Τι ακριβώς ψάχνουν ο Σαμαράς και ο Καραμανλής;

Τι ψάχνουν οι Σαμαράς-Καραμανλής ; Facebook Twitter
Ο κ. Σαμαράς και Καραμανλής ποντάρουν σε μια χαρακτηριστική ιδιότητα μεγάλης μερίδας του ελληνικού λαού που λέγεται κοντή μνήμη. Φωτ.: Eurokinissi
0

ΟΙ ΠΡΩΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΙ της χώρας έχουν μια μεγάλη αδυναμία: πιστεύουν ότι είναι λαοπρόβλητοι, έχουν μεγάλη ιδέα για τον εαυτό τους, σίγουρα μεγαλύτερη απ' όση τους αξίζει, θεωρούν εαυτόν μεγάλο πολιτικό κεφάλαιο, δημιουργούν ιδρύματα τα οποία υποτίθεται θα διαχέουν στην κοινή γνώμη το έργο, τα πεπραγμένα και τις ιδέες τους και θα βοηθήσουν να μην τους ξεχάσουμε. Τα ιδρύματα των πρώην πρωθυπουργών της χώρας είναι περισσότερα απ' όσα μπορούμε να καταναλώσουμε. Ας περιοριστούμε σε αυτά των πρώην πρωθυπουργών της δεξιάς, και ειδικότερα στους ίδιους.

Ο κ. Σαμαράς και ο κ. Καραμανλής έχουν μια ιδιοκτησιακή αντίληψη για το κόμμα τους, πιστεύουν ότι τους ανήκει. Και η αλήθεια δεν βρίσκεται μακριά, πάντα η Νέα Δημοκρατία ήταν το κόμμα του καραμανλισμού, με κατά καιρούς ισχυρές δόσεις αβερωφισμού που εκπροσωπούσε ο Σαμαράς.

Δύο πρώην πρωθυπουργοί που εκλέχθηκαν με τη Νέα Δημοκρατία το βράδυ της Δευτέρας συναντήθηκαν με αφορμή ένα βιβλίο που εκδόθηκε πριν από τρία χρόνια(!) για να κάνουν κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Το παλιό βιβλίο ήταν αφορμή. Ουσιαστικά, οι κ. Σαμαράς και Καραμανλής έδωσαν το «παρών» στην εκδήλωση αυτή για να θυμίσουν κυρίως στον νυν πρωθυπουργό ότι βρίσκονται εδώ, μπορούν να τον αποδυναμώσουν όποτε θέλουν, η παρουσία του ίδιου στο Μαξίμου συνδέεται με αυτούς και τη στήριξη που του παρέχουν και αν συνεχίσει να μην τους παίρνει σοβαρά υπόψη, τα πράγματα θα είναι δύσκολα γι' αυτόν. Ο Σαμαράς άλλωστε το είπε με έντονο παράπονο: διατύπωσε ενστάσεις για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και τον αγνόησαν από το Μαξίμου.

Ο κ. Σαμαράς και ο κ. Καραμανλής ποντάρουν σε μια χαρακτηριστική ιδιότητα μεγάλης μερίδας του ελληνικού λαού που λέγεται κοντή μνήμη. Ξεχνά ο πρώτος ότι ήταν από αυτούς που (μαζί με τον Τσίπρα) έκαναν αντιμνημονιακό αγώνα, ο οποίος τον έφερε στην εξουσία για να εφαρμόσει τελικά μνημόνια. Ο δεύτερος ξεχνά ότι η πολιτική του οδήγησε τη χώρα στην οικονομική χρεοκοπία και απλώς την κατάλληλη στιγμή άφησε τρομαγμένος την εξουσία για να σκάσει η βόμβα στα χέρια του Γιώργου Παπανδρέου.

Οι δύο πρώην πρωθυπουργοί έχουν μια ιδιοκτησιακή αντίληψη για το κόμμα τους, πιστεύουν ότι τους ανήκει. Και η αλήθεια δεν βρίσκεται μακριά, πάντα η Νέα Δημοκρατία ήταν το κόμμα του καραμανλισμού, με κατά καιρούς ισχυρές δόσεις αβερωφισμού που εκπροσωπούσε ο Σαμαράς. Ο μητσοτακισμός απλώς γινόταν ανεκτός κατά καιρούς, ιδιαίτερα όταν αυτός βοηθούσε στην άνοδο του κόμματος στην εξουσία. Ούτε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ούτε ο Κυριάκος Μητσοτάκης έγιναν πλήρως αποδεκτοί από το κόμμα, πάντα αποτελούσαν παρενθέσεις. Ως παρένθεση βλέπουν και τώρα την παρουσία του σημερινού πρωθυπουργού. Τη Δευτέρα το βράδυ στο Πολεμικό Μουσείο απλώς του το θύμισαν…

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Δεν χρειάζεται να έχει ένας αστυνομικός προοδευτικές ιδέες, προέχει να είναι επαγγελματίας»

Οπτική Γωνία / «Δεν χρειάζεται να έχει ένας αστυνομικός προοδευτικές ιδέες, προέχει να είναι επαγγελματίας»

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, Ανδρέας Τάκης, μιλά για την αστυνομική βία και αυθαιρεσία με αφορμή την έκδοση της έρευνας που συνέπεσε με τη δημοσιοποίηση της υπόθεσης του Μοχάμεντ Καμράν Ασίκ, ο οποίος βρέθηκε νεκρός στο τμήμα του Αγίου Παντελεήμονα.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Επιστρέφει το χάος στη Μέση Ανατολή;

Διεθνή / Επιστρέφει το χάος στη Μέση Ανατολή;

Ο φόβος γι’ αυτό που έρχεται εξαπλώνεται διαρκώς. Πού μπορεί να οδηγήσει η πολυμέτωπη πολεμική αναμέτρηση; Ποιες οι επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή ασφάλεια; Πόσο μπορεί να επηρεαστεί η Ελλάδα; Ειδικοί αναλυτές εξηγούν.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
 Διαιρέσεις αντί για συναινέσεις 

Βασιλική Σιούτη / Δεκαπέντε χρόνια μετά την κρίση, τα κόμματα αρνούνται να αλλάξουν

Tην ώρα που ο γειτονικός μας κόσμος φλέγεται και η ευρωπαϊκή ηγεσία μοιάζει ανύπαρκτη, το ελληνικό πολιτικό σύστημα κατακερματίζεται περαιτέρω, αδυνατώντας να χαράξει μια κοινή γραμμή, ακόμα και για τα ζητήματα που αφορούν τη θέση της χώρας στη διεθνή συγκυρία.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Τσίπρας, ο νέος Βούδας

Ακροβατώντας / Τσίπρας, ο νέος Βούδας

To μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης που φέρει ο Αλέξη Τσίπρας αφορά τον τρόπο που διαχειρίστηκε την κυβέρνηση, τις επιλογές του στα συνέδρια, οπότε δινόταν το δικαίωμα σε κάθε περαστικό από την Κουμουνδούρου, έναντι δύο ευρώ, να επιλέγει τον πρόεδρο του ΣYΡΙΖΑ, αλλά και το πώς πορεύτηκε, δημιουργώντας ένα εντελώς αρχηγικό κόμμα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ