Bianco e nero

Facebook Twitter
0

Άσπρο μαύρο, όνειρα κάνω

Τίποτα δεν είναι άσπρο ή μαύρο στη ζωή, λέμε συνέχεια, και μετά συνεχίζουμε παρέα με τις εμμονές μας. Ούτε στη ζωή ούτε στη φύση-το άσπρο και το μαύρο είναι μία εφεύρεση που μας βοηθάει να ταξινομούμε όλα τα ενδιάμεσα. Οι τόνοι που περιγράφουν τη ζωή είναι δύσκολο να περιγραφούν, οπότε αυτή τη δουλειά την αφήνουμε στην καλύτερη περίπτωση στους ποιητές και στους μουσικούς.

Οι υπόλοιποι επιμένουμε στα άσπρα και στα μαύρα που ορίζουν τα όριά μας, από δω τα επιτρεπτά, από κει τα απαγορευμένα, και όποιος διαφωνεί μαζί μας, είναι ή βαλτός ή βλάκας, και αν θέλει ας βγει στο τουίτερ να δει τι θα πάθει. Η κρίση οφείλεται σ’ αυτό κι όχι σε κείνο, οι γυναίκες θέλουν λεφτά, οι άντρες θέλουν τη μαμά τους, εσύ διαφωνείς επειδή με ζηλεύεις, επειδή είμαι ακέραιος άνθρωπος. Αμπελοφιλοσοφίες που έχουν προκύψει μετά από δέκα λεπτά στο Google συνδυάζονται με συμβουλές της μαμάς και μπαμ! Να η ιδεολογία που ορίζει το σύμπαν.

Τίποτα δεν είναι άσπρο ή μαύρο στη ζωή, λέμε συνέχεια, χωρίς να κοιτάμε καν γύρω μας για να το συνειδητοποιήσουμε. Υπάρχουν καθαρά και φρέσκα άσπρα όπως  των σπιτιών του Αιγαίου, που μέσα τους έχουν μπλε ελεκτρίκ και σπαρταράνε τόσο, που πρέπει να μισοκλείσεις τα μάτια σου για να τα δεις. Υπάρχουν  και άσπρα θλιβερά, στους τοίχους των διαμερισμάτων που έχουν βαφτεί άσπροι από αμηχανία, που γκριζάρουν από το σκοτάδι, από την ακαταστασία και από τις απέναντι πολυκατοικίες. Υπάρχουν και τα άσπρα του νοσοκομείου, που έχουν μέσα κίτρινο, όταν περιμένεις, και μωβ όταν βρεθείς σε αίθουσα χειρουργείου, άσπρα που δηλώνουν τεχνητά και εργαστηριακά, που σε προειδοποιούν, εδώ κάπου ίσως να είναι και το τέλος.

Κατά αναλογία λοιπόν, δεν υπάρχουν και απολύτως άσπρα η μαύρα φαγητά, κι όμως, πολλά τα έχουν ονομάσει έτσι οι άνθρωποι, θέλοντας να τα υποτάξουν ή να τα ανυψώσουν.  Νομίζω ότι ό, τι τρώγεται και αποκαλείται «άσπρο» ή «μαύρο» εξάπτει την περιέργεια και τρομάζει και λίγο, φτάνοντας κάπως στα όρια του υπερφυσικού. Άσπρες τρούφες, μαύρες τρούφες, μαύρη σοκολάτα, λευκό κρασί (αλλά δε λέμε μαύρο κρασί, αν και υπάρχει ποικιλία noir), η σάλτσα beurre blanc, black coffee, που εμείς τον λέμε «σκέτο», το γλυκό Μont Βlanc…

Το αγαπημένο όλων μου όμως είναι ένα που είναι τόσο περίπλοκο που μοιάζει ταπεινό, τόσο βασικό αλλά και πολύ ντελικάτο: η Pizza Bianca.

Pizza Bianca

Η pizza Bianca δεν είναι ακριβώς πίτσα, ούτε εντελώς ψωμί: είναι φτιαγμένη από μία ζύμη πολύ ντελικάτη, η οποία είναι ιδιαιτέρως υγρή (οι φανατικοί λένε ότι φτάνει σε υγρασία στο 90% κι επιμένουν). Ψήνεται γρήγορα σε πολύ ψηλές θερμοκρασίες και αποκτά φουσκάλες αέρα. Τα συνοδευτικά της υπάρχουν μόνο για να τονίσουν αυτό το θεϊκό αποτέλεσμα του φρέσκου ψωμιού: αλάτι, λάδι και δεντρολίβανο. Η ζωή της είναι πολύ σύντομη, μόλις μερικά λεπτά, μετά ξεφουσκώνει και γίνεται μία κάπως θλιβερή λιπαρή πετσέτα. Οι κάτοικοι της Ρώμης, που έχουν την τύχη να τη βρίσκουν στους φούρνους, όταν αγοράζουν ψωμί, παίρνουν κι ένα κομμάτι pizza Bianca που μόλις έχει βγει από το φούρνο, για να τη φάνε μέχρι να φτάσουν σπίτι. Είναι ένα σνακ που του αξίζει να λέγεται «άσπρο».

Σχετικά: το βιβλίο My bread του Jim Lahey, πρωτοπόρου φούρναρη της Nέας Υόρκης, που τάραξε τα νερά όσων ασχολούνται με ζύμες πριν μερικά χρόνια, περιγράφοντας μία μέθοδο που δεν απαιτεί ζύμωμα (αλλά πάρα πολύ χρόνο) για να φτιάξει κανείς στο σπίτι του ψωμί επαγγελματικού επιπέδου. Μέσα στο βιβλίο υπάρχει φυσικά και συνταγή για pizza Bianca.

Στο βίντεο, οδηγίες για το πώς να φτιάξετε ψωμί χωρίς να ζυμώσετε:

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γκίκας Ξενάκης

Γκίκας Ξενάκης / «Έχω κάνει λάθη – δούλεψα πολύ με τον εαυτό μου για να τους σέβομαι όλους στην κουζίνα»

Μεγαλώνοντας στη Θήβα, αγάπησε το φρέσκο ψάρι, τα άγρια χόρτα και τις ταπεινές συνταγές. Αν και είχε αρχικά πολύ κακή εικόνα για τους μάγειρες, εξελίχθηκε σε σεφ για τον οποίο –όπως είπε ο Επίκουρος– μπορούσε να καταλάβει κανείς ένα πιάτο του με κλειστά τα μάτια. Ο «τιμονιέρης» της κουζίνας του Aleria, Γκίκας Ξενάκης, είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Γεύση / Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Ευφάνταστα τσουρέκια και καλιτσούνια της Λαμπρής, που βγαίνουν σε ποικίλα σχήματα και εκδοχές στα νησιά του Αιγαίου, θυμίζουν ζυμαρένια μικρογλυπτά και αναδίδουν την αρχοντική ευωδιά των ημερών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Πώς ο Ιωσήφ Ζησιάδης δημιούργησε το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς ένας πρώην υπουργός της Ελβετίας έγινε ο μοναδικός οινοποιός της Πάτμου

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον Ιωσήφ Ζησιάδη, έναν άνθρωπο με πολυδιάστατη πορεία που κάποια στιγμή αποφάσισε να δημιουργήσει το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου.
THE LIFO TEAM
Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

Γεύση / Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

H Αθήνα έχει πολλά στριτφουντάδικα. Όμως κάποια νέα, εκτός από το ότι ανεβάζουν το επίπεδο, έχουν καταφέρει να γίνουν instant συνήθεια για το προσεγμένο φαγητό τους, αλλά όχι μόνο γι' αυτό.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σουπιοπίλαφο

Γεύση / Σουπιοπίλαφο: Η μυστηριώδης γεύση του Αιγαίου

Από τον μινωικό πολιτισμό και τα κύπελλα του μέχρι τα σύγχρονα τσουκάλια, το μελάνι της σουπιάς συνεχίζει να αφήνει το αποτύπωμά του, ενώ το σουπιοπίλαφο αναδεικνύει τη μοναδικότητά του, τόσο στην εμφάνιση όσο και στο γευστικό του αποτέλεσμα.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Από Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Γεύση / Από το Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Σε μακαρονάδα ή παστός με ρεβίθια, ή λεμονάτος με ολόκληρα κρεμμύδια: Από το ένα πέλαγος στο άλλο, το τελετουργικό μας πιάτο παίρνει διαφορετικές μορφές, αποτελώντας ένα εκλεκτό έδεσμα της ελληνικής cucina povera.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ