Στροφή προς την «αρρενωπότητα» και άλλες (ιμπεριαλιστικές) ονειρώξεις

TD6ZOYURANG6RCLX7VMSH5ZKWM
0

ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΜΕ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ στο Λος Άντζελες, αυτές οι μέρες είδαν και την περίφημη στροφή του Μαρκ Έλιοτ Ζούκερμπεργκ προς περισσότερη «αρρενωπότητα». Η συζήτηση του ιδρυτή του Facebook με γνωστό φιλοτραμπικό παρουσιαστή έγινε ανάρπαστη ως μία ακόμα απόδειξη απομάκρυνσης της Meta από τις λεγόμενες woke «παρεκκλίσεις» και ως προσχώρηση του ιδρυτή του Facebook στο ρεύμα. Ως γνωστόν, η εκτόξευση του Έλον Μασκ στην καρδιά του ανερχόμενου συστήματος εξουσίας των ΗΠΑ ενθάρρυνε την προσχώρηση κι άλλων μεγα-στελεχών του Big Tech στον χορό της τραμπικής προσδοκίας.

Έχουν ήδη γραφτεί πολλά για την αλλαγή στάσης πολλών από τους CEOs της Σίλικον Βάλεϊ απέναντι στη νέα κατάσταση. Το σχόλιο έχει στεγανοποιήσει κάποιες επικρίσεις ιδίως για την προσωπικότητα του Μασκ. Η συνηθισμένη εκδοχή (και στον ελληνικό Τύπο) είναι ότι πρόκειται για παιχνίδια επιχειρηματικής επιρροής μαζί με τις ιδιοσυγκρασιακές λόξες ενός ή λίγων ατόμων. Άνθρωποι και φορείς που έχουν διευκολύνει με τις πράξεις, τις παραλείψεις και τις ιδεολογικές τους λαθροχειρίες την ακραία ισχυροποίηση των τεχνοκαπιταλιστών δείχνουν πλέον τον Μασκ ως «επικίνδυνο». Πολιτικοί και παρατηρητές (ιδίως εκλαϊκευτές ζητημάτων τεχνολογικού μετασχηματισμού στον Τύπο) εκφράζουν αγανάκτηση ή ανησυχία για «άστοχες» παρεμβάσεις και δηλώσεις. Και τώρα συναντά κανείς ένα σούσουρο αποδοκιμασιών και για τον Ζούκερμπεργκ. Πολλά δημοσιεύματα αναφέρουν την ανάσχεση του diversity, τάση που θα ενδυναμωθεί με την εμπέδωση της καινούργιας πολιτικής συνθήκης.

Ακόμα και τώρα που πολλοί σπεύδουν να επικρίνουν τις αναρτήσεις του Μασκ ή κάποια λόγια του Ζούκερμπεργκ, πολύ λίγοι τολμούν να θίξουν το ταμπού, που είναι η κυριαρχία ιδιωτών σε υποδομές και τεχνολογίες τόσο κρίσιμες για την κοινωνική οργάνωση και τον έλεγχο της ζωής μας.

Αν δεν θέλουμε, ωστόσο, να υποκρινόμαστε ηθικολογώντας, καλό είναι να κοιτάξουμε τη συνολική περίσταση και όχι κάποιες αποσπασματικές της πλευρές. Τι είπε αλήθεια ο Ζούκερμπεργκ; Σκέφτεται, λέει, να εξισορροπήσει τις λεγόμενες συμπεριληπτικές ευαισθησίες, επανεκτιμώντας μια πιο επιθετική και «αρρενωπή» στάση. Θεωρεί, μάλιστα, πως αυτή η στάση είναι αναγκαία και θετική και για το περιβάλλον των επιχειρήσεων. Είναι αυτό που θα λέγαμε επιστροφή στη σκληρότητα γιατί «μαλακώσαμε υπερβολικά». Και σε αυτήν τη νέα στάση τον βοήθησαν και οι «πολεμικές τέχνες».

Πολλοί –και στις ΗΠΑ και στη δική μας χώρα– χαίρονται με όλα αυτά τα σήματα, πιστεύοντας πως ανακόπτουν την υπερβολική πολιτική ορθότητα. Επιμένουν, με άλλα λόγια, να συσχετίζουν το τραμπικό ρεύμα με μια ψυχοπολιτισμική αντίδραση στον woke φιλελευθερισμό, παραβλέποντας εξ ολοκλήρου τον χαρακτήρα του μετασχηματισμού τον οποίο ζούμε: το ότι έχουμε μπει σε έναν κύκλο προσαρτήσεων, επεκτάσεων και επιθετικών κινήσεων. Ήδη οι άνθρωποι του Τραμπ σχετίζουν τα πλάνα «αγοράς» χωρών με ζητήματα εθνικής ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Αυτή είναι, λοιπόν, η στιγμή στην οποία ο Ζούκερμπεργκ επαναξιολογεί θετικά τις «αρρενωπές» στάσεις· η συγκυρία κατά την οποία υπάρχουν αξιωματούχοι και δημόσια πρόσωπα που παραδέχονται ανοιχτά πως κατέχονται από κάποια ιμπεριαλιστική δίψα. Οι όροι «ιμπεριαλισμός» και «νεο-αποικιοκρατία» γράφονται στην «Washington Post», στο «New Yorker», στη «Monde». Μέχρι και εμβληματικές φιγούρες του κεντρώου φιλελευθερισμού, όπως ο Φαρίντ Ζακάρια, παραδέχονται την ιμπεριαλιστική στροφή, παρά το ότι για καιρό έλεγαν πως το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας ήταν η «πόλωση» (και ο λαϊκισμός).

Αν δεν θέλει, λοιπόν, κανείς να φαντασιώνεται πως η Meta και οι άλλοι παίκτες σκοτίζονται τώρα για κάποια «διόρθωση της πολιτικής ορθότητας», πρέπει να παραδεχτεί κάτι πολύ πιο άβολο για τη συμβατική πολιτική σκέψη που σκέφτεται ακόμα και το 2025 με όρους εκσυγχρονισμού και αναχρονισμού: ότι μια νέα ιμπεριαλιστική και αποικιακή φαντασία διασχίζει τον καπιταλισμό της τεχνητής νοημοσύνης και τον συνενώνει με τα σχέδια για αναδιάταξη ισχύος των παγκόσμιων και περιφερειακών παικτών. Τον τελευταίο χρόνο έχει γίνει καθαρό ότι ο «αναθεωρητισμός» δεν αφορά μόνο τις λεγόμενες απολυταρχικές και αυταρχικές δυνάμεις, μεγάλες ή μικρομεσαίες. Η ώθηση για τεράστια ελευθερία δράσης έφερε αντικειμενικά πολύ κοντά το επιτελείο Τραμπ με τους παράγοντες του Big Tech. Παρά την περιφρόνηση, τις πολιτισμικές αποστάσεις και τη διαφορετική προέλευση των «ελευθεριακών» τεχνοεπιχειρηματιών και της πιο συντηρητικής αμερικανικής δεξιάς, υπάρχει ένα μεγάλο πεδίο συγκλίσεων που μόνο αφελείς φιλελεύθεροι δεν μπορούσαν να το εντοπίσουν.  

Το τεχνοκρατικό κέντρο υπήρξε ο βασικός εκφραστής και διακινητής ενός μύθου: πως ο έξυπνος, ανοιχτόμυαλος, ψηφιακός καπιταλισμός θα ήταν, εξ ορισμού, περισσότερο πρόθυμος να υπηρετήσει μια ατζέντα δικαιώματα και να αναγνωρίσει ευαίσθητους περιβαλλοντικούς και κοινωνικούς στόχους. Αυτό λειτούργησε και θα συνεχίσει εν μέρει όσο είναι εγγυημένη η δημοφιλία κάποιων ιδεών και η διείσδυση προοδευτικών συναισθημάτων σε επιμέρους κοινά και ηλικίες. Μπροστά όμως στα συμβόλαια και στις προτεραιότητες επέκτασης και ισχύος, τούτη η φαντασμαγορία του Καλού και της καλιφορνέζικης φιλελεύθερης ουτοπίας μπορεί και αλλάζει δέρμα.

Ακόμα και τώρα που πολλοί σπεύδουν να επικρίνουν τις αναρτήσεις του Μασκ ή κάποια λόγια του Ζούκερμπεργκ, πολύ λίγοι τολμούν να θίξουν το ταμπού, που είναι η κυριαρχία ιδιωτών σε υποδομές και τεχνολογίες τόσο κρίσιμες για την κοινωνική οργάνωση και τον έλεγχο της ζωής μας. Κάποια στιγμή θα ανοίξει όμως η συζήτηση, ιδίως όταν καταφέρουμε να βγούμε από την ενδοχώρα της μικροπολιτικής και των δικών της προτεραιοτήτων.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LIFO

   

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παραπονεμένα λόγια: Είναι σκληρό να ζεις καθημερινά στο πετσί σου την «τυραννία της μειοψηφίας» 

Daily / Παραπονεμένα λόγια: Είναι σκληρό να ζεις καθημερινά στο πετσί σου την «τυραννία της μειοψηφίας» 

Η επανεκλογή του Τραμπ έχει αλλάξει ξαφνικά τον τόνο της δημόσιας συζήτησης, κάνοντάς την πολύ πιο φιλική ως προς τις θέσεις της «λαϊκίστικης δεξιάς».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
«Ο Ζούκερμπεργκ λέει ψέματα για το fact checking»: Αντιδράσεις σε όλο τον κόσμο στην απόφαση της Meta να το καταργήσει

Διεθνή / «Ο Ζούκερμπεργκ λέει ψέματα για το fact checking»: Αντιδράσεις σε όλο τον κόσμο στην απόφαση να το καταργήσει

Το Διεθνές Δίκτυο Fact Checking απορρίπτει το «επιχείρημα» περί λογοκρισίας - Ηνωμένα Έθνη και Συμβούλιο της Ευρώπης προειδοποιούν για αρνητικές συνέπειες για τα ανθρώπινα δικαιώματα
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όταν ο Κώστας Τασούλας στήριζε με θέρμη την ισότητα στον γάμο

Οπτική Γωνία / Όταν ο Κώστας Τασούλας στήριζε με θέρμη την ισότητα στον γάμο

Άραγε, πώς θα αιτιολογήσουν τη θετική τους ψήφο βουλευτές της ΝΔ που τάχθηκαν απέναντι στην Κατερίνα Σακελλαροπούλου εξαιτίας της στάσης της υπέρ του νόμου για τα ομόφυλα ζευγάρια; 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Κρήτη: Oι πυροβολημένες κάμερες κυκλοφορίας και τα θανατηφόρα τροχαία

Ρεπορτάζ / «Στην Κρήτη πάνω από το 15% των οδηγών δεν έχει πάει ποτέ να δώσει εξετάσεις»

Οι θλιβερές ιδιαιτερότητες της Κρήτης και το μπαλάκι των ευθυνών για μία σύλληψη που δεν έγινε στην ώρα της και στοίχισε τη ζωή στον Παναγιώτη Καρατζή: Ο άδικος θάνατος του 22χρονου στα Χανιά βγάζει για άλλη μία φορά στο φως όλα τα στραβά που συνδέονται με την οδική ασφάλεια και τα τροχαία ατυχήματα.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
ΕΠΕΞ Γιατί έρχεται παγκόσμιο χάος;

Οπτική Γωνία / Έρχεται παγκόσμιο χάος; ― 7 ερωτήσεις στον Τζέφρι Σακς

Πόσο «τραμπικός» θα αποδειχθεί ο Τραμπ στη νέα εποχή του; Μιλά στη LiFO ο Τζέφρι Σακς, καθηγητής Οικονομικών και διευθυντής του Κέντρου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τα ένοχα μυστικά του υπόγειου Κηφισού που βγήκαν στην επιφάνεια

Ρεπορτάζ / Τα ένοχα μυστικά του υπόγειου Κηφισού που βγήκαν στην επιφάνεια

Κι όμως, το υπογειοποιημένο τμήμα του Κηφισού ποταμού, πάνω από το οποίο περνάει ο κεντρικός οδικός άξονας της Αττικής, ουδέποτε έχει συντηρηθεί από τότε που κατασκευάστηκε. Τι αναφέρει η έκθεση αυτοψίας της Γεωμυθικής, η οποία «άναψε φωτιές».
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Τι «τρέχει» με τη Γροιλανδία;

Οπτική Γωνία / Η Γροιλανδία που βγήκε από τον πάγο και έγινε viral

Ποιο είναι το «γροιλανδικό πρόβλημα», το οποίο αποκτά πλέον νέα διάσταση, καθώς ο Τραμπ επιδιώκει να προσαρτήσει το αχανές αυτό νησί – γεωστρατηγικό «φιλέτο» με το μοναδικό οικοσύστημα στις ΗΠΑ; Και τι λένε οι ίδιοι οι κάτοικοί του για όλα αυτά;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Δεν χορεύω συχνά, δεν χορεύω με πάθος»: Όταν ο Κώστας Σημίτης μίλησε για όλα στη Βασιλική Σιούτη

Συνέντευξη / «Δεν χορεύω συχνά, δεν χορεύω με πάθος»: Όταν ο Κώστας Σημίτης μίλησε για όλα στη Βασιλική Σιούτη

Μια συνέντευξη επικεντρωμένη στην προσωπική του ζωή και όχι στις θέσεις του, που δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 1996, λίγες μέρες προτού διαδεχθεί τον Ανδρέα Παπανδρέου στην πρωθυπουργία.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Ο Κώστας Σημίτης, ανάμεσα στις ιδέες και στα πράγματα

Οπτική Γωνία / Ο Κώστας Σημίτης ανάμεσα στις ιδέες και στα πράγματα

Η κληρονομιά του Κώστα Σημίτη δεν θα παιχτεί μόνο στις αναλύσεις και στις αποτιμήσεις των πολιτικών του επιλογών ή της πρωθυπουργίας του. Θα κριθεί εξίσου, αν όχι περισσότερο, και από τα συναισθήματα και τις δικές τους «χημικές» αντιδράσεις.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Κώστας Σημίτης (1936-2025): «Στις αλλαγές προχωράς με συναινέσεις, κόντρα στο ρεύμα»

Ελλάδα / Κώστας Σημίτης (1936-2025): «Στις αλλαγές προχωράς με συναινέσεις, κόντρα στο ρεύμα»

Πολιτικοί και ακαδημαϊκοί που συνεργάστηκαν στενά με τον πρώην πρωθυπουργό επιχειρούν μια αποτίμηση της παρακαταθήκης που άφησε ως μία απ’ τις πιο σημαντικές και πολύπλευρες πολιτικές προσωπικότητες της νεότερης ιστορίας μας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ