Nilüfer Yanya – My method man (Ninja Tune)
Τρίτο άλμπουμ για τη συμπαθή Βρετανοτουρκάλα. Είναι αυτό που θα την εκτοξεύσει στα ύψη του ποπ stardom; Μάλλον όχι. Βέβαια, μετά το παράδειγμα της Charli xcx, υπάρχει ελπίδα και για τη Nilüfer, αλλά δεν πρόκειται να γίνει φέτος. Περισσότερο της ανοίγει το δρόμο προς ένα διαφορετικό κοινό, λόγω Pitchfork κύριως.
Δεν κρατάς και πολλά, σε αντίθεση με τις προηγούμενες δουλειές της που την έβαλαν στον χάρτη του ποπ πάνθεον.
Η δημοφιλής μουσική πλατφόρμα έδωσε στο «Method Man» ένα γενναίο 8,5, ανακηρύσσοντάς το την καλύτερη μουσική που κυκλοφόρησε πρόσφατα. Όντως, ακούγεται πιο ώριμο και πιο συγκροτημένο στιχουργικά –η πλειοψηφία των κομματιών μιλάει για τα προβλήματα των ρομαντικών σχέσεων– και ηχητικά σίγουρα πιο χαλαρό.
Λείπουν, όμως, τα μεγάλα χιτ και αυτό είναι πρόβλημα για μια τραγουδοποιό που όταν πρωτοξεκίνησε την περιέγραφαν ως έναν συνδυασμό PJ Harvey, King Krule και Joy Division. Τίποτε απ’ όλα αυτά δεν υπάρχει εδώ, τα κομμάτια κινούνται προς την πιο χαμηλών τόνων μπαλάντα. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν πανέμορφα κομμάτια όπως το νευρώδες «Keep Dancing», που θυμίζει τα παλιά της άλμπουμ, το απαλό «Binding» ή τo λίγο πιο υπερβατικό «Wingspan».
Εν κατακλείδι, δεν κρατάς και πολλά, σε αντίθεση με τις προηγούμενες δουλειές της που την έβαλαν στον χάρτη του ποπ πάνθεον.
Nilüfer Yanya - Method Actor (Official Visualiser)
Katy Perry – 143 (Capitol Records)
Σε πιο λογικό σύμπαν κυκλοφορείς ένα κομμάτι για τη γυναικεία ενδυνάμωση υπογεγραμμένο από παραγωγό που έχει κατηγορηθεί για σεξουαλική κακοποίηση; Ας ρωτήσει κάποιος την Katy Perry τι σκεφτόταν, όταν ξανασυνεργάστηκε με τον Dr. Luke στο «Woman’s World», αν και στην προκειμένη περίπτωση δεν ξέρεις τι είναι χειρότερο, αυτό ή το κακόγουστο βίντεο που το συνοδεύει.
Η κατακραυγή συνεχίστηκε και με το βίντεο του «Lifelines», το δεύτερο βίντεο του άλμπουμ, εξαιτίας του οποίου την κατηγόρησαν για περιβαντολογική καταστροφή κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων. Το «143», το έβδομο κατά σειρά άλμπουμ της, δεν είναι τόσο κακό, απλώς όλη αυτή η EDM eurotrash ποπ ακούγεται κάπως παρωχημένη και αδιάφορη.
Κομμάτια όπως το «I’m his, he’s mine» που λέει με την Doechii είναι ανυπόφορα – το ότι καταφέρνει να ακούγεται τόσο κακή η συνέργειά της με μία από τις ανερχόμενες ράπερ της γενιάς της είναι ένα ακόμη αξιοπερίεργο. Κάποιες καλές στιγμές υπάρχουν, όπως το «Artificial» ή το «Wonder».
Η αλήθεια, όμως, είναι ότι ο κόσμος δεν είχε ανάγκη από μια καινούργια δουλειά της Katy Perry. Άσε που με τόσα λεφτά που έχει βγάλει τόσα χρόνια θα μπορούσε άνετα να έχει αποσυρθεί και να απολαμβάνει Pina Coladas κάτω από έναν κοκοφοίνικα. Γιατί, Katy;
Katy Perry, Kim Petras - GORGEOUS (Lyric Video)
Sophie – Sophie (Transgressive Records)
Μεταθανάτιο άλμπουμ για την πρωτοπόρο παραγωγό που δυστυχώς έφυγε από τη ζωή ξαφνικά το 2021. Η Sophie ήταν η κυρίως υπεύθυνη για όλο το hyperpop κίνημα που κατακλύζει την ποπ μουσική σήμερα και όχι μόνο την επαναπροσδιόρισε αλλά την έκανε να ακούγεται φρέσκια και υπερφυσική, αγκαλιάζοντας νεότερα μικροείδη, χωρίς να γνωρίζει όρια ή σύνορα.
Το «Sophie» είναι η δεύτερη επίσημη σόλο δουλειά της μετά το «Oil of every pearl’s un-insides» του 2018 και δυστυχώς το ακούς λίγο με βαριά καρδιά. Είναι μια συλλογή που επιμελήθηκε ο αδελφός της, Benny Long, με κομμάτια που η Sophie ετοίμαζε πριν από το μοιραίο ατύχημά της στην Αθήνα. Ο Long προσπαθεί να σεβαστεί τη μνήμη της όσο μπορεί.
Στα 16 κομμάτια του δίσκου δεν ακούγεται η φωνή της, ενώ τα φωνητικά αναλαμβάνουν μια σειρά από συνεργάτες και κοντινοί της άνθρωποι όπως η Nina Kraviz και η Kim Petras. Κανείς δεν ξέρει τι είχε στο μυαλό της ηχητικά, ό,τι έχει απομείνει δείχνει πως μάλλον θα έδινε πιο ποπ χαρακτηρα σε κομμάτια όπως το «Why Lies». Όταν πρόκειται για μια τόσο ριζοσπαστική καλλιτέχνιδα, είναι δύσκολο να καταλάβεις πώς θα τα πείραζε.
Τα κομμάτια ακούγονται ίσως κάπως πιο straight στην παραγωγή κι αυτό είναι το βασικό πρόβλημα του άλμπουμ, μαζί με την αισθητή απουσία της φωνή της – ένας ακόμα λόγος που σε κάνει να νιώθεις ακόμα περισσότερο στενόχωρα. Κλείνοντας με μια πιο αισιόδοξη νότα, δεν λείπουν τα χορευτικά bangers– για τη Sophie μιλάμε.
SOPHIE - Reason Why (feat. Kim Petras & BC Kingdom) - Official Visualiser
Lady Gaga – Harlequin (Lil Monsters)
Το «Harlequin» δεν θεωρείται ακριβώς μια επίσημη κυκλοφορία της Gaga, προωθείται περισσότερο ως ένα άλμπουμ που συνοδεύει το σίκουελ του Joker, Folie à deux. Τραγουδάει τα 11 από τα 13 κομμάτια της ταινίας, μια σειρά από διασκευές τζαζ κλασικών κομματιών – δύο είναι οι ορίτζιναλ συνθέσεις. Οι φαν των μιούζικαλ θα το λατρέψουν, καθώς ερμηνεύει με μια παιχνιδιάρικη διάθεση, εμπνευσμένη από τον χαρακτήρα της Harley Queen του διάσημου κόμικ.
Το άλμπουμ έχει περισσότερα κοινά με τις τζαζ δουλειές που έχει κάνει με τον Tony Bennett, τα «Cheek to cheek» (2014) και «Love for sale» (2021), παρά με το προηγούμενο άλμπουμ της, το «Chromatica». Μοιαζει σαν οι τζαζ εμφανίσεις της στο residency της στο Λας Βέγκας να έγιναν άλμπουμ, όπως περιγράφει χαρακτηριστικά ο Michael Cragg της «Guardian».
Δεν μπορείς να το πεις κακό άλμπουμ –διασκευές κάνει– ούτε, όμως, και καλό. Σίγουρα είναι ενδιαφέρον και επιπλέον σου δείχνει μια πλευρά της Gaga που πιθανότατα δεν είχες φανταστεί ως τώρα.
Lady Gaga – Folie à Deux
Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.