Ο Θανάσης έκανε το βήμα και μετακόμισε από την Αθήνα στο Τρίστενο, το χωριό του πατέρα του

Ο τόπος μου, το Τρίστενο Facebook Twitter
Το μεγάλο μου όνειρο είναι να μετακομίσει περισσότερος κόσμος στο χωριό και να πάρει και πάλι ζωή μέσα από τις φωνές και την καθημερινή τριβή των ανθρώπων.
0


ΜΕΝΩ ΣΤΟ ΤΡΙΣΤΕΝΟ, ένα μικρό χωριό στο ανατολικό Ζαγόρι. Το χωριό είναι χωμένο μέσα στο πυκνό δάσος της Τύμφης, στα 1.000 μέτρα υψόμετρο, με πολλές πηγές και τρεχούμενα νερά.

Κατοικώ εδώ τα τελευταία δεκατρία χρόνια. Έχω γεννηθεί και μεγαλώσει στην Αγία Βαρβάρα της Αθήνας. Στα 22 μου δεν έβρισκα πλέον κάτι ενδιαφέρον στην Αθήνα και δυσκολευόμουν στην εύρεση εργασίας, οπότε πήρα την απόφαση να μετακομίσω στο χωριό και να δουλέψω αρχικά ως υπάλληλος του συνεταιρισμού υλοτομίας. Μετά από μερικά χρόνια κατάφερα να νοικιάσω το καφενείο του χωριού, το οποίο λειτουργώ μέχρι σήμερα, δηλαδή τα τελευταία επτά χρόνια, ως καφενείο-ψησταριά.

Πρόκειται για το μοναδικό μαγαζί του χωριού οπότε, όπως καταλαβαίνεις, εδώ περνάω τις περισσότερες, αν όχι όλες τις ώρες της ημέρας. Σε όλους τους επισκέπτες συστήνω φυσικά τις παραδοσιακές ηπειρώτικες πίτες μας, καθώς και τους ντόπιους γίγαντες.

Το ανατολικό Ζαγόρι είναι για μένα ένας μυστικός παράδεισος, ο οποίος έχει να προσφέρει πολλά σε όποιον αγαπάει αυτό τον τόπο και τον αξιοποιήσει βέβαια κατάλληλα.

Έχω καταφέρει να βρω ψυχική ηρεμία εδώ. Ήταν κάτι που δεν άντεχα πλέον στην Αθήνα. Στο Τρίστενο έχω βρει τους δικούς μου ρυθμούς ζωής και είμαι χαρούμενος. Όταν κάποιος μένει τόσο πολλά χρόνια στο χωριό, έχει συνηθίσει τη ρουτίνα της καθημερινότητας που σου προσφέρει ένας μικρός τόπος. Στο χωριό μπορείς να δεις ακόμα την ενσυναίσθηση και την αθωότητα των ανθρώπων, πράγμα το οποίο πλέον δεν συναντάς εύκολα στις πόλεις.

Ο τόπος μου, το Τρίστενο Facebook Twitter
Το χωριό μπορεί να αποδεχτεί παράδεισος ηρεμίας, η οποία όμως κάποιες φορές μπορεί είναι και δύσκολη. Γι’ αυτό προτείνω μια ώριμη και ξεκάθαρη απόφαση πριν από τη μετακόμιση στο χωριό.

Αν θα το πρότεινα και σε άλλους είναι καλή ερώτηση. Αρχικά, πρέπει κάποιος να είναι πλήρως συνειδητοποιημένος γι' αυτή του την απόφαση. Θα πρέπει να έχει αποδεχτεί το γεγονός πως η ζωή του και εν γένει η καθημερινότητά του θα κάνει στροφή 180 μοιρών. Το χωριό μπορεί να αποδειχτεί παράδεισος ηρεμίας, η οποία όμως κάποιες φορές μπορεί είναι και δύσκολη. Γι’ αυτό προτείνω μια ώριμη και ξεκάθαρη απόφαση πριν από τη μετακόμιση στο χωριό.

Η κεντρική πλατεία του χωριού με τα δύο τεράστια αιωνόβια πλατάνια είναι υπέροχη κάθε εποχή του χρόνου. Αγαπημένος περίπατος είναι μέσα από τα λιθόστρωτα καλντερίμια ως τους καταρράκτες και το πέτρινο γεφύρι στον παλιό νερόμυλο, που χτίστηκε το 1835. Πάντα με ηρεμεί αυτή η διαδρομή.

Το καλοκαίρι απολαμβάνω την ηρεμία και τη δροσιά της πλατείας τις πρωινές αλλά και τις βραδινές ώρες. Τον χειμώνα μου αρέσει να κοιτάω τη χιονόπτωση από το παράθυρο. Το σκηνικό πραγματικά είναι βγαλμένο από ταινία. Η εκκλησία του χωριού, ο Άγιος Γεώργιος, χτισμένη το 1793, είναι ένα εντυπωσιακό δείγμα παραδοσιακής ζαγορίσιας αρχιτεκτονικής.

Ένα μυστικό για το χωριό; Νομίζω το ίδιο το χωριό, καθώς δεν είναι από αυτά που λέμε «τουριστικά» και έχει κερδίσει το παιχνίδι της γνησιότητας. Όχι, δεν θα ήθελα να αλλάξω κάτι. Το μεγάλο μου όνειρο είναι να μετακομίσει περισσότερος κόσμος εδώ και να πάρει ο τόπος και πάλι ζωή μέσα από τις φωνές και την καθημερινή τριβή των ανθρώπων.

Ο τόπος μου, το Τρίστενο Facebook Twitter
Το χωριό είναι χωμένο μέσα στο πυκνό δάσος της Τύμφης, στα 1.000 μέτρα υψόμετρο, με πολλές πηγές και τρεχούμενα νερά.

Φυσικά μου λείπουν πολλά. Κυρίως η οικογένειά μου, οι γονείς μου, τα αδέλφια μου και τα ανίψια μου. Όλοι μένουν στην Αθήνα, οπότε καταφέρνουμε να συναντιόμαστε μόνο στις γιορτές ή τα καλοκαίρια. Είμαι τρομερά χαρούμενος όταν καταφέρνουν και έρχονται όλοι μαζί. Γεμίζει το σπίτι! Φυσικά, μου λείπουν και οι παιδικοί μου φίλοι.

Η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετωπίζουμε, όπως και σε πολλά άλλα ορεινά μέρη, είναι η έλλειψη ενός Κέντρου Υγείας, το οποίο είναι παραπάνω από απαραίτητο, από τη στιγμή που οι κάτοικοι είναι κυρίως ηλικιωμένοι.

Πιστεύω πραγματικά πως οι προϋποθέσεις για την ανάκαμψη των ορεινών χωριών υπάρχουν. Το ζήτημα είναι, όπως είπαμε και νωρίτερα, να πάρουν την απόφαση νέα άτομα να μετακομίσουν στο χωριό. Οι δουλειές, βέβαια, αν και φαίνονται συγκεκριμένες και κυρίως αγροτικές, νομίζω πως δεν είναι. Το ανατολικό Ζαγόρι είναι για μένα ένας μυστικός παράδεισος ο οποίος έχει να προσφέρει πολλά σε όποιον αγαπάει αυτό τον τόπο και τον αξιοποιήσει βέβαια κατάλληλα. Σίγουρα και τα κίνητρα από τη μεριά της πολιτείας μπορούν να συμβάλουν καθοριστικά, αλλά δεν είμαι και τόσο αισιόδοξος ότι θα γίνει κάτι σύντομα.

Ο τόπος μου, το Τρίστενο Facebook Twitter
Η εκκλησία του χωριού, ο Άγιος Γεώργιος, χτισμένη το 1793, είναι ένα εντυπωσιακό δείγμα παραδοσιακής ζαγορίσιας αρχιτεκτονικής.
Ο τόπος μου, το Τρίστενο Facebook Twitter
Η κεντρική πλατεία του χωριού με τα δύο τεράστια αιωνόβια πλατάνια είναι υπέροχη κάθε εποχή του χρόνου.
Ταξίδια
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ζαγόρι: ένα ταξίδι στη φύση και τον πολιτισμό

Ταξίδια / Ζαγόρι: ένα ταξίδι στη φύση και τον πολιτισμό

Το Ζαγόρι είναι ένα πραγματικό «μνημείο» φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς. Και προσφέρεται για ποικίλες μορφές βιωματικού τουρισμού που δένουν συναισθηματικά τον επισκέπτη με τον μοναδικό αυτό τόπο.
ΤΟΥ ΠΑΡΙ ΖΩΓΡΑΦΟΥ
Ο τόπος μου, η Καλοσκοπή

Γειτονιές της Ελλάδας / Mπορεί να ξαναζωντανέψει ένα χωριό είκοσι ατόμων στο βουνό της Γκιώνας;

Μια ομάδα κατοίκων φιλοδοξεί να αναζωογονήσει ένα ορεινό χωριό με άπλετο πράσινο, με άφθονα τρεχούμενα νερά και πηγές, την Καλοσκοπή Φωκίδας που βρίσκεται μόλις δυόμιση ώρες μακριά από την Αθήνα. Και δείχνει να τα καταφέρνει!
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ταξίδι στην Οξφόρδη, στην πόλη που έχει μόνο νέους

Ταξίδια / Ένα τριήμερο στην Οξφόρδη των βιβλιοθηκών και του φοιτητόκοσμου

Μια ξενάγηση στην παλαιότερη πανεπιστημιούπολη της Αγγλίας, εκεί όπου ο Τόλκιν έγραψε τον «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών» αλλά και στις τοποθεσίες όπου γυρίστηκαν οι ταινίες του Χάρι Πότερ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Η Ζίτσα είναι το τέλειο μέρος για να χτίσεις μια γεμάτη ζωή»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Η Ζίτσα είναι το τέλειο μέρος για να χτίσεις μια γεμάτη ζωή»

Ο Κώστας δεν έφυγε ποτέ από τη Ζίτσα, ενώ η Άννα άφησε τη δικηγορία και τη Νέα Υόρκη για να ζήσουν μαζί εκεί, να δουλεύουν τον φούρνο του χωριού, να κάνουν workshops και να φιλοξενούν συναυλίες στη φάρμα τους.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Ο Πέτρος Κέλλας βρήκε τον παράδεισό του στο Περιβόλι Γρεβενών

Γειτονιές της Ελλάδας / Ο Πέτρος βρήκε τον παράδεισό του σε ένα από τα μεγαλύτερα Βλαχοχώρια

Μαζί με τη σύζυγό του μετακόμισαν στην καρδιά της Βάλια Κάλντα, στο Περιβόλι Γρεβενών, που τον χειμώνα μετρά μόλις δέκα μόνιμους κατοίκους – και δεν το μετανιώνουν.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Το Μπουλούκι, ένα περιοδεύον εργαστήριο για τις παραδοσιακές τεχνικές δόμησης, βάζει το δικό του -σημαντικό- λιθαράκι στη διατήρηση της μνήμης και της ζωής στην ορεινή Ήπειρο

Γειτονιές της Ελλάδας / Δύο νέοι αρχιτέκτονες ανακατασκεύασαν τη στέγη ενός σχολείου στα Τζουμέρκα

Το Μπουλούκι, ένα περιοδεύον εργαστήριο για τις παραδοσιακές τεχνικές δόμησης, βάζει το δικό του -σημαντικό- λιθαράκι στη διατήρηση της μνήμης και της ζωής στην ορεινή Ήπειρο.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Δοτσικό Γρεβενών

Γειτονιές της Ελλάδας / Πήρε μόλις 5 δευτερόλεπτα στην Εύα για να αποφασίσει να αναλάβει το καφενείο στο Δοτσικό

Μια τριαντάχρονη διοργανώνει τέκνο πάρτι σε ένα καφενείο, σε ένα κυριολεκτικά «αγγελοπουλικό» σκηνικό με έξι μόνιμους κατοίκους στη Βόρεια Πίνδο.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Στον Σίβα της Κρήτης βρίσκεται ένα από τα πιο ιδιαίτερα καφενεία της Ελλάδας

Ταξίδια / Στον Σίβα της Κρήτης βρίσκεται ένα από τα πιο ιδιαίτερα καφενεία της Ελλάδας

Στο προπολεμικό στέκι του Κώστα Αργυράκη, στην πεδιάδα της Μεσαράς, θα συζητήσεις για τον Νίτσε και τον Καζαντζάκη και θα θαυμάσεις έργα του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου.   
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ