Εποχές που δεν πρέπει να ξανάρθουν

Facebook Twitter
0

(από συνταγή του Τσελεμεντέ που δημοσιεύτηκε σε εφημερίδα επί Κατοχής: ψιχουλολογία)

"Και τώρα ας κάµωµε και λίγη ψιχουλολογία! Προ καιρού ακούονται οι συµβουλές από τους αρµοδίους να µαζεύωµεν τα ψίχουλα καινα τα χρησιµοποιούµε στην µαγειρική. Στην αρχή ο πολύς κόσµος το πήρε στ’ αστεία γιατί το νόµιζε ανάξιο προσοχής. Οσοι όµως δοκίµασαν το µάζευµα είδον µε έκπληξί τους ότι σε µια βδοµάδα γέµιζαν ένα σακκουλάκι. Και όσοι δεν το πιστεύουν ακόµα ας ακούσουν µια στατιστική του υπουργείου Αγορανοµίας.

Υπολογίζοντες 8 δράµια ψίχουλα την ηµέραν, από κάθε οικογένειαν – και τα οποία επήγαιναν στα σκουπίδια – έχοµεν ένα ποσόν ηµερησίως από 40 τόννους σιτάρι. Και ούτω πετούµε στον τενεκέ των σκουπιδιών µίαν ποσότητα από ψίχουλα που κοστίζουν τον χρόνον περί τα 100 εκατοµµύρια δραχµάς. Αν τα υπολογίσωµεν 4 δράµια µόνον την ηµέραν, τώρα που δεν είνε άφθονα, έχοµε πάλι περί τα 50 εκατοµµύρια σπατάλη. Και αν θέλωµεν να κάµωµε και άλλο σκόντο στο τέταρτο, δεν είνε λίγα και τα 25 εκατοµµύρια να πηγαίνουν στα σκουπίδια. Να λοιπόν τι αξίζει να µαζεύωνται τα ψίχουλα».



Μπομπότα (όχι κατοχική)

Η μπομπότα, που είναι ψωμί φτιαγμένο από καλαμποκάλευρο, με σταφίδες και κανέλα για όσους είχαν, ακόμα ταυτίζεται με τη φτώχια και την ανέχεια. Οι Έλληνες συνήθιζαν το ψωμί από σιτάρι, το οποίο φουσκώνει και γίνεται αφράτο, ενώ αυτό από καλαμπόκι «λασπώνει» και χωρίζει. Βέβαια ακόμα και το καλαμποκάλευρο νοθευόταν με τσόφλια, ακόμα και με χώμα.

Υλικά

  • 1 ποτήρι λάδι
  • 5 αβγά
  • 1 σουρωτή
  • 400 γρ. τυρί φέτα
  • 1 φακελάκι (2 κ.σ.) μπέικιν πάουντερ
  • 10 κουταλιές καλαμποκάλευρο
  • 10 κουταλιές αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • αλάτι (αν χρειαστεί)


Εκτέλεση
Χτυπάμε ελαφρά τα αβγά.

Προσθέτουμε το λάδι, τη σόδα, τη φέτα, τα 2 αλεύρια και το μπέικιν.

Ανακατεύουμε να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα και αδειάζουμε σε καλά βουτυρωμένο ταψάκι με διαστάσεις 23χ28εκ.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 1 ώρα,μέχρι να ροδίσει καλά.

Kasha και ψαρόσουπα

Υλικά:

  • 1 ψάρι
  • Νερό
  • Ό,τι άλλο βρείτε

Το 1939 η Πολωνία δέχτηκε επίθεση από τη Γερμανία και τη Ρωσία ταυτόχρονα. Ο 14χρονος τότε Felix Chustecki μεταφέρθηκε μαζί με την οικογένειά του σε ένα ρώσικο στρατόπεδο καταναγκαστικής εργασίας. Αυτή είναι η περιγραφή των συνθηκών εκεί:

 

«Ήμασταν ένα μήνα στο φορτηγό που κανονικά μετέφερε αγελάδες στο δρόμο για τη Σιβηρία. Το φαγητό ήταν πολύ κακής ποιότητας και μερικές φορές δεν υπήρχε καν- μόνο νερό. Μερικές φορές οι στρατιώτες μας έδιναν λίγα ψάρια ή πατάτες και φτιάχναμε σούπα.

Τελικά φτάσαμε στο στρατόπεδο, στο οποίο απαιτούσαν πολύ βαριά εργασία, επειδή ο πατέρας μου είχε πολεμήσει κατά της Ρωσίας στη δεκαετία του 1930. Ο καθένας μας έπαιρνε μισό κιλό ψωμί καθημερινά, συνήθως μισοψημένο αλλά αν κατάφερνες να μαζέψεις μερικά νομίσματα μπορούσες να αγοράσεις λίγο φαγητό από τα μαγαζιά, αλλά μόνο kasha, ένα είδος αλευριού από βρώμη, το οποίο ανακατεύαμε με νερό, και μπορούσαμε να έχουμε μόνο ένα κουτάλι ηλιέλαιο με κάθε πιάτο kasha που αγοράζαμε.

Τότε οι συνθήκες ήταν καλές. Όταν μεταφερθήκαμε σε φάρμες στο Ουζμπεκιστάν οι συνθήκες ήταν τρομαχτικές κι εκεί πραγματικά δεν υπήρχε τίποτα για φαγητό, ούτε καν για τους ντόπιους- έπρεπε να πεθάνουν της πείνας για να φάει ο ρώσικος στρατός.

Μερικές φορές στα χωράφια με το βαμβάκι βρίσκαμε λοφάκια με βρώσιμα χόρτα, τα μαζεύαμε μαζί με τους χωρικούς και φτιάχναμε μία πολύ αραιή σούπα, αλλά πολλοί πέθαναν, ειδικά τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι.»


Στο προχθεσινό ποστ έγραφα ότι η νέα κρίση θα δημιουργήσει παχυσαρκία. Είναι προτιμότερη η αφθονία, προτιμότερο το κακής ποιότητας φαγητό, από την πείνα. Περνάμε κρίση αλλά μπορούμε να φάμε. Αυτό δεν είναι αυτονόητο ούτε μέσα στη Αθήνα πια.

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Γεύση / Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Μια ταβέρνα που έχτισαν το '56 οι οικοδόμοι της περιοχής και κράτησαν ζωντανή ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί ένα comfort zone, με λίγα, κλασικά και καλά πράγματα, για τις μέρες που δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της «φάσης».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM
Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM
Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Γεύση / Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Μετά το Ρίνι που αγαπήθηκε πολύ, η Μαρίνα Χρονά σερβίρει στον Κεραμεικό μικρά πιάτα που της αρέσουν, είτε πρόκειται για φάβα φουρνιστή και ντολμαδάκια κασιώτικα είτε για ravioloni και shepherd’s pie.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Γεύση / Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Ο Apo, ένας Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας που έφτασε στην Ελλάδα με 7 ευρώ στην τσέπη, σερβίρει πλέον τσιγ κιοφτέ, πληθωρικό μπεϊντί κεμπάπ και χειροποίητο ντονέρ, ενώ μοιράζεται μαζί μας τρεις από τις συνταγές του.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Φάε έναν Βαλεντίνο

Γεύση / Φάε έναν Βαλεντίνο

Όπως και στη ζωή, έτσι και στα πιο καλά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας κυκλοφορούν καρδιές μικρές και καρδιές μεγάλες· για να τις δωρίσετε ή για να τις κρατήσετε για πάρτη σας. Φτιάχνουν επίσης cheesecake, choux, πανετόνε και rolls ειδικά για τη μέρα που κάποιοι τη γιορτάζουν και σε κάποιους περνάει εντελώς αδιάφορη. Ποιος, όμως, μπορεί να αντισταθεί σε ένα λαχταριστό γλυκό;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Γεύση / Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Τι θες; Τις σούπες που έτρωγες στην Ήπειρο; Ωραία γιουβαρλάκια; Ή μια σωστά χυλωμένη φασολάδα; Ό,τι θες από φαγητό που να θυμίζει «χειμώνα» θα το βρεις σε αυτό εδώ το mega post.
THE LIFO TEAM
Δώδεκα Πιάτα

Γεύση / «Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Ο Παύλος Kυριάκης είχε κατά νου δύο πράγματα: Να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον επισκέπτονται εύκολα οι φίλοι του και να σερβίρει κλασικά πιάτα - λίγα και καλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
CHECK Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Γεύση / Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Το γριβάδι πλακί με τις «καπιρές» του άκρες, ένα αγριογούρουνο μαγειρεμένο στιφάδο, μια γίδα βραστή του Ολύμπου και η φασολάδα των Πιερίων: Φαγητά που η νοστιμιά τους ενισχύεται από την ατμόσφαιρα της ζεστής συντροφιάς που σμίγει στην κρύα αγκαλιά του βουνού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Το κρασί με απλά λόγια / Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Ο κορυφαίος Κύπριος οινολόγος και οινοποιός, Γιάννης Κυριακίδης, μοιράζεται μοναδικές πληροφορίες για τις λευκές ποικιλίες κρασιού του νησιού στην Υρώ Κολιακουδάκη και τον Παναγιώτη Ορφανίδη.
THE LIFO TEAM
Βαλκανικές συνταγές

Γεύση / Esthio: Στο Κουκάκι για ρουμάνικο λαχανοντολμά και αλβανικό γιαουρτοταβά

Το casual dining εστιατόριο του Έλβι-Δημήτρη Ζύμπα, που σύστησε στην Αθήνα τη βαλκανική κουζίνα, μόλις προστέθηκε στις προτάσεις του οδηγού Michelin. Ο σεφ το γιορτάζει, χαρίζοντάς μας τέσσερις συνταγές του για να τις φτιάξουμε στο σπίτι.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ