Στην αρχή, όταν είδα το σημείο στο οποίο έχει ανοίξει και λειτουργεί εδώ και περίπου δύο μήνες το Okra, ήμουν επιφυλακτική.
Μπορεί το τέλος της οδού Μητροπόλεως στο Μοναστηράκι να συγκαταλέγεται στα πιο ωραία σημεία του κέντρου, όμως δεν παύει να είναι διαχρονικά τουριστικό, με την εστίασή του και τα παλιά σουβλατζίδικα που ψήνουν για χρόνια ολόκληρα εκεί να απευθύνονται σταθερά (κυρίως) σε τουρίστες, ακόμα και σε εποχές που η Αθήνα ως «προϊόν» δεν ήταν όπως σήμερα, απ’ όταν δηλαδή ήταν μια ολιγοήμερη στάση στο ταξίδι κάποιων και όχι ο προορισμός.
Έτσι είναι ακόμα για τους περισσότερους Αθηναίους κάποιοι δρόμοι στο Μοναστηράκι, ένα πέρασμα στη σαββατοκυριακάτικη βόλτα τους στο κέντρο αλλά όχι και στάση, τα φοβόμαστε τα μέρη εκείνα που προσελκύουν τους επισκέπτες της πόλης και δεν είναι ότι έχουμε άδικο, ότι είμαστε εμείς οι μυστήριοι, σαν εμάς νιώθουν οι κάτοικοι των μητροπόλεων του κόσμου για ό,τι βρίσκεται πολύ downtown· στη δική μας, για την οποία μπορώ να μιλήσω με σιγουριά, δύσκολα εμφανίζεται κάτι που να μας τραβάει προς τα εκεί. Γι’ αυτό και επισκέφθηκα το Okra έχοντας δεύτερες σκέψεις. Και ήδη από το καλωσόρισμα που έφτασε στο τραπέζι με διέψευσε.
Με έμπνευση από την παράδοση, χρησιμοποιώντας και υλικά που δεν τα συναντάμε κάθε μέρα στους καταλόγους των εστιατορίων, ο Γιώργος Ζαχείλας εξελίσσει κλασικά πιάτα και τα φέρνει στο σήμερα.
Είχα πρωτογνωρίσει τον Γιώργο Ζαχείλα πριν από περίπου τρία χρόνια, όταν ήταν μέλος της κουζίνας του ανατρεπτικού Lost Athens, και από τότε συγκράτησα το όνομά του. Είναι ένας νέος μάγειρας που δεν προτιμά τα μπερδεμένα πιάτα αλλά τις βατές γεύσεις, που δουλεύει με προσοχή και χωρίς πολλές φιοριτούρες την καλή πρώτη ύλη που φτάνει στα χέρια του. Ομολογουμένως, το ότι έμαθα πως είναι στο τιμόνι της κουζίνας του Okra με τράβηξε εκεί. Και όλα πήγαν καλά, και πολύ νόστιμα.
Το Okra, λοιπόν, είναι ένα new age μπιστρό με έμφαση σε όλα τα στοιχεία που καθιστούν την ελληνική κουζίνα μοναδική. H θέα προς την Ακρόπολη και προς την παλιά πόλη της Πλάκας είναι απρόσκοπτη και όσο κι αν την έχουμε συνηθίσει, παραμένει πάντα απολαυστική, ενώ η σάλα είναι κομψή, με μια ρετρό διακοσμητική διάθεση, αλλά και σύγχρονη, ζεστή.
Με έμπνευση από την παράδοση, χρησιμοποιώντας και υλικά που δεν τα συναντάμε κάθε μέρα στους καταλόγους των εστιατορίων, ο Γιώργος Ζαχείλας εξελίσσει κλασικά πιάτα και τα φέρνει στο σήμερα.
Στόχος είναι τα υλικά που δίνει κάθε εποχή να αναδεικνύονται στο μενού, γι’ αυτό και αλλάζει συχνά. Το μπριοσένιο πατατόψωμο με το γλάσο ντομάτας έχει ευχάριστα έντονη γεύση, το προζυμένιο του ψωμί με την ξινή κρέμα είναι ολόσωστο όπως και το κριτσίνι που ήρθε ως καλωσόρισμα με τον δικό τους πελτέ ντομάτας.
Αντί να χωρίζεται σε ορεκτικά, σαλάτες και κυρίως, το μαζεμένο μενού του είναι μοιρασμένο σε πιάτα που τρώγονται με το χέρι και σε εκείνα που θέλουν μαχαιροπίρουνο και τα μοιραζόμαστε. Στα fingerfoods, λοιπόν, δοκιμάστε σίγουρα τα στρείδια με το ρόδι και το λεμονοθύμαρο, τα πλατιά φασολάκια που ο σεφ τα κάνει ελαφριά τεμπούρα και τα σερβίρει με μια δική του μαγιονέζα βασιλικού με πούδρα ντομάτας.
Από τα κυρίως του Okra, ο κιτρινόπτερος τόνος με τον ζωμό αχλάδι και το σέλινο, το must-try καλαμάρι κοντοσούβλι με λαρδί και φρέσκο κρεμμύδι, το ζουμερό μπούτι κοτόπουλου που γίνεται κρασάτο με ξινόμαυρο και συνοδεύεται με καταπληκτικά μαντί γεμισμένα με τα συκωτάκια πουλιού είναι πιάτα που αξίζει να δοκιμάσετε.
Η ομάδα που έχει διαμορφώσει την easy going εμπειρία αυτού του νέου μπιστρό έχει και άλλα νέα και πολύ δυνατά ονόματα να δείξει. Την υπογραφή του στα γλυκά βάζει ο Αλέξανδρος Κόνιαρης, o ζαχαροπλάστης με το ζηλευτό βιογραφικό και το δικό του, νέας γενιάς ζαχαροπλαστείο Φίλινγκς του Παγκρατίου, ο οποίος αλλάζει επίσης συχνά τις προτάσεις για επιδόρπιο, ακολουθώντας τη φιλοσοφία της κουζίνας. Αν πετύχετε το γλυκό του με την αλμυρή καραμέλα και την ξινή κρέμα, να το επιλέξετε.
Όσο για την οινική του λίστα, αυτή την επιμελείται ο Γιώργος Καραμπίνης που θα σας προτείνει κρασιά ντόπια και ιδιαίτερες δουλειές από τον ξένο αμπελώνα, δουλεμένες φυσικές οινοποιήσεις, ετικέτες που καθρεφτίζουν το μικροκλίμα της περιοχής από την οποία προέρχονται – σίγουρα θα βάλει στα ποτήρια σας κρασιά με χαρακτήρα.
Μητροπόλεως 82, 210 3217700, 25-45 ευρώ το άτομο χωρίς κρασί