Και ο Σατανάς πίνει καφέ

Και ο Σατανάς πίνει καφέ Facebook Twitter
7

 

Ο καφές είναι το ποτό με την μεγαλύτερη κατανάλωση στον κόσμο, κι έχει παρουσία 1500 χρόνια. Κι όμως- η επιστήμη δεν έχει αποφασίσει ακόμα αν είναι καλός ή κακός για την υγεία, με μελέτες και κόντρα μελέτες να αλληλοδιαψεύδονται.

 

 

Με το απλό μου μυαλό θα έλεγα ότι κάτι που καταναλώνεται τόσο ευρέως για πάνω από μία χιλιετία, αν υπήρχε απ’ ευθείας σύνδεση του καφέ με θανατηφόρες ή επικίνδυνες ασθένειες, θα είχε ανακαλυφθεί. Κι όμως- για τον καφέ υπάρχουν περισσότερες έρευνες απ’ό,τι για τα αντιβιοτικά. Προσπαθώ να καταλάβω τι είναι αυτό που προκαλεί τόσο αλλοπρόσαλλα αποτελέσματα για κάτι πασίγνωστο όσο ο καφές. Οι εντελώς αντίθετες απόψεις μοιάζουν με προσπάθειες διαφορετικών ανθρώπων να βρουν αναγνωρίσιμα σχήματα στα σύννεφα.

Έχει καρκινογόνα συστατικά, αλλά βοηθάει και ορισμένες περιπτώσεις καρκίνου. Μειώνει τις πιθανότητες Αλτσχάιμερ και προκαλεί καρδιακά επεισόδια. Μπορεί να οδηγήσει σε αποβολή αλλά βοηθάει και την χαμηλή πίεση της εγκύου. Είναι διουρητικός αλλά τώρα μετράει και στην κατανάλωση υγρών. Και οι μελέτες μαζί με τις χρηματοδοτήσεις συνεχίζονται…

 

 

Κάτι που σίγουρα βελτιώνει ο καφές, είναι οι πωλήσεις εφημερίδων και περιοδικών. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην διαβαστεί νέα θεωρία περί καφέ (μυστικά ελπίζω το ίδιο και για το παρόν άρθρο). Οι μαρτυρίες χρηστών και πρώην χρηστών στο ίντερνετ είναι μερικές φορές ξεκαρδιστκές. «Πήρα αύξηση όταν έκοψα τον καφέ, γιατί σταμάτησαν να τρέμουν τα χέρια μου», «τα θετικά αποτελέσματα του καφέ προωθούνται γιατί οι άνθρωποι θέλουν να ευλογούν τις κακές τους συνήθειες» (αν και δεν έχω διαβάσει για τις θετικές επιδράσεις της κοκαΐνης), «σας ικετεύω, κόψτε τον καφέ και μην τον ξαναρχίσετε ΠΟΤΕ ΠΟΤΕ ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ», «πίνω 5 κούπες καφέ την ημέρα και δε μπορείτε να πιστέψετε πόσο ωραίο είναι το δέρμα μου και το πόσο αδύνατη είμαι.»

 

Η δαιμονοποίηση του καφέ δεν είναι καινούριο φαινόμενο, όσο κι αν μοιάζει με αμερικανική υστερία. Από τότε που ο άνθρωπος τον ανακάλυψε –κατά πάσα πιθανότητα στην Αιθιοπία- έχει χαρακτηριστεί ταυτόχρονα «το κρασί του κόκκου» και «το κάτουρο του Διαβόλου».

 

Στις αρχές τις ιστορίας του, ο καφές χρησιμοποιούνταν σε θρησκευτικές τελετουργίες στην Αφρική. Κατά συνέπεια, η ιταλική εκκλησία θεώρησε ότι ήταν έργο του Σατανά και απαγόρεψε την κατανάλωσή του και τον αφόρισε. Ευτυχώς ο πάπας Clemens VII, ο οποίος λάτρευε τον καφέ, μας έσωσε βαφτίζοντας τον καφέ χριστιανό.

 

 

Όμως στους ευσεβείς κύκλους της Ευρώπης ο καφές αντιμετωπίζονταν ακόμα με καχυποψία. Αυτή τη φορά η θεωρία έλεγε ότι η κατανάλωση καφέ κάνει τις γυναίκες σεξουαλικά αχόρταγες οπότε φυσικά απαγορευόταν. Μάλιστα ήταν θεμιτό ένας άντρας να ξυλοφορτώσει τη γυναίκα του αν την έπιανε να πίνει καφέ. Για να τις προστατέψουν από τις ορέξεις που δε θα μπορούσαν να ελέγξουν, η είσοδος γυναικών σε καφενεία απαγορευόταν εντελώς.

 

Οπότε τι άλλαξε; Αρχικά ο μπαμπούλας ήταν ο Θεός, τώρα είναι η Υγεία. Για κάποιο λόγο δεν κάνει να πιεις καφέ. Επίσης, όλοι όσοι πίνουν καφέ έχουν να πουν τα πιο αλλοπρόσαλλα αποτελέσματα. Πως γίνεται ο ένας να πίνει μία γουλιά και να μην κοιμάται για 12 ώρες και ο άλλος να πίνει σκέτο εσπρέσσο και μετά να πηγαίνει για έναν υπνάκο; Σίγουρα παίζει ρόλο η ηλικία και το φύλο αλλά αυτό ισχύει με όλες τις ουσίες- καμία άλλη δεν έχει τόσο ακραία αποτελέσματα. Ίσως επειδή δεν λαμβάνεται υπόψη η ψυχολογία, που είναι ένα μεγάλο μυστήριο.

 

Ίσως –λέω ίσως- η παραδοσιακή επιφύλαξη απέναντι στον καφέ, που έχει ξεκινήσει εδώ και τόσους αιώνες, κληροδοτήθηκε και σε μας με το μανδύα της επιστήμης. Πέρα από τις προφανείς του ιδιότητες (εντάξει, προκαλεί τρέμουλο και ταχυκαρδία), οι υπόλοιπες που συνδέονται με καρκίνους, καρδιοπάθειες και τα λοιπά ίσως να υπάρχουν από λίγο σε ό,τι τρώμε και πίνουμε. Πρόκειται για δική μου άποψη που δεν έχει χρηματοδοτηθεί από μεγάλο ινστιτούτο και δεν έχει ανακοινωθεί σε ιατρικό περιοδικό. Θα ήθελα όμως όλα αυτά τα λεφτά που πετιούνται για κάτι που σίγουρα, δεν θα αφανίσει τον ανθρώπινο πληθυσμό, να πήγαιναν σε κάτι που όντως αφανίζει τον ανθρώπινο πληθυσμό, όπως στην έρευνα κανονικών ασθενειών.

 

 

 

Γεύση
7

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

CHECK Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Γεύση / Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Το γριβάδι πλακί με τις «καπιρές» του άκρες, ένα αγριογούρουνο μαγειρεμένο στιφάδο, μια γίδα βραστή του Ολύμπου και η φασολάδα των Πιερίων: Φαγητά που η νοστιμιά τους ενισχύεται από την ατμόσφαιρα της ζεστής συντροφιάς που σμίγει στην κρύα αγκαλιά του βουνού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Το κρασί με απλά λόγια / Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Ο κορυφαίος Κύπριος οινολόγος και οινοποιός, Γιάννης Κυριακίδης, μοιράζεται μοναδικές πληροφορίες για τις λευκές ποικιλίες κρασιού του νησιού στην Υρώ Κολιακουδάκη και τον Παναγιώτη Ορφανίδη.
THE LIFO TEAM
Βαλκανικές συνταγές

Γεύση / Esthio: Στο Κουκάκι για ρουμάνικο λαχανοντολμά και αλβανικό γιαουρτοταβά

Το casual dining εστιατόριο του Έλβι-Δημήτρη Ζύμπα, που σύστησε στην Αθήνα τη βαλκανική κουζίνα, μόλις προστέθηκε στις προτάσεις του οδηγού Michelin. Ο σεφ το γιορτάζει, χαρίζοντάς μας τέσσερις συνταγές του για να τις φτιάξουμε στο σπίτι.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Γεύση / Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Εστιατόρια που συζητιούνται εντόνως, τα πιο «to see and to be seen» μαγαζιά των ημερών ή απλώς μέρη που φτιάχτηκαν για να γίνουν εύκολα στέκια. - Spoiler alert: Σε αυτή τη λίστα θα συναντήσετε πολύ κρασί και μουσική από βινύλια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Γεύση / Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Η ξενάγηση σε ένα αποστακτήριο σας ακούγεται κάπως τυπικά τουριστική; Προτιμάτε στα ταξίδια σας να «ζείτε» την πόλη; Κι όμως, υπάρχει ένα αποστακτήριο στο Δουβλίνο -αυτό του πολυβραβευμένου Teeling- που θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε καλύτερα το μέρος που γέννησε το ουίσκι.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Γεύση / Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Ο Χρόνης Δαμαλάς προσφέρει μια κουζίνα που είναι οικεία και νέα ταυτόχρονα, με fusion ιδέες και έμφαση στην Ελλάδα, μαθαίνει στους τουρίστες τον τραχανά και σερβίρει το signature κοκορέτσι του χωρίς εντεράκια - μας έδωσε μάλιστα και τη συνταγή γι' αυτό, μαζί με δύο ακόμα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μαρία Κατσούλη: H ξεχωριστή πορεία της πρώτης Ελληνίδας οινοχόου

Το κρασί με απλά λόγια / Μαρία Κατσούλη, πώς ήταν να είσαι οινοχόος στα μακρινά 90's;

Από την Κρήτη στην Αθήνα και στις σάλες των πιο διάσημων ελληνικών εστιατορίων της δεκαετίας του ’90, η διαδρομή της Μαρίας Κατσούλη στον χώρο του κρασιού καθόρισε και ουσιαστικά δημιούργησε τη θέση του οινοχόου στη χώρα μας. Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν μαζί της.
THE LIFO TEAM
Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πες μας πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου

Γεύση / Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου;

Στο καινούργιο εστιατόριο Iodio η σεφ Γεωργιάννα Χιλιαδάκη φτιάχνει πιάτα θαλασσινά με τον ξεχωριστό δικό της τρόπο. Μπήκαμε στην κουζίνα της, μιλήσαμε μαζί της και μάθαμε τις τεχνικές των πιάτων της. 
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία;

Radio Lifo / H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία

Γιατί αναζητάμε διαρκώς το «εξωτικό» και το σπάνιο, αντί να εκτιμάμε περισσότερο τα υλικά και τα φαγητά με τα οποία μεγαλώσαμε; Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη συνομιλεί με τους Nomade et Sauvage, τους μάγειρες Ιορδάνη Τσενεκλίδη και Παναγιώτη Σιαφάκα, για το τι θεωρείται εκλεκτό, τι ορίζεται ως πολυτέλεια στο φαγητό και πώς οι μόδες και οι τάσεις διαμορφώνουν τις διατροφικές μας συνήθειες.
Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Βιβλίο / Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Στον Μανταμάδο οι γυναίκες του Φυσιολατρικού–Ανθρωπιστικού Συλλόγου «Ηλιαχτίδα» δημιούργησαν ένα βιβλίο που συνδυάζει τη νοσταλγία της παράδοσης με τις γευστικές μνήμες της τοπικής κουζίνας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

6 σχόλια
Τι ωραία, μύριζε καφέ το δωμάτιο ενώ το διάβαζα. Νομίζω ένας βασικός λόγος που ο καφές είναι all time favourite θέμα και αντικείμενο ατέλειωτων αναλύσεων και συζητήσεων είναι το ότι αποτελεί μία από τις λίγες νόμιμες διεγερτικές ουσίες και καταναλώνεται από περίπου το 90% του πλανήτη. Και το να επιτρέπουν αυτό το εγκεφαλικό doping να είναι προσβάσιμο σε όλους, έτσι απλά, είναι δύσκολο για μερικούς. Μπορεί να μην έχει τις ίδιες επιδράσεις σε εμάς όπως στις αράχνες (http://en.wikipedia.org/wiki/File:CaffeinatedSpider.jpg), αλλά επηρεάζει την λειτουργία του εγκέφαλου, τουλάχιστον όσον αφορά την πνευματική ετοιμότητα και τις επιδόσεις στα αθλήματα (η International Olympic Committee απαγορεύει συγκεντρώσεις καφεΐνης πάνω από 12 mcg/mL στα ούρα των αθλητών). Αλλά και αυτό σε διαφορετικό βαθμό στον καθένα μας, γιατί ο μεταβολισμός της καφεΐνης λαμβάνει χώρα στο ήπαρ, από το κυτόχρωμα CYP1A2 το οποίο λόγω γενετικού πολυμορφισμού υπο- ή υπερλειτουργεί σε μερικούς ανθρώπους (υπάρχουν δηλάδη poor και ultra-rapid metabolizers) το οποίο εξηγεί και γιατί μερικούς "τους πιάνει" πιο πολύ ο καφές και δεν μπορούν να κοιμηθούν ενώ άλλοι δεν καταλαβαίνουν τίποτα. Πωπω, πολλά έγραψα, ο καφές θα φταίει :)
"Για να τις προστατέψουν από τις ορέξεις που δε θα μπορούσαν να ελέγξουν, η είσοδος γυναικών σε καφενεία απαγορευόταν εντελώς". Στην Ελλάδα δεν έχει αλλάξει και τόσο αυτό, με φωτεινή εξαίρεση κάτι γυναικεία καφενεία που μετρώνται στα δάκτυλα του ενός χεριού.
Το θέμα αυτό το χει λύσει εδώ και χρόνια η καφετέρια. Έτσι κι αλλιώς στα παραδοσιακά καφενεία (που μάλλον εκλείπουν σιγά σιγά) μόνο άνθρωποι κάποιας προχωρημένης ηλικίας πάνε και συνήθως ακόλουθοι ενός συντηρητικού τρόπου ζωής και σκέψης.