6 κρασιά για το γιορτινό τραπέζι

Κρασιά για το γιορτινό τραπέζι Facebook Twitter
Πιστοί στην αναζήτηση της ευδαιμονίας, σε ποιοτικά πλαίσιο, προτείνουμε 6 κρασιά για τις γιορτές, για να τα απολαύσετε με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Τις τελευταίες 2-3 εβδομάδες του έτους, ο χρόνος επιταχύνεται ραγδαία. Όποιο μήνα κι αν γεννηθήκαμε, οι πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου μάς βρίσκουν μεγαλύτερους και κουρασμένους. Ίσως αυτή να είναι η αιτία μιας σειράς υπερβολών που «επιβάλλονται» τις γιορτές. Η εκούσια λάμψη και υπερβολή δείχνει να λειτουργεί ως εξαγνισμός για τα βάρη που προσθέτει μια χρονιά στην ηλικία μας. 

Εκτός από τα «απαραίτητο πακέτο» –παγέτες, glitter, κόκκινα εσώρουχα–, και στο γιορτινό τραπέζι κυριαρχεί η αμετρία. Είναι οι μέρες του έτους που κάνουμε παύση στην αναζήτηση των γεύσεων –με την έννοια της ανακάλυψης– και ενδίδουμε σε βουλιμικές συμπεριφορές. Το ίδιο ισχύει για την κατανάλωση αλκοολούχων, δυστυχώς και για το κρασί. Η επιλογή συχνά έχει να κάνει με την εικονική πολυτέλεια που απορρέει από φιάλη και ετικέτα, την υψηλή τιμή που προσδίδει κύρος, προσπερνώντας το ενδιαφέρον για το περιεχόμενο, το «ζουμί» που πρόκειται να καταναλώσουμε.

Πιστοί στην αναζήτηση της ευδαιμονίας, σε ποιοτικά πλαίσιο, προτείνουμε 6 κρασιά για τις γιορτές, για να τα απολαύσετε με τα αγαπημένα σας πρόσωπα.

AMAΛΙΑ BRUT 2019

Μαντίνεια Αρκαδίας
Κτήμα Τσέλεπου / Μοσχοφίλερο / 2019

Κρασιά για το γιορτινό τραπέζι Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Αν φλερτάρετε με τις φυσαλίδες και δεν είστε διατεθειμένοι να δαπανήσετε το δώρο σας για μια φιάλη Champagne –το πιο εμπορικό προϊόν στο χώρο του κρασιού, με πάμπολλες ποιοτικές παγίδες– τότε αφεθείτε στα χέρια του Γιάννη Τσέλεπου, γητευτή της ποικιλίας Μοσχοφίλερο. Από το ψυχρό κλίμα της Μαντινείας, ένα πολύπλοκο ξηρό αφρώδες στα πρότυπα της Καμπανίας (δεύτερη ζύμωση στη φιάλη). Ανοιχτό κιτρινοπράσινο χρώμα και έντονο κορδόνι από λεπτές κι επίμονες φυσαλίδες. Πολύπλοκα αρώματα από φλούδες εσπεριδοειδών, αχλαδιού και τριαντάφυλλου, με γοητευτικές νότες ζυμών και μελιού που συμπληρώνονται στον ουρανίσκο από ισορροπημένη οξύτητα και μακρά επίγευση. Ένα premium ελληνικό αφρώδες, που μπορεί να εξελιχθεί υπέροχα σε βάθος χρόνου.

ΣΕΡΙΦΙΩΤΙΚΟ & ΑΣΥΡΤΙΚΟ

Μύκονος (Κυκλάδες)
Μικροοινοποιείο Ξυδάκη / Σεριφιώτικο - Ασύρτικο / 2020

Κρασιά για το γιορτινό τραπέζι Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Ο Γιώργος Ξυδάκης δημιουργεί κρασιά εξαιρετικά, περιορισμένης παραγωγής, μέσα από την έκφραση πολλών διαφορετικών μικρών αμπελοτεμαχίων και ποικιλιών από το μοναδικό αιγαιοπελαγίτικο μικροκλίμα, πασχίζοντας παράλληλα για την καταγραφή και διάσωση ορισμένων αφανών ποικιλιών που έχουν φτάσει στο όριο της εξαφάνισης. Μετά το Σκαναβής, που παρουσιάσαμε αρχές του περασμένου καλοκαιριού, σειρά έχει το χαρμάνι Σεριφιώτικο με Ασύρτικο, με την εσοδεία του ’20 να δίνει μόνο 120 φιάλες! Το Σεριφιώτικο (70%) προέρχεται από το αμπελοτόπι Τζογάνε, σε ένα από τα ψηλότερα σημεία της Σύρου, από πρέμνα ηλικίας από 70 έως 100+ ετών, και το Ασύρτικο (30%) από τη Μύκονο, από ξερικό αμπέλι 20 ετών. Γίνεται συνοινοποίηση μέσα σε μικρό βαρέλι χρήσης, και ωρίμανση για έξι μήνες με περιοδικές αναδεύσεις. Αρωματικά πολύπλοκο, με έντονα τα χαρακτηριστικά της αιγαιοπελαγίτικης προέλευσής του. Αλμύρα και ώριμο αχλάδι, πλάι σε ιώδιο και γλυκό πορτοκάλι, με  ορυκτές νότες. Στο στόμα πλούσιο, με αποξηραμένα πυρηνόκαρπα, εσπεριδοειδή και μέτρια οξύτητα.

PHILIA ΑΜΦΟΡΕΑΣ

Κοκκάρι Σάμου
Philia Culinary Winery / Μοσχάτο (μικρόρωγο) / 2021

Κρασιά για το γιορτινό τραπέζι Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Η Σάμος, το νησί του Πυθαγόρα, παράγει το κορυφαίο Μοσχάτο στη Μεσόγειο – γι’ αυτό άλλωστε εδώ και πολλές δεκαετίες διατηρεί εξαγωγικούς δεσμούς με τη Γαλλία. Μετά σχεδόν έναν αιώνα προστατευτισμού (νόμος περί αναγκαστικότητας του 1934) προς το Συνεταιρισμό, απελευθερώθηκε η παραγωγή και εμφιάλωση από άλλα οινοποιεία. Έτσι σήμερα έχουμε εξαιρετικά αποτελέσματα ξηρού Μοσχάτου από νέους οινοποιούς, όπως αυτό της Νίκης και του Βασίλη. Τρύγος τη νύχτα για την καλύτερη φαινολική ωριμότητα, παραμονή για 30 ημέρες με τα στέμφυλα σε πήλινο αμφορέα, διαδικασία οινοποίησης με τη δύναμη της βαρύτητας. Αρώματα αποξηραμένου ροδάκινου και τροπικών φρούτων, με νότες τριαντάφυλλου και βασιλικού. Αισθητή οξύτητα, ελαφρά τανικό με μακρά επίγευση. Γαστρονομικό και ευωδιαστό πορτοκαλί κρασί.

ΛΗΜΝΙΩΝΑ ΓΚΟΥΤΣΙΔΗ

Δίκαια Έβρου
Αμπελώνες Γκουτσίδη / Λημνιώνα / 2022

Κρασιά για το γιορτινό τραπέζι Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Από το τριεθνές του Έβρου (Ελλάδα, Βουλγαρία, Τουρκία), μια επίμονη γυναίκα αμπελουργός και οινοποιός εκπλήσσει ευχάριστα με το αποτέλεσμα των κόπων της. Οι ιδιόκτητοι αμπελώνες 75 στρεμμάτων της Μάρως Γκουτσίδη εκτείνονται πάνω σε λόφους όπου βρίσκονται αρχαίοι θρακικοί τύμβοι, γι’ αυτό και ονομάζονται “τούμπες αμπελώνων Δικαίων”· τόπος ιδιαίτερης ομορφιάς. Στις αρχές του 20ού αιώνα, οι πρόσφυγες που έφτασαν στην περιοχή προερχόμενοι από την Ανατολική Ρωμυλία, μετέφεραν κλήματα από τους τόπους τους και, μαζί με αυτά, την αγάπη τους για την αμπελοκαλλιέργεια και το κρασί. Η ανερχόμενη ερυθρή ποικιλία Λημνιώνα έχει λαμπερό πορφυρό χρώμα, βοτανικά αρώματα με νύξεις φρούτων του δάσους, γεμάτο σώμα, αισθητή οξύτητα, βελούδινες τανίνες και φίνα επίγευση.

ΜΑΝΔΡΙΝΟΣ

Άβδηρα Ξάνθης
Κτήμα Σγουρίδη / Μαυρούδι / 2022 

Κρασιά για το γιορτινό τραπέζι Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Ο ιδιόκτητος βιολογικός αμπελώνας της οικογένειας Σγουρίδη εκτείνεται στους λόφους της περιοχής Αβδήρων, στα παράλια της Θράκης, πλάι στη λιμνοθάλασσα της Λαφρούδας. Ο μύθος θέλει με Μαυρούδι να μέθυσε τον Κύκλωπα ο πολυμήχανος Οδυσσέας, και σήμερα η αρχαία ερυθρή ποικιλία αναβιώνει στη γενέθλια γη. Βαθύχρωμη και ζωηρή ποικιλία, με την οινοποίηση του δραστήριου οινολόγου Σπύρου Ζουμπούλη να αποδίδει μια πιο κοσμοπολίτικη έκφραση. Αρωματικά κυριαρχούν το δαμάσκηνο και η ώριμη φράουλα, με πλούσια γεύση, βελούδινες τανίνες και μπαχαρένιες νότες στην επίγευση.

ΑΧΕΡΩΝ

Σκιλλουντία Ηλείας 
Οινοποιία Μαρκόγιαννη / Κολλινιάτικο / 2021

Κρασιά για το γιορτινό τραπέζι Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Η ανάδειξη σπάνιων και αφανών ποικιλιών της δυτικής Πελοποννήσου και η διαρκής προσπάθεια ποιοτικής βελτίωσης των κρασιών, αποτελεί προτεραιότητα για την οικογένεια Μαρκόγιαννη. Ξεχωρίσαμε και προτείνουμε το περιορισμένης κυκλοφορίας ερυθρό από αυτόριζα κλήματα 40 ετών της σπάνιας αρκαδικής ποικιλίας Κολλινιάτικο, με το μεγαλύτερο μέρος του κρασιού να έχει ωριμάσει σε γαλλικά δρύινα βαρέλια. Γενναιόδωρα αρώματα φρούτων του δάσους και λεβάντας, με νότες λευκού πιπεριού, κανέλας και βανίλιας. Μεγάλη συμπύκνωση, πυκνές τανίνες, αισθητή οξύτητα, αναζωογονητική επίγευση με μπαχαρένιες νότες. Άρτιο, ισορροπημένο και απολαυστικό ερυθρό.

Ολοκληρώνοντας, είναι απαραίτητο να έχουμε πάντα στο μυαλό μας ότι, όταν πρόκειται να οδηγήσουμε, δεν καταναλώνουμε σταγόνα οινοπνευματωδών. Ιδιαίτερα τις ημέρες των γιορτών υπάρχει αυξημένος κίνδυνος, και χρειάζεται να γίνει συνείδηση ότι κάποιος περιμένει να επιστρέψουμε σπίτι υγιείς.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Γεύση / Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Η ξενάγηση σε ένα αποστακτήριο σας ακούγεται κάπως τυπικά τουριστική; Προτιμάτε στα ταξίδια σας να «ζείτε» την πόλη; Κι όμως, υπάρχει ένα αποστακτήριο στο Δουβλίνο -αυτό του πολυβραβευμένου Teeling- που θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε καλύτερα το μέρος που γέννησε το ουίσκι.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Γεύση / Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Ο Χρόνης Δαμαλάς προσφέρει μια κουζίνα που είναι οικεία και νέα ταυτόχρονα, με fusion ιδέες και έμφαση στην Ελλάδα, μαθαίνει στους τουρίστες τον τραχανά και σερβίρει το signature κοκορέτσι του χωρίς εντεράκια - μας έδωσε μάλιστα και τη συνταγή γι' αυτό, μαζί με δύο ακόμα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μαρία Κατσούλη: H ξεχωριστή πορεία της πρώτης Ελληνίδας οινοχόου

Το κρασί με απλά λόγια / Μαρία Κατσούλη, πώς ήταν να είσαι οινοχόος στα μακρινά 90's;

Από την Κρήτη στην Αθήνα και στις σάλες των πιο διάσημων ελληνικών εστιατορίων της δεκαετίας του ’90, η διαδρομή της Μαρίας Κατσούλη στον χώρο του κρασιού καθόρισε και ουσιαστικά δημιούργησε τη θέση του οινοχόου στη χώρα μας. Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν μαζί της.
THE LIFO TEAM
Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πες μας πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου

Γεύση / Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου;

Στο καινούργιο εστιατόριο Iodio η σεφ Γεωργιάννα Χιλιαδάκη φτιάχνει πιάτα θαλασσινά με τον ξεχωριστό δικό της τρόπο. Μπήκαμε στην κουζίνα της, μιλήσαμε μαζί της και μάθαμε τις τεχνικές των πιάτων της. 
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία;

Radio Lifo / H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία

Γιατί αναζητάμε διαρκώς το «εξωτικό» και το σπάνιο, αντί να εκτιμάμε περισσότερο τα υλικά και τα φαγητά με τα οποία μεγαλώσαμε; Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη συνομιλεί με τους Nomade et Sauvage, τους μάγειρες Ιορδάνη Τσενεκλίδη και Παναγιώτη Σιαφάκα, για το τι θεωρείται εκλεκτό, τι ορίζεται ως πολυτέλεια στο φαγητό και πώς οι μόδες και οι τάσεις διαμορφώνουν τις διατροφικές μας συνήθειες.
Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Βιβλίο / Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Στον Μανταμάδο οι γυναίκες του Φυσιολατρικού–Ανθρωπιστικού Συλλόγου «Ηλιαχτίδα» δημιούργησαν ένα βιβλίο που συνδυάζει τη νοσταλγία της παράδοσης με τις γευστικές μνήμες της τοπικής κουζίνας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Osteria Mamma 

Γεύση / Ένα νέο ιταλικό σερβίρει πιάτα που περιέχουν άγνωστες στην Αθήνα λέξεις

Θέλοντας να τιμήσει μια επιθυμία της μητέρας της, έπειτα από πολλά ταξίδια και γεύματα σε διαφορετικές ιταλικές πόλεις, η Ελένη Σαράντη ετοιμάζει στο Osteria Mamma πιάτα με μπόλικη comfort νοστιμιά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα γλυκά των φετινών Χριστουγέννων 

Γεύση / Όλα τα νέα χριστουγεννιάτικα γλυκά σε μία λίστα

Τετράγωνοι κουραμπιέδες, κρητική αλλά και γαλλική βασιλόπιτα, πολλά προζυμένια πανετόνε: Σε αυτή τη λίστα δεν θα βρείτε τα κλασικά γλυκά της Αθήνας -τα ξέρετε ήδη- αλλά όλες τις φρέσκες ιδέες των τριτοκυματικών φούρνων και των πιο δημιουργικών ζαχαροπλαστών.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Γεύση / Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Ένα τοπόσημο της πόλης αλλάζει ριζικά, επενδύει σε μια dream team και σε ό,τι κλασικό, από το φαγητό και το ποτό μέχρι την αρχιτεκτονική του, ακόμα και τη μουσική του μερικές φορές, και περιμένει τη νέα γενιά Αθηναίων, ακόμα κι εκείνους που δεν το είχαν στο ραντάρ τους μέχρι τώρα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ