Το πρόβλημα με τους Παραολυμπιακούς

Το πρόβλημα με τους Παραολυμπιακούς Facebook Twitter
Η Ελένη Παπασταματοπούλου από την ομάδα της Ελλάδας πανηγυρίζει την κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου μετά τη νίκη της επί της Fernanda Vargas Fernandez. Φωτ.: Getty Images/ Ideal Image
0


ΚΑΘΕ ΤΕΣΣΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ η ίδια –ανομολόγητη– αμηχανία. Λίγο καιρό μόνο μετά την υπερπαραγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων και τον υπερκορεσμό του κοινού, ακολουθεί το παραπαίδι τους (το δηλώνει και η ονομασία), οι Παραολυμπιακοί.

Ένας θεσμός που μοιάζει να τεστάρει κάθε φορά τα κοινωνικά μας αντανακλαστικά αλλά και τα βαριά στερεότυπα που εξακολουθούμε να συντηρούμε σε σχέση με τα άτομα με αναπηρία – είτε πρόκειται για αθλητές και αθλήτριες είτε όχι. Από τη μία, δεν μπορεί παρά να είναι θετικό να παρακολουθεί το ευρύ κοινό –έστω και κάθε τέσσερα χρόνια– το πόσο μακριά μπορεί να φτάσει σε αθλητικό επίπεδο ένα άτομο με αναπηρία. Από την άλλη, είναι λίγο σαν να μεταφέρεται το αφήγημα ότι αν είσαι ΑμεΑ, ή είσαι υπεραθλητής ή δεν είσαι τίποτα. 

Φαντάσου να έχεις προετοιμαστεί σκληρά για μια τέτοια διοργάνωση και να φτάνεις τελικά στο βάθρο για να δεις να καπελώνεται όλη αυτή η προσπάθεια από επικεφαλίδες όπως «η δύναμη της θέλησης» ή ακόμα και «ο θρίαμβος της θέλησης».

Και το ζήτημα παραμένει πάντα το ίδιο. Μπορούμε να παρακολουθήσουμε τους αγώνες αυτούς ως αθλητικό γεγονός όπου δεν μπορούν να είναι όλοι νικητές, χωρίς να αντιμετωπίζουμε τους αθλητές και τις αθλήτριες που συμμετέχουν ως υπερβατικά όντα που αξίζουν συνολικά τον θαυμασμό ή την ενσυναίσθησή μας, ανεξαρτήτως της επίδοσής τους στο αγώνισμα στο οποίο τόσο κόπο έχουν κάνει για να διαπρέψουν;     

Οι περισσότεροι από εμάς δεν ξέρουμε τι σημαίνει να είσαι ΑμεΑ. Ακόμα περισσότεροι δεν ξέρουμε τι σημαίνει να είσαι αθλητής υψηλού επιπέδου και ανταγωνισμού. Οι συμμετέχοντες στους Παραολυμπιακούς τα γνωρίζουν πολύ καλά και τα δύο. Και αναρωτιέμαι κάθε φορά πώς μπορεί να τους φαίνεται αυτός ο ψυχοπονιάρικος –και σφόδρα υποτιμητικός– τρόπος με τον οποίον καλύπτουν τους αγώνες τα media, ειδικά τα ελληνικά.

Φαντάσου να έχεις προετοιμαστεί σκληρά για μια τέτοια διοργάνωση και να φτάνεις τελικά στο βάθρο για να δεις να καπελώνεται όλη αυτή η προσπάθεια από επικεφαλίδες όπως «η δύναμη της θέλησης» ή ακόμα και «ο θρίαμβος της θέλησης», όπως είδα σε κάποιο σχετικό δημοσίευμα, έμπνευση κάποιου που προφανώς αγνοεί ότι αυτός ήταν ο τίτλος του ναζιστικού έπους της Λένι Ρίφενσταλ, μοιάζει όμως υππσυνείδητα να επικαλείται ένα είδος ευγονικής του συναισθήματος.    

Διάβαζα κάπου ότι σε έρευνες και δημοσκοπήσεις που έχουν διεξαχθεί στην Βρετανία ανάμεσα σε άτομα με αναπηρία είναι σημαντικό το ποσοστό των ΑμεΑ που πιστεύουν ότι οι Παραολυμπιακοί αποτελούν ένα θεαματικό πατρονάρισμα και ότι ουδόλως ή ελάχιστα ενισχύουν τα δικαιώματα και την θέση τους στην κοινωνία, πέρα από τον χώρο του πρωταθλητισμού.

Πανηγυρίζουμε (και δικαίως, και το αξίζουν) για τις επιτυχίες των δικών μας αθλητών και αθλητριών στους Παραολυμπιακούς αγώνες, όταν όμως αυτοί τελειώσουν είναι βέβαιο ότι θα λησμονήσουμε την εξαιρετικά δυσχερή θέση των ατόμων με αναπηρία στη χώρα μας, όχι μόνο σε ό,τι αφορά την προσβασιμότητα, αλλά και την συμπερίληψη, την αυτονομία, την ανεξαρτησία, την εργασία, την ψυχαγωγία, την καθημερινότητα, τη ζωή.    

Daily
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Αθλητισμός / Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Ο Νίκος Παπαγγελής, παραολυμπιονίκης στο άθλημα της ποδηλασίας, μιλά για τις διακρίσεις που έχει δεχθεί από τότε που ακρωτηριάστηκε το πόδι του σε ηλικία 14 ετών, δίνει ξεκάθαρο μήνυμα κατά των διακρίσεων και ανυπομονεί για τη συμμετοχή του στους Παραολυμπιακούς Αγώνες 2024 στο Παρίσι, με την έμπρακτη στήριξη της Visa.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Πόση αυτονομία στην καθημερινότητα μπορεί να έχει ένα άτομο με αναπηρία;

Ζούμε, ρε! / Πόση αυτονομία στην καθημερινότητα μπορεί να έχει ένα άτομο με αναπηρία;

Η αυτονομία είναι ζήτημα προσωπικής επιλογής στα ανάπηρα άτομα; Η βοήθεια που δέχεται κάποιος σχετίζεται πάντα με την αναπηρία του; Πόσο ρόλο παίζει το περιβάλλον που μεγαλώνει κανείς; Η Χρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Τσάτσος συζητούν για τις διαφορετικές προσεγγίσεις τους πάνω στο θέμα.
THE LIFO TEAM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το θέμα με τον Καζαντζίδη

Daily / Το θέμα με τον Καζαντζίδη

Έχει προ πολλού περάσει στην περιοχή των συμβόλων, πάνω στα οποία προβάλλονται αμφίσημα και αντιφατικά πράγματα, σαν αυτά που εξέφραζε κατά καιρούς και ο ίδιος. Μουσικά όμως, είναι αδύνατον να τον αρνηθείς, όσο κι αν θα το ήθελες ίσως.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
«Yacht Rock»: Το πιο απολαυστικό μουσικό ντοκιμαντέρ της χρονιάς 

Daily / «Yacht Rock»: Το πιο απολαυστικό μουσικό ντοκιμαντέρ της χρονιάς 

Από τους Steely Dan, τους Toto και τον Kenny Loggins μέχρι τον Questlove, τον Thundercat και τον Mac De Marco, τo ντοκιμαντέρ του HBO συνδέει τις κουκίδες ενός φαινομένου που αποτελεί λιγότερο ένα μουσικό είδος και περισσότερο μια αίσθηση, μια ιδέα, ένα vibe.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Το αιώνιο μεγαλείο του Λεονάρντο ντα Βίντσι

Daily / Το αιώνιο μεγαλείο του Λεονάρντο ντα Βίντσι

Στο νέο ντοκιμαντέρ του σπουδαίου Αμερικανού κινηματογραφιστή Κεν Μπερνς ξετυλίγεται η ζωή και το έργο του ανθρώπου που εκτός από το μεγαλειώδες εικαστικό έργο του, πρόλαβε πριν από μισή χιλιετία να αντιληφθεί, να ανακαλύψει, να εφεύρει ή να προβλέψει τα πάντα σχεδόν, από τη βαρύτητα μέχρι τον κινηματογράφο.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Beatles ’64: Πριν από εξήντα χρόνια, κάτι μαγικό κι ανεπανάληπτο

Daily / Beatles ’64: Πριν από εξήντα χρόνια, κάτι μαγικό κι ανεπανάληπτο

Βασισμένο σ’ ένα εκπληκτικό πρωτότυπο υλικό, αυτό το εξαίρετο ντοκιμαντέρ του Disney+ σε παραγωγή του Μάρτιν Σκορσέζε μάς μεταφέρει με μοναδικό τρόπο σ’ αυτό που βίωσαν τα μέλη του θρυλικού συγκροτήματος όταν πάτησαν για πρώτη φορά το πόδι τους σε μια Αμερική που έμοιαζε να τους έχει απόλυτη ανάγκη.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Η «παλιά, ωραία Αθήνα» της νεανικής ασφυξίας  

Daily / Η «παλιά, ωραία Αθήνα» της νεανικής ασφυξίας  

Περί της νοσταλγίας για «τα παλιά», με αφορμή τον θάνατο του ηθοποιού Θάνου Παπαδόπουλου που έπαιξε σε εκατοντάδες ταινίες αλλά θα μείνει αξέχαστος για την εμφάνισή του ως διαπομπευόμενος «τεντιμπόις» στην ταινία «Νόμος 4000».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Say Nothing: Μια καθηλωτική σειρά με φόντο το βίαιο δράμα της Βόρειας Ιρλανδίας

Daily / Say Nothing: Μια καθηλωτική σειρά με φόντο το βίαιο δράμα της Βόρειας Ιρλανδίας

Η αυτοτελής σειρά κατορθώνει να λειτουργεί συγχρόνως ως ιστορική αναπαράσταση, ως συνταρακτικό δράμα, ως καθηλωτικό θρίλερ, ακόμα και ως δραματοποιημένο true crime, ειδικά για τους θεατές που δεν είναι εξοικειωμένοι με τις πολυσύνθετες πτυχές του ένοπλου αγώνα στη Βόρεια Ιρλανδία.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Από πού έρχεται και πού πάει η κριτική κινηματογράφου;

Daily / Από πού έρχεται και πού πάει η κριτική κινηματογράφου;

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται το πρώτο μεγάλο συνέδριο για την κινηματογραφική κριτική στην Ελλάδα, που θα διεξαχθεί από την Πέμπτη ως και το Σάββατο στο Πάντειο Πανεπιστήμιο με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Παραπονεμένα λόγια: Είναι σκληρό να ζεις καθημερινά στο πετσί σου την «τυραννία της μειοψηφίας» 

Daily / Παραπονεμένα λόγια: Είναι σκληρό να ζεις καθημερινά στο πετσί σου την «τυραννία της μειοψηφίας» 

Η επανεκλογή του Τραμπ έχει αλλάξει ξαφνικά τον τόνο της δημόσιας συζήτησης, κάνοντάς την πολύ πιο φιλική ως προς τις θέσεις της «λαϊκίστικης δεξιάς».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Έκανε τελικά κακό στην Κάμαλα Χάρις η κουστωδία των διάσημων που την στήριξαν;

Daily / Έκανε τελικά κακό στην Κάμαλα Χάρις η κουστωδία των διάσημων που τη στήριξαν;

Στην Ελλάδα, πάντως, οι διασημότητες συχνά δεν κάνουν τον κόπο καν να δηλώσουν επίσημα την εκλογική στήριξή τους. Απλά, βάζουν υποψηφιότητα οι ίδιοι και οι ίδιες και εκλέγουν απευθείας τους εαυτούς τους σε θέσεις βουλευτών και ευρωβουλευτών.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ