Η έκθεση εξετάζει τη σχέση μεταξύ εσωτερικού και εξωτερικού χώρου, αμφισβητώντας παραδοσιακές «χωρικές λογικές». Ζωγραφική, γλυπτική και εγκαταστάσεις οδηγούν τους θεατές σε μια εξερεύνηση τοπίων που συνδυάζουν την οικειότητα με το μη διανοητό. Οι καλλιτέχνες διερευνούν την εγγύτητα και την απόσταση, την απώλεια και την ενσωμάτωση του εαυτού στον χώρο, καθώς και τις διαδικασίες ελέγχου που συχνά τη συνοδεύουν.

 

Η έκθεση προσεγγίζει τις διαδικασίες υποχώρησης μέσα από την έννοια του χώρου ως ένα διαρκές πρόβλημα διαχείρισης και διαπραγμάτευσης. Καταλήγει σε «λανθασμένες» κατοικήσεις ως ανοιχτές προσκλήσεις για νέες ανακαλύψεις. Οι καλλιτέχνες σκέφτονται την έννοια της γεωγραφικής τοποθέτησης σε σχέση με τον χρόνο, την ψηφιακή επιτάχυνση, τις μνημονικές λειτουργίες του χώρου και τις συνθήκες κοινωνικής και περιβαλλοντικής καταστροφής του. Εστιάζουν σε «αναπαραστάσεις» τοπίων και μορφών σε μια εποχή, που φαίνεται να μας έχει απομακρύνει από τον τόπο και τον χρόνο, σε ένα ασταθές περιβάλλον, που μοιάζει όλο και πιο ακατοίκητο.

 

Η έκθεση εξετάζει τη σχέση έμβιου, άψυχου και αβίωτου και επιστρέφει στις παραδοσιακές συνθέσεις της νεκρής φύσης και της τοπιογραφίας, ξαναδιαβάζοντας την υλικότητα, που απεικονίζουν και τη συμβολική διάστασή της. Η φθορά, η ματαιότητα και η ομορφιά του καθημερινού γίνονται εργαλεία αφύπνισης, καθώς οι καλλιτέχνες αναμοχλεύουν την ιστορία της τέχνης και το κοινωνικό πεδίο. Μέσα από την υπέρβαση του προφανούς στην απεικόνιση, αποκαλύπτεται η πολυπλοκότητα των σχέσεων μεταξύ υποκειμένου, αντικειμένου και χώρου.

 

Βασίλης Βασιλακάκης, Βασίλης Γαλάνης & Φιόνα Έλλη Σπαθοπούλου, Γεωργία Δαμοπούλου, Marco Eusepi, Αθανάσιος Κανάκης, Γιάννης Μπουτέας, Κώστας Παππάς, Roxane Revon

 

Επιμέλεια: Πάνος Γιαννικόπουλος