To καλύτερό μου λάθος

Facebook Twitter
0

4 Ioυλίου 1776

Σαν σήμερα, το 1865 δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το βιβλίο «η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων» αλλά χάρη στον αμερικάνικο κινηματογράφο, στον Oliver Stone, στον Tom Cruise και στην ταινία «Γεννημένος την 4η Ιουλίου» όλοι ξέρουμε ότι βασικά, είναι η μέρα που θεωρείται επέτειος της επίσημης ημερομηνίας ίδρυσης των Ηνωμένων Πολιτειών και της διακήρυξης της ανεξαρτησίας τους.

Η Ελλάδα δεν αγαπάει την Αμερική ενώ κατά τα άλλα κάνει τα πάντα για να την ευχαριστήσει. Έχουμε ακούσει πολλές ιστορίες που αποδεικνύουν τη χαζομάρα των Αμερικανών –η αγαπημένη μου είναι η εξής:  ένας Αθηναίος επισκέφτηκε έναν Ιούλιο την ξαδέρφη του στην μακρινή Αμερική, μετά από χρόνια. Η ξαδέρφη ρώτησε: «Εσείς στην Ελλάδα έχετε fourth of July;» Η ιστορία θα ήταν αυθεντικά αστεία, αν η ξαδέρφη ήταν αμερικανίδα.

Χαζοί ή όχι, και δεν σκοπεύω να πυροβοληθώ στο πόδι, που λέει κι η αμερικανική έκφραση, ανακατεύοντας τέτοια θέματα τέτοιες μέρες, αυτό που όλοι επίσης ξέρουμε ως αμερικάνικο φαγητό, είναι το χάμπουργκερ. Το οποίο είναι σχεδόν αδύνατον να το φάμε εδώ, όσο γνωστό κι αν μας είναι, εκτός αν πάμε σε φαστ φουντ.

Burger, αλλιώς

Αυτό που φτάνει σε μας είναι ένα κακέκτυπο του μπέργκερ που φτιάχνουν οι νοικοκυρές ή καλύτερα, οι υπάλληλοι πατεράδες που όλη τη βδομάδα πουλάνε αυτοκίνητα και το σαββατοκύριακο ψήνουν μπιφτέκια στην πίσω αυλή για την οικογένεια. Οι θεωρίες για το ιδανικό μπέργκερ είναι όσες και οι ψήστες. Η Ελλάδα, που έχει μία εξίσου κορυφαία εκδοχή του αμίμητου συνδυασμού ψωμί-ψητό κρέας-ντομάτα-σαλτσούλα με το σουβλάκι, το μπέργκερ είναι αδύνατον να εισχωρήσει τόσο ώστε να αρχίσει να παράγεται κι εκτός φαστ φουντ.  Τα McDonald’s φαίνεται να μην παραδέχονται την ήττα τους στη Ελλάδα και συνεχίζουν να υπάρχουν. Θέλω όμως να σας πω σε τι κόπο μπαίνουν σε χώρες με τεράστια παράδοση στο φαγητό, όπως στη Γαλλία.

Το 280: Ψωμί τσιαπάτα  με γαλλικό βοδινό, τσένταρ, έμενταλ, ντομάτα, μαγιονέζα και κέτσαπ.

To Quick Doublemix : ψωμί για σάντουιτς με βοδινό, μαρούλι, κρεμμύδι και σως πιπεριού, μαζί με λιωμένο τυρί που ονομάζουν fondu.

Αν έχουμε αναγνώστες από τη Γαλλία, τους παρακαλώ να τα δοκιμάσουν (είναι έρευνα!) και να μας πουν αν είναι διαφορετικά από τα μπέργκερ που ξέρουμε από τα ταξίδια μας στις Ευρώπες αλλά και από τις προσπάθειες που έχουμε κάνει εδώ. Πολύ αμφιβάλλω ότι θα υπάρχει διαφορά, αλλά θέλω να ξέρω.

Το καλύτερό μου λάθος

Εξίσου αμερικάνικο: το motivation speech. Η μάλλον θρησκευτικής προέλευσης αντίληψη ότι όλα γίνονται για κάποιο λόγο, ότι τίποτα δεν πάει χαμένο (στη χαμένη τη ζωή) ότι όλα τελικά θα πάνε καλά.

Οι ιστορίες με happy end αρέσουν σε όλους μας και ρουφάμε τα success stories όπως οποιαδήποτε αφελής νοικοκυρά της Αϊόβα. Δεν είναι τυχαίο που αυτοί οι όροι είναι αμερικάνικοι και δύσκολοι να μεταφραστούν μαζί με το πάθος και την ελπίδα που εμπεριέχουν. Όμως, μερικοί άνθρωποι πράγματι βρίσκουν τον δρόμο τους ακόμα κι αν έχουν αρχίσει στραβά, δυστυχώς αυτοί οι μερικοί χαρακτηρίζονται από ταλέντο και ευφυΐα, κι εκεί μας τα χαλάει κάπως.

Ο Anthony Bourdain, διάσημη προσωπικότητα λόγω της πολύ καλής σειράς No Reservations του Travel Channel αλλά και λόγω των βιβλίων που έχει γράψει, γράφει για το καλύτερό  του λάθος:

Ήμουν αρκετά τυχερός για να πάω στο Culinary Institute of America (σημείωση: ίσως η πιο καλή σχολή μαγειρικής στην Αμερική) όταν ήμουν 20 χρονών και το μεγάλο μου λάθος ήταν ότι όταν μου προσφέρθηκε μία δουλειά ως σεφ όταν τελείωσα τη σχολή, δέχτηκα. Έκανα αυτό αντί να πάω στη Γαλλία, ή ακόμα και να μείνω στη Νέα Υόρκη, ώστε να ξεκινήσω από χαμηλά σε ένα σπουδαίο εστιατόριο και να φάω εκεί τα μούτρα μου. Ακολουθώντας το λάθος μονοπάτι, μετά από χρόνια δούλευα ακόμα σε όχι και τόσο καλά εστιατόρια. Το χειρότερο όλων είναι να μαγειρεύεις για ανθρώπους που μισείς σε ένα εστιατόριο που μισείς, χωρίς να είσαι περήφανος γι’αυτό που κάνεις.

Τότε έπαιρνα καλά λεφτά, οπότε μπορούσα να πάω σε συναυλίες, να καπνίζω ακριβό χόρτο, να παίρνω κοκαΐνη, τέτοια πράγματα. Ήταν λιγότερο σημαντικό το ότι δεν ήμουν καλός στη δουλειά μου. Κορόιδευα τον εαυτό μου πιστεύοντας ότι ήμουν καλός. Και όταν συνειδητοποίησα ότι ποτέ μου δεν δούλεψα σε έναν βραβευμένο σεφ, δεν είχα τα προσόντα. Ήταν αργά.

Όταν αποφοίτησα, έπιασα δουλειά με φίλους σε ένα εστιατόριο στο SoHo που λεγόταν WPA. Βοηθήσαμε να πτωχεύσει με συνοπτικές διαδικασίες. Νομίζαμε ότι ήμασταν δημιουργικές μεγαλοφυΐες και σχεδιάσαμε ένα εγωκεντρικό μενού που δεν ανταποκρινόταν στις επιθυμίες του κοινού. Μαγειρεύαμε πέρα από τις ικανότητές μας. Δεν ήμασταν επαγγελματίες, ήμασταν μία ομάδα μανιακών. Μου άρεσε η ζωή των σεφ. Είχα γυναίκες, είχα ναρκωτικά, περνούσα ωραία, δεν είχα καθόλου αυτοσυγκράτηση. Δεν είχα ηθική πυξίδα. Σε ηλικία 44 χρονών δεν είχα ποτέ ιατρική περίθαλψη, δεν είχα πληρώσει ποτέ το ενοίκιό μου εγκαίρως, χρωστούσα 10 χρόνια στην εφορία και άλλα τόσα σε πιστωτικές. Ζούσα ακόμα σαν φοιτητής, κι ακόμα χειρότερα. Διασκεδάζοντας, έχασα την ευκαιρία να κάνω καριέρα.

Πολλοί νέοι επίδοξοι σεφ που έχουν διαβάσει το Κουζίνα Εμπιστευτικό με ρωτούν για συμβουλές. Τους λέω ότι αν βλέπεις τη δουλειά σου σοβαρά, κάνε το αντίθετο από αυτό που έκανα εγώ. Έμαθα πολλά από τα λάθη μου και με βοήθησαν πολύ στην έκδοση βιβλίων και στην τηλεόραση. Αυτό που έμαθα από τα χρόνια μου ως τζάνκι είναι ότι καταλαβαίνω πότε κάποιος είναι αξιοπρεπής ή όχι. Δε θα γίνω ποτέ ο άνθρωπος που μιλάει για τον εαυτό του στο τρίτο πρόσωπο ή θα βάλει κάποιον να του ξεχωρίσει μόνο τα κόκκινα M&M’s. Ξέρεις τι βλέπεις στον καθρέφτη όταν είσαι αυτός που περιμένει στο μετρό μία κυρία να αποκοιμηθεί για να της πάρεις την τσάντα; Είμαι καλός κριτής της ανθρώπινης φύσης.

Για τον Ramin Setoodeh, από το Newsweek

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Το κρασί με απλά λόγια / Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Ο κορυφαίος Κύπριος οινολόγος και οινοποιός, Γιάννης Κυριακίδης, μοιράζεται μοναδικές πληροφορίες για τις λευκές ποικιλίες κρασιού του νησιού στην Υρώ Κολιακουδάκη και τον Παναγιώτη Ορφανίδη.
THE LIFO TEAM
Βαλκανικές συνταγές

Γεύση / Esthio: Στο Κουκάκι για ρουμάνικο λαχανοντολμά και αλβανικό γιαουρτοταβά

Το casual dining εστιατόριο του Έλβι-Δημήτρη Ζύμπα, που σύστησε στην Αθήνα τη βαλκανική κουζίνα, μόλις προστέθηκε στις προτάσεις του οδηγού Michelin. Ο σεφ το γιορτάζει, χαρίζοντάς μας τέσσερις συνταγές του για να τις φτιάξουμε στο σπίτι.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Γεύση / Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Εστιατόρια που συζητιούνται εντόνως, τα πιο «to see and to be seen» μαγαζιά των ημερών ή απλώς μέρη που φτιάχτηκαν για να γίνουν εύκολα στέκια. - Spoiler alert: Σε αυτή τη λίστα θα συναντήσετε πολύ κρασί και μουσική από βινύλια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Γεύση / Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Η ξενάγηση σε ένα αποστακτήριο σας ακούγεται κάπως τυπικά τουριστική; Προτιμάτε στα ταξίδια σας να «ζείτε» την πόλη; Κι όμως, υπάρχει ένα αποστακτήριο στο Δουβλίνο -αυτό του πολυβραβευμένου Teeling- που θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε καλύτερα το μέρος που γέννησε το ουίσκι.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Γεύση / Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Ο Χρόνης Δαμαλάς προσφέρει μια κουζίνα που είναι οικεία και νέα ταυτόχρονα, με fusion ιδέες και έμφαση στην Ελλάδα, μαθαίνει στους τουρίστες τον τραχανά και σερβίρει το signature κοκορέτσι του χωρίς εντεράκια - μας έδωσε μάλιστα και τη συνταγή γι' αυτό, μαζί με δύο ακόμα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μαρία Κατσούλη: H ξεχωριστή πορεία της πρώτης Ελληνίδας οινοχόου

Το κρασί με απλά λόγια / Μαρία Κατσούλη, πώς ήταν να είσαι οινοχόος στα μακρινά 90's;

Από την Κρήτη στην Αθήνα και στις σάλες των πιο διάσημων ελληνικών εστιατορίων της δεκαετίας του ’90, η διαδρομή της Μαρίας Κατσούλη στον χώρο του κρασιού καθόρισε και ουσιαστικά δημιούργησε τη θέση του οινοχόου στη χώρα μας. Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν μαζί της.
THE LIFO TEAM
Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πες μας πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου

Γεύση / Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου;

Στο καινούργιο εστιατόριο Iodio η σεφ Γεωργιάννα Χιλιαδάκη φτιάχνει πιάτα θαλασσινά με τον ξεχωριστό δικό της τρόπο. Μπήκαμε στην κουζίνα της, μιλήσαμε μαζί της και μάθαμε τις τεχνικές των πιάτων της. 
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία;

Radio Lifo / H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία

Γιατί αναζητάμε διαρκώς το «εξωτικό» και το σπάνιο, αντί να εκτιμάμε περισσότερο τα υλικά και τα φαγητά με τα οποία μεγαλώσαμε; Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη συνομιλεί με τους Nomade et Sauvage, τους μάγειρες Ιορδάνη Τσενεκλίδη και Παναγιώτη Σιαφάκα, για το τι θεωρείται εκλεκτό, τι ορίζεται ως πολυτέλεια στο φαγητό και πώς οι μόδες και οι τάσεις διαμορφώνουν τις διατροφικές μας συνήθειες.
Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Βιβλίο / Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Στον Μανταμάδο οι γυναίκες του Φυσιολατρικού–Ανθρωπιστικού Συλλόγου «Ηλιαχτίδα» δημιούργησαν ένα βιβλίο που συνδυάζει τη νοσταλγία της παράδοσης με τις γευστικές μνήμες της τοπικής κουζίνας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ