Gonia: Για καφέ, μουστοκούλουρα και απεριτίβο σε ένα διαφορετικό concept store του κέντρου

Gonia: Για καφέ, μουστοκούλουρα και απεριτίβο σε ένα διαφορετικό concept store του κέντρου Facebook Twitter
Στο ισόγειο μιας γωνιακής πολυκατοικίας των Εξαρχείων δημιουργήθηκε το Gonia από τον Κοσμά Καραβά. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
0

Λέγεται πως κάποτε, όταν τα μαγαζιά στην πόλη ήταν πολύ λιγότερα, σε εποχές που μόνο εξ ακοής γνωρίζω, οι Αθηναίοι ενδιαφέρονταν και περιμέναν να δουν πώς θα ανανεωθούν και τι καινούργιο θα φέρουν τα μέρη από τα οποία συνήθιζαν να ψωνίζουν ή να περνάνε απ’ έξω − τότε που οι βιτρίνες έβαζαν τα καλά τους φιγουρίνια στους θαλαμίσκους που σχημάτιζαν. Σήμερα δεν ξέρω αν συμβαίνει αυτό, η πληροφορία είναι άπειρη, ψωνίζουμε πολύ και διαδικτυακά, η βόλτα στα μαγαζιά έχει περιοριστεί.  

Ωστόσο, τις προάλλες πέρασα έξω από μια βιτρίνα που εμφανίστηκε πρόσφατα στη γωνία της Ιπποκράτους με τη Βαλτετσίου και στάθηκα σε κάτι που έμοιαζε με αντικείμενο για το σπίτι, το πέρασα στιγμιαία και για ασυνήθιστο βοηθητικό τραπεζάκι, αλλά δεν ήταν τέτοιο. Ήταν μια λεκάνη τουαλέτας τοποθετημένη με ανορθόδοξο τρόπο.

Στο ισόγειο μιας γωνιακής πολυκατοικίας των Εξαρχείων η οποία έχει όνομα −λέγεται «Αλεξάνδρεια» και χτίστηκε το 1935, ένα μείγμα bauhaus και art deco− δημιουργήθηκε το Gonia από τον Κοσμά Καραβά.

Tο Gonia σερβίρει μια μονοποικιλιακή Βραζιλία σε έναν χώρο που διαφέρει, προσφέροντας το πρωί και τα φοβερά μουστοκούλουρα από το ιστορικό αρτοποιείο του Δαρεμά στο Μαρκόπουλο.

Πριν στήσει την πραμάτεια του εκεί, φρόντισε να επαναφέρει τα πιο ωραία χαρακτηριστικά από το παρελθόν του κτιρίου: εμφάνισε το ύψος του, αφαίρεσε τα αλουμινένια πλαίσια που είχαν τοποθετηθεί μεταγενέστερα και τα αντικατέστησε με σιδεριές, έφτιαξε μια καινούργια πόρτα όμοια με την πρώτη του, ανέδειξε το μωσαϊκό του αφαιρώντας τα πλακάκια με τα οποία το είχαν κρύψει, παρότι εμπορεύεται και ο ίδιος τέτοια.

Gonia: Για καφέ, μουστοκούλουρα και απεριτίβο σε ένα διαφορετικό concept store του κέντρου Facebook Twitter
Oι βιτρίνες εκεί έχουν μια εικαστική προσέγγιση, θα αλλάζουν συνέχεια σε συνεργασία με καλλιτέχνες, ενώ προλογίζουν και τις εκθέσεις που τρέχουν στην υπόγεια γκαλερί του και ανανεώνονται ανά μήνα περίπου. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Gonia: Για καφέ, μουστοκούλουρα και απεριτίβο σε ένα διαφορετικό concept store του κέντρου Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Gonia: Για καφέ, μουστοκούλουρα και απεριτίβο σε ένα διαφορετικό concept store του κέντρου Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Τα πλακάκια, οι βρύσες, οι νιπτήρες στέκονται στο Gonia δίπλα σε τραπεζάκια από μπετόν, αντικείμενα για το σπίτι και design φωτισμό − όλα αυτά έρχονται από την Ισπανία, την Ιταλία, την Πορτογαλία, τη Δανία, ενώ κάποια είναι και ελληνικά.

Είναι όμως στημένα διαφορετικά, οι βιτρίνες εκεί έχουν μια εικαστική προσέγγιση, θα αλλάζουν συνέχεια σε συνεργασία με καλλιτέχνες, ενώ προλογίζουν και τις εκθέσεις που τρέχουν στην υπόγεια γκαλερί του και ανανεώνονται ανά μήνα περίπου.

Ο Κοσμάς Καραβάς ήρθε σε επαφή με τα υλικά από τον πατέρα του, που η δουλειά του ήταν να τοποθετεί πλακάκια, ενώ μαζί του αγάπησε και το λιμάνι όπου βόλταραν με μια παλιά Lambretta.

Ο ίδιος άρχισε να ασχολείται με αυτά πριν από 35 χρόνια. Ξεκίνησε από έναν μικρό χώρο στη Δραπετσώνα που μετρούσε όλα κι όλα δέκα τετραγωνικά, πέρασε στα είκοσι πέντε και μέσα σε τρία χρόνια κατάφερε να κατεβάσει κόσμο απ’ όλη την Αθήνα προκειμένου να προμηθευτεί από εκεί πλακάκια και είδη υγιεινής.

Ό,τι έχει στήσει από τότε έχει αντισυμβατικό χαρακτήρα, σίγουρα δεν είχε ποτέ ένα ακόμα μαγαζί με πλακάκια. Στο λιμάνι, λοιπόν, στη βιομηχανική περιοχή του Αγίου Διονυσίου και κάτω από την ομπρέλα του Lab Pirée Superstudio, βρίσκεται ένα πρώην μηχανουργείο που το έχει μετατρέψει σε εκθεσιακό χώρο, μαζί με έναν χώρο που προορίζεται για pop ups, ενώ έχει δημιουργήσει και μια σειρά από δωμάτια που μας μεταφέρουν με τη διακόσμησή τους σε άλλες εποχές και στις φάσεις του Πειραιά.

Gonia: Για καφέ, μουστοκούλουρα και απεριτίβο σε ένα διαφορετικό concept store του κέντρου Facebook Twitter
Ο Κοσμάς Καραβάς ήρθε σε επαφή με τα υλικά από τον πατέρα του, που η δουλειά του ήταν να τοποθετεί πλακάκια, ενώ μαζί του αγάπησε και το λιμάνι όπου βόλταραν με μια παλιά Lambretta. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Τώρα πια που ήρθε στο κέντρο, αποφάσισε να συνδυάσει τα υλικά που εμπορεύεται με ένα καφέ, και έτσι το Gonia σερβίρει μια μονοποικιλιακή Βραζιλία σε έναν χώρο που διαφέρει, προσφέροντας το πρωί και τα φοβερά μουστοκούλουρα από το ιστορικό αρτοποιείο του Δαρεμά στο Μαρκόπουλο.

Διαθέτει και ένα μεγάλο τραπέζι που μπορεί να γίνει το γραφείο σας έξω από το γραφείο. Είναι μια δροσερή λύση γι’ αυτές τις πολύ ζεστές μέρες που ζούμε στο κέντρο της Αθήνας, το βράδυ σερβίρει απεριτίβο και κλασικά κοκτέιλ, ενώ έχει και μια μικρή λίστα με ελληνικά κυρίως κρασιά.

Σύντομα θα διοργανώνει και dj sets με μουσικές που θα επιλέγονται από τα βινύλια που στέκονται σε μια βιβλιοθήκη, έτσι ώστε οι βραδιές αυτές να μοιάζουν με σπιτικό πάρτι που θα κρατάει μέχρι τις έντεκα το βράδυ και θα κινείται σε funk, soul, electro pop ήχους, ενώ θα παίζουν και πολλά ρεμπέτικα από τη συλλογή του Κοσμά Καραβά −που είναι βαμβακαρικός πάνω απ’ όλα−, μαζί με μουσικές που έβγαιναν από τα σπίτια των Εξαρχείων και της Κυψέλης το ‘50 και το ‘60 και μουσικά θέματα από τον κινηματογράφο της εποχής.  

Gonia: Για καφέ, μουστοκούλουρα και απεριτίβο σε ένα διαφορετικό concept store του κέντρου Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Gonia: Για καφέ, μουστοκούλουρα και απεριτίβο σε ένα διαφορετικό concept store του κέντρου Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Gonia: Για καφέ, μουστοκούλουρα και απεριτίβο σε ένα διαφορετικό concept store του κέντρου Facebook Twitter
Mπορεί να γίνει το γραφείο σας έξω από το γραφείο. Είναι μια δροσερή λύση γι’ αυτές τις πολύ ζεστές μέρες που ζούμε στο κέντρο της Αθήνας. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Ιπποκράτους 48, Εξάρχεια

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Γεύση / Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Μια ταβέρνα που έχτισαν το '56 οι οικοδόμοι της περιοχής και κράτησαν ζωντανή ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί ένα comfort zone, με λίγα, κλασικά και καλά πράγματα, για τις μέρες που δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της «φάσης».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM
Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM
Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Γεύση / Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Μετά το Ρίνι που αγαπήθηκε πολύ, η Μαρίνα Χρονά σερβίρει στον Κεραμεικό μικρά πιάτα που της αρέσουν, είτε πρόκειται για φάβα φουρνιστή και ντολμαδάκια κασιώτικα είτε για ravioloni και shepherd’s pie.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Γεύση / Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Ο Apo, ένας Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας που έφτασε στην Ελλάδα με 7 ευρώ στην τσέπη, σερβίρει πλέον τσιγ κιοφτέ, πληθωρικό μπεϊντί κεμπάπ και χειροποίητο ντονέρ, ενώ μοιράζεται μαζί μας τρεις από τις συνταγές του.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Φάε έναν Βαλεντίνο

Γεύση / Φάε έναν Βαλεντίνο

Όπως και στη ζωή, έτσι και στα πιο καλά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας κυκλοφορούν καρδιές μικρές και καρδιές μεγάλες· για να τις δωρίσετε ή για να τις κρατήσετε για πάρτη σας. Φτιάχνουν επίσης cheesecake, choux, πανετόνε και rolls ειδικά για τη μέρα που κάποιοι τη γιορτάζουν και σε κάποιους περνάει εντελώς αδιάφορη. Ποιος, όμως, μπορεί να αντισταθεί σε ένα λαχταριστό γλυκό;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Γεύση / Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Τι θες; Τις σούπες που έτρωγες στην Ήπειρο; Ωραία γιουβαρλάκια; Ή μια σωστά χυλωμένη φασολάδα; Ό,τι θες από φαγητό που να θυμίζει «χειμώνα» θα το βρεις σε αυτό εδώ το mega post.
THE LIFO TEAM
Δώδεκα Πιάτα

Γεύση / «Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Ο Παύλος Kυριάκης είχε κατά νου δύο πράγματα: Να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον επισκέπτονται εύκολα οι φίλοι του και να σερβίρει κλασικά πιάτα - λίγα και καλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
CHECK Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Γεύση / Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Το γριβάδι πλακί με τις «καπιρές» του άκρες, ένα αγριογούρουνο μαγειρεμένο στιφάδο, μια γίδα βραστή του Ολύμπου και η φασολάδα των Πιερίων: Φαγητά που η νοστιμιά τους ενισχύεται από την ατμόσφαιρα της ζεστής συντροφιάς που σμίγει στην κρύα αγκαλιά του βουνού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Το κρασί με απλά λόγια / Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Ο κορυφαίος Κύπριος οινολόγος και οινοποιός, Γιάννης Κυριακίδης, μοιράζεται μοναδικές πληροφορίες για τις λευκές ποικιλίες κρασιού του νησιού στην Υρώ Κολιακουδάκη και τον Παναγιώτη Ορφανίδη.
THE LIFO TEAM
Βαλκανικές συνταγές

Γεύση / Esthio: Στο Κουκάκι για ρουμάνικο λαχανοντολμά και αλβανικό γιαουρτοταβά

Το casual dining εστιατόριο του Έλβι-Δημήτρη Ζύμπα, που σύστησε στην Αθήνα τη βαλκανική κουζίνα, μόλις προστέθηκε στις προτάσεις του οδηγού Michelin. Ο σεφ το γιορτάζει, χαρίζοντάς μας τέσσερις συνταγές του για να τις φτιάξουμε στο σπίτι.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Γεύση / Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Εστιατόρια που συζητιούνται εντόνως, τα πιο «to see and to be seen» μαγαζιά των ημερών ή απλώς μέρη που φτιάχτηκαν για να γίνουν εύκολα στέκια. - Spoiler alert: Σε αυτή τη λίστα θα συναντήσετε πολύ κρασί και μουσική από βινύλια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ