Το «νεκροτομείο» των NY Times και η τέχνη της προληπτικής νεκρολογίας

Το «νεκροτομείο» των NY Times και η τέχνη της προληπτικής νεκρολογίας Facebook Twitter
Η προληπτική νεκρολογία του Φιντέλ Κάστρο, γραμμένη το 1971 από τον Άλντεν Γουίτμαν.
0

ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΝΕ Ο ΣΠΟΥΔΑΙΟΣ Αμερικανός μυθιστοριογράφος Τζον Μπαρθ τον περασμένο Απρίλιο, η νεκρολογία που δημοσίευσαν οι New York Times ήταν υπογεγραμμένη από δύο συντάκτες, τον Ντουάιτ Γκάρνερ, επιφανή κριτικό της λογοτεχνίας, και τον Μάικλ Τ. Κάουφμαν, ο οποίος, όπως διευκρινίζεται σε μια υποσημείωση, είχε πεθάνει το 2010 – με άλλα λόγια, 14 χρόνια πριν από τον ίδιο τον Μπαρθ.

Ο Κάουφμαν είχε γράψει αυτό που είναι γνωστό στη δημοσιογραφική ορολογία των Times ως «προληπτική νεκρολογία». Η αποστολή του Γκάρνερ ήταν να ολοκληρώσει αυτό που είχε ετοιμάσει ο Κάουφμαν. Το καλύτερο προφίλ όμως που γράφτηκε ποτέ για έναν συγγραφέα νεκρολογιών είναι ίσως ένα κείμενο με τίτλο Mr. Bad News («Ο κύριος Άσχημα Νέα»), που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Esquire το 1966 από τον διάσημο αρθρογράφο και συγγραφέα και εκ των πρωτοπόρων της Νέας Δημοσιογραφίας, Γκέι Ταλέζε.

Στο κομμάτι του ο Ταλέζε αναφέρει ότι το «νεκροτομείο» των New York Times –όπως αποκαλεί το τμήμα των νεκρολογιών– περιέχει στο αρχείο του περίπου 2.000 προληπτικές ή προκαταβολικές νεκρολογίες, όλες δεόντως γραμμένες και ενημερωμένες, περιμένοντας απλώς να φύγει από τη ζωή ο περί ου ο λόγος, ώστε να προστεθούν οι συνθήκες του θανάτου του.

Ο «κύριος Άσχημα Νέα» ήταν ο Άλντεν Γουίτμαν, συγγραφέας τουλάχιστον μισής χιλιάδας νεκρολογιών για μερικούς από τους πιο διάσημους ανθρώπους της εποχής του. Ο Γουίτμαν πέθανε ξαφνικά το 1990 σε ηλικία 76 ετών στο ξενοδοχείο Paris στο Μόντε Κάρλο, όπου είχε πάει με τη σύζυγό του, Τζόαν, για να γιορτάσουν τα 70ά γενέθλια ενός συναδέλφου των Times, κριτικού γαστρονομίας.

Εξηγώντας στους αναγνώστες των Times τι ακριβώς περιλαμβάνει η δουλειά του, ο ΜακΦάντεν, 87 ετών σήμερα, επισημαίνει ότι σε όλη του τη ζωή έχει γράψει συνολικά 750 προληπτικές νεκρολογίες. Και, φυσικά, η παράδοση δεν σταματά με τη δική του αποχώρηση.

Tο μεγαλύτερο προσόν και η πιο σημαντική κληρονομιά του Γουίτμαν ήταν ότι ανήγαγε το ταπεινό ως τότε είδος των νεκρολογιών στην κατηγορία της τέχνης. Το πιο εντυπωσιακό στην τολμηρή τεχνική που ανέπτυξε ο Γουίτμαν ήταν η πρακτική να παίρνει συνέντευξη από το «υποκείμενο» της νεκρολογίας ενώ ήταν εν ζωή: ζητούσε συνέντευξη μέσω επιστολής και, παραδόξως, κάποιοι από τους «μελλοθάνατους» συμφωνούσαν. Η ιδέα, όπως εξηγούσε ο Γουίτμαν στις εισαγωγές των δύο συλλογών με τις νεκρολογίες του που έχουν κυκλοφορήσει, ήταν να φτάσει στα βάθη της προσωπικότητας του χαρακτήρα, κάτι που είναι εφικτό μόνο σε μια συζήτηση.

Μεταξύ πολλών άλλων, ο Γουίτμαν έγραψε τις νεκρολογίες των Τ.Σ. Έλιοτ, Λε Κορμπιζιέ, Άλμπερτ Σβάιτσερ, Ρόμπερτ Οπενχάιμερ, Άλις Μπ. Τόκλας, Ντόροθι Πάρκερ, Έλεν Κέλερ, Τζον Στάινμπεκ, Μπόρις Καρλόφ, Χο Τσι Μινχ, Μπέρτραντ Ράσελ, Τσαρλς Λίντμπεργκ, Πάμπλο Πικάσο. Σύμφωνα με τον ίδιον, η αναλογία όσων δέχονταν να παραχωρήσουν συνέντευξη για τη νεκρολογία τους ήταν ένας στους δέκα.

Στη λίστα αυτή περιλαμβάνεται και ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Χάρι Σ. Τρούμαν, ο οποίος αρχικά αρνήθηκε αλλά τελικά ενέδωσε. Με άλλους, όπως ο Λίντμπεργκ, ο Γουίτμαν δημιούργησε μέσω της συνέντευξης, μια σταθερή φιλία.

Όσο για τη νεκρολογία του ίδιου του Γουίτμαν, αυτή την έγραψε ο συνάδελφός του Σίντνεϊ Ζάιον, ο οποίος πέθανε το 2009. Η δική του νεκρολογία γράφτηκε από έναν άλλο σπεσιαλίστα, τον Ρόμπερτ ΜακΦάντεν, κάτοχο του Pulitzer, μεταξύ άλλων βραβείων. Ε

Εξηγώντας στους αναγνώστες των Times τι ακριβώς περιλαμβάνει η δουλειά του, ο ΜακΦάντεν, 87 ετών σήμερα, επισημαίνει ότι σε όλη του τη ζωή έχει γράψει συνολικά 750 προληπτικές νεκρολογίες. Και, φυσικά, η παράδοση δεν σταματά με τη δική του αποχώρηση. Το «νεκροτομείο» των New York Times, όπως το χαρακτήρισε ο Ταλέζε σ’ εκείνο το αριστουργηματικό κομμάτι του πριν από εξήντα σχεδόν χρόνια, δεν σταμάτησε ποτέ να μεγαλώνει και να ανανεώνεται.

Χωρίς αμφιβολία, εκεί βρίσκεται η προληπτική νεκρολογία και του ίδιου του 92χρονου συγγραφέα, όπως και εκείνες –όσο ανατριχιαστικό κι αν είναι να το σκέφτεται κανείς– του Ντον Ντε Λίλο ή του Τόμας Πίντσον (αμφότεροι 87 ετών), όπως βρισκόταν μέχρι πρόσφατα εκείνη του Πολ Όστερ. Αυτό που δεν είναι ξεκάθαρο είναι ποιος θα γράψει (ή έχει γράψει) την προληπτική νεκρολογία του Ταλέζε ή αν έχει ζητήσει να του πάρει συνέντευξη.

Με στοιχεία από El Pais

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποιος είναι ο ράπερ Noizy που τραγούδησε στις φιέστες του Έντι Ράμα στην Ελλάδα

Ρεπορτάζ / Noizy: Ο υπόδικος τράπερ φίλος του Έντι Ράμα

Δύο μήνες πριν εμφανιστεί στη Θεσσαλονίκη για να τραγουδήσει στην εθνικιστική φιέστα του Αλβανού πρωθυπουργού, οι αρχές του Κοσόβου καταζητούσαν τον Noizy, ύστερα από καταγγελία γνωστού TikΤoker, με τον οποίο είχε beef, για άγριο ξυλοδαρμό και βιασμό. 
ΜΑΡΙΟΣ ΑΫΦΑΝΤΗΣ
Πώς θα επηρεαστεί η Ελλάδα από τις εξελίξεις στη Συρία;

Διεθνή / Πώς θα επηρεαστεί η Ελλάδα από τις εξελίξεις στη Συρία;

Οι σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας και η νέα εποχή στη Συρία: Ο Ιωάννης Γρηγοριάδης, αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, κάτοχος έδρας Jean Monnet στις Ευρωπαϊκές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο Μπίλκεντ στην Τουρκία και ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ, εξηγεί.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η Άλις Μονρό δεν μίλησε;

Οπτική Γωνία / Γιατί η Άλις Μονρό κάλυψε τον παιδόφιλο άντρα της και την κακοποίηση της κόρης της;

Ο δεύτερος σύζυγος της πρόσφατα αποθανούσας, βραβευμένης με Νόμπελ Καναδής συγγραφέως ήταν παιδόφιλος και είχε κακοποιήσει σεξουαλικά τη μικρότερη κόρη της. Γιατί εκείνη παρέμεινε σιωπηλή;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Πλαστική ρύπανση: Κανένας περιορισμός, απογοητευτική η εφαρμογή του νόμου

Περιβάλλον / Πλαστική ρύπανση: Κανένας περιορισμός, απογοητευτική η εφαρμογή του νόμου

Γιατί δεν περιορίζεται η πλαστική ρύπανση στην Ελλάδα; Μια αποκαλυπτική έκθεση του WWF η οποία δίνει απαντήσεις για τις αλλαγές που δεν έγιναν στην καθημερινότητά μας, τις ευθύνες της πολιτείας αλλά και τη συμπεριφορά των πολιτών.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Πισίνες: Το χειμερινό μακροβούτι της εφορείας και το θαλασσινό νερό  

Ελλάδα / Το χειμερινό μακροβούτι της εφορίας στις παράνομες πισίνες

Στο στόχαστρο της εφορίας έχουν μπει οι παράνομες πισίνες, ενώ παράλληλα το υπουργείο Τουρισμού έβγαλε στη διαβούλευση ρύθμιση με την οποία επιτρέπει για πρώτη φορά τη χρήση θαλασσινού νερού στις πισίνες των ξενοδοχείων και των τουριστικών καταλυμάτων.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Να αντισταθούμε στην κακιστοκρατία»: Μετά από 25 χρόνια, ο Πολ Κρούγκμαν αποχαιρετά τους New York Times

Media / «Να αντισταθούμε στην κακιστοκρατία»: Μετά από 25 χρόνια, ο Πολ Κρούγκμαν αποχαιρετά τους New York Times

Στην τελευταία του στήλη για την εφημερίδα ο επιφανής αρθρογράφος και κάτοχος του Νόμπελ Οικονομίας αναζητά την ελπίδα σε μια εποχή βαθιάς πικρίας και δυσαρέσκειας.
THE LIFO TEAM
Ο Δικαστής Ντρεντ, ο Γουόλτερ Γουάιτ και το «σύνδρομο Τόνι Σοπράνο» ανάμεσα στους θαυμαστές του Τραμπ

Οπτική Γωνία / Ο Δικαστής Ντρεντ, ο Γουόλτερ Γουάιτ και το «σύνδρομο Τόνι Σοπράνο» ανάμεσα στους θαυμαστές του Τραμπ

Οι αφηγήσεις που προορίζονται να αναδείξουν τους κινδύνους του φασισμού, της παθολογικής σκληρότητας ή του υπερφίαλου εγωισμού καταλήγουν να παρερμηνεύονται από εκείνους που αντιμετωπίζουν τη σκληρότητα και τον εγωισμό ως αρετές.
THE LIFO TEAM
H προληπτική προσαγωγή της δικηγόρου Άννυς Παπαρρούσου: Ένα νομικά έωλο μέτρο

Οπτική Γωνία / H προληπτική προσαγωγή της δικηγόρου Άννυς Παπαρρούσου: Ένα νομικά έωλο μέτρο

«Πρόκειται για ξεκάθαρα αντισυνταγματική πρακτική που χρησιμοποιείται ευρέως από την ΕΛΑΣ τα τελευταία χρόνια, ακυρώνοντας στην πράξη το δικαίωμα του συναθροίζεσθαι».
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ