το καθόλου τουριστικό κάδρο.

Άργους 66, Κολωνός, 210 5127506

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Το κρασί με απλά λόγια / Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Τι είναι το Aszu, το Szamorodni, το Furmint και το Harslevelu; O Robert Kindl, γενικός διευθυντής του θρυλικού Oremus, εξηγεί στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET τον Παναγιώτη Ορφανίδη γιατί το Tokaj είναι μια από τις σημαντικότερες οινοπαραγωγικές περιοχές της Ευρώπης.
THE LIFO TEAM
Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Ιστορία μιας πόλης / Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Φιξ, Μετς, Κλωναρίδη. Τρία τοπωνύμια, τρεις περιοχές της Αθήνας που σχετίζονται με τη ζυθοποιία. Επιχειρήσεις που έμαθαν στην αθηναϊκή κοινωνία να πίνει μπίρα, να την απολαμβάνει κατ’ οίκον ή σε πάρκα. H Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Βασίλη Νάστο για τη ζυθοποιία Κλωναρίδη και την εξέλιξη της περιοχής των Πατησίων.
THE LIFO TEAM