Τι δουλειά έχει ένα ρομπότ στην οδό Κριεζώτου;

Ένα ρομπότ στον χώρο της τέχνης Facebook Twitter
Το ρομπότ-εγκέφαλος λίγο πριν συναρμολογηθεί. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LiFO
0

Πόσο θα επηρεάσει η τεχνητή νοημοσύνη τον χώρο της τέχνης; Τι σηματοδοτεί η αλματώδης τεχνολογική ανάπτυξη για τις εκθέσεις που θα γίνονται στις γκαλερί; Πόσο έτοιμοι είμαστε για έργα τέχνης-ρομπότ; Και ποια θα είναι η εικαστική και καλλιτεχνική τους έκφραση; Από σήμερα το απόγευμα ένα ρομπότ-εγκέφαλος δεσπόζει στη φθινοπωρινή βιτρίνα της γκαλερί Ζουμπουλάκη. Όπως μου εξηγεί η ιδιοκτήτριά της, Πέγκυ Ζουμπουλάκη, με αυτό το πρωτοποριακό εγχείρημα φιλοδοξεί να ανοίξει μια νέα συζήτηση. Τα εγκαίνια θα γίνουν την ερχόμενη Παρασκευή, γι’ αυτό απευθύνει κάλεσμα σε μικρούς και μεγάλους tech-freaks, φοιτητές, μαθητές, φιλότεχνους, αναποφάσιστους, περίεργους αλλά και σε μικρά παιδιά που έχουν συνηθίσει πλέον να παίζουν με αστεία ρομποτάκια και όχι με τα παραμύθια της γιαγιάς. 

Η ίδια, διατηρώντας αμείωτο το ενδιαφέρον της για όσα συμβαίνουν σήμερα στον χώρο της τέχνης, επιδιώκει με μια καινοτόμα προσέγγιση να ακολουθήσει τις τάσεις της εποχής. «Η τεχνολογία είναι παντού γύρω μας. Όλα είναι αποτέλεσμα της τεχνητής νοημοσύνης. Κάθε μας κίνηση είναι απόρροια ενός αλγόριθμου. Επομένως, ως γκαλερί θέλουμε να πυροδοτήσουμε σκέψεις και προβληματισμούς ως προς το μέλλον της τέχνης και πώς αυτό θα διαμορφωθεί λόγω της τεχνολογικής εξάπλωσης. Ήδη ζούμε σαν άνθρωποι-ρομπότ, είναι δυνατό, λοιπόν, να μην προκύψει κάποιου είδους έμπνευση απ’ όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας;» αναρωτιέται.

Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να εξελιχθεί σε μια κινητήρια δύναμη της φαντασίας και να αντιπροσωπεύσει νέα δεδομένα όπως και τις κοινωνικές, πολιτικές και πνευματικές αλλαγές που συντελούνται σε παγκόσμιο επίπεδο. Κάποτε τα παιδιά μας μεγάλωναν με τα παραμύθια της γιαγιάς, σήμερα παίζουν με ρομποτάκια.

Όση ώρα διαρκεί το στήσιμο στη βιτρίνα τη ρωτώ από πού προήλθε η ιδέα αυτή. «Όλα ξεκίνησαν όταν βρέθηκα στον προσωπικό χώρο ενός σημαντικού συλλέκτη σύγχρονων έργων τέχνης, ο οποίος θέλει να παραμείνει ανώνυμος. Εκεί είδα και το έργο του Zarkhan Catilo, το οποίο έφτασε στα χέρια του όταν επισκέφθηκε το Παρίσι. Μόλις το είδα, αποφάσισα αμέσως ότι έπρεπε να εκτεθεί ώστε να ξεκινήσει ένα debate με σχόλια και αντιδράσεις για το αποτύπωμα της τεχνολογίας στον χώρο της τέχνης. Ήδη, όπως παρατηρείτε, πολύς κόσμος σταματά για να φωτογραφίσει το συγκεκριμένο έκθεμα, κάτι που σημαίνει ότι προσελκύει το ενδιαφέρον του κοινού. Η τέχνη διαρκώς μετασχηματίζεται, δεν μπορεί να μένει στάσιμη. Όποιος δεν το διακρίνει, δεν έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει. Προφανώς θέλουμε να ακούσουμε τις απόψεις του φιλότεχνου κοινού, αλλά επιθυμούμε να δημιουργήσουμε μια νέα συνθήκη που να τροφοδοτεί το παρόν και να συμβάλλει στη διαμόρφωση του μέλλοντος μέσα από τον μεγεθυντικό φακό της τέχνης». 

Ένα ρομπότ στον χώρο της τέχνης Facebook Twitter
Η Πέγκυ Ζουμπουλάκη, διατηρώντας αμείωτο το ενδιαφέρον της για όσα συμβαίνουν σήμερα στον χώρο της τέχνης, επιδιώκει με μια καινοτόμα προσέγγιση να ακολουθήσει τις τάσεις της εποχής. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LiFO

Στη διάρκεια της συνομιλίας μας παρατηρώ τους χώρους της γκαλερί και συνειδητοποιώ ότι κάθε καλλιτέχνης φιλοδοξεί να εκφράσει όλα όσα βρίσκονται πέρα από την πραγματικότητα ή και να κατανοήσει κόσμους που δεν υπάρχουν. Στο σκεπτικό μου αυτό η Πέγκυ Ζουμπουλάκη προσθέτει: «Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να εξελιχθεί σε μια κινητήρια δύναμη της φαντασίας και να αντιπροσωπεύσει νέα δεδομένα όπως και τις κοινωνικές, πολιτικές και πνευματικές αλλαγές που συντελούνται σε παγκόσμιο επίπεδο. Κάποτε τα παιδιά μας μεγάλωναν με τα παραμύθια της γιαγιάς, σήμερα παίζουν με ρομποτάκια. Είναι δυνατό, εμείς ως γκαλερί, να μη διευρύνουμε ή να μη γεννήσουμε νέα καλλιτεχνικά δεδομένα; Ως εκ τούτου, πρόκειται για μια διαφορετική και σύγχρονη προσέγγιση της τρέχουσας πραγματικότητας με κύριο στόχο την ανάπτυξη ενός δημόσιου διαλόγου σε σχέση όχι μόνο τα οφέλη αλλά και τους κινδύνους που μπορεί να προκύψουν από τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης σε πεδία δράσης και δημιουργίας του ανθρώπου».

Ένα ρομπότ στον χώρο της τέχνης Facebook Twitter
Είναι αλήθεια ότι το ρομπότ-εγκέφαλος μαγνήτιζε το βλέμμα των περαστικών. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LiFO

Είναι αλήθεια ότι το ρομπότ-εγκέφαλος μαγνήτιζε το βλέμμα των περαστικών. Μένει να αποδειχθεί αν θα αποτελέσει μια εικόνα απ’ την αισθητική του μέλλοντος.

 Γκαλερί Ζουμπουλάκη, Κριεζώτου 6, 2103634454

Εικαστικά
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Anna Boghiguian: Μια ακάματη ταξιδεύτρια επιστρέφει με νέα έκθεση στην Ελλάδα

Εικαστικά / Το εκπληκτικό ταξίδι της Anna Boghiguian καταλήγει στην Αθήνα ― μια συνέντευξη

Με αφορμή τη νέα της έκθεση στον Πειραιά, η σπουδαία καλλιτέχνις, που παρουσιάζει παράλληλα μια εκπληκτική εγκατάσταση στην Tate Modern, μας μίλησε για τις εμπειρίες μιας ζωής και για όσα τη συνδέουν με τον Καβάφη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο Πικάσο και η μαγεία της χαρακτικής σε μια μοναδική έκθεση

Εικαστικά / Ο Πικάσο και η μαγεία της χαρακτικής σε μια μοναδική έκθεση στο Βρετανικό Μουσείο

Το μουσείο παρουσιάζει εκατό περίπου εκτυπώσεις έργων του Πικάσο, από τις 500 και πλέον που έχει στη συλλογή του, οι οποίες περιλαμβάνουν και έργα που δεν έχουν εκτεθεί ποτέ ξανά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Art Athina 2024 με έμφαση στο design, την οικολογία, τη βιωσιμότητα και τη συμπερίληψη

Εικαστικά / Art Athina 2024 με έμφαση στο design, την οικολογία, τη βιωσιμότητα και τη συμπερίληψη

Συνεπής στο ετήσιο ραντεβού της με το φιλότεχνο κοινό της πόλης, μία από τις παλιότερες φουάρ της Ευρώπης, η Art Athina, ανοίγει τις πύλες της στο ιστορικό μέγαρο του Ζαππείου με τη συμμετοχή των σημαντικότερων ελληνικών αιθουσών τέχνης, διεθνών γκαλερί και μια σειρά από παράλληλα πρότζεκτ και δράσεις κάθε είδους για μεγάλους και παιδιά.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Μια έκθεση για την απελευθερωτική γοητεία του γυμνισμού

Εικαστικά / Μια έκθεση για την απελευθερωτική γοητεία του γυμνισμού

Είναι άραγε η διαβίωση σε μια κοινότητα γυμνιστών μια επιτυχημένη «συνταγή» ελευθερίας και ευζωίας; Πόσο ταυτίζονται οικολογία, φυσιολατρία και γυμνισμός; Σε αυτά και άλλα ερωτήματα εστιάζει η έκθεση «Paradis naturistes» στο μουσείο Mucem της Μασσαλίας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Σικελιώτης - Τάσσος: Η φιλία και o ουμανισμός των δύο καλλιτεχνών σε μια νέα έκθεση

Εικαστικά / Σικελιώτης - Τάσσος: Η φιλία και o ουμανισμός των δύο καλλιτεχνών σε μια νέα έκθεση

Οι «Εργάτες» (1932) του χαράκτη Τάσσου συναντιούνται με τον «Εργάτη» (1938) του Γιώργου Σικελιώτη: Περισσότερα από 160 έργα σε αναπάντεχες «συνομιλίες«, από τις 27/10 στο Τελλόγλειο Ίδρυμα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ελένη Κουτσούδη-Ιόλα

Εικαστικά / «Ο Αλέξανδρος Ιόλας υπερέβαλλε σε πολλά, και ο καθένας τον παρουσίαζε όπως ήθελε»

Η Ελένη Κουτσούδη-Ιόλα ξεκίνησε μια έρευνα σε διάφορες ηπείρους, όταν μια φοιτήτρια της Σχολής Καλών Τεχνών τη ρώτησε πού θα μπορούσε να βρει ένα τεκμηριωμένο βιβλίο για τον διεθνή γκαλερίστα και θείο της. Την ενδιέφερε να προβάλλει το έργο του, να προσθέσει πληροφορίες που και η ίδια δεν γνώριζε, και να διαχωρίσει τον μύθο από την πραγματικότητα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Σε μια ταράτσα στην Ύδρα κάποιοι γνωρίζονται φτιάχνοντας μόνοι τους τα σουβενίρ τους

Εικαστικά / Σε μια ταράτσα στην Ύδρα κάποιοι γνωρίζονται φτιάχνοντας μόνοι τους τα σουβενίρ τους

Με επίκεντρο ένα τραπέζι και με το φαγητό να φέρνει άγνωστους μεταξύ τους συνδαιτημόνες κοντά, το Ηydra Εdition είναι μια πλατφόρμα που παρέχει σε κάθε ταξιδιώτη τον χώρο, τον χρόνο και τα υλικά για να δημιουργήσει, να ζωγραφίσει, να γνωρίσει καλλιτέχνες και άλλους δημιουργικούς.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ένα art project στη Λέρο γεφυρώνει τις δύο πλευρές του Αιγαίου

Εικαστικά / Ένα art project στη Λέρο γεφυρώνει τις δύο πλευρές του Αιγαίου

Τοποθετημένο σε έξι σημεία του νησιού, το «All Things Become Islands Before My Senses» φέρνει στο ακριτικό νησί Έλληνες και Τούρκους συλλέκτες, φιλότεχνους και διεθνείς εικαστικούς που παρουσιάζουν τη δουλειά τους, η οποία είναι επηρεασμένη από τη Λέρο με την ιδιαίτερη αισθητική ταυτότητα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ