Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ ΑΝΕΜΕΝΕ ΟΤΙ θα συγκυβερνά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ή έστω ότι θα εγκρίνει την κυβερνητική πολιτική προτού αποφασιστεί, ανακοινωθεί και μπει σε φάση υλοποίησης.
Δεν είναι μυστικό, ο Αντώνης Σαμαράς, θεωρεί ότι συνέβαλε τα μέγιστα στην εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην προεδρία της ΝΔ. Δεν είναι απλώς ότι αναμένει αναγνώριση της βοήθειας που προσέφερε στον σημερινό πρωθυπουργό να πάρει το κόμμα κόντρα στους άλλους βαρώνους της ΝΔ, ακόμη και την ίδια την αδελφή του, Ντόρα Μπακογιάννη, που το 2016 στήριζε Βαγγέλη Μεϊμαράκη.
Ο Μεσσήνιος πολιτικός θέλει να ορίζει την ατζέντα της διακυβέρνησης, από τα ελληνοτουρκικά και το Σκοπιανό μέχρι τα ατομικά δικαιώματα για τα ομόφυλα ζευγάρια και την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Θεωρεί ότι έχει παραγκωνιστεί πολιτικά από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και έχει σε εγρήγορση ομάδα 10-15 απολύτως ελεγχόμενων βουλευτών με τους οποίους προειδοποιεί πως όταν χρειαστεί θα δείξει τη δύναμή του, μπλοκάροντας και τελικά ακυρώνοντας μείζονες κυβερνητικές επιλογές.
Ο Κώστας Καραμανλής θυμίζει περισσότερο τον αρχηγό μιας παραδοσιακής πολιτικής φαμίλιας που κινδυνεύει να ξεπεραστεί από τις εξελίξεις και να μείνει χωρίς ουσιαστική ισχύ και επιρροή, παρά μόνο με τους τιμητικούς τίτλους... ευγενείας. Η τραγωδία των Τεμπών σηματοδότησε το πολιτικό τέλος του Κώστα Αχ.Καραμανλή, του νεότερου μέλους της οικογένειας του εθνάρχη που, αν και παραμένει βουλευτής, όλοι γνωρίζουν ότι δεν θα μπορέσει ξανά να διεκδικήσει υπουργικό χαρτοφυλάκιο ή κάτι μεγαλύτερο.
Θα καταφέρουν ο Αντώνης Σαμαράς με τον Κώστα Καραμανλή να ρίξουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη; Η αμφισβήτηση του πρωθυπουργού από τους δύο βαρώνους - μεγαλομετόχους της ΝΔ είναι ανοιχτή και δημόσια.
Κι αν επιμείνει να διεκδικήσει ξανά βουλευτική έδρα στις επόμενες εκλογές, απλώς θα αυξήσει την απαξία των πολιτών στο πρόσωπό του και την απέχθεια για τα πολιτικά μαγειρέματα από τη συνειδητοποίηση ότι η μια πολιτική φαμίλια κάνει πλάτες στην άλλη.
Είναι όμως πραγματικά εντυπωσιακό ότι ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, αντί να βρεθεί αντιμέτωπος με τις ιστορικές ευθύνες των πέντε ετών της διακυβέρνησής του για την οικονομική κατάρρευση, τη χρεοκοπία, τα μνημόνια και τη βίαιη φτωχοποίηση των Ελλήνων, που υποκρύπτουν βαρύτατες ευθύνες σε πολλά επίπεδα, επιχειρεί να αναβαπτιστεί και να αυτοπροβληθεί σαν ο θεματοφύλακας της ορθοδρομικής πορείας που θα φέρει την Ελλάδα ταχύτερα και ασφαλέστερα στο μέλλον. Ποιος; Ο πρωθυπουργός της ακινησίας που πυροδότησε την υπερδεκαετή οικονομική κρίση.
Το μεγάλο λάθος του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ότι δεν σήκωσε το γάντι να απαντήσει στις βαριές κατηγορίες των δύο πρώην. Που επιχείρησαν να αποδομήσουν πλήρως το κυβερνητικό του έργο. Διαβάζοντας όσα είπαν από γραπτό κείμενο ο Αντώνης Σαμαράς και ο Κώστας Καραμανλής, δεν μένει η παραμικρή αμφιβολία ότι στόχος τους ήταν να ξεθεμελιώσουν την πενταετή διακυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Και ο πρωθυπουργός επέλεξε να μην απαντήσει. Σαν να αποδέχεται ότι δεν έχει τη δυνατότητα να απαντήσει στις βαρύτατες κατηγορίες που εξαπέλυσαν εναντίον των πολιτικών και της κυβέρνησής του.
Το μόνο που δεν είπαν ο Σαμαράς με τον Καραμανλή είναι ότι ο Μητσοτάκης είναι κλέφτης. Και ο πρωθυπουργός επέλεξε να απαντήσει με το «δεν σχολιάζουμε δηλώσεις ή ομιλίες πρώην πρωθυπουργών». Γεγονός σχεδόν αποκαρδιωτικό που θα διατηρήσει την πολιτική κριτική από τους πρώην, θα ενισχύσει την εσωκομματική αμφισβήτηση και θα φέρει τη διακυβέρνηση στα όριά της, σε σύντομο χρόνο, όσο κι αν στο ορατό μέλλον δεν υπάρχει άλλος υποψήφιος πρωθυπουργός που θα μπορούσε να σχηματίσει πλειοψηφία προερχόμενη από την ψήφο των πολιτών.
Η Προεδρία της Δημοκρατίας είναι το επόμενο μεγάλο πολιτικό ραντεβού για τη βεντέτα των δύο πρώην με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Τα μηνύματα από τους βουλευτές που ελέγχονται από τα στρατόπεδα Καραμανλή και Σαμαρά αλλά και από τους ίδιους τους δυο πρώην πρωθυπουργούς είναι ότι η υποψηφιότητα της Κατερίνας Σακελλαροπούλου δεν εγκρίνεται. Και το σαφές μήνυμα στον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι ότι αν δεν ικανοποιήσει τα αιτήματα των δύο πρώην πρωθυπουργών της ΝΔ, θα πρέπει να βρει πρόθυμους βουλευτές από άλλα κόμματα για να εκλέξει νέο πρόσωπο για την Προεδρία της Δημοκρατίας και να μην αναγκαστεί να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές.
Με αυτό το δεδομένο, μάλλον ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα προτείνει την Κατερίνα Σακελλαροπούλου για δεύτερη θητεία στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Το ερώτημα είναι όμως πώς θα μπορούσε να ελιχθεί, εντοπίζοντας και προτείνοντας μια υποψηφιότητα που θα είναι αρεστή από τους δύο πρώην πρωθυπουργούς, συσπειρώνοντας ταυτοχρόνως ευρύτερες δυνάμεις της κοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης. Δύσκολη εξίσωση. Διότι πιθανή δεξιά στροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη θα είναι εύκολο να δικαιολογηθεί από το ΠΑΣΟΚ και τα κόμματα της Αριστεράς για να μην ψηφίσουν το πρόσωπο που θα είναι υποψήφιο να διαδεχθεί την Κατερίνα Σακελλαροπούλου στην Προεδρία.
Ταυτοχρόνως, στο ενδεχόμενο δεξιάς στροφής από την κυβέρνηση, όπως απαιτούν Καραμανλής και Σαμαράς, οι βουλευτές και υπουργοί της ΝΔ που βρέθηκαν στο κυβερνητικό στρατόπεδο έχοντας αποσκιρτήσει από το ΠΑΣΟΚ θα βρεθούν επί ξύλου κρεμάμενοι, χωρίς νομιμοποιητικό πλαίσιο παραμονής στην κυβερνώσα παράταξη.
Όλα δύσκολα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που θέλει να εξαντλήσει τη δεύτερη τετραετία του ως πρωθυπουργός, μάλλον όμως λογάριαζε χωρίς τους δύο πρώην που φαίνεται ότι αποφάσισαν να διαβούν τον Ρουβίκωνα. Και ίσως να επιχειρήσουν να τον εξωθήσουν σε παραίτηση τον επόμενο χρόνο μέχρι την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, επιβάλλοντας κάποιον αρεστό σε αυτούς ως διάδοχο πρωθυπουργό, ακόμη και με εκλογή μέσα από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ.
Θα καταφέρουν ο Αντώνης Σαμαράς με τον Κώστα Καραμανλή να ρίξουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη; Η αμφισβήτηση του πρωθυπουργού από τους δύο βαρώνους - μεγαλομετόχους της ΝΔ είναι ανοιχτή και δημόσια. Ο Σαμαράς με τον Καραμανλή δεν φαίνεται να κάνουν πίσω διότι οι δύο πρώην νιώθουν ότι διακυβεύεται η πολιτική τους υπόσταση / κληρονομιά / ιδιοκτησιακή αντίληψη και τα εμπράγματα δικαιώματα στη ΝΔ που πιστεύουν ότι ο Μητσοτάκης θέλει να μετατρέψει σε κεντρώο κόμμα, και αυτό δεν είναι διατεθειμένοι να το ανεχτούν.