6 κρασιά για το γιορτινό τραπέζι

Κρασιά για το γιορτινό τραπέζι Facebook Twitter
Πιστοί στην αναζήτηση της ευδαιμονίας, σε ποιοτικά πλαίσιο, προτείνουμε 6 κρασιά για τις γιορτές, για να τα απολαύσετε με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Τις τελευταίες 2-3 εβδομάδες του έτους, ο χρόνος επιταχύνεται ραγδαία. Όποιο μήνα κι αν γεννηθήκαμε, οι πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου μάς βρίσκουν μεγαλύτερους και κουρασμένους. Ίσως αυτή να είναι η αιτία μιας σειράς υπερβολών που «επιβάλλονται» τις γιορτές. Η εκούσια λάμψη και υπερβολή δείχνει να λειτουργεί ως εξαγνισμός για τα βάρη που προσθέτει μια χρονιά στην ηλικία μας. 

Εκτός από τα «απαραίτητο πακέτο» –παγέτες, glitter, κόκκινα εσώρουχα–, και στο γιορτινό τραπέζι κυριαρχεί η αμετρία. Είναι οι μέρες του έτους που κάνουμε παύση στην αναζήτηση των γεύσεων –με την έννοια της ανακάλυψης– και ενδίδουμε σε βουλιμικές συμπεριφορές. Το ίδιο ισχύει για την κατανάλωση αλκοολούχων, δυστυχώς και για το κρασί. Η επιλογή συχνά έχει να κάνει με την εικονική πολυτέλεια που απορρέει από φιάλη και ετικέτα, την υψηλή τιμή που προσδίδει κύρος, προσπερνώντας το ενδιαφέρον για το περιεχόμενο, το «ζουμί» που πρόκειται να καταναλώσουμε.

Πιστοί στην αναζήτηση της ευδαιμονίας, σε ποιοτικά πλαίσιο, προτείνουμε 6 κρασιά για τις γιορτές, για να τα απολαύσετε με τα αγαπημένα σας πρόσωπα.

AMAΛΙΑ BRUT 2019

Μαντίνεια Αρκαδίας
Κτήμα Τσέλεπου / Μοσχοφίλερο / 2019

Κρασιά για το γιορτινό τραπέζι Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Αν φλερτάρετε με τις φυσαλίδες και δεν είστε διατεθειμένοι να δαπανήσετε το δώρο σας για μια φιάλη Champagne –το πιο εμπορικό προϊόν στο χώρο του κρασιού, με πάμπολλες ποιοτικές παγίδες– τότε αφεθείτε στα χέρια του Γιάννη Τσέλεπου, γητευτή της ποικιλίας Μοσχοφίλερο. Από το ψυχρό κλίμα της Μαντινείας, ένα πολύπλοκο ξηρό αφρώδες στα πρότυπα της Καμπανίας (δεύτερη ζύμωση στη φιάλη). Ανοιχτό κιτρινοπράσινο χρώμα και έντονο κορδόνι από λεπτές κι επίμονες φυσαλίδες. Πολύπλοκα αρώματα από φλούδες εσπεριδοειδών, αχλαδιού και τριαντάφυλλου, με γοητευτικές νότες ζυμών και μελιού που συμπληρώνονται στον ουρανίσκο από ισορροπημένη οξύτητα και μακρά επίγευση. Ένα premium ελληνικό αφρώδες, που μπορεί να εξελιχθεί υπέροχα σε βάθος χρόνου.

ΣΕΡΙΦΙΩΤΙΚΟ & ΑΣΥΡΤΙΚΟ

Μύκονος (Κυκλάδες)
Μικροοινοποιείο Ξυδάκη / Σεριφιώτικο - Ασύρτικο / 2020

Κρασιά για το γιορτινό τραπέζι Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Ο Γιώργος Ξυδάκης δημιουργεί κρασιά εξαιρετικά, περιορισμένης παραγωγής, μέσα από την έκφραση πολλών διαφορετικών μικρών αμπελοτεμαχίων και ποικιλιών από το μοναδικό αιγαιοπελαγίτικο μικροκλίμα, πασχίζοντας παράλληλα για την καταγραφή και διάσωση ορισμένων αφανών ποικιλιών που έχουν φτάσει στο όριο της εξαφάνισης. Μετά το Σκαναβής, που παρουσιάσαμε αρχές του περασμένου καλοκαιριού, σειρά έχει το χαρμάνι Σεριφιώτικο με Ασύρτικο, με την εσοδεία του ’20 να δίνει μόνο 120 φιάλες! Το Σεριφιώτικο (70%) προέρχεται από το αμπελοτόπι Τζογάνε, σε ένα από τα ψηλότερα σημεία της Σύρου, από πρέμνα ηλικίας από 70 έως 100+ ετών, και το Ασύρτικο (30%) από τη Μύκονο, από ξερικό αμπέλι 20 ετών. Γίνεται συνοινοποίηση μέσα σε μικρό βαρέλι χρήσης, και ωρίμανση για έξι μήνες με περιοδικές αναδεύσεις. Αρωματικά πολύπλοκο, με έντονα τα χαρακτηριστικά της αιγαιοπελαγίτικης προέλευσής του. Αλμύρα και ώριμο αχλάδι, πλάι σε ιώδιο και γλυκό πορτοκάλι, με  ορυκτές νότες. Στο στόμα πλούσιο, με αποξηραμένα πυρηνόκαρπα, εσπεριδοειδή και μέτρια οξύτητα.

PHILIA ΑΜΦΟΡΕΑΣ

Κοκκάρι Σάμου
Philia Culinary Winery / Μοσχάτο (μικρόρωγο) / 2021

Κρασιά για το γιορτινό τραπέζι Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Η Σάμος, το νησί του Πυθαγόρα, παράγει το κορυφαίο Μοσχάτο στη Μεσόγειο – γι’ αυτό άλλωστε εδώ και πολλές δεκαετίες διατηρεί εξαγωγικούς δεσμούς με τη Γαλλία. Μετά σχεδόν έναν αιώνα προστατευτισμού (νόμος περί αναγκαστικότητας του 1934) προς το Συνεταιρισμό, απελευθερώθηκε η παραγωγή και εμφιάλωση από άλλα οινοποιεία. Έτσι σήμερα έχουμε εξαιρετικά αποτελέσματα ξηρού Μοσχάτου από νέους οινοποιούς, όπως αυτό της Νίκης και του Βασίλη. Τρύγος τη νύχτα για την καλύτερη φαινολική ωριμότητα, παραμονή για 30 ημέρες με τα στέμφυλα σε πήλινο αμφορέα, διαδικασία οινοποίησης με τη δύναμη της βαρύτητας. Αρώματα αποξηραμένου ροδάκινου και τροπικών φρούτων, με νότες τριαντάφυλλου και βασιλικού. Αισθητή οξύτητα, ελαφρά τανικό με μακρά επίγευση. Γαστρονομικό και ευωδιαστό πορτοκαλί κρασί.

ΛΗΜΝΙΩΝΑ ΓΚΟΥΤΣΙΔΗ

Δίκαια Έβρου
Αμπελώνες Γκουτσίδη / Λημνιώνα / 2022

Κρασιά για το γιορτινό τραπέζι Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Από το τριεθνές του Έβρου (Ελλάδα, Βουλγαρία, Τουρκία), μια επίμονη γυναίκα αμπελουργός και οινοποιός εκπλήσσει ευχάριστα με το αποτέλεσμα των κόπων της. Οι ιδιόκτητοι αμπελώνες 75 στρεμμάτων της Μάρως Γκουτσίδη εκτείνονται πάνω σε λόφους όπου βρίσκονται αρχαίοι θρακικοί τύμβοι, γι’ αυτό και ονομάζονται “τούμπες αμπελώνων Δικαίων”· τόπος ιδιαίτερης ομορφιάς. Στις αρχές του 20ού αιώνα, οι πρόσφυγες που έφτασαν στην περιοχή προερχόμενοι από την Ανατολική Ρωμυλία, μετέφεραν κλήματα από τους τόπους τους και, μαζί με αυτά, την αγάπη τους για την αμπελοκαλλιέργεια και το κρασί. Η ανερχόμενη ερυθρή ποικιλία Λημνιώνα έχει λαμπερό πορφυρό χρώμα, βοτανικά αρώματα με νύξεις φρούτων του δάσους, γεμάτο σώμα, αισθητή οξύτητα, βελούδινες τανίνες και φίνα επίγευση.

ΜΑΝΔΡΙΝΟΣ

Άβδηρα Ξάνθης
Κτήμα Σγουρίδη / Μαυρούδι / 2022 

Κρασιά για το γιορτινό τραπέζι Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Ο ιδιόκτητος βιολογικός αμπελώνας της οικογένειας Σγουρίδη εκτείνεται στους λόφους της περιοχής Αβδήρων, στα παράλια της Θράκης, πλάι στη λιμνοθάλασσα της Λαφρούδας. Ο μύθος θέλει με Μαυρούδι να μέθυσε τον Κύκλωπα ο πολυμήχανος Οδυσσέας, και σήμερα η αρχαία ερυθρή ποικιλία αναβιώνει στη γενέθλια γη. Βαθύχρωμη και ζωηρή ποικιλία, με την οινοποίηση του δραστήριου οινολόγου Σπύρου Ζουμπούλη να αποδίδει μια πιο κοσμοπολίτικη έκφραση. Αρωματικά κυριαρχούν το δαμάσκηνο και η ώριμη φράουλα, με πλούσια γεύση, βελούδινες τανίνες και μπαχαρένιες νότες στην επίγευση.

ΑΧΕΡΩΝ

Σκιλλουντία Ηλείας 
Οινοποιία Μαρκόγιαννη / Κολλινιάτικο / 2021

Κρασιά για το γιορτινό τραπέζι Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Η ανάδειξη σπάνιων και αφανών ποικιλιών της δυτικής Πελοποννήσου και η διαρκής προσπάθεια ποιοτικής βελτίωσης των κρασιών, αποτελεί προτεραιότητα για την οικογένεια Μαρκόγιαννη. Ξεχωρίσαμε και προτείνουμε το περιορισμένης κυκλοφορίας ερυθρό από αυτόριζα κλήματα 40 ετών της σπάνιας αρκαδικής ποικιλίας Κολλινιάτικο, με το μεγαλύτερο μέρος του κρασιού να έχει ωριμάσει σε γαλλικά δρύινα βαρέλια. Γενναιόδωρα αρώματα φρούτων του δάσους και λεβάντας, με νότες λευκού πιπεριού, κανέλας και βανίλιας. Μεγάλη συμπύκνωση, πυκνές τανίνες, αισθητή οξύτητα, αναζωογονητική επίγευση με μπαχαρένιες νότες. Άρτιο, ισορροπημένο και απολαυστικό ερυθρό.

Ολοκληρώνοντας, είναι απαραίτητο να έχουμε πάντα στο μυαλό μας ότι, όταν πρόκειται να οδηγήσουμε, δεν καταναλώνουμε σταγόνα οινοπνευματωδών. Ιδιαίτερα τις ημέρες των γιορτών υπάρχει αυξημένος κίνδυνος, και χρειάζεται να γίνει συνείδηση ότι κάποιος περιμένει να επιστρέψουμε σπίτι υγιείς.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM
Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM
Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Γεύση / Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Μετά το Ρίνι που αγαπήθηκε πολύ, η Μαρίνα Χρονά σερβίρει στον Κεραμεικό μικρά πιάτα που της αρέσουν, είτε πρόκειται για φάβα φουρνιστή και ντολμαδάκια κασιώτικα είτε για ravioloni και shepherd’s pie.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Γεύση / Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Ο Apo, ένας Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας που έφτασε στην Ελλάδα με 7 ευρώ στην τσέπη, σερβίρει πλέον τσιγ κιοφτέ, πληθωρικό μπεϊντί κεμπάπ και χειροποίητο ντονέρ, ενώ μοιράζεται μαζί μας τρεις από τις συνταγές του.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Φάε έναν Βαλεντίνο

Γεύση / Φάε έναν Βαλεντίνο

Όπως και στη ζωή, έτσι και στα πιο καλά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας κυκλοφορούν καρδιές μικρές και καρδιές μεγάλες· για να τις δωρίσετε ή για να τις κρατήσετε για πάρτη σας. Φτιάχνουν επίσης cheesecake, choux, πανετόνε και rolls ειδικά για τη μέρα που κάποιοι τη γιορτάζουν και σε κάποιους περνάει εντελώς αδιάφορη. Ποιος, όμως, μπορεί να αντισταθεί σε ένα λαχταριστό γλυκό;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Γεύση / Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Τι θες; Τις σούπες που έτρωγες στην Ήπειρο; Ωραία γιουβαρλάκια; Ή μια σωστά χυλωμένη φασολάδα; Ό,τι θες από φαγητό που να θυμίζει «χειμώνα» θα το βρεις σε αυτό εδώ το mega post.
THE LIFO TEAM
Δώδεκα Πιάτα

Γεύση / «Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Ο Παύλος Kυριάκης είχε κατά νου δύο πράγματα: Να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον επισκέπτονται εύκολα οι φίλοι του και να σερβίρει κλασικά πιάτα - λίγα και καλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
CHECK Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Γεύση / Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Το γριβάδι πλακί με τις «καπιρές» του άκρες, ένα αγριογούρουνο μαγειρεμένο στιφάδο, μια γίδα βραστή του Ολύμπου και η φασολάδα των Πιερίων: Φαγητά που η νοστιμιά τους ενισχύεται από την ατμόσφαιρα της ζεστής συντροφιάς που σμίγει στην κρύα αγκαλιά του βουνού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Το κρασί με απλά λόγια / Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Ο κορυφαίος Κύπριος οινολόγος και οινοποιός, Γιάννης Κυριακίδης, μοιράζεται μοναδικές πληροφορίες για τις λευκές ποικιλίες κρασιού του νησιού στην Υρώ Κολιακουδάκη και τον Παναγιώτη Ορφανίδη.
THE LIFO TEAM
Βαλκανικές συνταγές

Γεύση / Esthio: Στο Κουκάκι για ρουμάνικο λαχανοντολμά και αλβανικό γιαουρτοταβά

Το casual dining εστιατόριο του Έλβι-Δημήτρη Ζύμπα, που σύστησε στην Αθήνα τη βαλκανική κουζίνα, μόλις προστέθηκε στις προτάσεις του οδηγού Michelin. Ο σεφ το γιορτάζει, χαρίζοντάς μας τέσσερις συνταγές του για να τις φτιάξουμε στο σπίτι.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Γεύση / Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Εστιατόρια που συζητιούνται εντόνως, τα πιο «to see and to be seen» μαγαζιά των ημερών ή απλώς μέρη που φτιάχτηκαν για να γίνουν εύκολα στέκια. - Spoiler alert: Σε αυτή τη λίστα θα συναντήσετε πολύ κρασί και μουσική από βινύλια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ