Πέντε δηλώσεις αγάπης για τη νεραντζιά

Facebook Twitter
1

1. H ιστορία

« Η επιλογή των δενδροφυτεύσεων ήδη από τα πρώτα χρόνια του 20ού αιώνα και κυρίως στη διάρκεια του Μεσοπολέμου, όταν διαμορφωνόταν το αστικό τοπίο της πρωτεύουσας, γινόταν με γνώμονα την αντοχή των δένδρων στο κλίμα της Αθήνας και τη χαμηλή ή σχεδόν μηδαμινή ανάγκη τους για νερό » εξηγεί ο επίτιμος πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης κ. Γιώργος Σφήκας. Κάπως έτσι, το άγονο αττικό τοπίο, « που ήταν κυρίως βοσκότοποι στα πρώτα μετεπαναστατικά χρόνια », απέκτησε συστοιχίες νεραντζιών, μουριών και ελιών. Οι νεραντζιές επελέγησαν και με ένα ακόμη κριτήριο. « Στις αρχές του αιώναοι δενδροφυτεύσεις γίνονταν κυρίως με δένδρα όπως πορτοκαλιές ή λεμονιές. Σύντομα όμως διαπιστώθηκε ότι οι κάτοικοι της Αθήνας διαγούμιζαν τα δένδρα την περίοδο της καρποφορίας » via


Διαγούμιζαν! Καταπληκτική λέξη. Οι Αθηναίοι είναι ικανοί να διαγουμίσουν τα πάντα και αυτό που τους κρατάει από το να διαγουμίσουν και τις νεραντζιές είναι η τεμπελιά τους: αφού δεν τρώγεται έτσι όπως είναι, ας το να κάθεται.


2. Ανθεκτικοί Αθηναίοι

Η κακόμοιρες σκονισμένες νεραντζιές είναι οι πιο ανθεκτικοί Αθηναίοι. Αντέχουν χωρίς νερό ένα καλοκαίρι ανελέητο, αντέχουν και το καυσαέριο, αντέχουν και τα τρόλεϊ και τα λεωφορεία που περνάνε σύριζα από δίπλα τους. Το μόνο που ξέρουμε να τις κάνουμε είναι το νεραντζάκι γλυκό, άντε και μαρμελάδα, αλλά ο χυμός και η φλούδα της νεραντζιάς μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως υποκατάστατα του λεμονιού και του λάιμ, κάτι που κάνουν οι Κουβανοί, οι Ιρανοί και οι Περουβιανοί προκειμένου να αρωματίσουν ψάρια ή κρέατα.

3. Εναλλακτικά

Οι αθηναϊκές νεραντζιές χρησιμοποιούνται κυρίως ως όπλα:

Το νεράντζι, άφθονο στα πεζοδρόμια της Αθήνας, σε καλό ύψος, με καλό μέγεθος και ιδανική σχέση πυκνότητας/βάρους μπορεί να κάνει καλό καρούμπαλο χωρίς να σκοτώσει.

4. Ποίηση!



Ποιήματα διάφορα έχουν γραφτεί γι’αυτό το δέντρο, με γνωστότερο την νεραντζούλα τη φουντωτή. Αυτό που όλοι μας θα έχουμε ξεχάσει είναι η ιστορία που αφηγείται το τραγούδι:  το τρομερό της υπόθεσης είναι ότι καθώς μία ζουμερή χωριατοπούλα άπλωνε ρούχα, φύσηξε αέρας και φάνηκε… ο αστράγαλός της. Μάλιστα.


Νεραντζούλα

Κάτω στο γιαλό, κάτω στο περιγιάλι
Κάτω στο γιαλό κοντή, νεραντζούλα φουντωτή

Πλέναν Χιώτισσες, πλέναν παπαδοπούλες
Πλέναν Χιώτισσες, κοντή, νεραντζούλα φουντωτή

Και μια Χιώτισσα, μικρή παπαδοπούλα
Και μια Χιώτισσα, κοντή, νεραντζούλα φουντωτή

Πλένει και απλώνει, και με την άμμο παίζει
Πλένει κι απλώνει, κοντή, νεραντζούλα φουντωτή

Φύσηξε βοριάς, μαΐστρος, τραμουντάνα
Φύσηξε βοριάς, κοντή, νεραντζούλα φουντωτή

Κι ανασήκωσε το ποδοφουστανό της
Κι ανασήκωσε κοντή, νεραντζούλα φουντωτή

Και εφάνηκε ο ποδαστράγαλός της
Και εφάνηκε κοντή, νεραντζούλα φουντωτή

Κι έλαμψ’ ο γιαλός, κι έλαμψ’ ο κόσμος όλος
Κι έλαμψ’ ο γιαλός, κοντή, νεραντζούλα φουντωτή

4. Λίγη ποίηση ακόμα

Ψάχνοντας όμως βρήκα κι ένα ποίημα κάπως πιο κατάλληλο για το 2011:



"Οι ανθισμένες νεραντζιές", της Ευγενίας Ηλιοπούλου

Στο κέντρο της Αθήνας άνθισαν οι νεραντζιές
Δίπλα σε κάδους γεμάτους με βρωμιές

Το άρωμα των ανθών σε μαγεύει, σε ζαλίζει
Αλλά μόνο τα βράδια σε νανουρίζει

Οι μέλισσες οι εργατικές πρέπει να επιλέξουν
Θα φύγουν ή στην βρωμιά θα μπλέξουν ;

Ο περαστικός γυρίζει το κεφάλι , μάταια ψάχνει
Τον μεθάει το άρωμα ! είναι από τα άνθη;

5. Για το τέλος, λίγη μουσική

Σας αφήνω με το τραγούδι που μεταφρασμένο είναι “sour cherry and bitter orange”, που μου φαίνεται στα αγγλικά ποιητικότερο από το «βύσσινο και νεράντζι». Νομίζω ότι στ’αγγλικά είναι γοητευτικό το δίδυμο της αντίθεσης ενώ στα ελληνικά το πικρό και το ξινό εμπεριέχονται στις λέξεις "βύσσινο" και "νεράντζι".

Εντάξει, δεν ξέρω τι είναι γοητευτικότερο. Καλό Σαββατοκύριακο!

Γεύση
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τουλουμπάκι: Το κέρασμα του Βορρά φτιάχνεται σωστό πια και στην Αθήνα

Γεύση / Τουλουμπάκι: Το κέρασμα του Βορρά φτιάχνεται σωστό πια και στην Αθήνα

Στην Καλλιθέα υπάρχει ένα μονοθεματικό μαγαζί που φτιάχνει ένα (παραγνωρισμένο) γλυκό και καλό, που το προσφέρει όπως δεν το έχουμε συνηθίσει: τραγανό, ελαφρύ και καθόλου λιγωτικό.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Το κρασί με απλά λόγια / Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Τι είναι το Aszu, το Szamorodni, το Furmint και το Harslevelu; O Robert Kindl, γενικός διευθυντής του θρυλικού Oremus, εξηγεί στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET τον Παναγιώτη Ορφανίδη γιατί το Tokaj είναι μια από τις σημαντικότερες οινοπαραγωγικές περιοχές της Ευρώπης.
THE LIFO TEAM

σχόλια

1 σχόλια
Πριν χρονια, ενας φιλος που ειχε ερθει για πρωτη φορα στην αθηνα μου διηγηθηκε το εξης:"οταν ειδα αυτα τα υπεροχα φρουτα που μου φανηκαν οτι ειναι πορτοκαλια σκεφτηκα οτι οι κατοικοι αυτης της πολης ειναι πολυ πειθαρχημενοι αλλα και εντελως χαζοι για να αφηνουν τα φρουτα να σαπιζουν και να μην τα μαζευουν γαι να τα φανε! Μαζεψα κι εγω διακριτικα μερικα και πηγα στο σπιτι για να τα απολαυσω με μεγαλη λαχταρα αλλα....ακομα ξεπλενω το στομα μου απο την περιεργη,ασχημη γευση!!!" και γελουσε ασταματητα!!!