Καραμανλής και Σαμαράς αγχώνουν το Μαξίμου 

Καραμανλής και Σαμαράς αγχώνουν το Μαξίμου  Facebook Twitter
Η παρέμβαση του Αντώνη Σαμαρά και του Κώστα Καραμανλή, οι οποίοι θα μιλήσουν σε εκδήλωση τη Δευτέρα, μετά το κακό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ανησυχεί ιδιαίτερα το Μέγαρο Μαξίμου. Φωτ.: Dimitris Kapantais / SOOC
0

Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ δεν αντιμετωπίζει τα προβλήματα που έχουν ο Στέφανος Κασσελάκης και ο Νίκος Ανδρουλάκης στα κόμματά τους, δέχθηκε όμως και εκείνος αρκετή κριτική από βουλευτές του. Τη Δευτέρα η προσοχή όλων θα στραφεί στις ομιλίες των δύο πρώην πρωθυπουργών, Αντώνη Σαμαρά και Κώστα Καραμανλή, με το ερώτημα αν αυτές θα επηρεάσουν τις εξελίξεις.

Η παρέμβαση του Αντώνη Σαμαρά και του Κώστα Καραμανλή, οι οποίοι θα μιλήσουν σε εκδήλωση τη Δευτέρα, μετά το κακό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ανησυχεί ιδιαίτερα το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι μόνο θετικά μπορεί να υποδεχθεί όποιος είναι στη Νέα Δημοκρατία «τις απόψεις και τις τοποθετήσεις δύο ανθρώπων οι οποίοι κράτησαν σε δύσκολα χρόνια το τιμόνι και της παράταξης και της χώρας».

Οι δύο πρώην πρωθυπουργοί και πρώην πρόεδροι της Νέας Δημοκρατίας θα μιλήσουν μαζί για πρώτη φορά και φαίνεται πως οι ίδιοι και το περιβάλλον τους δίνουν ιδιαίτερη σημασία στην κοινή παρουσία τους. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν αντιμετωπίζει τα προβλήματα που έχουν τώρα ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Στέφανος Κασσελάκης, όμως ούτε κι εκείνος θα μπορεί να αποφεύγει για πολύ καιρό ακόμη τη δύσκολη συζήτηση για την πολιτική ταυτότητα της ΝΔ. 

Η σχέση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αντώνη Σαμαρά είναι πολύ διαφορετική από εκείνη που (δεν) είχε με τον Κώστα Καραμανλή, αν και τελευταία υπάρχει απόσταση και με τους δύο. Ο Αντώνης Σαμαράς, ωστόσο, παρά τη σύγκρουση που είχε πριν από πολλά χρόνια με τον πατέρα και την αδελφή του, είναι εκείνος που έκανε υπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην κυβέρνησή του, ενώ καθοριστική ήταν και η βοήθειά του για να εκλεγεί πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας απέναντι στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη

Και οι δύο πρώην πρωθυπουργοί με τις τελευταίες παρεμβάσεις τους, αρκετά πριν από τις ευρωεκλογές, κούνησαν το δάχτυλο στην κυβέρνηση, κυρίως για τα εθνικά θέματα, αλλά όχι μόνο – και τώρα οι ίδιοι αισθάνονται μάλλον δικαιωμένοι. Οι εθνικιστικές απειλές της τουρκικής κυβέρνησης έχουν ξαναρχίσει, παρά τη μετριοπαθή στάση της ελληνικής κυβέρνησης, για την οποία δέχεται κριτική, ενώ συνεχίζεται και η ανάδειξη της ναζιστικού τύπου θεωρίας της «Γαλάζιας Πατρίδας» που έχει σχεδόν κανονικοποιηθεί στην Τουρκία. Η Αλβανία του Ράμα δεν αισθάνεται καμία πίεση για να σεβαστεί τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας στη Χειμάρρα, ενώ η νέα ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας αδιαφορεί για τις αντιδράσεις της Ελλάδας και δεν εμφανίζεται πρόθυμη να τηρήσει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Συνθήκη των Πρεσπών. Για όλα αυτά το Μέγαρο Μαξίμου δέχεται αρκετή κριτική, όχι μόνο από τους πρώην πρωθυπουργούς αλλά και από βουλευτές. 

Καραμανλής και Σαμαράς αγχώνουν το Μαξίμου  Facebook Twitter
Η σχέση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αντώνη Σαμαρά είναι πολύ διαφορετική από εκείνη που (δεν) είχε με τον Κώστα Καραμανλή. Φωτ.: Nick Paleologos / SOOC

Την περασμένη Τετάρτη, στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δέχθηκε ίσως τις περισσότερες διαμαρτυρίες από ποτέ, αν και πήγε αρκετά προετοιμασμένος για αυτό που θα συναντούσε. Την περισσότερη γκρίνια την άκουσε για τους υπουργούς του Μαξίμου και ειδικά τον Άκη Σκέρτσο, ενώ ούτε ο Γιώργος Γεραπετρίτης φάνηκε να είναι μεταξύ των αγαπημένων των βουλευτών της ΝΔ. 

Οι αντιρρήσεις των περισσότερων ακούστηκαν για πρώτη φορά μπροστά στον πρωθυπουργό, αλλά πολλοί από αυτούς στέκονται κριτικά απέναντι σε επιλογές της κυβέρνησης εδώ και αρκετό καιρό: ο Νικήτας Κακλαμάνης, ο Γιάννης Ανδριανός, ο Νότης Μηταράκης, ο Ανδρέας Κατσανιώτης, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο Θεόδωρος Καράογλου, ο Μίλτος Χρυσομάλλης, ο Χαράλαμπος Αθανασίου και αρκετοί ακόμα μετέφεραν στον πρωθυπουργό τα παράπονα των ψηφοφόρων που θεωρούν ότι δεν φτάνουν σε αυτόν από τους συνεργάτες του στο Μαξίμου. Ορισμένοι βουλευτές από αυτούς ανήκουν στους λεγόμενους «σαμαρικούς» και «καραμανλικούς» και έχει και αυτό τη σημασία του. 

Η Νέα Δημοκρατία ξεκίνησε από την αρχή της δεύτερης θητείας της να χάνει κάποιους ψηφοφόρους από τη δεξιά λαϊκή βάση της, επειδή κάποιοι θεωρούν ότι έγινε πολύ φιλελεύθερη και αρχίζει να μοιάζει με το Ποτάμι – όπως την κατηγορούν ορισμένοι. Στην πορεία όμως, η αδυναμία συγκράτησης των τιμών, ο χειρισμός των Τεμπών, η κατάσταση στην υγεία και αρκετά άλλα συνέβαλαν στο να απολέσει μεγάλο αριθμό ψηφοφόρων και από το κέντρο. Άρα, όπως έχει πει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης δημόσια, το πρόβλημα δεν είναι μόνο στα δεξιά τους. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι δεν έχει αντιληφθεί τη δυσαρέσκεια όσων τον βλέπουν σαν έναν φιλελεύθερο πολιτικό που μεταλλάσσει τον πολιτικό χαρακτήρα του κόμματός τους. 

Η Νέα Δημοκρατία απέφυγε και αυτή φέτος να κάνει ένα πολιτικά ουσιαστικό συνέδριο, αλλά η πολιτική-ιδεολογική συζήτηση στο εσωτερικό της άτυπα έχει αρχίσει. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν αντιμετωπίζει τα προβλήματα που έχουν τώρα ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Στέφανος Κασσελάκης, όμως ούτε κι εκείνος θα μπορεί να αποφεύγει για πολύ καιρό ακόμη τη δύσκολη συζήτηση για την πολιτική ταυτότητα της ΝΔ. 

Άλλωστε, πέρα από τα μικροπαράπονα και τις διαμαρτυρίες για μερικούς υπουργούς, εκείνο που επισήμαναν οι βουλευτές στις τοποθετήσεις τους απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη ήταν ότι η κυβέρνηση και ειδικά το Μέγαρο Μαξίμου χάνουν την επαφή με την πραγματική κοινωνία και δεν την αφουγκράζονται. Στο πλαίσιο αυτό ενέταξαν κάποιοι και την προειδοποίηση ότι δεν θα ψηφίσουν την Κατερίνα Σακελλαροπούλου (ενώ άλλοι το άφησαν να εννοηθεί) αν εκείνη προταθεί ξανά για το αξίωμα της Προέδρου της Δημοκρατίας και αυτό είναι άλλο ένα πρόβλημα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που περιμένει τώρα να δει αν θα προστεθούν και άλλα τη Δευτέρα. 

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η επόμενη μέρα των ευρωεκλογών ως αφετηρία για την προσεχή τριετία

Ρεπορτάζ / Η επόμενη μέρα των ευρωεκλογών ως αφετηρία για την προσεχή τριετία

Ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο του Σαββάτου ανέφερε την 9η Ιουνίου ως σταθμό αλλά και ως μια αφετηρία για την τριετία που θα ακολουθήσει. Το ίδιο ισχύει και για τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Ιλισός, η πέτρινη γέφυρα και τα αντιπλημμυρικά έργα

Ρεπορτάζ / Ο Ιλισός, η πέτρινη γέφυρα που θα γκρεμιστεί και τα αντιπλημμυρικά έργα

Μεταξύ Καλλιθέας και Μοσχάτου ξεκινούν από την Περιφέρεια Αττικής έργα αντιπλημμυρικής προστασίας σε ένα τμήμα του Ιλισού. Εξαιτίας των παρεμβάσεων, που είναι πράγματι αναγκαίες, θα γκρεμιστεί στη λεωφόρο Ποσειδώνος μια πέτρινη πεντάτοξη γέφυρα, η μοναδική στην Αττική.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Πώς η Μελόνι αγάπησε τον Γκράμσι

Οπτική Γωνία / Πώς η Μελόνι αγάπησε τον Γκράμσι

Όπως και άλλοι επιφανείς εκπρόσωποι της σύγχρονης ακροδεξιάς, η Ιταλίδα πρωθυπουργός έχει στραφεί στις ιδέες του κομμουνιστή φιλόσοφου περί «πολιτισμικής ηγεμονίας» για την οικοδόμηση μιας δεξιάς κυριαρχίας στον χώρο του πολιτισμού.
THE LIFO TEAM
Συρία: Οι ΗΠΑ προσπαθούν να συμφιλιώσουν ομάδες Κούρδων καθώς η Τουρκία συγκεντρώνει στρατό στο Κομπάνι

Ανάλυση / Συρία: Οι ΗΠΑ προσπαθούν να συμφιλιώσουν ομάδες Κούρδων καθώς η Τουρκία συγκεντρώνει στρατό στο Κομπάνι

Αφίχθη στη Συρία ο υπεύθυνος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη βορειοανατολική Συρία, Σκοτ Μπολτζ - Οι Κούρδοι της Συρίας νιώθουν ότι η δέσμευση της Ουάσιγκτον απέναντί ​​τους εξασθενεί γρήγορα
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Δρούζοι: Η μουσουλμανική μειονότητα στη διελκυστίνδα Ισραήλ - Συρίας

Ανάλυση / Δρούζοι: Η μουσουλμανική μειονότητα διχάζεται μεταξύ Ισραήλ και Συρίας

Η μειονότητα των Δρούζων γύρω από τα υψώματα του Γκολάν δεν έχει αποφασίσει αν θέλει να παραμείνει στη Συρία - Η εκστρατεία προσεταιρισμού από το Ισραήλ, η προσπάθεια πειθούς του Τζολάνι και οι μπερδεμένοι Δρούζοι
LIFO NEWSROOM
Τα UFO δεν εμφανίζονται ένα τυχαίο βράδυ Τρίτης την ώρα που βγάζουμε τα σκουπίδια

Tech & Science / Τα UFO δεν εμφανίζονται ένα τυχαίο βράδυ Τρίτης την ώρα που βγάζουμε τα σκουπίδια

Πανικό έχουν προκαλέσει στις ΗΠΑ τα μυστηριώδη drones πάνω από τον ουρανό του Νιου Τζέρσεϊ, αλλά στο αιώνιο κυνήγι για τον εντοπισμό αγνώστου ταυτότητας ιπτάμενων αντικειμένων, η ανθρώπινη μαρτυρία είναι συνήθως ο πιο αδύναμος κρίκος.
THE LIFO TEAM
Πέγκυ Αντωνάκου: Στην Google θα ξεκλειδώσουμε ερωτήσεις και αναζητήσεις που δεν ξέραμε καν ότι μπορούσαμε να απαντήσουμε

Good Business Directory Vol.5 / «Στην Google θα ξεκλειδώσουμε αναζητήσεις που δεν ξέραμε καν ότι μπορούσαμε να απαντήσουμε»

Η γενική διευθύντρια της Google για τη ΝΑ Ευρώπη, Πέγκυ Αντωνάκου, περιγράφει πώς η τεχνολογία και η τεχνητή νοημοσύνη θα αλλάξουν τη ζωή μας τα επόμενα χρόνια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ποιος είναι ο ράπερ Noizy που τραγούδησε στις φιέστες του Έντι Ράμα στην Ελλάδα

Ρεπορτάζ / Noizy: Ο υπόδικος τράπερ φίλος του Έντι Ράμα

Δύο μήνες πριν εμφανιστεί στη Θεσσαλονίκη για να τραγουδήσει στην εθνικιστική φιέστα του Αλβανού πρωθυπουργού, οι αρχές του Κοσόβου καταζητούσαν τον Noizy, ύστερα από καταγγελία γνωστού TikΤoker, με τον οποίο είχε beef, για άγριο ξυλοδαρμό και βιασμό. 
ΜΑΡΙΟΣ ΑΫΦΑΝΤΗΣ
Πώς θα επηρεαστεί η Ελλάδα από τις εξελίξεις στη Συρία;

Διεθνή / Πώς θα επηρεαστεί η Ελλάδα από τις εξελίξεις στη Συρία;

Οι σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας και η νέα εποχή στη Συρία: Ο Ιωάννης Γρηγοριάδης, αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, κάτοχος έδρας Jean Monnet στις Ευρωπαϊκές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο Μπίλκεντ στην Τουρκία και ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ, εξηγεί.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η Άλις Μονρό δεν μίλησε;

Οπτική Γωνία / Γιατί η Άλις Μονρό κάλυψε τον παιδόφιλο άντρα της και την κακοποίηση της κόρης της;

Ο δεύτερος σύζυγος της πρόσφατα αποθανούσας, βραβευμένης με Νόμπελ Καναδής συγγραφέως ήταν παιδόφιλος και είχε κακοποιήσει σεξουαλικά τη μικρότερη κόρη της. Γιατί εκείνη παρέμεινε σιωπηλή;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Πλαστική ρύπανση: Κανένας περιορισμός, απογοητευτική η εφαρμογή του νόμου

Περιβάλλον / Πλαστική ρύπανση: Κανένας περιορισμός, απογοητευτική η εφαρμογή του νόμου

Γιατί δεν περιορίζεται η πλαστική ρύπανση στην Ελλάδα; Μια αποκαλυπτική έκθεση του WWF η οποία δίνει απαντήσεις για τις αλλαγές που δεν έγιναν στην καθημερινότητά μας, τις ευθύνες της πολιτείας αλλά και τη συμπεριφορά των πολιτών.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ