Τουλουμπάκι: Το κέρασμα του Βορρά φτιάχνεται σωστό πια και στην Αθήνα

Τουλουμπάκι: Το κέρασμα του Βορρά φτιάχνεται σωστό πια και στην Αθήνα Facebook Twitter
Φρέσκα χειροποίητα τουλουμπάκια, φτιαγμένα με την αυθεντική συνταγή, τραγανά και ελαφρώς σιροπιασμένα, που δεν λιγώνουν. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

«Μα ποιος τρώει τουλουμπάκια;» ακούστηκε μια φωνή μέσα στο γραφείο, ενώ άνοιγα ένα κουτί γεμάτο με τέτοια. Η αλήθεια είναι πως πρόκειται για ένα γλυκό που το έχουμε μάθει τυποποιημένο, φουλ στο σιρόπι και συχνά κακοφτιαγμένο – εγώ δηλαδή θυμάμαι πολύ χαρακτηριστικά να πωλείται στο ψιλικατζίδικο της γειτονιάς μου συσκευασμένο δίπλα σε τσίχλες και σοκοφρέτες.  

Δεν είναι, λοιπόν, ένα πολύ δημοφιλές γλυκό, τουλάχιστον εδώ «κάτω», γιατί στη Βόρεια Ελλάδα το τιμούν και το προσφέρουν ως κέρασμα μετά το φαγητό και τα τραπεζώματα, «αυτό το κουτί μού θυμίζει Κυριακή μεσημέρι στο σπίτι μου», θα πει η Μπιάνκα από το ατελιέ που είναι από «πάνω» και εκεί μπορούμε να το συναντήσουμε σε ζαχαροπλαστεία που προσφέρουν κουρκουμπίνια, τα οποία είναι επίσης σιροπιαστά και απαιτούν τηγάνισμα.

Πάντως, δεν μπορείς να αγαπήσεις κάτι αν δεν το φας σωστό, όπως πρέπει. Και αυτήν τη στιγμή υπάρχει ένα μέρος στην Καλλιθέα που μπορεί να μην έχει βιτρίνα που να αναδεικνύει το προϊόν του, όπως συνηθίζεται σε ένα ζαχαροπλαστείο, ούτε κάτι το fancy, αφού λειτουργεί κυρίως ως πρατήριο, αλλά μπορούμε να προμηθευτούμε από αυτό φρέσκα χειροποίητα τουλουμπάκια, φτιαγμένα με την αυθεντική συνταγή, τραγανά και ελαφρώς σιροπιασμένα, που δεν λιγώνουν.

Αν δεις τις κριτικές μου, με κατηγορούν ότι το τουλουμπάκι μου είναι τραγανό – είναι σαν να κατηγορείς την Πυροσβεστική ότι ήρθε γρήγορα, είναι εντελώς αντιφατικό. Στο μυαλό των πολλών το τραγανό τουλουμπάκι είναι το μπαγιάτικο, κάτι που φυσικά δεν ισχύει.

«Οι νεότεροι δεν τρώνε τουλουμπάκια, γιατί τα ξέρουν στην εκδοχή του εμπορίου. Το γνώριζα από πριν από αυτό, οι μισοί από τους πελάτες μου δεν είχαν φάει ποτέ αυθεντικό τουλουμπάκι. Ήξερα από την αρχή ότι ένας στους δέκα το προτιμά, αλλά εμένα μου αρκεί». Ο Γιάννης Λυμπέρης κρατάει από την Πόλη και πηγαινοερχόταν συχνά σε αυτή, κάνοντας όμως μια άλλη, καθόλου σχετική δουλειά με τη ζαχαροπλαστική, αφού είχε μια εταιρεία courier. Έψαχνε όμως πάντα τρόπο να συνδέσει την Αθήνα με την Κωνσταντινούπολη, θέλοντας να μοιράσει τη ζωή του μεταξύ των δύο πόλεων.

Τουλουμπάκι: Το κέρασμα του Βορρά φτιάχνεται σωστό πια και στην Αθήνα Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Τουλουμπάκι: Το κέρασμα του Βορρά φτιάχνεται σωστό πια και στην Αθήνα Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Ένας από τους λόγους που τον έκαναν να έχει αδυναμία στην Πόλη είναι ότι εκεί μπορούσε να απολαύσει τουλουμπάκια φτιαγμένα όπως πρέπει. Κάποια στιγμή τού πέρασε από το μυαλό η ιδέα να φέρνει μπακλαβά και τουλουμπάκια στην Ελλάδα από ένα κωνσταντινουπολίτικο ζαχαροπλαστείο, όμως του είπαν πως το προϊόν δεν θα είναι το ίδιο και  τελικά βρέθηκε στο εργαστήριο του Tatlıcı Safa ώστε να μάθει τη συνταγή και τη σωστή τεχνική για να τα φτιάχνει μόνο τους.  

Επέστρεψε στην Αθήνα, πήρε τα κατάλληλα μηχανήματα και έφτιαξε το δικό του εργαστήριο, «όμως λόγω της οικονομικής κρίσης τότε δεν προχώρησαν τα σχέδιά μου να φτιάξω τα δικά μου καταστήματα. Παράλληλα, η δουλειά μου δεν πήγαινε καλά και ένιωσα ότι το συγκεκριμένο γλυκό δεν θα είχε καλή τύχη. Είναι ιδιαίτερο και θα ήταν δύσκολο ακόμα και το να προμηθεύω μαγαζιά με αυτό, αφού τα περισσότερα ήταν μαθημένα σε αυτό που για λόγους ευκολίας αποκαλούν “τουλουμπάκι” και φτιάχνεται σε φριτέζα και όχι σε φωτιά, τηγανίζεται μία φορά αντί για δύο που χρειάζεται, και του βάζουν σκόνη αντί για αληθινό αυγό και σιρόπι γλυκόζης, προκειμένου να μπορεί να σταθεί δεκαπέντε μέρες στη βιτρίνα καλογυαλισμένο, ενώ δεν θα έπρεπε. Για να μην το “κάψω” το προϊόν, το άφησα στην άκρη για να το πιάσω την κατάλληλη στιγμή».  

Ασχολήθηκε με άλλα πράγματα, αλλά δεν εγκατέλειψε το πλάνο του, έτσι, πέρσι, που βρήκε ένα μαγαζί στην Καλλιθέα, ένιωσε πως ήταν η ώρα να το υλοποιήσει. «Ξέρω ότι με αυτό το γλυκό δεν απευθύνομαι σε όλους παρά σε εκείνους που ψάχνουν κάτι το ιδιαίτερο και σωστά φτιαγμένο. Αν δεις τις κριτικές μου, με κατηγορούν ότι το τουλουμπάκι μου είναι τραγανό – είναι σαν να κατηγορείς την Πυροσβεστική ότι ήρθε γρήγορα, είναι εντελώς αντιφατικό. Στο μυαλό των πολλών το τραγανό τουλουμπάκι είναι το μπαγιάτικο, κάτι που φυσικά δεν ισχύει».

Τουλουμπάκι: Το κέρασμα του Βορρά φτιάχνεται σωστό πια και στην Αθήνα Facebook Twitter
Aυτό τουλουμπάκι είναι ελαφρύ και μπορείς να φας πάνω από ένα· καταναλώσαμε τρία και τέσσερα ο καθένας στο γραφείο. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Με αυτό τουλουμπάκι που προσφέρει το tulumbaki κολλάς· είναι ελαφρύ, μπορείς να φας πάνω από ένα, καταναλώσαμε τρία και τέσσερα ο καθένας στο γραφείο. Ο Γιάννης Λυμπέρης προτείνει να τα διατηρήσουμε με το κουτί τους στο ψυγείο για να μείνουν τραγανά έως και μία εβδομάδα. Τον επισκέπτεται κόσμος εκτός Καλλιθέας για να τα προμηθευτεί, ενώ μόλις άρχισε να τα εξάγει σε τουρκικές κοινότητες της Ευρώπης.  

Στα τουλουμπάκια ταιριάζουν οι ξηροί καρποί –συνδυάζονται πολύ ωραία με τριμμένο φιστίκι Αιγίνης– και στο tulumbaki μπορείτε να τα ζητήσετε –ή να τα παραγγείλετε από το e-food και το wolt– έτσι. Επίσης, πάνε πολύ με τις φράουλες· όταν είναι η εποχή τους δοκιμάστε να ταιριάξετε το φρούτο με το σιροπιαστό γλυκό. Φυσικά, τους πάει το παγωτό, κάτι που μπορείτε να δοκιμάσετε στο σπίτι οποιαδήποτε εποχή, αλλά και στο Dolce far niente του Κουκακίου, όπου προμηθεύονται το γλυκό από το tulumbaki και το σερβίρουν με το χειροποίητο gelato τους. Προτείνω, λοιπόν, να δοκιμάσετε αρχικά το κλασικό σκέτο και έπειτα να δείτε πώς είναι με το τριμμένο φιστίκι από πάνω. Αν σκοπεύετε να το καταναλώσετε σχετικά γρήγορα, μπορείτε να το δοκιμάσετε και με κρέμα βανίλια, λεμόνι ή εσπρέσο.  

Πλάτωνος 17, Καλλιθέα, 215 5051460 

Τουλουμπάκι: Το κέρασμα του Βορρά φτιάχνεται σωστό πια και στην Αθήνα Facebook Twitter
Αν σκοπεύετε να το καταναλώσετε σχετικά γρήγορα μπορείτε να το δοκιμάσετε και με κρέμα βανίλια, λεμόνι ή εσπρέσο. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιαννούδι, Μαραθέφτικο, Μαύρο: Οι άγνωστες δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Το κρασί με απλά λόγια / Γιαννούδι, Μαραθεύτικο, Μαύρο: Οι ερυθρές δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Σε τι ξεχωρίζουν οι γηγενείς κόκκινες ποικιλίες της Κύπρου; Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον οινολόγο και οινοποιό Σοφοκλή Βλασίδη και συζητούν μαζί του για τα αυτόριζα αμπέλια του νησιού.
THE LIFO TEAM
Ronin: Ένα καταφύγιο ιαπωνικής κομψότητας και γεύσης στο Κολωνάκι/ Στο Ronin στο Κολωνάκι θα ανακαλύψεις το νόημα της ιαπωνικής απλότητας/ Ronin: Η ιαπωνική απλότητα που συγκινεί σε κάθε πιάτο

Γεύση / Ronin: Ιαπωνέζικη κουζίνα με ακρίβεια, λιγότερο fusion, περισσότερο zen

Το εστιατόριο Ronin φέρνει στο Κολωνάκι τη δύναμη της απλότητας της ιαπωνικής κουλτούρας και την αποθέωση της γευστικής λεπτομέρειας σε έναν απολαυστικό διάλογο μεταξύ παράδοσης και μοντέρνας δημιουργίας.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Γεύση / Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Ο σεφ Δημήτρης Μπαλάκας σιγομαγειρεύει σχεδόν τα πάντα στον ξυλόφουρνο, «ψήθηκε» με τις παραδοσιακές γεύσεις στον φούρνο του παππού και της γιαγιάς του, και μοιράστηκε μαζί μας τρεις αυθεντικές συνταγές από τη Φλώρινα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Γκίκας Ξενάκης

Γκίκας Ξενάκης / «Έχω κάνει λάθη – δούλεψα πολύ με τον εαυτό μου για να τους σέβομαι όλους στην κουζίνα»

Μεγαλώνοντας στη Θήβα, αγάπησε το φρέσκο ψάρι, τα άγρια χόρτα και τις ταπεινές συνταγές. Αν και είχε αρχικά πολύ κακή εικόνα για τους μάγειρες, εξελίχθηκε σε σεφ για τον οποίο –όπως είπε ο Επίκουρος– μπορούσε να καταλάβει κανείς ένα πιάτο του με κλειστά τα μάτια. Ο «τιμονιέρης» της κουζίνας του Aleria, Γκίκας Ξενάκης, είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Γεύση / Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Ευφάνταστα τσουρέκια και καλιτσούνια της Λαμπρής, που βγαίνουν σε ποικίλα σχήματα και εκδοχές στα νησιά του Αιγαίου, θυμίζουν ζυμαρένια μικρογλυπτά και αναδίδουν την αρχοντική ευωδιά των ημερών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Πώς ο Ιωσήφ Ζησιάδης δημιούργησε το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς ένας πρώην υπουργός της Ελβετίας έγινε ο μοναδικός οινοποιός της Πάτμου

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον Ιωσήφ Ζησιάδη, έναν άνθρωπο με πολυδιάστατη πορεία που κάποια στιγμή αποφάσισε να δημιουργήσει το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου.
THE LIFO TEAM
Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

Γεύση / Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

H Αθήνα έχει πολλά στριτφουντάδικα. Όμως κάποια νέα, εκτός από το ότι ανεβάζουν το επίπεδο, έχουν καταφέρει να γίνουν instant συνήθεια για το προσεγμένο φαγητό τους, αλλά όχι μόνο γι' αυτό.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σουπιοπίλαφο

Γεύση / Σουπιοπίλαφο: Η μυστηριώδης γεύση του Αιγαίου

Από τον μινωικό πολιτισμό και τα κύπελλα του μέχρι τα σύγχρονα τσουκάλια, το μελάνι της σουπιάς συνεχίζει να αφήνει το αποτύπωμά του, ενώ το σουπιοπίλαφο αναδεικνύει τη μοναδικότητά του, τόσο στην εμφάνιση όσο και στο γευστικό του αποτέλεσμα.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ