Και ο Σατανάς πίνει καφέ

Και ο Σατανάς πίνει καφέ Facebook Twitter
7

 

Ο καφές είναι το ποτό με την μεγαλύτερη κατανάλωση στον κόσμο, κι έχει παρουσία 1500 χρόνια. Κι όμως- η επιστήμη δεν έχει αποφασίσει ακόμα αν είναι καλός ή κακός για την υγεία, με μελέτες και κόντρα μελέτες να αλληλοδιαψεύδονται.

 

 

Με το απλό μου μυαλό θα έλεγα ότι κάτι που καταναλώνεται τόσο ευρέως για πάνω από μία χιλιετία, αν υπήρχε απ’ ευθείας σύνδεση του καφέ με θανατηφόρες ή επικίνδυνες ασθένειες, θα είχε ανακαλυφθεί. Κι όμως- για τον καφέ υπάρχουν περισσότερες έρευνες απ’ό,τι για τα αντιβιοτικά. Προσπαθώ να καταλάβω τι είναι αυτό που προκαλεί τόσο αλλοπρόσαλλα αποτελέσματα για κάτι πασίγνωστο όσο ο καφές. Οι εντελώς αντίθετες απόψεις μοιάζουν με προσπάθειες διαφορετικών ανθρώπων να βρουν αναγνωρίσιμα σχήματα στα σύννεφα.

Έχει καρκινογόνα συστατικά, αλλά βοηθάει και ορισμένες περιπτώσεις καρκίνου. Μειώνει τις πιθανότητες Αλτσχάιμερ και προκαλεί καρδιακά επεισόδια. Μπορεί να οδηγήσει σε αποβολή αλλά βοηθάει και την χαμηλή πίεση της εγκύου. Είναι διουρητικός αλλά τώρα μετράει και στην κατανάλωση υγρών. Και οι μελέτες μαζί με τις χρηματοδοτήσεις συνεχίζονται…

 

 

Κάτι που σίγουρα βελτιώνει ο καφές, είναι οι πωλήσεις εφημερίδων και περιοδικών. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην διαβαστεί νέα θεωρία περί καφέ (μυστικά ελπίζω το ίδιο και για το παρόν άρθρο). Οι μαρτυρίες χρηστών και πρώην χρηστών στο ίντερνετ είναι μερικές φορές ξεκαρδιστκές. «Πήρα αύξηση όταν έκοψα τον καφέ, γιατί σταμάτησαν να τρέμουν τα χέρια μου», «τα θετικά αποτελέσματα του καφέ προωθούνται γιατί οι άνθρωποι θέλουν να ευλογούν τις κακές τους συνήθειες» (αν και δεν έχω διαβάσει για τις θετικές επιδράσεις της κοκαΐνης), «σας ικετεύω, κόψτε τον καφέ και μην τον ξαναρχίσετε ΠΟΤΕ ΠΟΤΕ ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ», «πίνω 5 κούπες καφέ την ημέρα και δε μπορείτε να πιστέψετε πόσο ωραίο είναι το δέρμα μου και το πόσο αδύνατη είμαι.»

 

Η δαιμονοποίηση του καφέ δεν είναι καινούριο φαινόμενο, όσο κι αν μοιάζει με αμερικανική υστερία. Από τότε που ο άνθρωπος τον ανακάλυψε –κατά πάσα πιθανότητα στην Αιθιοπία- έχει χαρακτηριστεί ταυτόχρονα «το κρασί του κόκκου» και «το κάτουρο του Διαβόλου».

 

Στις αρχές τις ιστορίας του, ο καφές χρησιμοποιούνταν σε θρησκευτικές τελετουργίες στην Αφρική. Κατά συνέπεια, η ιταλική εκκλησία θεώρησε ότι ήταν έργο του Σατανά και απαγόρεψε την κατανάλωσή του και τον αφόρισε. Ευτυχώς ο πάπας Clemens VII, ο οποίος λάτρευε τον καφέ, μας έσωσε βαφτίζοντας τον καφέ χριστιανό.

 

 

Όμως στους ευσεβείς κύκλους της Ευρώπης ο καφές αντιμετωπίζονταν ακόμα με καχυποψία. Αυτή τη φορά η θεωρία έλεγε ότι η κατανάλωση καφέ κάνει τις γυναίκες σεξουαλικά αχόρταγες οπότε φυσικά απαγορευόταν. Μάλιστα ήταν θεμιτό ένας άντρας να ξυλοφορτώσει τη γυναίκα του αν την έπιανε να πίνει καφέ. Για να τις προστατέψουν από τις ορέξεις που δε θα μπορούσαν να ελέγξουν, η είσοδος γυναικών σε καφενεία απαγορευόταν εντελώς.

 

Οπότε τι άλλαξε; Αρχικά ο μπαμπούλας ήταν ο Θεός, τώρα είναι η Υγεία. Για κάποιο λόγο δεν κάνει να πιεις καφέ. Επίσης, όλοι όσοι πίνουν καφέ έχουν να πουν τα πιο αλλοπρόσαλλα αποτελέσματα. Πως γίνεται ο ένας να πίνει μία γουλιά και να μην κοιμάται για 12 ώρες και ο άλλος να πίνει σκέτο εσπρέσσο και μετά να πηγαίνει για έναν υπνάκο; Σίγουρα παίζει ρόλο η ηλικία και το φύλο αλλά αυτό ισχύει με όλες τις ουσίες- καμία άλλη δεν έχει τόσο ακραία αποτελέσματα. Ίσως επειδή δεν λαμβάνεται υπόψη η ψυχολογία, που είναι ένα μεγάλο μυστήριο.

 

Ίσως –λέω ίσως- η παραδοσιακή επιφύλαξη απέναντι στον καφέ, που έχει ξεκινήσει εδώ και τόσους αιώνες, κληροδοτήθηκε και σε μας με το μανδύα της επιστήμης. Πέρα από τις προφανείς του ιδιότητες (εντάξει, προκαλεί τρέμουλο και ταχυκαρδία), οι υπόλοιπες που συνδέονται με καρκίνους, καρδιοπάθειες και τα λοιπά ίσως να υπάρχουν από λίγο σε ό,τι τρώμε και πίνουμε. Πρόκειται για δική μου άποψη που δεν έχει χρηματοδοτηθεί από μεγάλο ινστιτούτο και δεν έχει ανακοινωθεί σε ιατρικό περιοδικό. Θα ήθελα όμως όλα αυτά τα λεφτά που πετιούνται για κάτι που σίγουρα, δεν θα αφανίσει τον ανθρώπινο πληθυσμό, να πήγαιναν σε κάτι που όντως αφανίζει τον ανθρώπινο πληθυσμό, όπως στην έρευνα κανονικών ασθενειών.

 

 

 

Γεύση
7

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Το κρασί με απλά λόγια / Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Τι είναι το Aszu, το Szamorodni, το Furmint και το Harslevelu; O Robert Kindl, γενικός διευθυντής του θρυλικού Oremus, εξηγεί στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET τον Παναγιώτη Ορφανίδη γιατί το Tokaj είναι μια από τις σημαντικότερες οινοπαραγωγικές περιοχές της Ευρώπης.
THE LIFO TEAM
Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Ιστορία μιας πόλης / Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Φιξ, Μετς, Κλωναρίδη. Τρία τοπωνύμια, τρεις περιοχές της Αθήνας που σχετίζονται με τη ζυθοποιία. Επιχειρήσεις που έμαθαν στην αθηναϊκή κοινωνία να πίνει μπίρα, να την απολαμβάνει κατ’ οίκον ή σε πάρκα. H Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Βασίλη Νάστο για τη ζυθοποιία Κλωναρίδη και την εξέλιξη της περιοχής των Πατησίων.
THE LIFO TEAM
Alchemist

Γεύση / Στο Alchemist, ένα από τα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου, η δυσφορία είναι στο μενού

Σε ένα εστιατόριο της Κοπεγχάγης σερβίρονται ωμές μέδουσες και παγωτό από αίμα γουρουνιού ενώ στην οροφή προβάλλονται βίντεο σχετικά με την κλιματική αλλαγή. Πρόκειται για «γαστρονομική όπερα» ή για μια ηδονιστική υπερβολή;
THE LIFO TEAM
Kennedy

Γεύση / Kennedy: Για γαλλικά κρασιά, ψωμί με βούτυρο και ακροάσεις δίσκων

Στο νέο wine bar του κέντρου -που έχει πάρει το όνομα του από το biannual περιοδικό του Chris Kontos- θα βρίσκουμε κρασιά που δεν παίζουν αλλού στην Αθήνα ενώ η μουσική και ο ήχος θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σωτήρης Κοντιζάς: «Έχω ακούσει σε τσακωμό ότι έχω αλλάξει, αλλά δεν το έχω νιώσει»

Γεύση / Σωτήρης Κοντιζάς: «Έχω ακούσει σε τσακωμό ότι έχω αλλάξει, αλλά δεν το έχω νιώσει»

Ο σταρ σεφ που όλοι θεωρούν «δικό τους άνθρωπο», σε μια συνέντευξη για την κατάσταση της εστίασης στην Αθήνα και την επιλογή του να αποχωρήσει από τρία από τα μαγαζιά που έστησε στο κέντρο της πόλης.
M. HULOT

σχόλια

6 σχόλια
Τι ωραία, μύριζε καφέ το δωμάτιο ενώ το διάβαζα. Νομίζω ένας βασικός λόγος που ο καφές είναι all time favourite θέμα και αντικείμενο ατέλειωτων αναλύσεων και συζητήσεων είναι το ότι αποτελεί μία από τις λίγες νόμιμες διεγερτικές ουσίες και καταναλώνεται από περίπου το 90% του πλανήτη. Και το να επιτρέπουν αυτό το εγκεφαλικό doping να είναι προσβάσιμο σε όλους, έτσι απλά, είναι δύσκολο για μερικούς. Μπορεί να μην έχει τις ίδιες επιδράσεις σε εμάς όπως στις αράχνες (http://en.wikipedia.org/wiki/File:CaffeinatedSpider.jpg), αλλά επηρεάζει την λειτουργία του εγκέφαλου, τουλάχιστον όσον αφορά την πνευματική ετοιμότητα και τις επιδόσεις στα αθλήματα (η International Olympic Committee απαγορεύει συγκεντρώσεις καφεΐνης πάνω από 12 mcg/mL στα ούρα των αθλητών). Αλλά και αυτό σε διαφορετικό βαθμό στον καθένα μας, γιατί ο μεταβολισμός της καφεΐνης λαμβάνει χώρα στο ήπαρ, από το κυτόχρωμα CYP1A2 το οποίο λόγω γενετικού πολυμορφισμού υπο- ή υπερλειτουργεί σε μερικούς ανθρώπους (υπάρχουν δηλάδη poor και ultra-rapid metabolizers) το οποίο εξηγεί και γιατί μερικούς "τους πιάνει" πιο πολύ ο καφές και δεν μπορούν να κοιμηθούν ενώ άλλοι δεν καταλαβαίνουν τίποτα. Πωπω, πολλά έγραψα, ο καφές θα φταίει :)
"Για να τις προστατέψουν από τις ορέξεις που δε θα μπορούσαν να ελέγξουν, η είσοδος γυναικών σε καφενεία απαγορευόταν εντελώς". Στην Ελλάδα δεν έχει αλλάξει και τόσο αυτό, με φωτεινή εξαίρεση κάτι γυναικεία καφενεία που μετρώνται στα δάκτυλα του ενός χεριού.
Το θέμα αυτό το χει λύσει εδώ και χρόνια η καφετέρια. Έτσι κι αλλιώς στα παραδοσιακά καφενεία (που μάλλον εκλείπουν σιγά σιγά) μόνο άνθρωποι κάποιας προχωρημένης ηλικίας πάνε και συνήθως ακόλουθοι ενός συντηρητικού τρόπου ζωής και σκέψης.