ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είχε άλλη επιλογή από το να θέσει τον Αντώνη Σαμαρά εκτός ΝΔ.
Όταν ο πρώην πρωθυπουργός αποκαλεί τον υπουργό Εξωτερικών «μειοδότη» άρα χαρακτηρίζει εμμέσως ενδοτική την πολιτική Μητσοτάκη στα ελληνοτουρκικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μάλλον δεν θα μπορούσε να σταθεί στο εσωκομματικό παίγνιο αν ανεχόταν και αυτή -την τρίτη από το καλοκαίρι- ευθεία αμφισβήτησή του από τον Αντώνη Σαμαρά. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λοιπόν ό,τι και ο πατέρας του το 1993: Διέγραψε τον Αντώνη Σαμαρά από τη ΝΔ.
Το ερώτημα είναι ποια θα είναι η επόμενη κίνηση του Μεσσήνιου πολιτικού. Θα επιλέξει να δημιουργήσει νέο πολιτικό κόμμα όπως είχε πράξει με την Πολιτική Άνοιξη; Θα στοιχηθεί με κάποιο άλλο από τα μέλη της Ακροδεξιάς πολυκατοικίας; Δύσκολο έως αδύνατο να θέσει ο Αντώνης Σαμαράς το πολιτικό εγώ του υπό τον Βελόπουλο ή την Λατινοπούλου.
Θα μπορούσε ο Αντώνης Σαμαράς να δώσει χρίσμα σε κάποιο άλλο πρόσωπο για να ηγηθεί ενός νέου δεξιού -ακροδεξιού πολιτικού σχηματισμού; Αυτό το σενάριο μοιάζει ως το πιθανότερο.
Σε αυτή την περίπτωση στο δεξιό - ακροδεξιό κόμμα Σαμαρά θα μπορούσε να ενταχθεί ο επίσης διαγραφείς βουλευτής Μάριος Σαλμάς. Και ίσως μερικοί ακόμη σημερινοί βουλευτές της ΝΔ που θεωρούνται Σαμαρικοί όπως ο βουλευτής Μεσσηνίας Μίλτος Χρυσομάλλης.
Η διάσπαση της ΝΔ είναι πιθανή και αυτό είναι ένα σενάριο που μέτρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προτού διαγράψει τον Αντώνη Σαμαρά. Η απόφαση ήταν να το διακινδυνεύσει, αφού σε περίπτωση που δεν έθετε τον Σαμαρά εκτός ΝΔ θα κινδύνευε η δική του κομματική εξουσία και η επιρροή του ως πρωθυπουργού. Επιπλέον, συνομιλητές του Κυριάκου Μητσοτάκη λένε ότι τα μηνύματα που έπαιρνε ο πρωθυπουργός από όλα τα στελέχη της ΝΔ για τον Αντώνη Σαμαρά ήταν «μην τον ανέχεστε άλλο...».
Στην απάντησή του μετά τη διαγραφή, ο Σαμαράς υποστηρίζει ότι ο Μητσοτάκης είναι «αποκομμένος από τη βάση» και «οδηγεί ένα κόμμα που λίγο πια μοιάζει με τη Νέα Δημοκρατία» ρίχνοντας το πρώτο σπέρμα για τις επόμενες κινήσεις του. Η ΝΔ του Μητσοτάκη -θα επιχειρηματολογήσει ο Αντώνης Σαμαράς- δεν έχει σχέση με την αυθεντική Νέα Δημοκρατία. Και γι αυτό θα πρέπει να αναμένονται κινήσεις του διαγραφέντος πρώην πρωθυπουργού.
Σε αυτή την περίπτωση, της διάσπασης της ΝΔ ή της αποσκίρτησης ορισμένων Σαμαρικών βουλευτών, το ερώτημα είναι τι θα συμβεί στις επόμενες εκλογές. Αν τα σημερινά ποσοστά της ΝΔ μειωθούν ακόμη περισσότερο σε περίπτωση διάσπασης, ποια κόμματα θα μπορούσαν να σχηματίσουν μια κυβέρνηση συνεργασίας;