Οι σταγόνες του Θεού

Facebook Twitter
0

Οι σταγόνες του Θεού

«The drops of God» λέγεται η σειρά κόμιξ που έχει επηρεάσει τις πωλήσεις κρασιού στην Ταϊβάν, στην Κορέα, στην Ιαπωνία και στη Γαλλία όσο κανένα άλλο βιβλίο ως τώρα.

Είναι δημιούργημα των αδερφών Shin και Yuko Kibayashi, οι οποίοι το γράφουν κάθε εβδομάδα από το 2004- πλέον οι ετικέτες που απλώς αναφέρονται μέσα στην ιστορία γίνονται διάσημες και οι τιμές τους εκτοξεύονται στα ύψη.

Πρωταγωνιστής της ιστορίας είναι ο Shimizu, ο οποίος έχει κληρονομήσει μία σημαντική συλλογή κρασιού από τον πατέρα του- όμως προκειμένου να την αποκτήσει, πρέπει να λύσει ένα παζλ, σαν παιχνίδι χαμένου θησαυρού έχοντας για αντίπαλο τον αδερφό του, ο οποίος εκπροσωπεί το Κακό. Ο ήρωάς μας είναι νέος στην κουλτούρα του κρασιού αλλά είναι πρόθυμος να μάθει. Τα αρώματα που αναγνωρίζει στις σταγόνες του Θεού δεν είναι «σοκολάτας, φράουλας» αλλά του θυμίζουν την μυρωδιά της δερμάτινης ζώνης του πατέρα του και το ξύλινο θρανίο στο σχολείο όταν ήταν παιδί. Ο Shimizu αγαπάει το κρασί και το βλέπει σαν απόλαυση που πρέπει να μοιραστεί με άλλους, ενώ ο κακός του αδερφός το βλέπει σαν μπίζνες.

Τον επόμενο μήνα οι σταγόνες του Θεού θα μεταφραστούν και στα Αγγλικά. Αν ενδιαφερόσαστε για κόμιξ ή για κρασί –ή και για τα δύο, μπορείτε να δείτε περισσότερα εδώ.

Στην υγειά μας;

Συνεχίζοντας περί κρασιού, αλλά αυτή τη φορά με λιγότερο γούστο. Ένας οινοπαραγωγός που βρίσκεται λίγο έξω από τη Νέα Υόρκη έβγαλε στην αγορά μπουκάλια με ετικέτα «9/11 Memorial» τα οποία μάλιστα πουλάει 19.11 δολάρια, αν αγοραστούν απευθείας από την εταιρία. Αν και το σωστό θα ήταν να τα πουλάει 9.11 δολάρια, δε μπορώ να μη θαυμάσω την ευκαιρία που βρήκε για να πουλήσει κάτι που είναι πολύ δύσκολο να ξεχωρίσει. Στο σάιτ του λέει ότι «οι αμπελώνες βρίσκονται μερικά χιλιόμετρα από το σημείο επίθεσης» και ότι «η ιδέα ήρθε μερικές μέρες μετά την καταστροφή των Δίδυμων Πύργων», κάτι που στη θέση του δε θα διαφήμιζα.

Εκπρόσωπος της εταιρίας έσπευσε να δηλώσει ότι «6 με 10% των κερδών πηγαίνουν στο μουσείο του ground zero», οπότε η κακογουστιά έχει και καλό σκοπό. Ίσως.

Κατάθλιψη

Το κακό γούστο άπτεται τελικά πανεύκολα του φαγητού. Μία θεατρική –κάπως- παράσταση με τίτλο “le cirque de legume”, η οποία φαίνεται να έχει πάρει και κάποιο βραβείο σε φεστιβάλ του Δουβλίνου, προφανώς επωφελείται από το διάσημο όνομα “cirque de soleil”, περιορίζεται δε σε μία καρέκλα και μερικά καρότα. Παραδόξως, από το Δουβλίνο μετακομίζει στη Νέα Υόρκη, και όσο και να μην ξέρω από θέατρο, αναγνωρίζω πόσο απελπιστικά κακές είναι οι ακόλουθες εικόνες:

Penny de los Santos

Ζητώ συγνώμη για την κατάθλιψη που θα πάθατε παρακολουθώντας το προηγούμενο βίντεο και για να σας αφήσω με ωραίες εικόνες, σας συστήνω τη φωτογράφο Penny de los Santos, η οποία δουλεύει για το Saveur και για το National Geographic. Στο πολύ ωραίο της site έχει ένα πολύ αγαπημένο τμήμα, που λέγεται “culture of food” και, είναι πραγματικά αυτό, και πολύ πετυχημένο:

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

CHECK Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Γεύση / Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Το γριβάδι πλακί με τις «καπιρές» του άκρες, ένα αγριογούρουνο μαγειρεμένο στιφάδο, μια γίδα βραστή του Ολύμπου και η φασολάδα των Πιερίων: Φαγητά που η νοστιμιά τους ενισχύεται από την ατμόσφαιρα της ζεστής συντροφιάς που σμίγει στην κρύα αγκαλιά του βουνού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Το κρασί με απλά λόγια / Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Ο κορυφαίος Κύπριος οινολόγος και οινοποιός, Γιάννης Κυριακίδης, μοιράζεται μοναδικές πληροφορίες για τις λευκές ποικιλίες κρασιού του νησιού στην Υρώ Κολιακουδάκη και τον Παναγιώτη Ορφανίδη.
THE LIFO TEAM
Βαλκανικές συνταγές

Γεύση / Esthio: Στο Κουκάκι για ρουμάνικο λαχανοντολμά και αλβανικό γιαουρτοταβά

Το casual dining εστιατόριο του Έλβι-Δημήτρη Ζύμπα, που σύστησε στην Αθήνα τη βαλκανική κουζίνα, μόλις προστέθηκε στις προτάσεις του οδηγού Michelin. Ο σεφ το γιορτάζει, χαρίζοντάς μας τέσσερις συνταγές του για να τις φτιάξουμε στο σπίτι.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Γεύση / Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Εστιατόρια που συζητιούνται εντόνως, τα πιο «to see and to be seen» μαγαζιά των ημερών ή απλώς μέρη που φτιάχτηκαν για να γίνουν εύκολα στέκια. - Spoiler alert: Σε αυτή τη λίστα θα συναντήσετε πολύ κρασί και μουσική από βινύλια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Γεύση / Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Η ξενάγηση σε ένα αποστακτήριο σας ακούγεται κάπως τυπικά τουριστική; Προτιμάτε στα ταξίδια σας να «ζείτε» την πόλη; Κι όμως, υπάρχει ένα αποστακτήριο στο Δουβλίνο -αυτό του πολυβραβευμένου Teeling- που θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε καλύτερα το μέρος που γέννησε το ουίσκι.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Γεύση / Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Ο Χρόνης Δαμαλάς προσφέρει μια κουζίνα που είναι οικεία και νέα ταυτόχρονα, με fusion ιδέες και έμφαση στην Ελλάδα, μαθαίνει στους τουρίστες τον τραχανά και σερβίρει το signature κοκορέτσι του χωρίς εντεράκια - μας έδωσε μάλιστα και τη συνταγή γι' αυτό, μαζί με δύο ακόμα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μαρία Κατσούλη: H ξεχωριστή πορεία της πρώτης Ελληνίδας οινοχόου

Το κρασί με απλά λόγια / Μαρία Κατσούλη, πώς ήταν να είσαι οινοχόος στα μακρινά 90's;

Από την Κρήτη στην Αθήνα και στις σάλες των πιο διάσημων ελληνικών εστιατορίων της δεκαετίας του ’90, η διαδρομή της Μαρίας Κατσούλη στον χώρο του κρασιού καθόρισε και ουσιαστικά δημιούργησε τη θέση του οινοχόου στη χώρα μας. Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν μαζί της.
THE LIFO TEAM
Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πες μας πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου

Γεύση / Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου;

Στο καινούργιο εστιατόριο Iodio η σεφ Γεωργιάννα Χιλιαδάκη φτιάχνει πιάτα θαλασσινά με τον ξεχωριστό δικό της τρόπο. Μπήκαμε στην κουζίνα της, μιλήσαμε μαζί της και μάθαμε τις τεχνικές των πιάτων της. 
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία;

Radio Lifo / H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία

Γιατί αναζητάμε διαρκώς το «εξωτικό» και το σπάνιο, αντί να εκτιμάμε περισσότερο τα υλικά και τα φαγητά με τα οποία μεγαλώσαμε; Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη συνομιλεί με τους Nomade et Sauvage, τους μάγειρες Ιορδάνη Τσενεκλίδη και Παναγιώτη Σιαφάκα, για το τι θεωρείται εκλεκτό, τι ορίζεται ως πολυτέλεια στο φαγητό και πώς οι μόδες και οι τάσεις διαμορφώνουν τις διατροφικές μας συνήθειες.
Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Βιβλίο / Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Στον Μανταμάδο οι γυναίκες του Φυσιολατρικού–Ανθρωπιστικού Συλλόγου «Ηλιαχτίδα» δημιούργησαν ένα βιβλίο που συνδυάζει τη νοσταλγία της παράδοσης με τις γευστικές μνήμες της τοπικής κουζίνας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ