Επτά Μάρτυρες: Το νέο μπαρ του Νέου Κόσμου σερβίρει πολύ κρασί

Επτά Μάρτυρες: H νέα talk of the town άφιξη της Αθήνας είναι ένα μπαρ αφιερωμένο στο κρασί Facebook Twitter
Για τα τραπέζια τους μπορείτε να κάνετε κράτηση, για το μπαρ θα λειτουργούν στη λογική του walk in. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
0

Τα νέα μπαρ της Αθήνας είναι τα wine bars, και έχουν ανοίξει πολλά τέτοια, που και πλούσιες λίστες έχουν και έχουν αποκτήσει σχετική ατμόσφαιρα. Από μια ώρα και μετά γίνονται ορθάδικα, δεν βάζουν απλώς μια μουσική να υπάρχει ως χαλί αλλά δίνουν σημασία στο τι θα παίξουν και τι όχι· είναι νομίζω ανεπιτήδευτα με τέτοιον τρόπο που δεν μας κάνουν να νιώθουμε ότι πρέπει να ξέρουμε τα πάντα γύρω από το κρασί για να τα επισκεφθούμε. Σίγουρα είναι από τα μέρη που ενδιαφέρουν τους Αθηναίους, γίνεται σε όλα χαμός.

Η τελευταία άφιξη στην πόλη που είναι αφιερωμένη στο κρασί και συζητιέται πολύ έχει φτιαχτεί από μια εξαμελή ομάδα και μας πάει σε ένα σημείο του Νέου Κόσμου όπου έχει στηθεί μια πολύ ενδιαφέρουσα πιάτσα. Εκεί όπου λειτουργεί το ιδιοσυγκρασιακό καφενείο του Τιτάνα, η κουζίνα του Annie Fine Cooking, που δουλεύει πάντα με τα καλύτερα υλικά και την προτείνει και ο οδηγός Μichelin, στο σημείο όπου άνοιξε το ζυθοπαντοπωλείο Baubo, που σερβίρει κιόλας, μόλις εμφανίστηκαν οι Επτά Μάρτυρες που έχουν πάρει το όνομά τους από το ξωκλήσι που στέκεται στην κορυφή ενός βράχου στο Κάστρο της Σίφνου και είναι ένα από τα πιο γραφικά (και πολυφωτογραφημένα) των Κυκλάδων.

Έχοντας ξεκινήσει με λίγες παραπάνω από εκατό ετικέτες και έχοντας στόχο να φτάσουν τις διακόσιες, η λίστα με τις επιλογές που προσφέρουν σε ποτήρι ανανεώνεται κάθε δύο - τρεις μέρες ενώ σκοπεύουν να σερβίρουν τα by the glass αποκλειστικά από magnum φιάλες.

Η σύνδεση με το νησί προκύπτει από το γεγονός ότι οι τρεις από τους έξι της ομάδας είναι οι μουσικοί Nώντας Παππάς (ή Noda Pappa) και Ορέστης Φαληρέας που έχουν και τη Loggia του Κάστρου, και ο Σεραφείμ Αθανασίου που τα καλοκαίρια τρέχει την κουζίνα του wine bar της Σίφνου. Ο Σεραφείμ είναι Βολιώτης, όπως και ο Νάκος και ο Γιώργος Μπαλαμώτης, και αυτή η καταγωγή παίζει τον ρόλο της στο τι και κυρίως στο πώς σερβίρει φαγητό το μαγαζί. Ο έκτος της παρέας είναι ο Ρομέν Γαβράς, ο γνωστός Ελληνογάλλος σκηνοθέτης, του οποίου η καταγωγή επίσης έχει επηρεάσει την αισθητική των Επτά Μαρτύρων.

Επτά Μάρτυρες: H νέα talk of the town άφιξη της Αθήνας είναι ένα μπαρ αφιερωμένο στο κρασί Facebook Twitter
Η τελευταία άφιξη στην πόλη που είναι αφιερωμένη στο κρασί και συζητιέται πολύ έχει φτιαχτεί από μια εξαμελή ομάδα και μας πάει σε ένα σημείο του Νέου Κόσμου όπου έχει στηθεί μια πολύ ενδιαφέρουσα πιάτσα. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Στον χώρο όπου κάποτε λειτουργούσε το Cobra High εκείνοι έστησαν μια μεγάλη και πολύ κομψή μπάρα. Τον έκαναν να φέρνει σε γαλλικό μπιστρό, το logo τους ανέλαβε να σχεδιάσει ο So Me, κρέμασαν έργα του Michael McGregor και του Κωνσταντίνου Μουχταρίδη, τα κεραμικά δοχεία τους, που κρατάνε τη θερμοκρασία του κρασιού, μας παραπέμπουν στη Σίφνο και στην παραδοσιακή της τέχνη.

Έχοντας ξεκινήσει με λίγες παραπάνω από εκατό ετικέτες και έχοντας στόχο να φτάσουν τις διακόσιες, η λίστα με τις επιλογές που προσφέρουν σε ποτήρι ανανεώνεται κάθε δύο-τρεις μέρες, ενώ σκοπεύουν να σερβίρουν τα by the glass αποκλειστικά από magnum φιάλες που και εντυπωσιακές είναι και αποτυπώνουν συνήθως τις καλύτερες χρονιές ενός κρασιού.

Σομελιέ τους είναι ο Bradley Tomlinson, που μπορεί να γνωρίσατε στο Pharaoh, και οι προτάσεις του είναι μόνο από τον ελληνικό και γαλλικό αμπελώνα. Υπάρχουν σαμπάνιες και ασύρτικα κλασικής οινοποίησης, παρ’ όλα αυτά, σίγουρα έχουν μια τάση στα κρασιά ήπιας παρέμβασης, χωρίς όμως να θέλουν να είναι δογματικοί. Εκεί θα μπορείτε να δοκιμάσετε και το Fùa, το κρασί που βγάζει η ομάδα του Loggia, το σιφνιό βιολογικό ασύρτικο που φτιάχνουν σε συνεργασία με το οινοποιείο του Αρτέμη Καραμολέγκου στη Σαντορίνη, το οποίο σερβίρουν αποκλειστικά οι ίδιοι στην Αθήνα.

Επτά Μάρτυρες: H νέα talk of the town άφιξη της Αθήνας είναι ένα μπαρ αφιερωμένο στο κρασί Facebook Twitter
Στον χώρο όπου κάποτε λειτουργούσε το Cobra High εκείνοι έστησαν μια μεγάλη και πολύ κομψή μπάρα. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Η άλλη αναφορά των Επτά Μαρτύρων είναι τα βολιώτικα τσιπουράδικα και αυτήν τη βλέπουμε στο πώς είναι στημένο το μενού τους, το οποίο ουσιαστικά δεν υπάρχει. Εκτός από στρείδια, που μπορείτε να τα παραγγείλετε ξεχωριστά, αν θέλετε να μην πιείτε το κρασί σας ξεροσφύρι και να τσιμπάτε κάτι με αυτό, ζητάτε μεζέ και ο σεφ σάς βγάζει ό,τι πιστεύει – όσο εσείς παραγγέλνετε, τόσο έρχονται πιάτα.

Για να καταλάβετε λίγο τη φιλοσοφία του Σεραφείμ Αθανασίου στην κουζίνα, έχει περάσει από τις Σεϋχέλλες, το ΦΙΤΑ, τη Μεγάλη Βρετανία. Το μενού του βγαίνει αυθημερόν, αναλόγως του τι θα βρει στον ψαρά και στον μανάβη του, και στήνεται με πιατάκια, κάποια πιο παραδοσιακά και κάποια πιο μοντέρνα, που είναι αρκετά οικονομικά (κοστίζουν όλα πέντε ευρώ) ώστε μια παρέα τεσσάρων ατόμων να μπορεί να δοκιμάσει όλους του μεζέδες.

Επτά Μάρτυρες: H νέα talk of the town άφιξη της Αθήνας είναι ένα μπαρ αφιερωμένο στο κρασί Facebook Twitter
Μπορείτε να παραγγείλετε στρείδια μαζί με το κρασί σας. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Επτά Μάρτυρες: H νέα talk of the town άφιξη της Αθήνας είναι ένα μπαρ αφιερωμένο στο κρασί Facebook Twitter
Όλα τα πιάτα είναι αρκετά οικονομικά (κοστίζουν όλα πέντε ευρώ) ώστε μια παρέα τεσσάρων ατόμων να μπορεί να δοκιμάσει όλους του μεζέδες. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Επτά Μάρτυρες: H νέα talk of the town άφιξη της Αθήνας είναι ένα μπαρ αφιερωμένο στο κρασί Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Επτά Μάρτυρες: H νέα talk of the town άφιξη της Αθήνας είναι ένα μπαρ αφιερωμένο στο κρασί Facebook Twitter
Ξιδάτη πιπεριά και ψητό λάχανο. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Μπορεί να πετύχετε πιάτα όπως φάβα, σαγανάκι κεφαλογραβιέρας, ξιδάτη πιπεριά και ψητό λάχανο αλλά και σασίμι τόνου, τσιπούρα και χτένι crudo, χταπόδι καρπάτσιο και λαβράκι σε beurre blanc. Το χτένι, το σαγανάκι και η ξιδάτη πιπεριά με το ψητό λάχανο που δοκίμασα εγώ ήταν όλα τους πολύ νόστιμα.

Σκοπεύουν όμως να ετοιμάσουν και ένα σταθερό μενού για όσους δεν θέλουν εκπλήξεις, το οποίο θα περιλαμβάνει επιλογές από κοπές κρεάτων. Επίσης, αν δεν είστε του κρασιού, έχετε επιλογές: φτιάχνουν κλασικά κοκτέιλ και απλά ποτά. 

Για τα τραπέζια τους μπορείτε να κάνετε κράτηση, για το μπαρ θα λειτουργούν στη λογική του walk in. Tις καθημερινές ανοίγουν στις έξι το απόγευμα και παίρνουν τελευταίες παραγγελίες στη μία, τα Σαββατοκύριακα θα ανοίγουν από τις δύο το μεσημέρι, θα ανακοινώνουν και live, ενώ τις υπόλοιπες μέρες θα ξεκινάμε από ’60s-’70s ροκ, θα περνάμε σε ’70s-’80s boogie disco και η μουσική θα εξελίσσεται σε ηλεκτρονική dance· στο σβήσιμο της βραδιάς μπορεί να ακούσετε κάτι απροσδόκητο, ίσως παίξει κάτι σε Καζαντζίδη και Γαβαλά, ίσως όχι, ανάλογα με τη διάθεση.

Μεναίχμου 3Β, Νέος Κόσμος.

Επτά Μάρτυρες: H νέα talk of the town άφιξη της Αθήνας είναι ένα μπαρ αφιερωμένο στο κρασί Facebook Twitter
O σεφ σας βγάζει ό,τι πιστεύει, και όσο εσείς παραγγέλνετε τόσο έρχονται πιάτα. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Επτά Μάρτυρες: H νέα talk of the town άφιξη της Αθήνας είναι ένα μπαρ αφιερωμένο στο κρασί Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Επτά Μάρτυρες: H νέα talk of the town άφιξη της Αθήνας είναι ένα μπαρ αφιερωμένο στο κρασί Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Το κρασί με απλά λόγια / Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Τι είναι το Aszu, το Szamorodni, το Furmint και το Harslevelu; O Robert Kindl, γενικός διευθυντής του θρυλικού Oremus, εξηγεί στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET τον Παναγιώτη Ορφανίδη γιατί το Tokaj είναι μια από τις σημαντικότερες οινοπαραγωγικές περιοχές της Ευρώπης.
THE LIFO TEAM
Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Ιστορία μιας πόλης / Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Φιξ, Μετς, Κλωναρίδη. Τρία τοπωνύμια, τρεις περιοχές της Αθήνας που σχετίζονται με τη ζυθοποιία. Επιχειρήσεις που έμαθαν στην αθηναϊκή κοινωνία να πίνει μπίρα, να την απολαμβάνει κατ’ οίκον ή σε πάρκα. H Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Βασίλη Νάστο για τη ζυθοποιία Κλωναρίδη και την εξέλιξη της περιοχής των Πατησίων.
THE LIFO TEAM
Alchemist

Γεύση / Στο Alchemist, ένα από τα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου, η δυσφορία είναι στο μενού

Σε ένα εστιατόριο της Κοπεγχάγης σερβίρονται ωμές μέδουσες και παγωτό από αίμα γουρουνιού ενώ στην οροφή προβάλλονται βίντεο σχετικά με την κλιματική αλλαγή. Πρόκειται για «γαστρονομική όπερα» ή για μια ηδονιστική υπερβολή;
THE LIFO TEAM
Kennedy

Γεύση / Kennedy: Για γαλλικά κρασιά, ψωμί με βούτυρο και ακροάσεις δίσκων

Στο νέο wine bar του κέντρου -που έχει πάρει το όνομα του από το biannual περιοδικό του Chris Kontos- θα βρίσκουμε κρασιά που δεν παίζουν αλλού στην Αθήνα ενώ η μουσική και ο ήχος θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ