Γιατί δεν θα γίνουμε ποτέ Βερολίνο;

Γιατί δεν θα γίνουμε ποτέ Βερολίνο; Facebook Twitter
Φωτ.: Μ.Τ. /LIFO
0

Το να βρεθείς στο Βερολίνο, δεν είναι αυτό που λέμε όνειρο ζωής, αλλά σίγουρα είναι μια εμπειρία, όπως κάθε ταξίδι.

Άλλη κουλτούρα, άλλος αέρας... Γερμανικός και σίγουρα μια ευκαιρία να το κρίνεις και να το συγκρίνεις με την καθημερινότητα της Αθήνας. Όταν το ταξίδι συνδυάζεται με δουλειά και ευχαρίστηση, όπως το Final Four της Euroleague τότε ο μεγεθυντικός φακός και η πίεση του χρόνου τονίζουν τις λεπτομέρειες και μπορούν να σε οδηγήσουν σε εσφαλμένα συμπεράσματα. Αλλά σημασία, έτσι κι αλλιώς έχει το ταξίδι...

Έπειτα από τρεις μέρες διαμονής, κρύας μπύρας, γερμανικής κουζίνας (sic) και 4 αγώνων μπάσκετ καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι η Αθήνα δεν θα γίνει ποτέ Βερολίνο για συγκεκριμένους λόγους:

Για την ησυχία της πόλης

Τι κι αν το Βερολίνο διοργάνωνε το ίδιο Σαββατοκύριακο το Final Four της Euroleague και το τελικό του Κυπέλλου Γερμανίας στο ποδόσφαιρο, τίποτα δεν διατάραξε τις συνήθειες της πόλης. Ούτε οι φωνακλάδες Έλληνες και Τούρκοι φίλαθλοι, ούτε οι Γερμανοί οπαδοί της Λεβερκούζεν και της Καϊζερσλάουτερν. Κι όλα αυτά ενώ βρισκόμαστε στην τελική ευθεία των ευρωεκλογών, με τους υποψήφιους να μην «ενοχλούν» τους κατοίκους.

Γιατί δεν θα γίνουμε ποτέ Βερολίνο; Facebook Twitter
Φίλαθλοι και κάτοικοι απολαμβάνουν την βόλτα τους... Φωτ.: Μ.Τ. /LIFO
Γιατί δεν θα γίνουμε ποτέ Βερολίνο; Facebook Twitter
Μία στάση σε καντίνα για μπύρα και σνακ...Φωτ.: Μ.Τ. /LIFO

Για τις προεκλογικές αφίσες

Μιας και αναφερθήκαμε στις Ευρωεκλογές οι κολώνες του Βερολίνου ήταν γεμάτες από προεκλογικές αφίσες. Ούτε στην Αθήνα τον καιρό της έντονες πολιτικής αντιπαράθεσης. Τότε που οι κολώνες, αλλά και η κάθε γωνιά της πόλης γέμιζαν με τα πρόσωπα των επίδοξων «σωτήρων» και ανάμεσά τους  ξεπρόβαλαν λαϊκοί αοιδοί των «πολιτιστικών κέντρων» της Συγγρού, της παραλιακής και των προαστίων.

Γιατί δεν θα γίνουμε ποτέ Βερολίνο; Facebook Twitter
Οι αφίσες των κομμάτων κοσμούν τις κολώνες στο κέντρο του Βερολίνου...Φωτ.: Μ.Τ. /LIFO
Γιατί δεν θα γίνουμε ποτέ Βερολίνο;...Φωτ.: Μ.Τ. /LIFO Facebook Twitter
Γιατί δεν θα γίνουμε ποτέ Βερολίνο; Facebook Twitter
Φωτ.: Μ.Τ. /LIFO

Για την φοροδιαφυγή

Μπορεί να βρίσκεσαι στην πρωτεύουσα της Γερμανίας, της τάξης και της δημοσιονομικής πειθαρχίας, αλλά δεν είναι σίγουρο ότι θα πάρεις απόδειξη. Ούτε φυσικά ότι θα πληρώσεις με κάρτα σε όλα τα μαγαζιά. Για διασύνδεση pos με ταμειακές μηχανές ούτε συζήτηση, καθώς όπως φαίνεται η Ελλάδα είναι... έτη φωτός μπροστά. Μάλλον θα πρέπει να εξάγουμε την τεχνογνωσία μας στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Για το φαγητό και τον καφέ

Για να φας καλά και σχετικά φθηνά, μάλλον η επιλογή σου θα πρέπει να είναι μαγαζιά με ανατολίτικη κουζίνα. Ντονέρ, κεμπάπ και μπύρα κρύα.  Ο καφές και το ντόνατ μάλλον θα σε πονέσουν στην τσέπη. Αν μάλιστα βρεις και μαγαζί που δεν προσφέρει ζάχαρη (!), τότε θα είναι κυριολεκτικά πικρός καφές. Σκέψου να έχεις επιλέξει, μες στην άγνοια σου, ένα βερολινέζικο καφέ και όταν πας ταμείο να ενημερώνεσαι ότι δεν προσφέρεται ζάχαρη. Ούτε τουαλέτα. Βέβαια σχεδόν σε όλα τα καφέ θα πρέπει να ξεχάσεις ζαχαρίνη, στέβια ή κάποιο άλλο γλυκαντικό. Ζάχαρη λευκή, λίγη μαύρη κι αν σου αρέσει. Όπως και να το δεις σαν την Ελλάδα, καφέ, δεν έχει.

Για τις αθλητικές διοργανώσεις

Αν τύχει και βρεθείς σε μεγάλη αθλητική διοργάνωση, όπως το Final Four, να εύχεσαι να (μην) είναι μακρύς ο δρόμος για να βρεις την θέση σου. Εμείς πάλι απολαύσαμε το ταξίδι μέχρι να βρούμε την θέση μας. Από τους εθελοντές μέχρι τους διοργανωτές κανείς τους δεν ήξερε να μας καθοδηγήσει. Τουλάχιστον ανακαλύψαμε, κάθε πόρτα και θύρα της Uber Arena μέχρι να καταφέρουμε να συνεννοηθούμε στα αγγλικά. Kαι μάλιστα σε ένα μεγάλο διεθνές (!) γεγονός. Στην Ελλάδα μπορεί να πληρώσαμε κάτι παραπάνω, αλλά μάθαμε να διοργανώνουμε αγώνες, όχι αστεία.

Γιατί δεν θα γίνουμε ποτέ Βερολίνο; Facebook Twitter
Η Uber Arena Φιλοξένησε το Final Four της Euroleague...Φωτ.: Μ.Τ. /LIFO

Για την φανταστική ατμόσφαιρα στον τελικό του Κυπέλλου Γερμανίας

Σχεδόν την ίδια ώρα που Λεβερκούζεν και Καϊζερσλάουτερ μονομαχούσαν στο Ολυμπιακό στάδιο του Βερολίνου, σχεδόν 2.000 χλμ πιο μακριά, Παναθηναϊκός και Άρης έδιναν τον δικό τους τελικό στο Πανθεσσαλικό στάδιο. Η σύγκριση ανάμεσα στους δύο τελικούς από την τηλεόραση σε οδηγεί σε... Grexit. Άλλωστε στην Ελλάδα δεν μπορούσες να είσαι στις εξέδρες για να διαμορφώσεις διαφορετική άποψη. Είπαμε μάθαμε να διοργανώνουμε διεθνείς αγώνες, όχι εγχώριους.

Για τις κόκκινες κάλτσες με σαγιονάρες στις βιτρίνες

Φαντάσου να έβλεπες σε βιτρίνα κεντρικού καταστήματος κούκλα με κόκκινες κάλτσες και σαγιονάρες. Όχι, φαντάσου το. Στο Βερολίνο μπορείς να το δεις.

Γιατί δεν θα γίνουμε ποτέ Βερολίνο; Facebook Twitter
Συνδυασμός κόκκινης κάλτσας με σαγιονάρα... Φωτ.: Μ.Τ. /LIFO

Για τους ποδηλατόδρομους

Κάθε γωνία, κάθε 100 μέτρα, και ένα πάρκινγκ για ποδήλατα και ηλεκτρικά πατίνια. Φυσικά σε όλους τους δρόμους, υπάρχουν ειδικές λωρίδες για τα ποδήλατα και τα πατίνια και χωρίς να διανοηθεί κάποιος οδηγός αυτοκινήτου να τις παραβιάσει. Την ίδια ώρα στην Ελλάδα, το να κυκλοφορείς με ποδήλατο ή ηλεκτρικό πατίνι μοιάζει με απόπειρα... αυτοκτονίας.

Γιατί δεν θα γίνουμε ποτέ Βερολίνο; Facebook Twitter
Ποδήλατα και ηλεκτρικά πατίνια για μια άνετη βόλτα στο Βερολίνο...Φωτ.: Μ.Τ. /LIFO
Γιατί δεν θα γίνουμε ποτέ Βερολίνο; Facebook Twitter
Και φορτιστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων... Φωτ.: Μ.Τ. /LIFO

Για τις βόλτες στα πάρκα

Στα πάρκα (πληθυντικός αριθμός) οικογένειες, παρέες, ζευγάρια απολαμβάνουν δρώμενα, υπηρεσίες και χαίρονται τον ανοιξιάτικο (;) ήλιο. Στην Ελλάδα ψάχνεις αρχικά να βρεις τα πάρκα και στη συνέχεια τα υπόλοιπα.

Γιατί δεν θα γίνουμε ποτέ Βερολίνο; Facebook Twitter
Ο Καθεδρικός του Βερολίνου βρίσκεται στην όχθη του ποταμού Spree... Φωτ.: Μ.Τ. /LIFO
Γιατί δεν θα γίνουμε ποτέ Βερολίνο; Facebook Twitter
Για τους 40+ το μαγαζί των Μπαντ Σπένσερ και Τέρενς Χιλ σας γυρίζει στην παιδική ηλικία... Φωτ.: Μ.Τ. /LIFO
Γιατί δεν θα γίνουμε ποτέ Βερολίνο; Facebook Twitter
Μνημείο του Τείχους του Βερολίνου... Φωτ.: Μ.Τ. /LIFO
Γιατί δεν θα γίνουμε ποτέ Βερολίνο; Facebook Twitter
Ένα πέρασμα από την πύλη του Βραδεμβούργου είναι απαραίτητο... Φωτ.: Μ.Τ. /LIFO

Τελικά δεν θα γίνουμε ποτέ Βερολίνο, αλλά και αυτοί δεν θα γίνουν ποτέ... Ελλάδα.

Ταξίδια
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ελένη Τσομπανίδου γύρισε στο χωριό της, τα Δίκαια του Έβρου και βρήκε αυτό που έψαχνε χρόνια στο εξωτερικό

Γειτονιές της Ελλάδας / «Σε ένα χωριό με εκατό ανθρώπους, μπορείς να κάνεις τη διαφορά πιο εύκολα»

Αφήνοντας πίσω της τη ζωή στις ευρωπαϊκές μητροπόλεις, η Ελένη Τσομπανίδου επέστρεψε στα Δίκαια Έβρου και ζωντανεύει ανενεργούς χώρους μέσα από την τέχνη και τη συνεργασία με την τοπική κοινότητα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Οικοτοπία: Η νέα πρωτοβουλία αναβίωσης του Καλοχωρίου στην Ήπειρο δείχνει τον δρόμο για την αναζωογόνηση και άλλων ορεινών χωριών σε όλη την Ελλάδα

Γειτονιές της Ελλάδας / «Θα βάλουμε τα δυνατά μας να αναζωογονήσουμε το Καλοχώρι»

Με ένα συνεργατικό καφενείο και με οργανικά μποστάνια, αναβαθμίζοντας μονοπάτια και ανακαινίζοντας πέτρινες κατοικίες, μια μικρή ομάδα φιλοδοξεί να ξαναζωντανέψει το καταπράσινο χωριό της Ηπείρου.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
«Αν σταθείς ήσυχος στο δάσος, θ' ακούσεις τους ψιθύρους των δέντρων»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Αν σταθείς ήσυχος στο δάσος, θ' ακούσεις τους ψιθύρους των δέντρων»

Έπειτα από μια ανάβαση στο φαράγγι του Ανθοχωρίου, ο Χρήστος Αθανασιάδης ανακάλυψε το ησυχαστήριό του, ένα πετρόχτιστο κονάκι χωρίς ρεύμα, και άφησε πίσω του την Αθήνα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
«Εφόσον ντρέπεσαι να μας πεις από ποιο χωριό είσαι, φρόντισε να μάθουμε το χωριό σου μέσα από την τέχνη σου, για να έρθουμε κιόλας»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Εφόσον ντρέπεσαι να μας πεις από ποιο χωριό είσαι, φρόντισε να το μάθουμε μέσα από την τέχνη σου»

Δύο 26χρονοι επέστρεψαν στον τόπο καταγωγής τους, το Φανάρι Καρδίτσας, και του έδωσαν νέα ζωή μέσα από το καλλιτεχνικό φεστιβάλ Nowstalgism.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Ο Νικόλας και η Ευσεβία ευχήθηκαν πριν από 11 χρόνια να αφήσουν την Αθήνα για τη Δημητσάνα και η μοίρα τούς έκανε το χατίρι

Γειτονιές της Ελλάδας / «Στη Δημητσάνα βρήκαμε μια οικογένεια που πραγματικά νοιάζεται»

Η επαγγελματική υποβάθμιση του Νικόλα έγινε η αρχή για μια νέα, καλύτερη ζωή με την Ευσεβία. Αφήνοντας πίσω τα ακατόρθωτα deadlines, τώρα ανοίγουν το παράθυρό τους κάθε πρωί και βλέπουν ένα ελατόδασος.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Αργυρό Πηγάδι

Γειτονιές της Ελλάδας / «Καθημερινά χαιρετώ τον ήλιο που ξεπροβάλλει μέσα από τις κορυφές των βουνών»

Ο Βασίλης Κωνσταντινίδης επέστρεψε στο Αργυρό Πηγάδι Αιτωλοακαρνανίας έπειτα από είκοσι επτά χρόνια στην Αθήνα και πλέον ηγείται του καφενείου και του ξενώνα του χωριού.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Στις Ροβιές κάθε μέρα τελειώνει με ένα υπέροχο ηλιοβασίλεμα

Γειτονιές της Ελλάδας / Στις Ροβιές κάθε μέρα τελειώνει με ένα υπέροχο ηλιοβασίλεμα

Ο Άκης Φράγκος κατάφερε να κάνει το πάθος του επάγγελμα και να ζει από τις καταδύσεις, έχοντας γεννηθεί, μεγαλώσει και συνεχίζοντας να μένει στο ίδιο χωριό της Βόρειας Εύβοιας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Η Ρούλα Αντωνίου άφησε τις πόλεις για την Καλλονή, ένα μικρό χωριό στα Τζουμέρκα, εκεί που η ψυχή ανασαίνει ελεύθερα.

Γειτονιές της Ελλάδας / «Στα Τζουμέρκα η ψυχή ανασαίνει ελεύθερα»

Μέλος μιας κοινωνικής συνεταιριστικής επιχείρησης που δραστηριοποιείται στη φιλοξενία, την εστίαση, τη μελισσοκομία και την αγροτική παραγωγή, η Ρούλα Αντωνίου υποστηρίζει πως η ζωή στο χωριό μπορεί να είναι εξίσου γεμάτη, όπως και στην πόλη, αλλά με περισσότερο νόημα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Στο Μπουράνο μασουλώντας μπουσολάι

Nothing Days / Δαντέλες, μπισκότα, ανεξέλεγκτος τουρισμός: Μια βόλτα στο πολύχρωμο Μπουράνο

Το νησί της Βενετίας, που κάποτε ήταν ένα ψαροχώρι και κέντρο της τοπικής δαντελοποιίας, βρίσκεται στο έλεος του υπερτουρισμού, κινδυνεύοντας να χάσει τον χαρακτήρα και τους κατοίκους του.  
M. HULOT
Χίβα: Αναζητώντας τους Δρόμους του Μεταξιού

Ταξίδια / Ένα ταξίδι στο Ουζμπεκιστάν των παλατιών και των ερειπωμένων προμαχώνων

Οι έμποροι τρώνε γίδα βραστή για πρωινό, οι γυναίκες μοιάζουν με μικρά ουράνια τόξα, ενώ τιρκουάζ τρούλοι υψώνονται προς τον ουρανό. Εκεί, απ' όπου κάποτε περνούσε ο Δρόμος του Μεταξιού, η ζωή κυλάει ήσυχα.
ΣΤΕΛΙΟΣ ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΣ