Μια μουσική πανδαισία στη σκιά του ναού της Αφαίας

Μια μουσική πανδαισία στη σκιά του ναού της Αφαίας Facebook Twitter
Για περισσότερο από δύο ώρες ο ακούραστος Σταύρος Ξαρχάκος, πιο ενεργός συναυλιακά από ποτέ, παρουσίασε μια ανθολογία του ανεκτίμητου έργου του.
0

ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΟΚΤΩΒΡΗ. Ο ήλιος δύει, το απέραντο γαλάζιο απορροφά το βλέμμα και όλα είναι έτοιμα για μια μυσταγωγία. Βρίσκομαι στην κορυφή ενός πευκόφυτου λόφου στο βορειοανατολικό κομμάτι της Αίγινας, εκεί όπου δεσπόζει ο Ναός της Αφαίας. Πρόκειται για το σπουδαιότερο σωζόμενο μνημείο που είναι αφιερωμένο στη θεότητα Αφαία. Ο ναός χτίστηκε σε χώρο όπου υπήρχε λατρευτική δραστηριότητα ήδη από τη μυκηναϊκή εποχή, ενώ η ανέγερσή του χρονολογείται γύρω στο 500-490 π.Χ.

Όση ώρα περπατώ στους χώρους αυτούς συνειδητοποιώ ότι τα πάντα είναι έτοιμα για να ξεκινήσει μια αξέχαστη βραδιά που θα μας χαρίσει ο σπουδαίος μαέστρος Σταύρος Ξαρχάκος. Οι προβολείς έχουν ήδη ανάψει. Όλοι ανυπομονούν και αισθάνονται τυχεροί, αφού μόνο 160 θεατές θα καταφέρουν να απολαύσουν αυτήν τη μουσική πανδαισία. Μετά την εκδήλωση για τον φωτισμό του Ναού του Ποσειδώνα στο Σούνιο, το «Ταξίδι στο φως», μια σειρά συναυλιών του Σταύρου Ξαρχάκου σε εμβληματικά μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους στην Ελλάδα, συνεχίζεται στον Ναό της Αφαίας.

Μετά την εκδήλωση για τον φωτισμό του Ναού του Ποσειδώνα στο Σούνιο, το «Ταξίδι στο φως», μια σειρά συναυλιών του Σταύρου Ξαρχάκου σε εμβληματικά μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους στην Ελλάδα, συνεχίζεται στον Ναό της Αφαίας.

Στις επτά και μισή τα φώτα χαμήλωσαν και στη σκηνή έκαναν την εμφάνισή τους οι διακεκριμένοι καλλιτέχνες Γιάννης Κότσιρας και Ηρώ Σαΐα, οι οποίοι παρουσίασαν ένα πρόγραμμα που συνδύασε τις αγαπημένες μελωδίες της ελληνικής μουσικής παράδοσης, προσφέροντας μια ανεξίτηλη μουσική εμπειρία. Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα η είσοδος του Σταύρου Ξαρχάκου συνοδεύτηκε από παρατεταμένο χειροκρότημα. Η ορχήστρα εγχόρδων και πνευστών προσέδωσε μια επιπλέον διάσταση στη βραδιά.

Μια μουσική πανδαισία στη σκιά του ναού της Αφαίας Facebook Twitter
Λίγο πριν από το τέλος της συναυλίας ο Σταύρος Ξαρχάκος πήρε το μικρόφωνο και στράφηκε προς τους θεατές για να αφηγηθεί μια ιστορία σχετική με τον Ναό της Αφαίας.

 To "παρών" στην εκδήλωση έδωσε και ο πρόεδρος της Metlen Energy & Metals, Ευάγγελος Μυτιληναίος, συνοδευόμενος από τον γιο του, Γιώργο ‒ δεν θα μπορούσε να απουσιάζει αφού οι συναυλίες αυτές σε εμβληματικά μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους ανά την Ελλάδα με τον Σταύρο Ξαρχάκο πραγματοποιούνται με την υποστήριξη της METLEN Energy & Metals. Μάλιστα, ύστερα από συνομιλία που είχαμε μαζί του μάς αποκάλυψε ότι αυτή η χορηγία έχει για τον ίδιο ιδιαίτερη βαρύτητα όχι μόνο επειδή εκτιμά και θαυμάζει απεριόριστα τον Σταύρο Ξαρχάκο αλλά και επειδή, όπως σημείωσε εμφατικά, τον θεωρεί συνώνυμο της «πολιτιστικής κληρονομιάς μας».

Ουσιαστικά, μέσα από μια σειρά μυσταγωγικών συναυλιών, ο Σταύρος Ξαρχάκος θα ταξιδέψει το ελληνικό και διεθνές κοινό σε χώρους φωτός, τοπόσημα της αρχαίας Ελλάδας που αποτελούν μέχρι σήμερα πόλους της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Επόμενοι σταθμοί θα είναι στις 11 Νοεμβρίου το Μουσείο της Ακρόπολης και έπειτα οι αρχαιολογικοί χώροι σε Φιλίππους, Δελφούς και Ελευσίνα.

Στο κοινό που παρακολούθησε τη συναυλία βρέθηκαν η Χάρις Αλεξίου, η Σμαράγδα Καρύδη, ο γλύπτης Κώστας Βαρώτσος και ο Μάριος Φραγκούλης. Για περισσότερο από δύο ώρες ο ακούραστος Σταύρος Ξαρχάκος, πιο ενεργός συναυλιακά από ποτέ, παρουσίασε μια ανθολογία του ανεκτίμητου έργου του. Όση ώρα τον παρακολουθούσα θαύμαζα την αντοχή και τη νεανική του διάθεση. Αεικίνητος και παθιασμένος, δωρικός και ιδανικός ενορχηστρωτής, μας ταξίδεψε στις κορυφαίες στιγμές της καριέρας του. Η εμπειρία απογειωνόταν αφού όλα εξελίσσονταν με φόντο το κορυφαίο δωρικό μνημείο της Αίγινας.

Μια μουσική πανδαισία στη σκιά του ναού της Αφαίας Facebook Twitter
Η συναυλία είχε ως σημείο αφετηρίας την ερμηνεία μελοποιημένων στίχων του Νίκου Γκάτσου από τον Γιάννη Κότσιρα
Μια μουσική πανδαισία στη σκιά του ναού της Αφαίας Facebook Twitter
Η Ηρώ Σαΐα.

Η συναυλία είχε ως σημείο αφετηρίας την ερμηνεία μελοποιημένων στίχων του Νίκου Γκάτσου από τον Γιάννη Κότσιρα: «Τούτος ο τόπος είναι μύθος από χρώμα και φώς. Ένας μύθος κρυφός, με τον κόσμο του ήλιου δεμένος». Στη συνέχεια είπαν μαζί με την Ηρώ Σαΐα το «Μάνα μου Ελλάς» από το εμβληματικό «Ρεμπέτικο».

Λίγο πριν από το τέλος της συναυλίας ο Σταύρος Ξαρχάκος πήρε το μικρόφωνο και στράφηκε προς τους θεατές για να αφηγηθεί μια ιστορία σχετική με τον Ναό της Αφαίας. Πριν από αρκετά χρόνια φιλοξένησε στο σπίτι του στην Αίγινα έναν πολύ στενό του φίλο αλλά και γνωστό τραγουδοποιό. Κάποια στιγμή επισκέφθηκαν μαζί τον αρχαιολογικό χώρο. Ο φίλος του, που σιγοτραγουδούσε ένα τραγούδι, έσπευσε να τον ρωτήσει: «Έι, Σταυρή, ποιανής θεάς είναι αυτός ο ναός;».

Κι όταν ο μαέστρος τού απάντησε ότι είναι της Αφαίας Αθηνάς, εκείνος του αποκρίθηκε: «Όι, της Αρετούσας Αθηνάς» ‒ ο τραγουδιστής δεν ήταν άλλος από τον αξέχαστο Νίκο Ξυλούρη. Εκείνη τη στιγμή ο Ξαρχάκος έκανε σήμα στην ορχήστρα να παίξουν τον «Ερωτόκριτο». Αυτό το τέλος επέλεξε να δώσει ο κορυφαίος Έλληνας μουσικοσυνθέτης σε αυτή την αλησμόνητη μουσική βραδιά. Καθώς έφευγα, θυμήθηκα μια φράση που έχει πει: «Η μουσική είναι η θεϊκή επικοινωνία των ήχων». Κοίταξα προς τον Ναό της Αφαίας και αντιλήφθηκα ότι ξέρει καλά πώς να το κάνει πράξη.  

Μουσική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Colin Stetson: Από τις απαιτήσεις ενός αιωνόβιου μπάσου σαξοφώνου σε μουσική για ταινίες τρόμου όπως το «Hereditary»

Μουσική / Colin Stetson: Ένας από τους πιο καταξιωμένους σαξοφωνίστες έρχεται στην Αθήνα

Ο μουσικός που έχει παίξει πλάι στον Tom Waits, με τους Arcade Fire και τους Chemical Brothers και πλέον συνθέτει μουσική για δημοφιλείς ταινίες τρόμου, όπως το «Hereditary», θα εμφανιστεί το Σάββατο στο Gazarte.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Lorenzo

Οι Αθηναίοι / Lorenzo: «Η techno σκηνή έχει γίνει χρηματιστήριο»

Γνώρισε την techno στη Φρανκφούρτη των αρχών των ‘90s. Ερχόμενος στην Αθήνα, όσο έβλεπε ότι ο κόσμος σοκαριζόταν με τις εμφανίσεις του, τόσο περισσότερο του άρεσε να προκαλεί. Ο θρυλικός χορευτής του Factory και ιδρυτής της ομάδας Blend είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
Θρίλερ με τον θάνατο του Λίαμ Πέιν των One Direction στην Αργεντινή

Διεθνή / Θρίλερ με τον θάνατο του Λίαμ Πέιν των One Direction στην Αργεντινή

«Έχει ένα μπαλκόνι και φοβόμαστε ότι μπορεί να κάνει κάτι για να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή του» είπε ο διευθυντής του ξενοδοχείου που τηλεφώνησε στην αστυνομία - Οι μαρτυρίες για περίεργη συμπεριφορά
LIFO NEWSROOM
Σοπέν

Πέθανε Σαν Σήμερα / «Κύριοι, ιδού μια μεγαλοφυΐα!»: Πώς ο Σοπέν άνοιξε νέα εποχή στη μουσική για πιάνο

Σαν σήμερα, στις 17 Οκτωβρίου 1849, πεθαίνει από φυματίωση στο Παρίσι ο Πολωνός Φρεντερίκ Φρανσουά Σοπέν, ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του Ρομαντισμού και κορυφαίος πιανίστας.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Ενοχοποιητικά στοιχεία: Tραπ μουσική και βία

Μουσική / Tραπ μουσική και βία: Μπερδεύοντας τον στίχο με την πραγματικότητα

Με ρητορικές και νομικίστικες μανούβρες που αρνούνται την καλλιτεχνική της φύση, το κατηγορητήριο κατά της τραπ μετατρέπει ένα μουσικό είδος σε ενοχοποιητικό στοιχείο.
ΚΩΣΤΑΣ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ & ΛΑΜΠΡΟΣ ΦΑΤΣΗΣ
Αφέλεια ή ελπίδα; Το ισραηλο-παλαιστινιακό συγκρότημα που προκαλεί έντονες αντιδράσεις

Μουσική / Αφέλεια ή ελπίδα; Το ισραηλο-παλαιστινιακό συγκρότημα που προκαλεί έντονες αντιδράσεις

Το boyband με την ονομασία as1one που αποτελείται από τέσσερις Ισραηλινούς και δύο Παλαιστίνιους σχηματίστηκε λίγο πριν από την 7η Οκτωβρίου και παρά τις επικρίσεις που έχει δεχτεί, τα μέλη του επιμένουν ότι έχουν επιλέξει τον σωστό δρόμο.
THE LIFO TEAM
«Ο θάνατός τους θα είναι η ανάστασή μας»: Μια έκδοση με τους προκλητικούς στίχους της Κρίστα Παπίστα

Βιβλίο / «Ο θάνατός τους θα είναι η ανάστασή μας»: Μια έκδοση με τους προκλητικούς στίχους της Κρίστα Παπίστα

Μια από τις πιο κουίρ και τολμηρές φωνές στην ελληνική μουσική κυκλοφόρησε ένα πρωτότυπο βιβλίο από τις εκδόσεις του βιβλιοπωλείο Arsenale που βρίσκεται στην Ανάφη.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Έτσι βγαίνουμε τώρα

Urban Culture / Έτσι βγαίνουμε τώρα

Άφθονη τέχνη για όλους, μεγάλα και niche πάρτι, ελληνικά και technο: Η Αθήνα έχει γίνει μια πόλη που μπορεί να προκαλέσει FOMO ακόμα και σ’ εκείνους που αρνούνται ότι το παθαίνουν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ, M.HULOT, ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ, ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ, ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Τελικά, φταίει η τραπ για την αύξηση της βίας των ανηλίκων;

Radio Lifo / Τελικά, φταίει η τραπ για την αύξηση της βίας των ανηλίκων;

Δημιουργεί πρότυπα η τραπ μουσική; Έχει κάνει -έστω παραδόξως- κάτι καλό στην ελληνική κοινωνία; Πόσο επικίνδυνο είναι να ακούμε σήμερα έναν πολιτικό να ζητά την ποινικοποίηση ενός μουσικού είδους; Ο Τάσος Μπρεκουλάκης και η Βάνα Κράβαρη συζητούν για το αν και κατά πόσο η τραπ ευθύνεται για την αύξηση της βίας των ανηλίκων.
THE LIFO TEAM
CHECK Βέρντι

Σαν Σήμερα / Βίβα Βέρντι: Ο μεγάλος συνθέτης που κάποιοι του είπαν ότι θα γινόταν μια μετριότητα

Στις 10  Οκτωβρίου 1813 γεννήθηκε ο Τζουζέπε Φορτουνίνο Φραντσέσκο Βέρντι, ένας από τους πιο διάσημους και αγαπητούς συνθέτες όπερας στην Ιταλία και στον κόσμο.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ