Η Aitana Lopez με τα χαρακτηριστικά ροζ μαλλιά έχει πάνω από 200.000 followers στα social media. Δημοσιεύει selfies από συναυλίες και την κρεβατοκάμαρά της, ενώ διαφημίζει οίκους όπως η Victoria Secret. Αλλά είναι μία εικονική influencer.
Οι εταιρείες πληρώνουν περίπου 1.000 δολάρια ανά ανάρτηση για να προωθήσει τα προϊόντα τους στα social media, παρά το γεγονός ότι είναι δημιούργημα της AI. H Aitana είναι μία «εικονική influencer» που δημιουργήθηκε χρησιμοποιώντας εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, ένα από τα εκατοντάδες ψηφιακά avatar που έχουν εισχωρήσει στην αυξανόμενη οικονομία των δημιουργών περιεχομένου των 21 δισ. δολαρίων.
Η εμφάνισή τους οδήγησε στην ανησυχία των πραγματικών influencers ότι το εισόδημά τους κανιβαλίζεται και απειλείται από ψηφιακούς αντιπάλους. Αυτή την ανησυχία συμμερίζονται και οι άνθρωποι σε πιο καθιερωμένα επαγγέλματα ότι δηλαδή τα μέσα διαβίωσής τους απειλούνται από τη τεχνητή νοημοσύνη. Αλλά όσοι βρίσκονται πίσω από τις σουρεαλιστικές δημιουργίες AI υποστηρίζουν ότι απλώς διαταράσσουν μια υπερδιογκωμένη αγορά.
«Μας εξέπληξαν τα ποσοστά που χρεώνουν οι influencers στις μέρες μας. Αυτό μας έκανε να σκεφτούμε: "Κι αν δημιουργούσαμε απλώς τον δικό μας influencer;"» είπε η Diana Núñez, συνιδρύτρια του πρακτορείου The Clueless με έδρα τη Βαρκελώνη, το οποίο δημιούργησε την Aitana. «Τα υπόλοιπα είναι ιστορία. Δημιουργήσαμε άθελά μας ένα τέρας. Όμορφο, όμως».
Τα τελευταία χρόνια, υπήρξαν σημαντικές συνεργασίες μεταξύ διάσημων εταιρειών και ψηφιακών influencers, συμπεριλαμβανομένης της σειράς μακιγιάζ της Kim Kardashian KKW Beauty με τη Noonoouri και της Louis Vuitton με την Ayayi.
Η ανάλυση στο Instagram μιας διαφήμισης H&M με την ψηφιακή influencer Kuki διαπίστωσε ότι προσέγγισε 11 φορές περισσότερους ανθρώπους και είχε ως αποτέλεσμα μείωση 91% στο κόστος ανά άτομο, σε σύγκριση με μια παραδοσιακή διαφήμιση.
«Δεν επηρεάζει την αγορά όπως θα έκανε ένας influencer», δήλωσε η Becky Owen, επικεφαλής μάρκετινγκ και καινοτομίας στο Billion Dollar Boy και πρώην επικεφαλής της ομάδας καινοτομιών δημιουργών της Meta. «Οι ίδιοι οι influencers έχουν πολλούς αρνητικούς συσχετισμούς όπως το αν είναι επιφανειακοί, κάτι που κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται λιγότερο προβληματισμένοι στην ιδέα της αντικατάστασής τους με AI ή ψηφιακούς influencers», δήλωσε η Rebecca McGrath, αναπληρώτρια διευθύντρια για τα μέσα και την τεχνολογία στη Mintel.
«Για την εταιρεία, έχει τον απόλυτο έλεγχο έναντι ενός πραγματικού προσώπου που έρχεται με πιθανούς εχθρούς, τις δικές τους απαιτήσεις, τις δικές τους απόψεις», πρόσθεσε η McGrath.
Ωστόσο, οι influencers υποστηρίζουν ότι οι ψηφιακοί συνάδελφοί τους θα πρέπει να αποκαλύπτουν ότι δεν είναι πραγματικοί. «Αυτό που με τρομάζει με αυτούς τους influencers είναι πόσο δύσκολο είναι να πω ότι είναι ψεύτικοι», είπε η Danae Mercer, μια influencer με περισσότερους από 2 εκατομμύρια ακόλουθους.
Ο Οργανισμός Προτύπων Διαφήμισης του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε ότι «είχε πλήρη επίγνωση της αύξησης των ψηφιακών influencers σε αυτόν τον χώρο», αλλά είπε ότι δεν υπάρχει κανόνας που να τους υποχρεώνει να δηλώνουν ότι δημιουργούνται από AI. Πολλές άλλες αγορές αντιμετωπίζουν το πρόβλημα, με την Ινδία να είναι μια χώρα που αναγκάζει τους εικονικούς influencers να αποκαλύψουν αν είναι προϊόν τεχνητής νοημοσύνης.
Αν και το The Clueless αποκαλύπτει ότι η Aitana είναι ψεύτικη μέσω του hashtag #aimodel στο προφίλ της στο Instagram, πολλοί άλλοι δεν το κάνουν ή χρησιμοποιούν αόριστους όρους όπως #digitalinfluencer. «Αν και ξεκαθαρίσαμε ότι ήταν ένα μοντέλο που δημιουργήθηκε από AI» αρχικά, οι περισσότεροι από τους ακόλουθούς της δεν αμφισβήτησαν την αυθεντικότητά της, πίστευαν ειλικρινά στην ύπαρξή της», είπαν οι δημιουργοί προσθέτοντας ότι η Aitana έχει λάβει πολλαπλά αιτήματα από followers για να τους συναντήσει προσωπικά.
Μία από τις πρώτες εικονικές influencer, η Lil Miquela, χρεώνει έως και εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια για κάθε συμφωνία και έχει συνεργαστεί με Burberry, Prada και Givenchy. Αν και η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιείται για τη δημιουργία του περιεχομένου της, η ομάδα πίσω από αυτήν «πιστεύει ακράδαντα ότι δεν μπορεί να αναπαραχθεί πλήρως από τη τεχνητή νοημοσύνη», δήλωσε η Ridhima Kahn, αντιπρόεδρος επιχειρηματικής ανάπτυξης στα Dapper Labs, η οποία επιβλέπει τις συνεργασίες της.
Η Lil Miquela θεωρείται από πολλούς μιγάδα και το κοινό της με σχεδόν 3 εκατομμύρια followers κυμαίνεται από τις ΗΠΑ μέχρι την Ασία και τη Λατινική Αμερική. Εν τω μεταξύ, το πρακτορείο The Clueless έχει τώρα μια άλλη δημιουργία σε εξέλιξη, την οποία αποκαλεί «μεξικανή με καμπύλες», η οποία ονομάζεται Laila.
Η Francesca Sobande, ανώτερη λέκτορας στις σπουδές ψηφιακών μέσων στο Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ, έχει ερευνήσει ψηφιακούς influencer με φυλετικά διφορούμενα χαρακτηριστικά και προτείνει ότι τα κίνητρα πίσω από αυτό είναι «απλώς μια άλλη μορφή μάρκετινγκ» προκειμένου να στοχεύσουν οι εταιρείες σε ένα ευρύτερο κοινό, όταν «κάτι έχει δημιουργηθεί με επίκεντρο το κέρδος».
Η Dapper Labs τόνισε ότι η ομάδα πίσω από τη Lil Miquela είναι διαφορετική και αντικατοπτρίζει το κοινό της. Το πρακτορείο Clueless είπε ότι οι δημιουργίες του σχεδιάστηκαν για να «ενθαρρύνουν τη συμμετοχή και να παρέχουν ευκαιρίες σε συλλογικότητες που έχουν αντιμετωπίσει αποκλεισμό για μεγάλο χρονικό διάστημα».
Οι δημιουργίες του Clueless έχουν επίσης επικριθεί για υπερβολική σεξουαλικότητα, καθώς η Aitana Lopez εμφανίζεται τακτικά με εσώρουχα. Το πρακτορείο είπε ότι η σεξουαλικότητα «επικρατεί σε πραγματικά μοντέλα και influencers» και ότι οι δημιουργίες του «απλώς αντικατοπτρίζουν αυτές τις καθιερωμένες πρακτικές χωρίς να αποκλίνουν από τους τρέχοντες κανόνες της βιομηχανίας».
«Φαίνεται ότι οι γυναίκες τα τελευταία χρόνια μπόρεσαν να πάρουν μέσω του OnlyFans, μέσω των social media, τον έλεγχο του σώματός τους και να πουν "για τόσο καιρό οι άνδρες έβγαλα χρήματα από εμένα, θα βγάλω λεφτά για τον εαυτό μου"» λένε οι υποστηρικτές. Ωστόσο, αναφέρουν ότι οι δημιουργίες της τεχνητής νοημοσύνης, που συχνά φτιάχνονται από άνδρες, επωφελούνται και πάλι από τη γυναικεία σεξουαλικότητα. «Αυτός είναι ο λόγος πίσω από την ανάπτυξη αυτών των λογαριασμών. Για να βγάλεις λεφτά».
Με πληροφορίες των FT