Okra: Ένα εστιατόριο - έκπληξη με θέα Ακρόπολη

Okra: Ένα εστιατόριο - έκπληξη με θέα Ακρόπολη Facebook Twitter
Το Okra είναι ένα new age μπιστρό με έμφαση σε όλα τα στοιχεία που καθιστούν την ελληνική κουζίνα μοναδική.
0

Στην αρχή, όταν είδα το σημείο στο οποίο έχει ανοίξει και λειτουργεί εδώ και περίπου δύο μήνες το Okra, ήμουν επιφυλακτική.

Μπορεί το τέλος της οδού Μητροπόλεως στο Μοναστηράκι να συγκαταλέγεται στα πιο ωραία σημεία του κέντρου, όμως δεν παύει να είναι διαχρονικά τουριστικό, με την εστίασή του και τα παλιά σουβλατζίδικα που ψήνουν για χρόνια ολόκληρα εκεί να απευθύνονται σταθερά (κυρίως) σε τουρίστες, ακόμα και σε εποχές που η Αθήνα ως «προϊόν» δεν ήταν όπως σήμερα, απ’ όταν δηλαδή ήταν μια ολιγοήμερη στάση στο ταξίδι κάποιων και όχι ο προορισμός.

Έτσι είναι ακόμα για τους περισσότερους Αθηναίους κάποιοι δρόμοι στο Μοναστηράκι, ένα πέρασμα στη σαββατοκυριακάτικη βόλτα τους στο κέντρο αλλά όχι και στάση, τα φοβόμαστε τα μέρη εκείνα που προσελκύουν τους επισκέπτες της πόλης και δεν είναι ότι έχουμε άδικο, ότι είμαστε εμείς οι μυστήριοι, σαν εμάς νιώθουν οι κάτοικοι των μητροπόλεων του κόσμου για ό,τι βρίσκεται πολύ downtown· στη δική μας, για την οποία μπορώ να μιλήσω με σιγουριά, δύσκολα εμφανίζεται κάτι που να μας τραβάει προς τα εκεί. Γι’ αυτό και επισκέφθηκα το Okra έχοντας δεύτερες σκέψεις. Και ήδη από το καλωσόρισμα που έφτασε στο τραπέζι με διέψευσε.

Με έμπνευση από την παράδοση, χρησιμοποιώντας και υλικά που δεν τα συναντάμε κάθε μέρα στους καταλόγους των εστιατορίων, ο Γιώργος Ζαχείλας εξελίσσει κλασικά πιάτα και τα φέρνει στο σήμερα.

Είχα πρωτογνωρίσει τον Γιώργο Ζαχείλα πριν από περίπου τρία χρόνια, όταν ήταν μέλος της κουζίνας του ανατρεπτικού Lost Athens, και από τότε συγκράτησα το όνομά του. Είναι ένας νέος μάγειρας που δεν προτιμά τα μπερδεμένα πιάτα αλλά τις βατές γεύσεις, που δουλεύει με προσοχή και χωρίς πολλές φιοριτούρες την καλή πρώτη ύλη που φτάνει στα χέρια του. Ομολογουμένως, το ότι έμαθα πως είναι στο τιμόνι της κουζίνας του Okra με τράβηξε εκεί. Και όλα πήγαν καλά, και πολύ νόστιμα.

Okra: Ένα εστιατόριο - έκπληξη με θέα Ακρόπολη Facebook Twitter
H θέα προς την Ακρόπολη και προς την παλιά πόλη της Πλάκας είναι απρόσκοπτη.
Okra: Ένα εστιατόριο - έκπληξη με θέα Ακρόπολη Facebook Twitter
H σάλα είναι κομψή, με μια ρετρό διακοσμητική διάθεση, αλλά και σύγχρονη.

Το Okra, λοιπόν, είναι ένα new age μπιστρό με έμφαση σε όλα τα στοιχεία που καθιστούν την ελληνική κουζίνα μοναδική. H θέα προς την Ακρόπολη και προς την παλιά πόλη της Πλάκας είναι απρόσκοπτη και όσο κι αν την έχουμε συνηθίσει, παραμένει πάντα απολαυστική, ενώ η σάλα είναι κομψή, με μια ρετρό διακοσμητική διάθεση, αλλά και σύγχρονη, ζεστή.

Με έμπνευση από την παράδοση, χρησιμοποιώντας και υλικά που δεν τα συναντάμε κάθε μέρα στους καταλόγους των εστιατορίων, ο Γιώργος Ζαχείλας εξελίσσει κλασικά πιάτα και τα φέρνει στο σήμερα.

Στόχος είναι τα υλικά που δίνει κάθε εποχή να αναδεικνύονται στο μενού, γι’ αυτό και αλλάζει συχνά. Το μπριοσένιο πατατόψωμο με το γλάσο ντομάτας έχει ευχάριστα έντονη γεύση, το προζυμένιο του ψωμί με την ξινή κρέμα είναι ολόσωστο όπως και το κριτσίνι που ήρθε ως καλωσόρισμα με τον δικό τους πελτέ ντομάτας.

Αντί να χωρίζεται σε ορεκτικά, σαλάτες και κυρίως, το μαζεμένο μενού του είναι μοιρασμένο σε πιάτα που τρώγονται με το χέρι και σε εκείνα που θέλουν μαχαιροπίρουνο και τα μοιραζόμαστε. Στα fingerfoods, λοιπόν, δοκιμάστε σίγουρα τα στρείδια με το ρόδι και το λεμονοθύμαρο, τα πλατιά φασολάκια που ο σεφ τα κάνει ελαφριά τεμπούρα και τα σερβίρει με μια δική του μαγιονέζα βασιλικού με πούδρα ντομάτας.

Από τα κυρίως του Okra, ο κιτρινόπτερος τόνος με τον ζωμό αχλάδι και το σέλινο, το must-try καλαμάρι κοντοσούβλι με λαρδί και φρέσκο κρεμμύδι, το ζουμερό μπούτι κοτόπουλου που γίνεται κρασάτο με ξινόμαυρο και συνοδεύεται με καταπληκτικά μαντί γεμισμένα με τα συκωτάκια πουλιού είναι πιάτα που αξίζει να δοκιμάσετε.

Okra: Ένα εστιατόριο - έκπληξη με θέα Ακρόπολη Facebook Twitter
Tο μαζεμένο μενού του είναι μοιρασμένο σε πιάτα που τρώγονται με το χέρι και σε εκείνα που θέλουν μαχαιροπίρουνο και τα μοιραζόμαστε.
Okra: Ένα εστιατόριο - έκπληξη με θέα Ακρόπολη Facebook Twitter
Tο must-try καλαμάρι κοντοσούβλι με λαρδί και φρέσκο κρεμμύδι.

Η ομάδα που έχει διαμορφώσει την easy going εμπειρία αυτού του νέου μπιστρό έχει και άλλα νέα και πολύ δυνατά ονόματα να δείξει. Την υπογραφή του στα γλυκά βάζει ο Αλέξανδρος Κόνιαρης, o ζαχαροπλάστης με το ζηλευτό βιογραφικό και το δικό του, νέας γενιάς ζαχαροπλαστείο Φίλινγκς του Παγκρατίου, ο οποίος αλλάζει επίσης συχνά τις προτάσεις για επιδόρπιο, ακολουθώντας τη φιλοσοφία της κουζίνας. Αν πετύχετε το γλυκό του με την αλμυρή καραμέλα και την ξινή κρέμα, να το επιλέξετε. 

Όσο για την οινική του λίστα, αυτή την επιμελείται ο Γιώργος Καραμπίνης που θα σας προτείνει κρασιά ντόπια και ιδιαίτερες δουλειές από τον ξένο αμπελώνα, δουλεμένες φυσικές οινοποιήσεις, ετικέτες που καθρεφτίζουν το μικροκλίμα της περιοχής από την οποία προέρχονται – σίγουρα θα βάλει στα ποτήρια σας κρασιά με χαρακτήρα.

Okra: Ένα εστιατόριο - έκπληξη με θέα Ακρόπολη Facebook Twitter
Στα finger foods, λοιπόν, δοκιμάστε σίγουρα τα στρείδια με το ρόδι και το λεμονοθύμαρο.
Okra: Ένα εστιατόριο - έκπληξη με θέα Ακρόπολη Facebook Twitter
Την οινική του λίστα την επιμελείται ο Γιώργος Καραμπίνης που θα σας προτείνει κρασιά ντόπια και ιδιαίτερες δουλειές από τον ξένο αμπελώνα.
Okra: Ένα εστιατόριο - έκπληξη με θέα Ακρόπολη Facebook Twitter
Η ομάδα που έχει διαμορφώσει την easy going εμπειρία αυτού του νέου μπιστρό έχει και άλλα νέα και πολύ δυνατά ονόματα να δείξει.

Μητροπόλεως 82, 210 3217700, 25-45 ευρώ το άτομο χωρίς κρασί

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τραβόλτα: Σ’ αυτή την ψαροταβέρνα η παράδοση και η καινοτομία που αναδεικνύουν τη φρεσκάδα της θάλασσας πάνε χέρι-χέρι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε στο σπίτι τα κορυφαία πιάτα του Τραβόλτα

Πριν από 13 χρόνια, σε μια ψαροταβέρνα πολύ μακριά από τη θάλασσα, οι αδελφοί Λιάκοι μαζί με τον Ανέστη Λαζάι συνδυάσαν την παράδοση με την καινοτομία και δημιούργησαν γεύσεις-σταθμούς, όπως το καλαμάρι κοντοσούβλι και η τσιπούρα χουνκιάρ, κερδίζοντας φανατικούς θαυμαστές.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Λήμνος: Ταξίδι στους αμπελώνες και τις γεύσεις του νησιού

Το κρασί με απλά λόγια / Λήμνος: Ένα από τα αρχαιότερα μέρη στον κόσμο που έφτιαχνε κρασί

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET ταξιδεύει στη Λήμνο για να οινοτουρισμό και μοιράζεται με τον Παναγιώτη Ορφανίδη τις εμπειρίες της από τις γεύσεις που δοκίμασε και φυσικά ό,τι έμαθε για τα κρασιά, τις ποικιλίες, την αμπελουργία και τα οινοποιεία του νησιού.
THE LIFO TEAM
Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές, κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου φαγητού

Γεύση / Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές και κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου γεύματος

Δεν είναι απλώς ένα έδεσμα. Είναι μια τελετουργία που χάνεται στα βάθη του χρόνου, μια ιεροτελεστία που ξεκινά από την άγρια καταδίωξη στα βράχια και καταλήγει στο μεθυστικό άρωμα της θάλασσας, που αναδύεται στο πιάτο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Οι Αθηναίοι / Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Ένα απρόσμενο Σαββατοκύριακο σε ένα κότερο στάθηκε αρκετό για να αλλάξει τη ζωή του. Από την πρώτη του εμπειρία ως μάγειρας στον στρατό μέχρι τις κουζίνες των κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου, κάθε σταθμός διαμόρφωσε τη φιλοσοφία του βραβευμένου σεφ. Σήμερα, μέσα από το αστεράτο Soil, αποδεικνύει πως η μαγειρική δεν είναι απλώς τέχνη, αλλά τρόπος ζωής.
M. HULOT
Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Γεύση / Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Μια ταβέρνα που έχτισαν το '56 οι οικοδόμοι της περιοχής και κράτησαν ζωντανή ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί ένα comfort zone, με λίγα, κλασικά και καλά πράγματα, για τις μέρες που δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της «φάσης».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM
Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM
Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Γεύση / Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Μετά το Ρίνι που αγαπήθηκε πολύ, η Μαρίνα Χρονά σερβίρει στον Κεραμεικό μικρά πιάτα που της αρέσουν, είτε πρόκειται για φάβα φουρνιστή και ντολμαδάκια κασιώτικα είτε για ravioloni και shepherd’s pie.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Γεύση / Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Ο Apo, ένας Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας που έφτασε στην Ελλάδα με 7 ευρώ στην τσέπη, σερβίρει πλέον τσιγ κιοφτέ, πληθωρικό μπεϊντί κεμπάπ και χειροποίητο ντονέρ, ενώ μοιράζεται μαζί μας τρεις από τις συνταγές του.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Φάε έναν Βαλεντίνο

Γεύση / Φάε έναν Βαλεντίνο

Όπως και στη ζωή, έτσι και στα πιο καλά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας κυκλοφορούν καρδιές μικρές και καρδιές μεγάλες· για να τις δωρίσετε ή για να τις κρατήσετε για πάρτη σας. Φτιάχνουν επίσης cheesecake, choux, πανετόνε και rolls ειδικά για τη μέρα που κάποιοι τη γιορτάζουν και σε κάποιους περνάει εντελώς αδιάφορη. Ποιος, όμως, μπορεί να αντισταθεί σε ένα λαχταριστό γλυκό;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Γεύση / Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Τι θες; Τις σούπες που έτρωγες στην Ήπειρο; Ωραία γιουβαρλάκια; Ή μια σωστά χυλωμένη φασολάδα; Ό,τι θες από φαγητό που να θυμίζει «χειμώνα» θα το βρεις σε αυτό εδώ το mega post.
THE LIFO TEAM
Δώδεκα Πιάτα

Γεύση / «Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Ο Παύλος Kυριάκης είχε κατά νου δύο πράγματα: Να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον επισκέπτονται εύκολα οι φίλοι του και να σερβίρει κλασικά πιάτα - λίγα και καλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ