«Συμμαθήτριες»: Το πρώτο μυθιστόρημα της Νανάς Ρούσσου εστιάζει στη γυναικεία φιλία και τις οικογένειες από επιλογή

Οι «Συμμαθήτριες» της Νανάς Ρούσσου Facebook Twitter
0

ΜΙΑ ΜΟΝΑΧΙΚΗ ΓΥΝΑΙΚΑ πεθαίνει και αφήνει υπό όρους την καθόλου ευκαταφρόνητη περιουσία της σε πέντε συμμαθήτριές της, με τις οποίες όμως δεν είχε σχεδόν ποτέ καμία ιδιαίτερη σχέση∙ ένα μεγάλο σπίτι, πύργος για την ακρίβεια, βόρεια στην Αττική, και κοντά ένα εκατομμύριο για τη συντήρησή του είναι η κληρονομιά που δεν μπορεί να μοιραστεί ούτε να εκποιηθεί από τις κληρονόμους, οποιαδήποτε απόφασή τους, δε, σχετικά με τη χρήση του πρέπει να είναι ομόφωνη. 

Στο πρώτο της μυθιστόρημα η Νανά Ρούσσου επιλέγει να ασχοληθεί με τη φιλία, τον τρόπο που μπορεί να λειτουργήσει εφόσον υπάρξει ένας κοινός στόχος, μακριά από προσωπικά οφέλη, και πώς μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία μιας οικογένειας από επιλογή, παράλληλα με τη βιολογική.

Σχεδόν τέσσερις δεκαετίες από τότε που τελείωσαν το σχολείο, αυτές οι γυναίκες διατηρούν τη φιλική τους σχέση με συχνές διακυμάνσεις: κάποιες απομακρύνθηκαν, κάποιες έμειναν πιο δεμένες, με τα χαρτιά να αποτελούν μέχρι τώρα το βασικό στοιχείο που τις ενώνει. Κάποιες σταδιοδρόμησαν επαγγελματικά, κάποιες ακολούθησαν πιο συμβατική πορεία, κάποιες είναι καλά στην προσωπική τους ζωή, κάποιες προσπαθούν να συμβιβαστούν ή και να διορθώσουν εσφαλμένες αποφάσεις του παρελθόντος.

ΡΟΥΣΣΟΥ
Νανά Ρούσσου

Η κληρονομιά που προκύπτει σταδιακά τις φέρνει πιο κοντά. Πρέπει να πάρουν από κοινού μια απόφαση για το πώς θα εκμεταλλευτούν τον πύργο και αυτή η διαδικασία, παράλληλα με όσα συμβαίνουν σε καθεμιά, αρνητικά και θετικά ‒νέα πρόσωπα που μπαίνουν στη ζωή τους, παλιές και δεδομένες καταστάσεις ανατρέπονται‒ λειτουργεί καταλυτικά, οδηγώντας τες σε μια λύση που δεν αφορά μόνο την κοινή τους περιουσία αλλά τελικά και την ίδια τους τη ζωή, αλλάζοντάς την. Η σύμπνοια, η οικειότητα και η συνενοχή των σχολικών του χρόνων επανέρχονται ξανά στην επιφάνεια, φωτίζοντας το παρόν και το μέλλον τους.

«… η ζωή έχει δύο πόρτες, όπως λέει και το τραγούδι. Έχει τα έμπα της και τα έβγα της. Έχει τα καλά και τα κακά. Κι ας μην μπορούμε πάντοτε να ξεχωρίσουμε τι είναι το. Αλλά όλα είναι στη ζωή. Και τα φαινομενικά καλά και τα φαινομενικά κακά. Κι εμείς τα ζούμε και πορευόμαστε με ό,τι όπλα έχει ο καθένας. Με όποια ψυχή και μυαλό διαθέτει. Γιατί η ζωή είναι ένα παιχνίδι και τα χαρτιά που μας μοιράστηκαν δεν έχουν σημασία. Σημασία έχει πώς θα τα παίξουμε […] στο τέλος κερδισμένος δεν είναι αυτός που παίρνει το καλό χαρτί, αλλά αυτός που παίζει τα χαρτιά του σωστά σε κάθε περίσταση. Αυτός που παρατηρεί και προσαρμόζεται. Και αλλάζει τακτική, και ρέει. Σαν το νερό». 

ΣΥΜΜΑΘΗΤΡΙΕΣ
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ: Νανά Ρούσσου, Οι συμμαθήτριες, Εκδόσεις Αλεξάνδρεια, Σελ.: 285

Στο πρώτο της μυθιστόρημα η Νανά Ρούσσου επιλέγει να ασχοληθεί με τη φιλία, τον τρόπο που μπορεί να λειτουργήσει εφόσον υπάρξει ένας κοινός στόχος, μακριά από προσωπικά οφέλη, και πώς μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία μιας οικογένειας από επιλογή, παράλληλα με τη βιολογική. Παρατηρεί τις ηρωίδες της στην καθημερινότητά τους, βλέπει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους, χτίζει τη μεταξύ τους σχέση μέσα από φλασμπάκ στη σχολική τους ζωή, και τους δίνει το δικαίωμα να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους, παίρνοντας ρίσκο, πατώντας στα κεκτημένα, χρησιμοποιώντας όμως την εμπειρία του παρελθόντος. Καταλαβαίνουν ότι η αντίσταση δεν έχει νόημα, το μόνο που μπορεί να κάνει κανείς είναι να προσαρμόζεται, να πηγαίνει με το ρεύμα. Η δυνατότητα της επιλογής υπάρχει πάντα, αρκεί να έχει θέληση να τη δει και τη διάθεση να την ακολουθήσει.

ΑΓΟΡΑΣΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΕΔΩ

Βιβλίο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σελίν Κιριόλ «Φωνή χωρίς ήχο»

Το πίσω ράφι / «Ένα από τα πιο ιδιοφυώς γραμμένα μυθιστορήματα της σύγχρονης λογοτεχνίας»

Έτσι είχε γράψει ο Πολ Όστερ εξαίροντας τη γραφή της Σελίν Κιριόλ στο «Φωνή χωρίς ήχο» για την οικονομία, τη συμπόνια και τις χιουμοριστικές πινελιές της, για τον τρόπο που προσεγγίζει μια γυναίκα αποξενωμένη σε μια απέραντη μεγαλούπολη.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Μαίρη Κουκουλέ

Οι Αθηναίοι / Μαίρη Κουκουλέ (1939-2025): Η αιρετική λαογράφος που κατέγραψε τη νεοελληνική αθυροστομία

Μοίρασε τη ζωή της ανάμεσα στην Αθήνα και το Παρίσι, υπήρξε σύντροφος ζωής του επίσης αιρετικού Ηλία Πετρόπουλου. Ο Μάης του ’68 ήταν ό,τι συγκλονιστικότερο έζησε. Πέθανε σε ηλικία 86 ετών.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Στρατής Τσίρκας και οι Ακυβέρνητες Πολιτείες

Βιβλίο / Ο Στρατής Τσίρκας και οι Ακυβέρνητες Πολιτείες

Σε ποια εποχή γράφτηκε η φημισμένη τριλογία; Πώς διαβάζουμε σήμερα αυτό το σημαντικό μυθιστόρημα; Ποιοι είναι οι ήρωές του; Αυτά και πολλά ακόμα αναλύει με εξαιρετικό τρόπο η Κωνσταντίνα Βούλγαρη σε τρία ηχητικά ντοκιμαντέρ. 
THE LIFO TEAM
Θανάσης Σκρουμπέλος, συγγραφέας

Οι Αθηναίοι / «Δεν μπορεί να κερδίζει συνέχεια το δίκιο του ισχυρού»

Στο Λονδίνο, ο Θανάσης Σκρουμπέλος έλεγε ότι είναι «απ’ τον Κολωνό, γείτονας του Σοφοκλή». Έχοντας βγει από τα σπλάχνα της, ο συγγραφέας που έγραψε για την Αθήνα του περιθωρίου, για τη γειτονιά του και τον Ολυμπιακό, πιστεύει ότι η αριστερά που γνώρισε έχει πεθάνει, ενώ το «γελοίο που εκφράζει η ισχυρή άρχουσα τάξη» είναι ο μεγαλύτερός του φόβος.
M. HULOT
Σπύρος A. Ευαγγελάτος: Μια μεγάλη διαδρομή

Πέθανε Σαν Σήμερα / Σπύρος A. Ευαγγελάτος: Μια μεγάλη διαδρομή στο ελληνικό θέατρο

Το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης κυκλοφόρησε έναν τόμο 535 σελίδων, αφιερωμένο στον σπουδαίο σκηνοθέτη, φιλόλογο, συγγραφέα και ακαδημαϊκό που άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στην ιστορία του ελληνικού θεάτρου.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Μέριλιν Γιάλομ: «H ιστορία της συζύγου»

Το Πίσω Ράφι / H ιστορία της συζύγου από την αρχαιότητα έως τον 20ό αιώνα

Η φεμινίστρια συγγραφέας και ιστορικός Μέριλιν Γιάλομ εξερευνά τη διαδρομή της συζυγικής ταυτότητας, αποκαλύπτοντας πώς η έννοια του γάμου μεταλλάχθηκε από θρησκευτικό καθήκον σε πεδίο συναισθηματικής ελευθερίας.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Ο γενναιόδωρα οργισμένος Τζορτζ Όργουελ

Βιβλίο / Ο γενναιόδωρα οργισμένος Τζορτζ Όργουελ

Η έκδοση με τα κριτικά κείμενα του Τζορτζ Όργουελ για τη λογοτεχνία και την πολιτική με τον τίτλο «Ό,τι μου κάνει κέφι» μας φέρνει ενώπιον ενός τρομερά οξυδερκούς και ενίοτε γενναιόδωρα οργισμένου στοχαστή.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Το βιβλιοπωλείο Κάουφμαν και η ανεκτίμητη προσφορά του στην πνευματική ζωή της Αθήνας

Βιβλίο / Το βιβλιοπωλείο Κάουφμαν και η ανεκτίμητη προσφορά του στην πνευματική ζωή της Αθήνας

Μέσα από αφηγήσεις, φωτογραφίες και ντοκουμέντα μιας νέας έκδοσης ζωντανεύει το βιβλιοπωλείο που συνδέθηκε με τις μνήμες χιλιάδων Αθηναίων και έπαιξε ρόλο στην πολιτιστική διαμόρφωση και καλλιέργεια πολλών γενεών.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Κάποια στιγμή έμαθα να βάζω στον λόγο μου ένα "ίσως", ένα "ενδεχομένως"»

Οι Αθηναίοι / «Κάποια στιγμή έμαθα να βάζω στον λόγο μου ένα "ίσως", ένα "ενδεχομένως"»

Στην Α’ Δημοτικού τη μάγεψε η φράση «Η Ντόρα έφερε μπαμπακιές». Διαμορφώθηκε με Προυστ, Βιρτζίνια Γουλφ, Γιώργο Ιωάννου και Κοσμά Πολίτη. Ως συγγραφέα την κινεί η περιέργεια για τις ανθρώπινες σχέσεις. Η Αγγέλα Καστρινάκη είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μπρους Τσάτουιν: Ένας αεικίνητος ταξιδιώτης

Πέθανε Σαν Σήμερα / Μπρους Τσάτουιν: Ένας αεικίνητος ταξιδιώτης

Ο αιώνιος ταξιδευτής, μυθιστοριογράφος και ταξιδιωτικός συγγραφέας περιπλανήθηκε στα πιο άβατα σημεία του κόσμου αναζητώντας το DNA των νομάδων και έζησε μια μυθιστορηματική ζωή που υπερβαίνει αυτήν που κατέγραψε στα βιβλία του.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
10 σημαντικά βιβλία που θα κυκλοφορήσουν το πρώτο τρίμηνο του 2025

Βιβλίο / Δέκα σημαντικά βιβλία που θα κυκλοφορήσουν το πρώτο τρίμηνο του 2025

Το πιο πρόσφατο Booker, επανεκδόσεις μυθιστορημάτων με θέμα τον Εμφύλιο, το τελευταίο βιβλίο του Μάριο Βάργκας Λιόσα, η νέα Αμάντα Μιχαλοπούλου και μια συγκεντρωτική έκδοση των ποιημάτων του Αργύρη Χιόνη είναι μερικές μόνο από τις πολυαναμενόμενες προσεχέις εκδόσεις.
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ