Γιατί το φαγητό στο αεροπλάνο είναι τόσο χάλια;

Facebook Twitter
5

Δεν φταίνε οι αεροπορικές εταιρίες, λέει ο Dr Woods στο περιοδικό Food Quality and Preference. Φταίει ο θόρυβος.

Μετά από διάφορα πειράματα που έκανε με ανθρώπους που έτρωγαν με δεμένα τα μάτια, με θόρυβο ή χωρίς, μια ομάδα επιστημόνων κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η γεύση επηρεάζεται (εκτός από τη θερμοκρασία, την υγρασία, την ψυχολογία, την παρέα) και από το θόρυβο. Για τον ίδιο λόγο, λέει, τα φαγητά που τρώνε οι αστροναύτες είναι πολύ αλατισμένα ή πολύ πιο γλυκά από όσο έχουν συνηθίσει στη γη.

Δεν αμφιβάλλω. Σίγουρα όταν έχεις ένα κομπρεσέρ δίπλα από το αυτί σου σε μπορείς να απολαύσεις ένα φαγητό. Όμως σίγουρα αυτό είναι που επηρεάζει τους αστροναύτες; Ή μήπως φταίει και που βρίσκονται όχι μόνο μακριά από τη μαμά τους, τη γυναίκα τους, το σπίτι τους, το παιδί τους, την πόλη τους και τη χώρα τους, αλλά μακριά από τον πλανήτη τους; Μήπως κι αυτό επηρεάζει τη γεύση; Όχι, μάλλον θα φταίει ο θόρυβος.

Οι αεροπορικές εταιρίες κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν λοιπόν, αλλά εμείς δε μπορούμε να το εκτιμήσουμε, γιατί είμαστε απασχολημένοι με το βουητό. Όποιος έχει μπει έστω και μία φορά σε αεροπλάνο πεινασμένος ξέρει την τεράστια ματαίωση που νιώθει όταν ξεκολλήσει το αλουμινένιο καπάκι από το αλουμινένιο του πιάτο. Το φαγητό μπορεί να έχει διάφορους τίτλους: κοτόπουλο με πατάτες, ψάρι με λαχανικά, μακαρόνια με σάλτσα. Η γεύση είναι μία: φαγητό αεροπλάνου σε χίλιους βαθμούς Κελσίου.

Πριν συνεχίσω σας παραθέτω φωτογραφίες της οικονομικής θέσης. Παρακαλώ να τις δείτε σε ήσυχο περιβάλλον, για να μην επηρεαστείτε.

Μάλλον δεν με ακούσατε και τις είδατε με φασαρία. Τώρα πραγματικά, εξασφαλίστε ένα ήσυχο περιβάλλον πριν δείτε της φωτογραφίες γευμάτων της πρώτης θέσης:

Σας φαίνεται καλύτερο; Μάλλον θα είναι που της είδατε με ησυχία.

Βέβαια, όλα αυτά έχουν ειπωθεί καλύτερα:

Γεύση
5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Το κρασί με απλά λόγια / Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Τι είναι το Aszu, το Szamorodni, το Furmint και το Harslevelu; O Robert Kindl, γενικός διευθυντής του θρυλικού Oremus, εξηγεί στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET τον Παναγιώτη Ορφανίδη γιατί το Tokaj είναι μια από τις σημαντικότερες οινοπαραγωγικές περιοχές της Ευρώπης.
THE LIFO TEAM
Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Ιστορία μιας πόλης / Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Φιξ, Μετς, Κλωναρίδη. Τρία τοπωνύμια, τρεις περιοχές της Αθήνας που σχετίζονται με τη ζυθοποιία. Επιχειρήσεις που έμαθαν στην αθηναϊκή κοινωνία να πίνει μπίρα, να την απολαμβάνει κατ’ οίκον ή σε πάρκα. H Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Βασίλη Νάστο για τη ζυθοποιία Κλωναρίδη και την εξέλιξη της περιοχής των Πατησίων.
THE LIFO TEAM

σχόλια

5 σχόλια
ασχετο περιπου αλλα κατι ενδιαφερον που χα ακουσειμια αεροπορική εταιρία για να μειώσει τα κόστη της αποφάσισε να δίνει (κατι του στυλ) ενα φυστίκι λιγότερο.. και εξοικονόμησε κάμποσα..
Εμένα πάλι μου αρέσει πολύ το φαγητό στο αεροπλάνο, είναι ένα είδος φετίχ.Το ποστ αυτό μου θυμίζει το εξής απόσπασμα από το "Μόνολογκ" του Λένου Χρηστίδη:"Το φαί του αεροπλάνου είναι πολύ καλό. Το φαί του αεροπλάνου κατασκευάζεται σε μυστικά εργαστήρια, έχει όψη φαγητού, άρωμα φαγητού, αλλά φαγητό δεν είναι, δεν έχω αποδείξεις αλλά το πιστεύω, το νιώθω, το ξέρω, και φυσικά δηλώνω θαυμαστής του. Ψάρι με ρύζι και δεκατέσσερις αρακάδες,μικρά καρότα-χόμπιτ τακτοποιημένα εις παράταξιν- εν δύο τρία- στην άκρη του μπολ, ένα ψωμάκι- "Μπορώ να πάρω άλλο ένα ή θα καταχραστώ την καλοσύνη σας;"- η σαλάτα, αριστούργημα της αφηρημένης αρχιτεκτονικής, μια ελιά, δυο ντοματάκια,ένα κομμάτι άσπρου τυριού φέτα-πλαστελίνη,ένα ζευγάρι τραγανά χάρτινα μοβ μαρούλια, πολλές διαφορετικές Ατομικες Συσκευασίες Ταξιδίου Μίας Χρήσης [...} άγχος, τι να πρωτανοίξεις; τα δώρα των Χριστουγέννων: το Αλάτι, το Πιπέρι, η Σος Βινεγκρέτ, το Κέτσαπ, η Μουστάρδα, το Γάλα, η Ζάχαρη, το Μπισκότο, το Τυρί..."
Νομίζω πως εξαρτάται από το με ποια εταιρία θα ταξιδέψεις. Η εμπειρία μου με την Qatar ήταν εξαιρετική ως προς όλα. Όσο για το φαγητό, ήταν καλύτερο από πολλά εστιατόρια. Μας σέρβιραν μάλιστα φαγητό, ακόμα και σε πτήση 40 λεπτών, Κατάρ-Ντουμπάι, ένα σάντουιτς, καλύτερο κι από φούρνου.
Ο μακαρίτης ο νονός μου,δούλευε στην επίσης μακαρίτησα TWA ως φροντιστής.Στα 70's-80's μιας και μέναμε δίπλα,έφερνε συνέχεια υπέροχα φαγητά της twa και μας έδινε κι εμάς.Τι λαζάνια με σπανάκι,τι κανελόνια,τι ροστ μπιφ και ένα σωρό άλλα που δεν θυμάμαι τώρα!Ηταν όλα πεντανόστιμα!
Ελα μωρέ σημασία έχει το ταξίδι. Θα φας καλά εκεί που θα πας. Πάντως είναι ενδιαφέρουσες οι συγκρίσεις: τέλειο της Thai, συμπαθές της Gulf, μούφα η Aegean, απογοήτευση η Alitalia kλπ...