O Kαρυοθραύστης

Facebook Twitter
0

Είναι Χριστούγεννα στο σπίτι των Stahlbaum. H Marie και ο αδερφός της Fritz αναρωτιούνται τι δώρο θα τους κάνει ο νονός τους, Drosselmeier, ο οποίος είναι εφευρέτης και κατασκευαστής ρολογιών. Ανάμεσα στα διάφορα υπέροχα δώρα που δέχονται είναι ένα κάστρο με μηχανισμό, με ανθρώπους που κινούνται. Επειδή όμως κάνουν επαναλαμβανόμενες κινήσεις, τα παιδιά το βαριούνται γρήγορα. Ανάμεσά τους βρίσκεται και μια ιδιαίτερη κούκλα, που τραβάει την προσοχή της μικρής Marie. Είναι ένας καρυοθραύστης που της κλέβει την καρδιά και αποφασίζει ότι αυτός θα είναι ολόδικός της. Τα παιδιά παίζουν με τον καρυοθραύστη αλλά κάποιος προσσπαθεί να σπάσει ένα ιδιαίτερα μεγάλο και καρύδι: ο καρυοθραύστης σπάει. Η Marie στενοχωριέται πολύ και του φτιάχνει επίδεσμο με μια κορδέλα από το φόρεμά της.

Έτσι ξεκινά η ιστορία του Καρυοθραύστη που έγραψε ο Ε.Τ.Α. Χόφμαν, την οποία ξαναέγραψε ο Αλέξανδρος Δουμάς κι έγινε το διάσημο μπαλέτο του Τσαϊκόσφκι με μουσική που είναι απολύτως συνδεδεμένη με τα Χριστούγεννα και όλοι έχουμε ακούσει με διάφορες ευκαιρίες, χωρίς ίσως να ξέρουμε τι είναι. Ο Χόφμαν ήταν ένας γερμανός συγγραφέας που έγραφε ιστορίες τρόμου και φαντασίας, αλλά ήταν επίσης και νομικός, συνθέτης, κριτικός μουσικής, γελοιογράφος και σχεδιαστής. Οι ιστορίες του είχαν και φιλοσοφικά θέματα και μέσω αυτών ο συγγραφέας εξέφραζε την αισθητική του και τους ηθικούς και πολιτικούς προβληματισμούς του. Σύμφωνα με μία θεωρία, ο Καρυοθραύστης είναι μία αλληγορία γύρω από τον Ναπολέοντα ενώ ο βασιλιάς των ποντικιών με τα εφτά κεφάλια είναι τα εφτά μέλη του υπουργικού του συμβουλίου.

Ένας από τους πιο γνωστά κομμάτια του μπαλέτου είναι «Ο χορός της νεράιδας των Ζαχαρωτών» που όλοι μπορούμε να αναγνωρίσουμε:

Ο τίτλος στα αγγλικά είναι “Dance of the sugar plum fairy” και είναι λίγο κρίμα που στα ελληνικά αποδίδεται γενικά ως «ζαχαρωτά» (αν και δε μπορώ να φανταστώ άλλη μετάφραση) γιατί τα sugar plums είναι γλυκίσματα που φτιάχνονται από αποξηραμένα δαμάσκηνα αλλά και από συνδυασμό διαφόρων αποξηραμένων φρούτων όπως σύκα, βερίκοκα, κεράσια ή χουρμάδες. Τα φρούτα ψιλοκόβονται και ανακατεύονται με αμύγδαλα, μέλι και μπαχαρικά όπως το γλυκάνισο, κάρδαμο και μάραθο. Αυτό το μίγμα πλάθεται σε μπάλες και καλύπτεται με ζάχαρη ή τριμμένη καρύδα.

O χορός από τα μπαλέτα Μπολσόι, το 1989:

Βιβλίο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βασίλης Σωτηρόπουλος: «Έχουν γίνει μεγάλα βήματα στη νομοθεσία για τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα, υπάρχουν όμως ακόμα σημαντικά κενά»

Βιβλίο / Βασίλης Σωτηρόπουλος: «Έχουν γίνει μεγάλα βήματα στη νομοθεσία για τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα, υπάρχουν όμως ακόμα σημαντικά κενά»

Μια διαφωτιστική συζήτηση με τον γνωστό δικηγόρο παρ’ Αρείω Πάγω και συγγραφέα με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του ΛΟΑΤΚΙ + Δικαιώματα & Ελευθερίες (εκδ. Σάκκουλα), ένα μνημειώδες όσο και πολύτιμο βοήθημα για κάθε ενδιαφερόμενο άτομο.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Βασιλική Πέτσα: «Αυτό που μας πάει μπροστά δεν είναι η πρόοδος αλλά η αγάπη»

Βιβλίο / Η Βασιλική Πέτσα έγραψε ένα μεστό μυθιστόρημα με αφορμή μια ποδοσφαιρική τραγωδία

Η ακαδημαϊκός άφησε για λίγο το βλέμμα του κριτή και υιοθέτησε αυτό του συγγραφέα, καταλήγοντας να γράψει μια ιστορία για το συλλογικό τραύμα που έρχεται να προστεθεί στις ατομικές τραγωδίες και για τη σημασία της φιλικής αγάπης.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Μιχάλης Γκανάς: Ο ποιητής της συλλογικής μας μνήμης

Απώλειες / Μιχάλης Γκανάς (1944-2024): Ο ποιητής της συλλογικής μας μνήμης

«Ό,τι με βασανίζει κατά βάθος είναι η οριστική απώλεια ανθρώπων, τόπων και τρόπων και το ανέφικτο της επιστροφής». Ο σημαντικός Έλληνας ποιητής έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 80 ετών.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Queer»: Το μυθιστόρημα της στέρησης που πόνεσε τον Μπάροουζ

Βιβλίο / «Queer»: Το μυθιστόρημα της στέρησης που πόνεσε τον Μπάροουζ

Μια αναδρομή στην έξοχη, προκλητική όσο και «προφητική» νουβέλα του Ουίλιαμ Μπάροουζ στην οποία βασίστηκε η πολυαναμενόμενη ταινία του Λούκα Γκουαντανίνο που βγαίνει σύντομα στις κινηματογραφικές αίθουσες.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Βιογραφίες: Aπό τον Γκαρσία Μάρκες στην Άγκελα Μέρκελ

Βιβλίο / Πώς οι βιογραφίες, ένα όχι και τόσο δημοφιλές είδος στη χώρα μας, κατάφεραν να κερδίσουν έδαφος

Η απόλυτη επικράτηση των βιογραφιών στη φετινή εκδοτική σοδειά φαίνεται από την πληθώρα των τίτλων και το εύρος των αφηγήσεων που κινούνται μεταξύ του autofiction και των βιωματικών «ιστορημάτων».
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
ΕΠΕΞ Λευτέρης Αναγνώστου, ένας μεταφραστής

Λοξή Ματιά / Λευτέρης Αναγνώστου (1941-2024): Ένας ορατός και συγχρόνως αόρατος πνευματικός μεσολαβητής

Ο Λευτέρης Αναγνώστου, που έτυχε να πεθάνει την ίδια μέρα με τον Θανάση Βαλτινό, ήταν μεταφραστής δύσκολων και σημαντικών κειμένων από τη γερμανική και αυστριακή παράδοση.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Κυκλοφόρησε η πιο διεξοδική μελέτη της δεκαετίας 1910-1920, μια τρίτομη επανεκτίμηση της «μεγαλοϊδεατικής» πολιτικής του Βενιζέλου

Βιβλίο / Κυκλοφόρησε η πιο διεξοδική μελέτη της δεκαετίας 1910-1920, μια τρίτομη επανεκτίμηση της «μεγαλοϊδεατικής» πολιτικής του Βενιζέλου

Ο Ιωάννης Στεφανίδης, καθηγητής Διπλωματικής Ιστορίας στη Νομική του ΑΠΘ και επιμελητής του τρίτομου έργου του ιστορικού Νίκου Πετσάλη-Διομήδη, εξηγεί γιατί πρόκειται για ένα κορυφαίο σύγγραμμα για την εποχή που καθόρισε την πορεία του έθνους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ