Είδατε την περιοδική έκθεση «Το ναυάγιο των Αντικυθήρων» στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο; (www.namuseum.gr) Η έκθεση έχει πάρει παράταση μέχρι το τέλος Αυγούστου και είναι ευκαιρία να την επισκεφθείτε, τώρα που υπάρχει περισσότερος ελεύθερος χρόνος και πιο χαλαρή διάθεση. Θα δείτε το σύνολο σχεδόν των ευρημάτων του ναυαγίου, η εύρεση του οποίου το 1900 εγκαινίασε την ενάλια αρχαιολογία στην Ελλάδα και προσέφερε μια νέα, ανεκτίμητη προσέγγιση στην αρχαία ελληνική τεχνολογία. Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων είναι το αδιαμφισβήτητο «αστέρι» της έκθεσης, εντυπωσιάζουν ωστόσο και τα αγάλματα που βρέθηκαν, πολλά από αυτά φθαρμένα σε κάποια σημεία με έναν απροσδόκητο τρόπο που προκαλεί ανάμεικτα συναισθήματα. Αν έχετε παιδιά, πάρτε τα μαζί σας, περιπλανηθείτε στους χώρους του Μουσείου και φέρτε τα σε επαφή με μερικά από τα σπουδαιότερα έργα την αρχαιότητας. Μην ξεχάσετε να δείτε τις αίθουσες με την αιγυπτιακή συλλογή, θα γοητευθούν, το ίδιο κι εσείς. Το προαύλιο του Μουσείου προσφέρεται για ποδήλατο και πατίνι, αν έχετε μαζί σας, μπορούν να τα φυλάξουν στην είσοδο.
Σας γοητεύουν τα πειράματα και έχετε παιδί μεγαλύτερο από 8 ετών; Το Ίδρυμα Ευγενίδου (www.eugenfound.edu.gr) το Σάββατο 20 και την Κυριακή 21/7 στις 13:30 μ.μ εκτελεί «Πειράματα που έκλεψαν την παράσταση». Από την εμφάνιση της ζωής στη Γη και την αρχαία τεχνολογία, στους υπεραγωγούς και στα πρώτα βήματα του ανθρώπου στο διάστημα και από τη μαγειρική στα πυροτεχνήματα, η μαγεία της επιστήμης ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια μας. Στην επίδειξη αυτή πρωταγωνιστούν ο αξιοσέβαστος Ήρωνας, τα καταπιεσμένα αυγά, το εκρηκτικό υδρογόνο, ο φλεγόμενος αιθέρας, τα ζαχαρωτά-αστροναύτες και το παγερό υγρό άζωτο! Την επίδειξη πειραμάτων μπορείτε να την παρακολουθήσετε με το εισιτήριο της Διαδραστικής Έκθεσης Επιστήμης και Τεχνολογίας που είναι ημερήσιο (6 ευρώ, παιδικό 4 ευρώ).
Αν πάλι το παιδί σας είναι πάνω από 11 ετών μη φύγετε! Στις 15:30 μ.μ μπορείτε να παρακολουθήσετε τη διαδραστική αφήγηση «Ο Παρθενώνας και άλλα αρχαία θαύματα!». Θα ανακαλύψετε τα άγνωστα μυστικά του και πώς τα μαθηματικά, η αστρονομία, η φιλοσοφία, η δημοκρατία και η τέχνη συναντήθηκαν σ΄αυτό το διαχρονικό μνημείο. Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων θα σας απασχολήσει και εδώ, όπως και ο τρόπος με τον οποίο οι αρχαίοι ταξίδευαν μέχρι το …τέλος του κόσμου. Μετά την αφήγηση, μικροί και μεγάλοι θα κατασκευάσουν το Χρυσό Διαβήτη, το όργανο με το οποίο μπορούν να υπολογίσουν τη χρυσή τομή.
Αν πάλι έχετε μικρότερα παιδιά ή απλά αισθάνεστε την ανάγκη να χαλαρώσετε από την πίεση της καθημερινότητας, τότε κατηφορίστε προς το πάρκο Φλοίσβου. Εκεί, μεταξύ του Φλοίσβου και της ομώνυμης μαρίνας, σας περιμένει ένας μεγάλος, ανοιχτός χώρος αναψυχής με τσουλήθρες, κούνιες, τραμπάλες, κάστρα, πύργους και καράβια. Κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 8:30 μ.μ., στο Δημοτικό Θέατρο Σκιών Π.Φαλήρου, ο Τάσος Κώνστας περιμένει μικρούς και μεγάλους που αγαπούν τον Καραγκιόζη (πληροφορίες στο 6948852493).
Για το τέλος κράτησα μια πρόταση για όσους έχουν εκδρομική διάθεση και παιδιά πάνω από δέκα ετών. Στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου (www.greekfestival.gr) παρουσιάζεται η κωμωδία του Μενάνδρου «Σαμία» από τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου, με τον Αλκίνοο Ιωαννίδη στη διανομή. Πρόκειται για επανάληψη της παράστασης που παίχτηκε στην Επίδαυρο πριν από είκοσι χρόνια και συμπεριλαμβάνεται στις δέκα καλύτερες στην ιστορία του αργολικού θεάτρου. Η σκηνοθεσία του Εύη Γαβριηλίδη παραπέμπει στο κωμειδύλλιο, ο χορός και το τραγούδι κυριαρχούν και οι αλλεπάλληλες παρεξηγήσεις προκαλούν αβίαστα το γέλιο. Κυρίαρχο στοιχείο της μετάφρασης του ποιητή Γιάννη Βαρβέρη είναι η χρήση της καθαρεύουσας, οπότε τα παιδάκια σε κάποια σημεία ίσως χρειαστούν λίγη βοήθεια. Ο Αλκίνοος λέει πως βρίσκει τη «Σαμία» να φέρνει «χαρά, επίπεδο, αισθητική, γέλιο και φως, σε μια εποχή σκοτεινή, λυπημένη και αντιαισθητική.» Νομίζω ότι όλοι μας τα έχουμε ανάγκη.
Η πόλη, ακόμα και μέσα στην κρίση, όπως κάθε καλοκαίρι προσφέρει ποικιλία επιλογών. Με λίγη καλή διάθεση, ακόμα κι ένας καφές στη δροσιά μπορεί να γεμίσει τις μπαταρίες μας. Να περνάτε καλά.
σχόλια