Πώς θα φτιάξεις (και θα απολαύσεις) τον καφέ σου like a pro

Πώς θα φτιάξεις (και θα απολαύσεις) τον καφέ σου like a pro Facebook Twitter
Από τον κλασικό ελληνικό μέχρι τον αγαπημένο freddo, κάθε καφές έχει τη δική του προσωπικότητα. Φωτ.: Brooke Cagle/ Unsplash
0


ΑΝ ΝΟΜΙΖΕΙΣ ΟΤΙ το πρωινό σου ξεκινάει όταν ανοίγεις τα μάτια σου, κάνεις λάθος. Όλοι ξέρουν πως ξεκινάει όταν πίνεις την πρώτη γουλιά καφέ! Αν, λοιπόν, το καφεδάκι είναι και για σένα η απόλυτη συνήθεια, τότε είσαι στο σωστό μέρος, γιατί σίγουρα δεν είναι απλώς ένα ακόμη ρόφημα, είναι μια ολόκληρη εμπειρία, που έχει κι αυτή τα δικά της μυστικά επιτυχίας.

Από τον κλασικό ελληνικό μέχρι τον αγαπημένο freddo, κάθε καφές έχει τη δική του προσωπικότητα – και το καλύτερο; Μπορείς να τον απογειώσεις με μερικά απλά tips που θα τον κάνουν next level, είτε τον φτιάχνεις σπίτι είτε μιλάμε για take-away:

Μπορείς να απογειώσεις τον καφέ σου με μερικά απλά tips που θα τον κάνουν next level, είτε τον φτιάχνεις σπίτι είτε μιλάμε για take-away.

Espresso

Για σένα που θες την ενέργειά σου σε compact μέγεθος, ο espresso είναι ο βασιλιάς και το μυστικό κρύβεται στην εκχύλιση, οπότε βεβαιώσου ότι δεν αλέθεται υπερβολικά –από μέτριο προς λεπτοκομμένο–, αλλιώς θα πιεις έναν πικρό εφιάλτη. 

• Χρησιμοποίησε φρέσκο νερό, μην υπερβείς τα 25-30 δευτερόλεπτα εκχύλισης και φρόντισε να τον καταναλώσεις μέσα στα πρώτα 5 λεπτά, όσο είναι ακόμα ζεστός και γεμάτος αρώματα.

Freddo espresso

Το κόλπο για τον τέλειο freddo espresso είναι να τον αφήσεις να κρυώσει ελαφρώς πριν τον χτυπήσεις με πάγο, ώστε να μη λιώσει όλος και γίνει ο καφές νερουλός. 

• Μην το παρακάνεις με τη ζάχαρη και, ιδανικά, χτύπα τον για 10-15 δευτερόλεπτα μέχρι να γίνει αφρός.

Cappuccino

Όλο το μυστικό εδώ κρύβεται στο αφρόγαλα. Ζέστανε το γάλα στους 65°C και χτύπησέ το μέχρι να αποκτήσει αφρώδη υφή.

• Μη βάλεις πολύ αφρό, γύρω στα 1-2 εκατοστά είναι ιδανικά, και μην ξεχνάς να πασπαλίζεις λίγη κανέλα ή κακάο από πάνω – το κάνει πιο fancy, trust us.

Freddo cappuccino

Για την καλοκαιρινή εκδοχή του all time classic cappuccino, απλώς φτιάξε τον espresso σου, χτύπα τον με πάγο και μετά ετοίμασε το αφρόγαλα. Η σωστή αναλογία γάλακτος - καφέ είναι 1:1.

• Για να γίνει ακόμη πιο αφράτο, βάλε το γάλα στο ψυγείο για λίγα λεπτά προτού το χτυπήσεις.

Ελληνικός

Α και Ω εδώ είναι το καϊμάκι. Βάλε κρύο νερό στο μπρίκι, ανακάτεψε μία φορά τον καφέ πριν το βάλεις στη φωτιά και περίμενε υπομονετικά μέχρι να φουσκώσει. Αυτό το καϊμάκι είναι, άλλωστε, όλη η μαγεία.

• Μην αφήσεις τον καφέ να βράσει. Μόλις αρχίσει να φουσκώνει, απομάκρυνέ τον από τη φωτιά.

Γαλλικός

Για γευστικό γαλλικό, χρειάζεσαι φίλτρο και φρεσκοαλεσμένο καφέ, ενώ να θυμάσαι πως ο χρόνος εκχύλισης δεν πρέπει να ξεπερνά τα 4-5 λεπτά.

• Πρόσθεσε μια πρέζα αλάτι στον καφέ πριν τον φτιάξεις. Ναι, καλά διάβασες! Το αλάτι μειώνει την πικράδα και αναδεικνύει τα αρώματα του καφέ. 

Φραπές

Αν θέλεις τον τέλειο φραπέ, το μυστικό είναι κι εδώ στον αφρό. Ανακάτεψε καφέ, ζάχαρη και λίγο νερό σε σέικερ μέχρι να γίνει πηχτός και αφρώδης, διαφορετικά χτύπησέ τον καλά μέχρι το χρώμα του να γίνει «χρυσό».

• Μη βάλεις πάρα πολύ νερό από την αρχή, γιατί ο αφρός θα γίνει νερουλός. Ξεκίνα με λίγες κουταλιές και μετά συμπλήρωσε.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εκπέμπει SOS ο ελληνικός αμπελώνας; Ο γκουρού της αμπελουργίας Στέφανος Κουνδουράς απαντά.

Το κρασί με απλά λόγια / Εκπέμπει SOS ο ελληνικός αμπελώνας; Ο γκουρού της αμπελουργίας Στέφανος Κουνδουράς απαντά

Ο καθηγητής αμπελουργίας Στέφανος Κουνδουράς εξηγεί στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κατάσταση που επικρατεί στον ελληνικό αμπελοοινικό κόσμο αυτήν τη στιγμή.
THE LIFO TEAM
CHECK Manari:

Γεύση / Manari: O Άρης Βεζενές έφτιαξε την ταβέρνα που έλειπε από το κέντρο

Με βλέμμα στην παράδοση, βελτιώνοντας όσα μπορούν να αναβαθμιστούν σε μια ταβέρνα το 2024 χωρίς να «κλοτσάνε», ο μεγάλος restaurateur προσφέρει κλασικά ταβερνίσια και προσιτά πιάτα, «μπινελίκια» και παϊδάκια-λουκούμια που θα ψήνονται στο κέντρο της πόλης - πράγμα σπάνιο πια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μαρία Ταμιωλάκη: «Η πορεία μου από το Μπορντό στις νομαδικές οινοποιήσεις»

Το κρασί με απλά λόγια / Μαρία Ταμιωλάκη: «Η πορεία μου από το Μπορντό στις νομαδικές οινοποιήσεις»

Η οινολόγος Μαρία Ταμιωλάκη εξιστορεί στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη την εμπειρία της στo Μπορντό και στο Haute Brion, ένα από τα πιο εμβληματικά οινοποιεία στον κόσμο, στην επιστροφή στην Κρήτη και στη «gypsy wine making» φιλοσοφία.
THE LIFO TEAM
Bobota

Γεύση / Bobota: Προζυμένια ψωμιά που ψήνονται σε ένα σπίτι στη Νέα Σμύρνη

Μέσα από την ενασχόλησή του με το προζύμι και την αργή ωρίμανση, ο Γιώργος Τασούλας επαναπροσδιόρισε τη σχέση του με τον χρόνο. Από τις καραντίνες μέχρι σήμερα, ζυμώνει, ξεφουρνίζει και μοιράζει τα γεμάτα γεύση ψωμιά του πόρτα πόρτα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Κυδωνίτσα: Η ποικιλία της Λακωνίας που κατακτά τις καρδιές των οινόφιλων

Το κρασί με απλά λόγια / Κυδωνίτσα: Η ποικιλία της Λακωνίας που κατακτά τις καρδιές των οινόφιλων

H Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μιλούν με τη γεωπόνο και οινολόγο Μαριαλένα Τσιμπίδη για την Κυδωνίτσα, την ποικιλία της Λακωνίας με την οποία η Οινοποιητική Μονεμβασιάς έκανε από τις πρώτες της εμφιαλώσεις.
THE LIFO TEAM
Gonia: Για καφέ, μουστοκούλουρα και απεριτίβο σε ένα διαφορετικό concept store του κέντρου

Γεύση / Gonia: Για καφέ, μουστοκούλουρα και απεριτίβο σε ένα διαφορετικό concept store του κέντρου

Σε έναν χώρο που εμπορεύεται πλακάκια και είδη υγιεινής, ένα μεγάλο τραπέζι γίνεται για κάποιους το γραφείο έξω από το γραφείο, ενώ το βράδυ σερβίρονται κλασικά κοκτέιλ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ