Gonia: Για καφέ, μουστοκούλουρα και απεριτίβο σε ένα διαφορετικό concept store του κέντρου

Gonia: Για καφέ, μουστοκούλουρα και απεριτίβο σε ένα διαφορετικό concept store του κέντρου Facebook Twitter
Στο ισόγειο μιας γωνιακής πολυκατοικίας των Εξαρχείων δημιουργήθηκε το Gonia από τον Κοσμά Καραβά. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
0

Λέγεται πως κάποτε, όταν τα μαγαζιά στην πόλη ήταν πολύ λιγότερα, σε εποχές που μόνο εξ ακοής γνωρίζω, οι Αθηναίοι ενδιαφέρονταν και περιμέναν να δουν πώς θα ανανεωθούν και τι καινούργιο θα φέρουν τα μέρη από τα οποία συνήθιζαν να ψωνίζουν ή να περνάνε απ’ έξω − τότε που οι βιτρίνες έβαζαν τα καλά τους φιγουρίνια στους θαλαμίσκους που σχημάτιζαν. Σήμερα δεν ξέρω αν συμβαίνει αυτό, η πληροφορία είναι άπειρη, ψωνίζουμε πολύ και διαδικτυακά, η βόλτα στα μαγαζιά έχει περιοριστεί.  

Ωστόσο, τις προάλλες πέρασα έξω από μια βιτρίνα που εμφανίστηκε πρόσφατα στη γωνία της Ιπποκράτους με τη Βαλτετσίου και στάθηκα σε κάτι που έμοιαζε με αντικείμενο για το σπίτι, το πέρασα στιγμιαία και για ασυνήθιστο βοηθητικό τραπεζάκι, αλλά δεν ήταν τέτοιο. Ήταν μια λεκάνη τουαλέτας τοποθετημένη με ανορθόδοξο τρόπο.

Στο ισόγειο μιας γωνιακής πολυκατοικίας των Εξαρχείων η οποία έχει όνομα −λέγεται «Αλεξάνδρεια» και χτίστηκε το 1935, ένα μείγμα bauhaus και art deco− δημιουργήθηκε το Gonia από τον Κοσμά Καραβά.

Tο Gonia σερβίρει μια μονοποικιλιακή Βραζιλία σε έναν χώρο που διαφέρει, προσφέροντας το πρωί και τα φοβερά μουστοκούλουρα από το ιστορικό αρτοποιείο του Δαρεμά στο Μαρκόπουλο.

Πριν στήσει την πραμάτεια του εκεί, φρόντισε να επαναφέρει τα πιο ωραία χαρακτηριστικά από το παρελθόν του κτιρίου: εμφάνισε το ύψος του, αφαίρεσε τα αλουμινένια πλαίσια που είχαν τοποθετηθεί μεταγενέστερα και τα αντικατέστησε με σιδεριές, έφτιαξε μια καινούργια πόρτα όμοια με την πρώτη του, ανέδειξε το μωσαϊκό του αφαιρώντας τα πλακάκια με τα οποία το είχαν κρύψει, παρότι εμπορεύεται και ο ίδιος τέτοια.

Gonia: Για καφέ, μουστοκούλουρα και απεριτίβο σε ένα διαφορετικό concept store του κέντρου Facebook Twitter
Oι βιτρίνες εκεί έχουν μια εικαστική προσέγγιση, θα αλλάζουν συνέχεια σε συνεργασία με καλλιτέχνες, ενώ προλογίζουν και τις εκθέσεις που τρέχουν στην υπόγεια γκαλερί του και ανανεώνονται ανά μήνα περίπου. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Gonia: Για καφέ, μουστοκούλουρα και απεριτίβο σε ένα διαφορετικό concept store του κέντρου Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Gonia: Για καφέ, μουστοκούλουρα και απεριτίβο σε ένα διαφορετικό concept store του κέντρου Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Τα πλακάκια, οι βρύσες, οι νιπτήρες στέκονται στο Gonia δίπλα σε τραπεζάκια από μπετόν, αντικείμενα για το σπίτι και design φωτισμό − όλα αυτά έρχονται από την Ισπανία, την Ιταλία, την Πορτογαλία, τη Δανία, ενώ κάποια είναι και ελληνικά.

Είναι όμως στημένα διαφορετικά, οι βιτρίνες εκεί έχουν μια εικαστική προσέγγιση, θα αλλάζουν συνέχεια σε συνεργασία με καλλιτέχνες, ενώ προλογίζουν και τις εκθέσεις που τρέχουν στην υπόγεια γκαλερί του και ανανεώνονται ανά μήνα περίπου.

Ο Κοσμάς Καραβάς ήρθε σε επαφή με τα υλικά από τον πατέρα του, που η δουλειά του ήταν να τοποθετεί πλακάκια, ενώ μαζί του αγάπησε και το λιμάνι όπου βόλταραν με μια παλιά Lambretta.

Ο ίδιος άρχισε να ασχολείται με αυτά πριν από 35 χρόνια. Ξεκίνησε από έναν μικρό χώρο στη Δραπετσώνα που μετρούσε όλα κι όλα δέκα τετραγωνικά, πέρασε στα είκοσι πέντε και μέσα σε τρία χρόνια κατάφερε να κατεβάσει κόσμο απ’ όλη την Αθήνα προκειμένου να προμηθευτεί από εκεί πλακάκια και είδη υγιεινής.

Ό,τι έχει στήσει από τότε έχει αντισυμβατικό χαρακτήρα, σίγουρα δεν είχε ποτέ ένα ακόμα μαγαζί με πλακάκια. Στο λιμάνι, λοιπόν, στη βιομηχανική περιοχή του Αγίου Διονυσίου και κάτω από την ομπρέλα του Lab Pirée Superstudio, βρίσκεται ένα πρώην μηχανουργείο που το έχει μετατρέψει σε εκθεσιακό χώρο, μαζί με έναν χώρο που προορίζεται για pop ups, ενώ έχει δημιουργήσει και μια σειρά από δωμάτια που μας μεταφέρουν με τη διακόσμησή τους σε άλλες εποχές και στις φάσεις του Πειραιά.

Gonia: Για καφέ, μουστοκούλουρα και απεριτίβο σε ένα διαφορετικό concept store του κέντρου Facebook Twitter
Ο Κοσμάς Καραβάς ήρθε σε επαφή με τα υλικά από τον πατέρα του, που η δουλειά του ήταν να τοποθετεί πλακάκια, ενώ μαζί του αγάπησε και το λιμάνι όπου βόλταραν με μια παλιά Lambretta. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Τώρα πια που ήρθε στο κέντρο, αποφάσισε να συνδυάσει τα υλικά που εμπορεύεται με ένα καφέ, και έτσι το Gonia σερβίρει μια μονοποικιλιακή Βραζιλία σε έναν χώρο που διαφέρει, προσφέροντας το πρωί και τα φοβερά μουστοκούλουρα από το ιστορικό αρτοποιείο του Δαρεμά στο Μαρκόπουλο.

Διαθέτει και ένα μεγάλο τραπέζι που μπορεί να γίνει το γραφείο σας έξω από το γραφείο. Είναι μια δροσερή λύση γι’ αυτές τις πολύ ζεστές μέρες που ζούμε στο κέντρο της Αθήνας, το βράδυ σερβίρει απεριτίβο και κλασικά κοκτέιλ, ενώ έχει και μια μικρή λίστα με ελληνικά κυρίως κρασιά.

Σύντομα θα διοργανώνει και dj sets με μουσικές που θα επιλέγονται από τα βινύλια που στέκονται σε μια βιβλιοθήκη, έτσι ώστε οι βραδιές αυτές να μοιάζουν με σπιτικό πάρτι που θα κρατάει μέχρι τις έντεκα το βράδυ και θα κινείται σε funk, soul, electro pop ήχους, ενώ θα παίζουν και πολλά ρεμπέτικα από τη συλλογή του Κοσμά Καραβά −που είναι βαμβακαρικός πάνω απ’ όλα−, μαζί με μουσικές που έβγαιναν από τα σπίτια των Εξαρχείων και της Κυψέλης το ‘50 και το ‘60 και μουσικά θέματα από τον κινηματογράφο της εποχής.  

Gonia: Για καφέ, μουστοκούλουρα και απεριτίβο σε ένα διαφορετικό concept store του κέντρου Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Gonia: Για καφέ, μουστοκούλουρα και απεριτίβο σε ένα διαφορετικό concept store του κέντρου Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Gonia: Για καφέ, μουστοκούλουρα και απεριτίβο σε ένα διαφορετικό concept store του κέντρου Facebook Twitter
Mπορεί να γίνει το γραφείο σας έξω από το γραφείο. Είναι μια δροσερή λύση γι’ αυτές τις πολύ ζεστές μέρες που ζούμε στο κέντρο της Αθήνας. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Ιπποκράτους 48, Εξάρχεια

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Γεύση / Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Ο Χρόνης Δαμαλάς προσφέρει μια κουζίνα που είναι οικεία και νέα ταυτόχρονα, με fusion ιδέες και έμφαση στην Ελλάδα, μαθαίνει στους τουρίστες τον τραχανά και σερβίρει το signature κοκορέτσι του χωρίς εντεράκια - μας έδωσε μάλιστα και τη συνταγή γι' αυτό, μαζί με δύο ακόμα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μαρία Κατσούλη: H ξεχωριστή πορεία της πρώτης Ελληνίδας οινοχόου

Το κρασί με απλά λόγια / Μαρία Κατσούλη, πώς ήταν να είσαι οινοχόος στα μακρινά 90's;

Από την Κρήτη στην Αθήνα και στις σάλες των πιο διάσημων ελληνικών εστιατορίων της δεκαετίας του ’90, η διαδρομή της Μαρίας Κατσούλη στον χώρο του κρασιού καθόρισε και ουσιαστικά δημιούργησε τη θέση του οινοχόου στη χώρα μας. Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν μαζί της.
THE LIFO TEAM
Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πες μας πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου

Γεύση / Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου;

Στο καινούργιο εστιατόριο Iodio η σεφ Γεωργιάννα Χιλιαδάκη φτιάχνει πιάτα θαλασσινά με τον ξεχωριστό δικό της τρόπο. Μπήκαμε στην κουζίνα της, μιλήσαμε μαζί της και μάθαμε τις τεχνικές των πιάτων της. 
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία;

Radio Lifo / H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία

Γιατί αναζητάμε διαρκώς το «εξωτικό» και το σπάνιο, αντί να εκτιμάμε περισσότερο τα υλικά και τα φαγητά με τα οποία μεγαλώσαμε; Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη συνομιλεί με τους Nomade et Sauvage, τους μάγειρες Ιορδάνη Τσενεκλίδη και Παναγιώτη Σιαφάκα, για το τι θεωρείται εκλεκτό, τι ορίζεται ως πολυτέλεια στο φαγητό και πώς οι μόδες και οι τάσεις διαμορφώνουν τις διατροφικές μας συνήθειες.
Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Βιβλίο / Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Στον Μανταμάδο οι γυναίκες του Φυσιολατρικού–Ανθρωπιστικού Συλλόγου «Ηλιαχτίδα» δημιούργησαν ένα βιβλίο που συνδυάζει τη νοσταλγία της παράδοσης με τις γευστικές μνήμες της τοπικής κουζίνας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Osteria Mamma 

Γεύση / Ένα νέο ιταλικό σερβίρει πιάτα που περιέχουν άγνωστες στην Αθήνα λέξεις

Θέλοντας να τιμήσει μια επιθυμία της μητέρας της, έπειτα από πολλά ταξίδια και γεύματα σε διαφορετικές ιταλικές πόλεις, η Ελένη Σαράντη ετοιμάζει στο Osteria Mamma πιάτα με μπόλικη comfort νοστιμιά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα γλυκά των φετινών Χριστουγέννων 

Γεύση / Όλα τα νέα χριστουγεννιάτικα γλυκά σε μία λίστα

Τετράγωνοι κουραμπιέδες, κρητική αλλά και γαλλική βασιλόπιτα, πολλά προζυμένια πανετόνε: Σε αυτή τη λίστα δεν θα βρείτε τα κλασικά γλυκά της Αθήνας -τα ξέρετε ήδη- αλλά όλες τις φρέσκες ιδέες των τριτοκυματικών φούρνων και των πιο δημιουργικών ζαχαροπλαστών.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Γεύση / Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Ένα τοπόσημο της πόλης αλλάζει ριζικά, επενδύει σε μια dream team και σε ό,τι κλασικό, από το φαγητό και το ποτό μέχρι την αρχιτεκτονική του, ακόμα και τη μουσική του μερικές φορές, και περιμένει τη νέα γενιά Αθηναίων, ακόμα κι εκείνους που δεν το είχαν στο ραντάρ τους μέχρι τώρα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ